Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 08.02.2021., 10:58   #1
LeskiRM
Premium
Moj komp
 
LeskiRM's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2015
Lokacija: Samobor
Postovi: 261
Arrow Niz problema

Imam problem koji ne znam kako riješiti.
Podstanar sam u dvorišnom objektu.
Spojili smo tcom optiku

Router je u kući a moj objekt spojen je optičkim kabelom na tu kuću.

Dakle iz routera ide utp u media converter, pa opticki do mog konvertera pa utp u switch gdje dijelim na ostale uređaje i jedan AP da imam wifi
Prvo nije radilo to da maxtv i net idu preko jednog kabla i tehnicari nas uvjeravali nema šanse i povukli nam jos jedan kabel al ovog puta direkt utp iz rutera. Mislim si baš me briga nije moja kuća..

E problem je kaj, maxtv preko utp kabla direkt radi, internet koji je preko tih konvertera baš i ne radi najbolje jer ti konverteri stano ispadaju iz linka. Ali kad rade imam punih 200 megabita

Kak mi se nije dalo zajeb uzeo sam utp od maxtva (maxtv sad gledam preko to go app) i njega ukopčao u switch da imam net, sad sve radi stabilno međutim daje mi samo 100megabita. Kabel je cat5e, switch je gigabitni i ne vidim gdje ga koči da imam punu brzinu? Mozda taj speedshrot plus ima neki limit?
LeskiRM je offline   Reply With Quote
Staro 08.02.2021., 11:25   #2
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,428
Uj, ima tu više problema ... da krenemo od kraja.

Ako link preko mrežnog kabela daje "samo" 100 MB onda je problem sa kabelom ili loše krimpano.
Treba provjeriti testerom jesu li svih 8 žica spojeno kako treba.

Za link preko optike / media konvertera treba istražiti šta se dešava.
Nekad nemaš sreće pa si dobio šroteks proizvod i zeza sam po sebi, nekada je samo šroteks šteker napajanje (da bude zabavnije puta 2 tj. na oba kraja).

Imao sam sličan slučaj u karijeri, link bi pucao ako bi "zaštucala" struja i svaki put si morao na oba kraja napraviti power off - power on ciklus.
Nakon nekog vremena su zamijenili media konvertere (ne mogu se sjetiti jeli bio isti tip / proizvođač) ali nakon toga je link vrlo rijetko pucao.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 08.02.2021., 11:50   #3
LeskiRM
Premium
Moj komp
 
LeskiRM's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2015
Lokacija: Samobor
Postovi: 261
Moguće da me i struja zeza, jučer sam otišao od kuće i ostavio PS u rest modu, dođem doma on isključen, pitam curu ako je nestalo struje veli da nije da je gledala tv normalno.
Taman na produžnom gdje mi je PS je uključen i konverter pa moguće da je tu izgubio napajanje kratko pa je zbog toga puknuo link, normalno do drugog konvertera nemam pristup da bih ga ištekao i uštekao ponovo.. Ostavit ću ovak zasad bolje 100stabilnih nego 200kaj puca
LeskiRM je offline   Reply With Quote
Staro 08.02.2021., 11:58   #4
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: HR
Postovi: 3,603
Koliko dugi utp kabel?
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 08.02.2021., 12:06   #5
LeskiRM
Premium
Moj komp
 
LeskiRM's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2015
Lokacija: Samobor
Postovi: 261
Pa mislim da ima nekih 25-30m
LeskiRM je offline   Reply With Quote
Staro 09.02.2021., 08:53   #6
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 14,237
Krimpanje kabla bi moglo biti problem.

Duljina kabla nije problem.

Kada radiš speed test, krene više od 100mbit/s i vrati se na ispod 100?
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 09.02.2021., 13:40   #7
LeskiRM
Premium
Moj komp
 
LeskiRM's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2015
Lokacija: Samobor
Postovi: 261
Nikad ni ne dosegne stotku, jedva navuče 95
LeskiRM je offline   Reply With Quote
Staro 09.02.2021., 14:54   #8
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: HR
Postovi: 3,603
Pa onda je u igri 100 mbit mreza
Ili kabel skrimpan cudno pa radi na 100 mbit only ako je gigabitni u igri
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 09.02.2021., 17:37   #9
LeskiRM
Premium
Moj komp
 
LeskiRM's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2015
Lokacija: Samobor
Postovi: 261
Vratio sam taj kabel sad u maxtv a net koristim preko convertera koji su se uspjeli linkati i sad to ide prek 200megabita, ak još jednom pukne link vraćam se na taj loše skrimpani UTP, jer svi uređaji su gigabitni, a kabel je cat5e barem internet ne puca
LeskiRM je offline   Reply With Quote
Staro 09.02.2021., 18:16   #10
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,428
Pa nađi nekog lokalnog da ti dođe sa Lan tester - om i krimpalicom da osposobi GB link na Lan kabelu (valjda nije interno oštećen).
Nije ni prvi a ni zadnji put da se loše zakrimpa (uteče žičica / ne sjedne dobro) i imaš 100 MB link umjesto GB.

