Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 28.07.2020., 17:53   #1
puzda_muterina
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: drvenik
Postovi: 99
(riješeno) Užasno spor laptop

Dobio sam jedan stari laptop "HP Mini 110-1131dx", koji je vrlo malo korišten, s ovim karakteristikama
Windows 10
procesor 1.6 ghz
Memorija 1 gb


I problem je šta comp radi užasno sporo, jer je neka budala na tako lošu konfiguraciju instalirala Win 10, koji ga opterećuju (mala memorija i slab procesor)
I kažu mi mnogi da bi on puno bolje raio na WinXP, te sam započeo instalaciju XP ali dolazi poruka:
XP Professional Setup
Setup did not find any hard disk drives installed in your computer.
Make sure any hard disk drives are powered on and properly connected to your computer, and that any disk—related hardware configuration is correct. This may involve running a manufacturer-supplied diagnostic or setup program.

I neko kaže da trebam u BIOS promijeniti jednu stavku, ovako piše:
U BIOS settings treba umjesto AHCI odabrati IDE

Ali je problem šta u BIOSu nema nigdje tog odabira (AHCI i IDE)
Zna li ko u čemu je problem



puzda_muterina je offline   Reply With Quote
Staro 28.07.2020., 19:03   #2
Nbdy32
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2016
Lokacija: Bestovje,Sv.Nedelja
Postovi: 1,070
Možda imaš UEFI negdje pod opcijom,to promjeni,uglavnom u boot ordneru ti mora biti ...
Nbdy32 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 28.07.2020., 19:58   #3
Blue Spirit
Premium
Moj komp
 
Blue Spirit's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2004
Lokacija: ZG - Dubrava
Postovi: 1,322
Intel Atom N270 iz 2008-me i 1 GB memorije ide jedino na XP.

Nema taj laptop UEFI (koji je izašao 2011 te ako se ne varam).

Definitivno probaj prebaciti iz AHCI u IDE

Probaj nešto od ovoga:




Da staviš NTlite Windows XP tj modificirani XP sa ugašenim procesima (minimalno opterecenje procesora i memorije) i s time bi ti vec stekao laptop tj browsanje.

Današnji browseri i samo surfanje je prezahtjevno za taj prastari laptop.

Firefox version 52.9.0esr was the last supported release for Windows XP and Windows Vista

Chrome 49 last Chrome for XP

Starting in April 2016, Google will no longer provide software updates and security patches for Chrome to XP and Vista users.



Cak i laptopi iz 2018-te sa ATOM procesorima i 4 GB rama sa naknadno ugrađenim SSD-om preslabi su za WIN 10-tku i potrebno je kod njih iskljucisti WIN 10 gluposti ( WPD security ) da bi donekle bili funkcionalni za surfanje.

Zadnje izmijenjeno od: Blue Spirit. 28.07.2020. u 20:43.
Blue Spirit je offline   Reply With Quote
Staro 28.07.2020., 20:33   #4
puzda_muterina
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: drvenik
Postovi: 99
Problem je šta nema nigdje to gdje spominje IDE i AHCI
Evo pogledajte slike, sve sam živo pretražio i nema nigdje tu mogućnost





puzda_muterina je offline   Reply With Quote
Staro 28.07.2020., 20:41   #5
Blue Spirit
Premium
Moj komp
 
Blue Spirit's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2004
Lokacija: ZG - Dubrava
Postovi: 1,322
Dal ima šta tu pod:

System Configuration - Boot options ?

daj sliku ... da vidimo dal ima te opcije i dal uopce BIOS ocitava ikakav HARD.

Zadnje izmijenjeno od: Blue Spirit. 28.07.2020. u 20:58.
Blue Spirit je offline   Reply With Quote
Staro 28.07.2020., 21:35   #6
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,704
stavi win7 na to, bolje se ponaša. imam hp mini 2140 from back in the day, win7 mi je na tome radio neizmjerno bolje.

ako možeš stavi pločicu od 2gb rama unutra, mada osim za puštat mp3ce iz winampa nije za ništa drugo.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 28.07.2020., 22:10   #7
bilicvitak
Premium
 
bilicvitak's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2014
Lokacija: ¯\_(ツ)_/¯
Postovi: 356
Laptop ima jedan memorijski slot koliko vidim. Za 20-30 kn kupiš polovni modul od 2GB rama, staviš neki SSD i onda čak i desetku možeš vrtit.
__________________
Kupujem
bilicvitak je offline   Reply With Quote
Staro 29.07.2020., 00:20   #8
Mario92
Omicron Alpha resident
Moj komp
 
Mario92's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2009
Lokacija: ZG
Postovi: 4,208
Ak baš moraš Winse, frkni gore Win8.1 - optimiziraniji je od sedmice, manje RAM-a i CPU-a troši a opet su podržani updejtovima.

