Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 09.07.2018., 11:48   #1
NBElite
Registered User
 
NBElite's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 40
Linux radi, Windows ne

Pozdrav ljudi.


Laptop, Dell inspirion 5758.



Došao pod "nešto je napravilo plink!, ugasio se i više se neda upaliti".

Nakon otvaranja, testiran disk (godinu dana stara Toshiba 500GB), memorija. Disk skroz OK, memorija OK, napajanje OK, malo steka gumb za paljenje.

Nakon malo namjestanja, gumb radi, laptop se pali, ali ne boota. Udje u boot krene win7 logo..i reset.


Stelanje BIOSa (bespotrebno, sve je OK..osim datuma). Pali..ista stvar.

Testiranje diska ponovno, na linux masini - sve OK, testiranje na windows masini..sve OK.


Disk prebacen na drugi laptop - uz malo samoposetalavanja - driveri i ino...boota..rade windoze OK.


Prebacen disk sa drugog laptopa, Linux, na dell 5758.. radi Linux ko avion.


Vraceno sve nazad - ne boota. (ne nabrajam da je probano u safe modu..ovom, onom.. HBCD mini XP, pokusaji instalacije XP, 7ice, 8ice, 10ke...)..(sa optickog uredjaja, se bootabilnog uSB-a)...prilikom instalacije svih windowsa baca gresku ACPI_BIOS_ERROR. BIOS u postavkama nema iskljucivanja ACPI.




Naravno..surfanje po googlu na najjace...citam gluposti..citam pametne stvari...nema nista pametno sto radi.



Update BIOSA na zadnju verziju - odradjen, instalacija cistog W7-8-10 na drugi disk, na drugom racunalu, pa ubaceno u 5758...ne radi...Linux na svaki pokusaj..kao da nista nije bilo..radi kao avion.


Zvao frendove - mjenjao napajanje - vrtio na bateriji...bez baterije.. ista stvar.

Eh sad.. moje je pitanje - da li je netko imao slicnu situaciju i da li itko zna nesto sto bi moglo pomoci (zamjena maticne ploce je poznata kao rijesenje, tako da nemorate to predlagati


Zahvalnost se podrazumjeva
NBElite je offline   Reply With Quote
Staro 09.07.2018., 15:24   #2
mradovan
Registered User
Moj komp
 
mradovan's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2017
Lokacija: Pula
Postovi: 66
Uh, nakon svega što si probao, teško je predložiti nešto pametno...

Nekima je ovo pomoglo (nisi spomenuo, možda si već pokušao?) -
1. Instalacija Windowsa 8.1 (ne 8.0 nego 8.1)
2. Instalacija Windowsa 7 Enterprise
3. Isključi AHCI o BIOSU - ako možeš - prebaci u IDE, pa onda instaliraj Windows 7. Kad te pita da instaliraš "3rd party RAID drivers, bla bla", pritisneš F7 (ne F6, nego F7) - što forsira instalaciju standardnog HAL-a.
mradovan je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 09.07.2018., 16:37   #3
NBElite
Registered User
 
NBElite's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 40
hvala na odgovoru...kao prvo..


pod win8..podrazumjeva se win8.1


win 7 je Ultimate..tako da..ono...


A sa BIOSom sam probao gotovo sve sto ima smisla..

Stvar je u tome sto instalacija bilo kojih windoza krene, ali onda kad bi trebao baciti onaj ekrancic sa izborom jezika..cak i prije njega..stane i prikaze se onaj prozor gore (na slici)..ili..kod XPa, pokaze se BSOD..plavi ekran sa fatal eror bla bla...0xc0000000AE... sto ti dodje na isto..kad zbrojis tone iscitanih googluposti..sa onim ACPI BIOS ERROR


ono.. imao sam slicne slucajeve, ali uvijek se nesto s BIOSom namjesti..sredi..nadje se kvaka..ovo je vec dva tjedna kopanja tesko..(kopanja po netu..iskustvima drugih servisera)..svi smo, od ekipe, na hladnom..tapkamo..



Imam ja par mrkih predvidjanja, ali ih ne spominjem da ne navodim mozebitna rasmisljanja na krivi put.
NBElite je offline   Reply With Quote
Staro 09.07.2018., 17:04   #4
mradovan
Registered User
Moj komp
 
mradovan's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2017
Lokacija: Pula
Postovi: 66
Nisam vidio da li si već probao... da instaliraš sa Dell-ovog recoverija - možda je njihova verzija Windowsa customizirana
https://www.dell.com/support/home/us...verytool/WT64A
mradovan je offline   Reply With Quote
Staro 09.07.2018., 18:14   #5
NBElite
Registered User
 
NBElite's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 40
Nisam, jer imam original win 7 instalacijski Dell CD..,dolazi sa kompom.