Za optički link bi se trebalo malo poigrati jeli se da štagod napraviti,
prvo kakvo mu je origigi napajanje,
probati sa boljim / kvalitetnijim istog napona i konektora,
u krajnjoj varijanti nešto kovati sa dodatnim elektrolitom na dc izlazu.
Ovo zadnje možda izgleda ekstremno ali i je poanta da napajanje bude stabilnije kako bi media converter preživio oscilacije AC - DC napajanja a time i uspostavljeni link.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 09.02.2021., 19:08   #11
LeskiRM
Premium
Moj komp
 
LeskiRM's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2015
Lokacija: Samobor
Postovi: 261
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Pa nađi nekog lokalnog da ti dođe sa Lan tester - om i krimpalicom da osposobi GB link na Lan kabelu (valjda nije interno oštećen).
Nije ni prvi a ni zadnji put da se loše zakrimpa (uteče žičica / ne sjedne dobro) i imaš 100 MB link umjesto GB.

Za optički link bi se trebalo malo poigrati jeli se da štagod napraviti,
prvo kakvo mu je origigi napajanje,
probati sa boljim / kvalitetnijim istog napona i konektora,
u krajnjoj varijanti nešto kovati sa dodatnim elektrolitom na dc izlazu.
Ovo zadnje možda izgleda ekstremno ali i je poanta da napajanje bude stabilnije kako bi media converter preživio oscilacije AC - DC napajanja a time i uspostavljeni link.

Ne planiram biti ovdje nešto predugo, najviše do Rujna ove godine kada se selim na svoje, tak da me ne dira previše i nekakve velike egzibicije mi se niti ne da izvoditi, ali ako će me hebat nešto ću morat.. zasad dela, al budemo vidjeli dokle.
LeskiRM je offline   Reply With Quote
Staro 09.02.2021., 19:48   #12
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 14,237
I zašto mi sada onda debatiramo ovdje?

Imaš problem, tražiš pomoć, ekipa ti da savjete i ti onda "BMK" stav.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 09.02.2021., 20:20   #13
LeskiRM
Premium
Moj komp
 
LeskiRM's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2015
Lokacija: Samobor
Postovi: 261
Više zbog ovog kabla me hebe, to ću istražiti, al ove druge stvari nemam baš voljem, iskreno nisam znal da zbog lošeg krimpanja može se brzina sje..
LeskiRM je offline   Reply With Quote
Staro 10.02.2021., 19:30   #14
LeskiRM
Premium
Moj komp
 
LeskiRM's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2015
Lokacija: Samobor
Postovi: 261
Javio sam stanodavaocu kvar, veli da hoće trajno otkloniti taj problem jer opet mi je konverter ostao bez linka, e sad ja ne znam kaj da mu preporučim, nove konvertere ili razvlačenje utpa umjesto optike + konverteri? Ne znam gdje bi bio problem

Sad ima ove konvertere i ovaj modul. Pretpostavljam da je modul ok ali konverteri su smeće? Ja mu ne znam reć koje je rješenje kvalitetnije. Ipak mi se ovo preko optike i konvertera čini ozbiljnijim ali ne znam koji konverter bi bio dobar i kvalitetan.

thumbnail-1 thumbnail-2 thumbnail

Zadnje izmijenjeno od: LeskiRM. 10.02.2021. u 19:44.
LeskiRM je offline   Reply With Quote
Staro 10.02.2021., 19:53   #15
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 2,086
optika je optika.
uzmite na nekom HR webshopu komplet 2 komada , imat će garanciju a vi ćete imat pravo povrata u 14dana ako se ispostavi da nije problem do media konvertera. iako vrlo vjerojatno je.

