Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 29.11.2019., 21:00   #1
nenadv99
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Apr 2007
Lokacija: zadar
Postovi: 84
2 uredjaja-jedan kabel?

Pozdrav, imam 2 uredjaja koja bi trebalo spojiti lan kabelom, jedan kabel ide u pc a drugi u Bnet tv prijamnik.
kako izvesti da mi oboje radi jer imam samo jedan lan kabel?
nenadv99 je offline   Reply With Quote
Staro 29.11.2019., 21:05   #2
pinkskin
Premium
Moj komp
 
pinkskin's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Daruvar
Postovi: 1,671
Kupiš neki najmanji switch sa minimalno 3 porta i riješiš problem
__________________

pinkskin je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 29.11.2019., 21:46   #3
nenadv99
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Apr 2007
Lokacija: zadar
Postovi: 84
jel mi switch sto utjece na brzinu interneta? mislim, hoce li se ponasati isto kao da su mi oba uredjaja spojeni direktno u ruter?
nenadv99 je offline   Reply With Quote
Staro 29.11.2019., 22:24   #4
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varasdinum
Postovi: 11,198
Da, tako ce se ponasati.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 29.11.2019., 23:01   #5
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,211
Koji router imaš ?
Ako je Ubee32 varijanta sa switch - em će raditi ok,
uzmi 5 portni GB switch.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 30.11.2019., 14:12   #6
nenadv99
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Apr 2007
Lokacija: zadar
Postovi: 84
je, ubee je router. hvala svima, ide onda mali switch i to je to
ovaj mi se cini sasvim ok za moje potrebe
https://www.links.hr/hr/switch-d-lin...port-053506029

Zadnje izmijenjeno od: nenadv99. 30.11.2019. u 14:19.
nenadv99 je offline   Reply With Quote
Staro 01.12.2019., 00:28   #7
driftwood
Premium
 
driftwood's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2010
Lokacija: .
Postovi: 471
Citiraj:
Autor nenadv99 Pregled postova
Pozdrav, imam 2 uredjaja koja bi trebalo spojiti lan kabelom, jedan kabel ide u pc a drugi u Bnet tv prijamnik.
kako izvesti da mi oboje radi jer imam samo jedan lan kabel?

Imaš li na routeru dva porta slobodna? Ako je odgovor da onda možeš oba uređaja spojiti sa jednim kabelom. Ali potrebna su kliješta za konektore, konektori i malo znanja. Ili netko da ti to napravi.
__________________
Dazed and confused
driftwood je offline   Reply With Quote
Staro 01.12.2019., 10:03   #8
nenadv99
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Apr 2007
Lokacija: zadar
Postovi: 84
Citiraj:
Autor driftwood Pregled postova
Imaš li na routeru dva porta slobodna? Ako je odgovor da onda možeš oba uređaja spojiti sa jednim kabelom. Ali potrebna su kliješta za konektore, konektori i malo znanja. Ili netko da ti to napravi.

mislis da poduplam svaki onaj mali kabel i napravim po dva konektora na svakoj strani?
nenadv99 je offline   Reply With Quote
Staro 01.12.2019., 10:05   #9
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Cakovec
Postovi: 2,983
da pomognem
ovo je mislio da napravis
mada si onda limitiran na 100 mbit
ja bi i dalje uzeo svič i amen
https://www.youtube.com/watch?v=Fj1WJEaRhPA
dadoremix je online   Reply With Quote
Staro 01.12.2019., 11:10   #10
nenadv99
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Apr 2007
Lokacija: zadar
Postovi: 84
Citiraj:
Autor dadoremix Pregled postova
da pomognem
ovo je mislio da napravis
mada si onda limitiran na 100 mbit
ja bi i dalje uzeo svič i amen
https://www.youtube.com/watch?v=Fj1WJEaRhPA



gubim 50mbita tako, switch ce biti najbolje rijesenje
nenadv99 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 01.12.2019., 11:23   #11
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,211
@all
Ajde ne mutite vodu

Kod Ubee32 varijanta sa switch - em će uredno raditi, potvrđeno.

kod ostalih routera se mora ići na varijantu "dijeljenja" mrežnog kabela u dva ili IpTv spojiti preko PowerLine.