Ali..ista stvar kao i sa svim drugim windows instalacijskim CD/DVD-ovima
NBElite je offline   Reply With Quote
Staro 09.07.2018., 19:03   #6
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,614
Po infou sa neta očito je Dell na x modela pa i na ovom zakakio sa Bios - om i "BIOS not ACPI compliant during installation".
Isti error se dobiva gotovo sa svim winsima.
Nisi jedini tj. ekipa sa xy godina iskustva je frustrirana jer nema sigurnog rješenja.

Nekom jest upalilo install Win7 Ultimate ili Enteprize (nije sigurno jeli x86 ili x64 verzija).

Na supportu za sve Win + Bios daje A15 verziju > https://downloads.dell.com/FOLDER048...n_5458_A15.exe,
vjerojatno zadnja verzija, interesantno da je isti za 5458, 5558 i 5758 modele.

Ovaj prijedlog kolege mradovan da dobiješ njihovu custom verziju install medija možda pomogne AKO se stvarno dobije install medij u kojem je odgovarajuće postavljen ACPI (postavka i odg. drajver).

Jesi li za test probao instalirati W10 gofno ?
Ne bi me čudilo da prođe ok.

Kažeš da Linux nema navedeni problem, da ostaneš na njemu ?
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 09.07.2018., 19:13   #7
NBElite
Registered User
 
NBElite's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 40
Hvala i tebi na odgovoru..


Sve sto si naveo sam vec procitao nekoliko puta )
(Nemoj misliti da sam nezahvalan)
Sto se tice BIOSa..ista stvar se pojavljuje i na HPovim i na Acerovim i na Asusovim kompovima.. ocito da stvar nije samo na Dellovim platformama...iako..po postovima.. (majko mila kakvih ima).. najvise su se ljudi trudili oko Dellovih kanti i laptopa.

probao sam govance instalirati.. naime..na mojim custom instalacijama windoza imam zapakirano u shell od win 10.. (pocetna instalacija)..ali sam svejedno isao sa origigi dvdom..ali ..zaba krastaca..

Komp nije moj.. od frenda je..ja inace imam mali servis racunala.. pa ono..kad nitko nemoze rijesiti..onda se meni uvalja sranje... Ovo je previse usrano i za mene


Osobno..meni je dovoljan Linux...ta spomenuta instalacija na disku i je sa mojeg laptopa..no ovaj stricek hoce windoze da se igra...na laptopu.. ono..ali ajd...


Iskreno.. ja tu sumnjam na neka ostecenja na ploci koja mozda Linux ne vidi u samom pocetku, no kada biti potjerao nesto zahtjevnije na njemu, on bi isto poceko kviki kvakiti... Nisam to jos isprobao, ali doci ce i to na red.


Budem probao mradovanov prijedlog, bas zato ..sto si i sam naveo..odgovarajuce postavke ACPIa.


Javim se...

Ukoliko vam padne jos nesto na pamet..pliizz...



NBElite je offline   Reply With Quote
Staro 09.07.2018., 19:25   #8
Bodisson
Premium
Moj komp
 
Bodisson's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2014
Lokacija: Zagreb
Postovi: 202
Ukoliko se ne varam, to je customized Dell CD.
A on se MORA instalirati u IDE modu.

No, zadnji Dell CD koji sam imao u rukama je bila 32-bitna Vista za Latitude seriju, pa mozda nisam u pravu.
Bodisson je offline   Reply With Quote
Staro 09.07.2018., 19:34   #9
NBElite
Registered User
 
NBElite's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 40
budem vidio.. mada..iskreno..malo nade u to polazem..

hihihih...kad te krene..ide te




btw.. to je sa one stranice gdje skinem dell-ov instalacijski cedej

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 10.07.2018. u 13:16. Razlog: spojeni postovi
NBElite je offline   Reply With Quote
Staro 09.07.2018., 20:09   #10
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,614
Ovo rješenje od mradovan kaže da prvo skineš ovo > https://downloads.dell.com/FOLDER048...2025.0_A00.EXE
pokreneš pa u njemu uneseš Service Tag + OS pa bi ti trebao buildati medij ... dakle nije web varijanta
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 09.07.2018., 20:13   #11
NBElite
Registered User
 
NBElite's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 40
tiruu riruu...


ok..hvala
NBElite je offline   Reply With Quote
Staro 09.07.2018., 20:49   #12
kasko
Premium
Moj komp
 
kasko's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2007
Lokacija: Ivanić_Grad
Postovi: 1,607
Podesi obavezno IDE, ugasi power save funkcije, pokusaj samo s x64 windowsima 7/8/8.1/10 makar najbolje s 10 zbog ubacenih drivera manje vise, jesi probao slipstremat drivere za satu?