i prekrimpajte taj utp da digne gigabit.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 10.02.2021., 19:59   #16
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,428
Ako nije kompliciran "put" kuda sad ide optika / postojeći Lan kabel onda je dodatno još jedan Lan kabel najeftinije.
Provuci Cat6 ili Cat6a, svakako neka odradi netko tko ima Lan tester i neka ti demonstrira ispravnost (svih 8 žica) pa će uredno raditi GB link.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 10.02.2021., 20:35   #17
LeskiRM
Premium
Moj komp
 
LeskiRM's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2015
Lokacija: Samobor
Postovi: 261
on bi ili micao otpiku i dodao utp ili popravio ovo preko optike.. nije kompliciran put, nekih 15m kabla je, danas sam ga pitao, hoće kvalitetno i dugotrajno rješenje. Ne znam kakva je situacija sa gromovima i to jer jedan dio kabla ide po vani..
Možete mi preporučiti par kvalitetnih konvertera? Pretpostavljam da ove module ne treba mijenjati?

Zadnje izmijenjeno od: LeskiRM. 10.02.2021. u 20:55.
LeskiRM je offline   Reply With Quote
Staro 10.02.2021., 21:03   #18
The AC
Premium
Moj komp
 
The AC's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Karlovac
Postovi: 1,054
Ja bih definitivno to išao onda rješavati provlačenjem kvalitetnog Lan kabela za vanjsku uporabu s obzirom da se radi o samo 15m. I usput bi zamjenio postojeći ukoliko nije predviđen za vanjske uvjete. Najjednostavnije i najjeftinije.
The AC je offline   Reply With Quote
Staro 10.02.2021., 21:06   #19
LeskiRM
Premium
Moj komp
 
LeskiRM's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2015
Lokacija: Samobor
Postovi: 261
Postojeći je za vanjsku upotrebu, al ovi lajbeki iz tcoma trube da mi ne mogu osposobit da radi maxtv i net preko samo jednog dolaznog kabla kojeg bi ja ovdje onda razdjelio...
I preko tog kabla radi sve ok (osim kaj je loše skrimpan al to bumo rešili) net ne dela preko konvertera i tu je upitnik kaj napraviti, zamijeniti to još jednim utp ili uzeti bolje konvertere (koje?)
LeskiRM je offline   Reply With Quote
Staro 10.02.2021., 21:13   #20
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: HR
Postovi: 3,603
Citiraj:
Autor LeskiRM Pregled postova
Postojeći je za vanjsku upotrebu, al ovi lajbeki iz tcoma trube da mi ne mogu osposobit da radi maxtv i net preko samo jednog dolaznog kabla kojeg bi ja ovdje onda razdjelio...
I preko tog kabla radi sve ok (osim kaj je loše skrimpan al to bumo rešili) net ne dela preko konvertera i tu je upitnik kaj napraviti, zamijeniti to još jednim utp ili uzeti bolje konvertere (koje?)



tako je .. ne mogu


osim ako podjelis lan kabel na 4 + 4 žice
pa imas max i net ..

i onda je to mreza 100 mbit


jer u modem mora biti uštekano u 1 lan po kojem ide tv
a drugi lan po kojem ide net


a modem preoznaje šta ima uštekano (ima tema i o tome na pce-x)
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 10.02.2021., 21:22   #21
LeskiRM
Premium
Moj komp
 
LeskiRM's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2015
Lokacija: Samobor
Postovi: 261
Ok onda smo to razjasnili, sad samo da nađemo rješenje kaj sa drugim kablom, ić i dalje na konvertere ili prebaciti se na utp
LeskiRM je offline   Reply With Quote
Staro 10.02.2021., 21:32   #22
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,428
Već sam naveo, kabel je jeftiniji i raditi će x god. samo treba zakrimpat kako treba.

Za osposobljavanje optičkog linka trebaš angažirati nekog sa iskustvom.
Za nekakav info slikaj postojeći, da se vidi oznaka modela ... pa možda ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 10.02.2021., 21:33   #23
The AC
Premium
Moj komp
 
The AC's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Karlovac
Postovi: 1,054
pa po ovome što si napisao, najmodavac želi to riješiti i prst u uvo. Ako ide na konvertere onda uvijek postoji mogućnost da će crknut nekada kasnije ili počet zezat. Nije da se dešava jako često ali može se dogoditi. Sa lan kabelom nemaš tih problema.
The AC je offline   Reply With Quote
Staro 10.02.2021., 21:34   #24
LeskiRM
Premium
Moj komp
 
LeskiRM's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2015
Lokacija: Samobor
Postovi: 261
poslikao sam, par postova iznad su slike, išao sam guglati o kakvim konverterima je riječ, ništa nisam našel

Citiraj:
Autor The AC Pregled postova
pa po ovome što si napisao, najmodavac želi to riješiti i prst u uvo. Ako ide na konvertere onda uvijek postoji mogućnost da će crknut nekada kasnije ili počet zezat. Nije da se dešava jako često ali može se dogoditi. Sa lan kabelom nemaš tih problema.