@nenadv99
Switch sa linka će biti sasvim ok.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 01.12.2019., 11:24   #12
buljaka
Premium
 
Datum registracije: Aug 2014
Lokacija: Osijek
Postovi: 1,942
Citiraj:
Autor nenadv99 Pregled postova
gubim 50mbita tako, switch ce biti najbolje rijesenje
Ne gubiš 50 . Obadva kabla budu 100

Poslano sa mog SM-G950F koristeći Tapatalk
buljaka je offline   Reply With Quote
Staro 01.12.2019., 11:50   #13
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varasdinum
Postovi: 11,198
Citiraj:
Autor nenadv99 Pregled postova
mislis da poduplam svaki onaj mali kabel i napravim po dva konektora na svakoj strani?
Ne, oni misle da kabel koji imaš podijeliš na 2 dijela.
UTP kabel se sastoji od 4 parice (8 žica), sa 2 parice (4 žice) dobiješ max. 100mbit/s brzinu.

Ali zanemari takve prijedloge, riješi se za 150kn switch nekakav i na miru si.

Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. 01.12.2019. u 12:42. Razlog: Prepravljeno da bude jasnije / razumljivije
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 01.12.2019., 20:31   #14
medo
#erase startup-config
Moj komp
 
medo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,640
Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova
Ne, oni misle da kabel koji imaš podijeliš na 2 dijela.
UTP kabel se sastoji od 4 parice (8 žica), sa 2 parice (4 žice) dobiješ max. 100mbit/s brzinu.

Ali zanemari takve prijedloge, riješi se za 150kn switch nekakav i na miru si.
Ne vidim prednost switcha. Više košta, unosi dodatnu latenciju, VLAN-ovi možda prođu možda ne i imaš još jednu stvar koja će krepat prije ili poslije. A tim jeftinim switchevima krepavaju adapteri.

Postoje pasivni LAN splitteri koji razdvoje kabel na obje strane bez prekripmavanja. Bilo je toga nekad u El-matisu za 15ak kuna.
__________________
"It's not a bug, it's a feature!"
1N6pJsvusP7afu23qs1uBscK16wfcG7C8m
medo je offline   Reply With Quote
Staro 01.12.2019., 22:47   #15
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,211
Eh kolega medo,
naglasak na ovo bilo je toga nekad ... znaš naše bajne trgovce ...
sada (ako i imaju) imaju ovog > https://www.links.hr/hr/adapter-delo...45-z-053512325
bio je još jedan isti drugog proizvođača,
pa pogledaj tu bezobraznu cifru + trebaš 2 kom + je "naopak" pa trebaš još i spojnicu ...

Sve skupa lako pređe cifru switch - a

Vani ima toga za sitnu lovu > https://www.amazon.de/dp/B06XSCKYPM/
ima i jeftinije samo treba dobiti potvrdu da je spojen:
1236
1236
+
4578
1236

evo za ovaj "komplet" (i tako treba 2 kom) je navedeno i označeno > https://www.amazon.de/dp/B07872K7Y1/

Iz spomenute trgovine > http://www.elmatis.hr/ProductDetails...roductId=41300
a kako je spojen ??

U vezi pitanja / "slučaja" kolege nenadv99,
on ima Ubee32 kod kojeg željeno radi preko jednog Lan porta / kabela pa će preko switch - a na kraju kabela željeno (potvrđeno) raditi.

Kod drugih routera se mora ići na navedene adaptere tj. dijeljenje Lan kabela ...

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 01.12.2019. u 23:01.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 01.12.2019., 23:48   #16
driftwood
Premium
 
driftwood's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2010
Lokacija: .
Postovi: 471
Blago vama kad vam je problem da je samo 100mbps brzina. Ovdje gdje ja živim (okolica Rijeke), onaj tko ima 20+ mbps (i pristojan upload, a ne 0,5-1,0 što se nudi) može biti sretan. Sad upravo pišem sa tele2 gdje mi je trenutna brzina cca 1,5-2,0 (toliko šteka da niti ne mogu odraditi speedtest). Po noći i ujutro bude oko 15 dl i ul.