Osobno bih prije frknul gore neki Lubuntu, čak i sa SSD-om i pojačanim RAM-om.
__________________
95% of the world is retarded, I'm glad I am the 10%.
Mario92 je offline   Reply With Quote
Staro 29.07.2020., 20:57   #9
tomek@vz
Dežurni pingvin
Moj komp
 
tomek@vz's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: München
Postovi: 2,053
Citiraj:
Autor Mario92 Pregled postova
Osobno bih prije frknul gore neki Lubuntu, čak i sa SSD-om i pojačanim RAM-om.
Potpis...to je jedino sto ce donekle dobro radit na toj kanti...
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 30.07.2020., 00:56   #10
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp
 
Ivo_Strojnica's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2010
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,695
Peppermint linux, bez daljnjeg.


Ili Linux Lite, ako želite malo lipši UI.
__________________
"Who is your daddy and what does he do?"
Ivo_Strojnica je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 30.07.2020., 18:19   #11
puzda_muterina
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: drvenik
Postovi: 99
Evo sad sam uspio instalirati „Windows 8.1 pro 32-bit“ i za nevjerovat brzo otvara prozore, foldere i web stranice
Ali ima problema kad idem otvoriti neke fajlove (Mp4, JPG, PDF)
Dolazi poruka: Ths app can`t open - The screen resolution is to low to run, change your screen resolution

Ali problem je šta u postavkama nemogu promijeniti rezoluciju screena (zasivljeno)
Evo slike


puzda_muterina je offline   Reply With Quote
Staro 30.07.2020., 18:35   #12
Dottore
Extrema Thule
Moj komp
 
Dottore's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2005
Lokacija: 「 ✖ ✖ ✖ 」
Postovi: 5,547
Pa? To mu je stvarna radna rezolucija ekrana. Čitaj što piše na specifikacijama i nemaš neki izbor mjenjati veću rezoluciju na 10 inični monitor
Dottore je offline   Reply With Quote
Staro 30.07.2020., 18:39   #13
puzda_muterina
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: drvenik
Postovi: 99
Kažu mi da je to zato šta nije instaliran driver za grafičku
Šteta zadovoljan sam brzinom kojom sad laptop radi ali nikako da pronađem driver za grafičku (za win 8.1 32-bit)
Sve sam živo pretražio ali uzalud

Zadnje izmijenjeno od: puzda_muterina. 30.07.2020. u 19:47.
puzda_muterina je offline   Reply With Quote
Staro 30.07.2020., 19:55   #14
fanATIk
NITKOV
Moj komp
 
fanATIk's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2004
Lokacija: Zagreb / Maksimir
Postovi: 3,762
Probaj stavit drivere od grafe za win 7.
__________________




Asrock FM2A78M-DG3+
Athlon II 860k + Lc Power Lc-cc-120
G.SKILL RipjawsX series 8 GB
Palit GTX 460
Samsung SSD 850 EVO 250 GB, WD 640GB, Hitachi 500GB
Corsair VS550
Kejs u izgradnji
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10




Unique case by fanATIk




Avatar BIG SIZE
fanATIk je offline   Reply With Quote
Staro 30.07.2020., 20:51   #15
puzda_muterina
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: drvenik
Postovi: 99
Evo tražim več pola sata ali nigdje ni graphic drivera za win 7 (32-bit)
puzda_muterina je offline   Reply With Quote
Staro 30.07.2020., 21:08   #16
bilicvitak
Premium
 
bilicvitak's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2014
Lokacija: ¯\_(ツ)_/¯
Postovi: 356
Specifikacije kažu Intel Graphics Media Accelerator 3150

https://downloadcenter.intel.com/pro...ntel-GMA-3150-

Najbolje bi bilo da odeš u device manager, tamo nađeš grafičku i klikneš desnom tipkom miša na nju i pogledaš koji je HW ID, pa tu kobasicu pukneš na internet na tražilicu.
__________________
Kupujem
bilicvitak je offline   Reply With Quote
Staro 30.07.2020., 22:34   #17
Mario92
Omicron Alpha resident
Moj komp
 
Mario92's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2009
Lokacija: ZG
Postovi: 4,208
Ma i update drivera preko device managera bi isto mogao pomoci, generalno to radi kak spada
__________________
95% of the world is retarded, I'm glad I am the 10%.
Mario92 je offline   Reply With Quote
Staro 31.07.2020., 00:09   #18
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,067
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 02.08.2020., 13:08   #19
puzda_muterina
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: drvenik
Postovi: 99
Probao sam nekoliko verzija Windowsa (Win 8, Winxp, Win 7) i sa niti jednim nisam mogao pronači ispravan driver za grafičku jer bez tog drivera ne otvara fajlove: Mp4, JPG, PDF.
I danas sam instalirao "Xubunty" i za nevjerovat sve radi super brzo i sve drivere mi on instalirao
puzda_muterina je offline   Reply With Quote
Staro 02.08.2020., 15:39   #20
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp
 
Ivo_Strojnica's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2010
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,695
Linux je vrh (kad radi)
__________________
"Who is your daddy and what does he do?"
Ivo_Strojnica je offline   Reply With Quote
Staro 02.08.2020., 17:14   #21
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,067
Misliš Xubuntu ?
Pa normalna stvar, linux,
mogao si staviti neki "laganiji" linux,

info > https://www.makeuseof.com/tag/5-ligh...-processor-pc/

po specs sličan je čuveni Asus Eee PC 1000 koji je još imao jako mali storage pa je i na to trebalo paziti tj. radio se posebno prilagođeni image / install.