I ja sam tog mišljenja, ne da mu se previše zezat s tim ali hoće da radi kak spada i da traje
LeskiRM je offline   Reply With Quote
Staro 10.02.2021., 21:36   #25
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,428
Aha, previdio sam taj post.

EDIT:
Citiraj:
Autor LeskiRM Pregled postova
Sad ima ove konvertere i ovaj modul. Pretpostavljam da je modul ok ali konverteri su smeće? Ja mu ne znam reć koje je rješenje kvalitetnije. Ipak mi se ovo preko optike i konvertera čini ozbiljnijim ali ne znam koji konverter bi bio dobar i kvalitetan.

Sad išao tražiti,
"modul" bi trebao biti ovaj > https://www.fs.com/de-en/products/29892.html
konverter je vjerojatno ovaj > https://www.cyberteam.pl/produkt/288...nwerter-mc220s
https://www.cdr.pl/p3250,opton-media...45-mc220s.html

ne kažem da je ili nije ali kombinacija sa modulom samo povećava mogućnost da nešto ne paše / da zeza,
tip optičkog konektora je LC simplex (nekad se označava i kao LC single mode),
iz slika sa linka, izgleda da je napajanje konvertera 5V DC (to ako ćeš probati alternativnim napajanjem).
Treba provjeriti točno koja je verzija konektora i jeli provučena 1 ili 2 niti (kabel).

Alternative:
- drugi konverter ali bi trebao koristiti postojeće module > https://www.pcshop.hr/tp-link-gigabi...C220L/product/

- varijanta bez modula > https://www.pcshop.hr/tp-link-100m-f...100CM/product/
ali tada sigurno treba nabaviti odg. adapter jer je drugačiji "konektor" na postojećoj optici,
nešto kao ovo:
https://www.amazon.com/CableRack-Fem.../dp/B00FQDML4O
https://www.tripplite.com/singlemode...3-ft~N36601MAP
ili kakav već odgovara.

Najlakše bi bilo kad bi mogao angažirati nekog tko se time ozbiljno bavi, bilo kao firma, bilo privatno,
ovo ti je zadatak / problem > koliko košta > riješi.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 11.02.2021. u 01:38.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 11.02.2021., 07:35   #26
LeskiRM
Premium
Moj komp
 
LeskiRM's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2015
Lokacija: Samobor
Postovi: 261
Mislim da ćemo ići na soliciju s još jednim utp kabelom, jeftinija je i manje mogućih problema. Znate li di mogu kupiti takav kabel, do nekih 20m cat6 za vanjsku upotrebu, chipoteka mi prva pada na pamet
LeskiRM je offline   Reply With Quote
Staro 11.02.2021., 08:23   #27
kiki86
Tehničar
Moj komp
 
Datum registracije: Dec 2011
Lokacija: Rijeka
Postovi: 525
conrad i holex isto imaju takvu opremu...
kiki86 je offline   Reply With Quote
Staro 11.02.2021., 09:06   #28
LeskiRM
Premium
Moj komp
 
LeskiRM's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2015
Lokacija: Samobor
Postovi: 261
Nasao sam u chipoteci shielded cat6 za nekih 3.5kn po metru, ali veli mi lik iz IT-a u mojoj firmi da te shielded kabele je teško krimpat tj ne stane u konektor. A tak su mi ovi iz tcoma skinuli izolaciju pri kraju na utp kabelu da bi mogli staviti konektor sad to zgleda šlampavo
LeskiRM je offline   Reply With Quote
Staro 11.02.2021., 09:08   #29
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: HR
Postovi: 3,603
Uzmes i cat6 konektore
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 11.02.2021., 09:19   #30
LeskiRM
Premium
Moj komp
 
LeskiRM's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2015
Lokacija: Samobor
Postovi: 261
Naručit ću to danas, sad još moram nać nekog s krimp klještima da mi skrimpa to i popravi konektor na starom kabelu. Jer ovi su mi to tak loše spojili, imam filing da bu konektor opal svake sekunde, jer su ogulili kabel i onda stavili konektor, slikam i to pa ću stavit na forum
LeskiRM je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na