Kod roditelja sam imao 50/10 pa mi je ovo bio lagani šok, ali sad sam se naučio.
Nemam bolju ponudu od niti jednog operatera.

Čisto da objasnim zašto sam to predlagao. Sorry za offtopic.



P.S.
ja ću mu napravit kabel/splitter ako treba. Neka plati materijal i da za pivu



P.P.S.
Evo proradilo




P.P.P.S.
@Nikky nisam "vani" našao gotovih splittera (ovi o kojima diskutiramo) po nekoj vrlo povoljnoj cijeni. Ima klasičnih RJ45 splittera koje znam koristiti, samo npr prekrimpam jednu stranu gotovog kabela.
__________________
Dazed and confused

Zadnje izmijenjeno od: driftwood. 01.12.2019. u 23:56.
driftwood je offline   Reply With Quote
Staro 03.12.2019., 17:19   #17
fanATIk
NITKOV
Moj komp
 
fanATIk's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2004
Lokacija: Zagreb / Maksimir
Postovi: 3,675
Il ja ne kužim ili što? Kaj nije jeftinije kupit još jedan LAN kabel nego switch?
__________________




Asrock FM2A78M-DG3+
Athlon II 860k + Lc Power Lc-cc-120
G.SKILL RipjawsX series 8 GB
Palit GTX 460
Samsung SSD 850 EVO 250 GB, WD 640GB, Hitachi 500GB
Fortron Bluestorm II 500W
Kejs u izgradnji
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Canon CanoScan 4400F
Win 10




Unique case by fanATIk




Avatar BIG SIZE
fanATIk je offline   Reply With Quote
Staro 03.12.2019., 19:28   #18
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,211
Pa očito ne kužiš
Ajde ga ti kolegi provuci ako je stan / kuća uređivan i sad je problem naknadno ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 03.12.2019., 20:02   #19
E-mil
Oppa Gangbang Style
Moj komp
 
E-mil's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: Varaždin
Postovi: 1,685
Naslov teme me sjetio na jedno pitanje pa evo ga.


Da li postoje na tržištu gotovi 2-kabla-u-1 kabel ili 3-u-1 ili ...

Znači LAN kabel (a da nema promjer 2 cola) u kojem su omotana 2 ili više "normalna" LAN kabla.
E-mil je offline   Reply With Quote
Staro 03.12.2019., 20:31   #20
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,211
Postoje, to su tzv. multi - core ethernet cable > https://www.google.com/search?q=mult...ethernet+cable
http://www.habitech.co.uk/Cable/Cabl...-Core/list.htm

koliki će biti presjek ovisi koliko je Lan kabela zajedno,
ovo deblji su vjerojatno za vanjske uvjete / montaže,
isto tako u profi varijantama se traže kombinacije sa energetskim ili signalnim ili coax kabelima:
https://linkitaly.com/products/multi...hernet-cables/

e sad, dobavljivost, cijane ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 04.12.2019., 05:43   #21
fanATIk
NITKOV
Moj komp
 
fanATIk's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2004
Lokacija: Zagreb / Maksimir
Postovi: 3,675
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Pa očito ne kužiš
Ajde ga ti kolegi provuci ako je stan / kuća uređivan i sad je problem naknadno ...
E jbg sad, to je u domeni ŠBBKBB. Ja se referirao na; "kako izvesti da mi oboje radi jer imam samo jedan lan kabel?".
__________________




Asrock FM2A78M-DG3+
Athlon II 860k + Lc Power Lc-cc-120
G.SKILL RipjawsX series 8 GB
Palit GTX 460
Samsung SSD 850 EVO 250 GB, WD 640GB, Hitachi 500GB
Fortron Bluestorm II 500W
Kejs u izgradnji
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Canon CanoScan 4400F
Win 10




Unique case by fanATIk




Avatar BIG SIZE
fanATIk je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na