Trebalo bi probati:
- Puppy Linux
- Linux Mint Xfce
- Lubuntu
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 02.08.2020., 18:45   #22
puzda_muterina
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: drvenik
Postovi: 99
Ne trebaju mi sad te druge verzije, kad ovaj "Xubuntu" sad radi odlično
Nego ima jedna stvar, neke ubuntu aplikacije mi neče da instalira, dolazi poruka:
Authentication is required to install untrusted software
An application is attemping to perform an action that requires privileges. Authentication is required to perform this action
Traži mi da upišem nekakav password

Zna li ko u čemu je problem
puzda_muterina je offline   Reply With Quote
Staro 02.08.2020., 19:08   #23
Nbdy32
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2016
Lokacija: Bestovje,Sv.Nedelja
Postovi: 1,070
Moraš instalirati kao root :-)


U biti moraš se logirati kao root,da bi mogao instalirati :-)
Nbdy32 je offline   Reply With Quote
Staro 02.08.2020., 20:21   #24
puzda_muterina
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: drvenik
Postovi: 99
Eeeee kad bi ja znao kako to izvesti, prvi put čujem za to
Ovo mi je prvi put da radim s Xbuntu operativnim sistemom
puzda_muterina je offline   Reply With Quote
Staro 02.08.2020., 21:42   #25
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,067
Kad si instalirao onda te pitao da postaviš root pass, a ostalo ćeš naći na netu.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 02.08.2020., 21:43   #26
Nbdy32
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2016
Lokacija: Bestovje,Sv.Nedelja
Postovi: 1,070
Nisam linuxaš,ovo malo kaj znam je od mining sučelja koji su na linuxu,pa sam nešto morao naučiti ...


sudo -s naziv.programa mislim da je, ali to je za shell,da li to može i u grafičkom sučelju neznam ...
Nbdy32 je offline   Reply With Quote
Staro 03.08.2020., 00:31   #27
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 17,012
Citiraj:
Autor puzda_muterina Pregled postova
Eeeee kad bi ja znao kako to izvesti, prvi put čujem za to
Ovo mi je prvi put da radim s Xbuntu operativnim sistemom
Možeš nastaviti na Linux temi, ako je ova riješena.

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=234127
__________________
Member Of FKT Team


MBO: ASRock Z68 Pro3
CPU: Intel Core i5-2500 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro
RAM: 2 x 4 GB G.Skill Sniper DDR3-1600 + 2 x 4 GB DDR3-1600 Corsair Vengeance
VGA: Intel HD Graphics
TV Tuner: Hauppauge WinTV-HVR-5525
Capture: Blackmagic Design Intensity Pro
SSD: Samsung 840 Pro 128 GB
HDD: 2 x WD Gold 8 TB
ODD: LG GSA-H62N
PSU: Corsair VX450W
Case: Sharkoon Rebel 9 Economy Edition > Link To Case Mod
OS: Windows 7 Pro x64

LCD monitor: LG 27MA73D
Keyboard: Roccat Vulcan 120 AIMO
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
Remote: iMON Inside Black
Gamepad: Logitech Cordless Rumblepad 2
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
Printers: Canon Pixma iP4300 + MP240
Scanner: Canon CanoScan 4400F + CanoScan LiDE 60
External storage: Sharkoon SATA QuickPort Pro + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

Connected To B.net



HP ENVY x360 - 15-w100nm

CPU: Intel Core i7-6500U @ 2.5 GHz
RAM: 2 x 8 GB Crucial DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics 520 + nVIDIA GeForce 930M
SSD: Samsung 850 Evo 1 TB
LCD: 15.6" LG Philips IPS @ 1920 x 1080
Other: Intel Dual Band Wireless-AC 7265, Realtek RTL8168/8111 Gigabit-LAN, Bluetooth 4.0, 2 x USB 3.0 + 1 x USB 2.0, HDMI, SD card reader, accelerometer, compass, gyroscope,...
OS: Windows 10 Pro x64

Mice: Logitech VX Nano
External HDD: Maxtor M3 Portable 4 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 03.08.2020., 20:05   #28
puzda_muterina
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: drvenik
Postovi: 99
Ok možemo zatvorit temu
puzda_muterina je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na