Ima li uefi opcije? Secure boot/ os optimized opcija?

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
kasko je offline   Reply With Quote
Staro 09.07.2018., 22:37   #13
NBElite
Registered User
 
NBElite's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 40
Nisam imao potrebe slipstreamat jer driveri za sata rade..a i ne vjerujem da je u njima problem kad dize linux sa drugog sata diska bez problema.

Probao sam i sa 32 bitnim i 64 bitnim windows instalacijama. Ista stvar.

Sa UEFI boot opcijama sam se igrao, ali nikakav pomak.. i nema u BIOSu OS optimiziranih opcija

Mozes nesto kreirati kao boot predlozak, ali onda ne prepoznaje instalaciju (?) (kaze da nema windowsa na disku)... vjerojatno nema UEFI datoteka
NBElite je offline   Reply With Quote
Staro 10.07.2018., 11:44   #14
NBElite
Registered User
 
NBElite's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 40
NBElite je offline   Reply With Quote
Staro 10.07.2018., 12:36   #15
NBElite
Registered User
 
NBElite's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 40
yeah!


uspio sam uci u HBCD mini XP windows stiskajući F7 na pocetku bootanja...(ista stvar na instalacijama XPa nije radila)

pas mast.. uopce ne znam sta sad

edit: (info da mozete pratiti)
Win Xp radi, ali ne vidi hdd.. USB stick vidi i njegov sadrzaj. Stavio drugi hdd - ista stvar.
Potjerao instaliranje svih drivera - opaa.. stao je na "root * pnp0700 1_0_13_0_0_0"

sad ganjam da vidim sta je: (navodno floppy drive - koji je iskljucen za bootanje u BIOSu i uopce nepostojeci fizicki na laptopu... i nema opcije u biosu za njegovo iskljucenje)

Zadnje izmijenjeno od: NBElite. 10.07.2018. u 13:38.
NBElite je offline   Reply With Quote
Staro 10.07.2018., 13:55   #16
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,614
XP ti ne vidi HDD jer mu fali drajver za SATA kontroler, to je std. dok ti je u Bios - u podešen na AHCI.
Rješenje znaš > prebacit na IDE ili integrirati drajver (ako se ne varam ima na supportu).

Za ovaj *ghost* floppy pokušaj ako ga možeš staviti na Disable, Bog zna šta su "spojili" preko njega ili je ostatak nereda u Dell Bios - u.

Za žuntu:
https://www.bleepingcomputer.com/for...evice-manager/
https://www.win-raid.com/t11f23-Modd...signed-25.html
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 10.07.2018., 14:05   #17
NBElite
Registered User
 
NBElite's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 40
yup yup.. kao da mi misli citas ..ali..

Stvar sa ovim genijalnim BIOSom je u tome sto ..kada iskljucis AHCI, ne vidis vise ni jedan SATA drive .. ni u BIOSu, pa ni poslije.

Postavka u BIOSu ide..tipa: SET AHCI . enabled - disabled i to je to. Razumno bi bilo, ako nije AHCI, onda je IDE..ovdje ne ide tako..ili je AHCI..ili nije nista )

Cinjenicama za volju, pokrenuo sam mini XP sa iskljucenim AHCIem, i dobio sam istu stvar sa malom razlikom... prije je crta na indikatoru instaliranja onog pnp0700 drivera bila krenula...sad uopce ne krece..

Inace.. HBCD mini xp ima SATA driver u sebi...nikad nisam do sada morao instalirati dodatni driver za SATA diskove..bilo u AHCI ili IDE modu, no.. gle.. nisam bas sve dozivio/trebao/probao/..hm ali najebao jesam )


zato i jesam tu da pitam one koji (mozda) znaju


Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 10.07.2018. u 20:13. Razlog: spojeni postovi
NBElite je offline   Reply With Quote
Staro 10.07.2018., 14:42   #18
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,614
Live varijante su jedno a install nešto drugo.
Taj Live sa Hirensa je siromašan, on ima neke SATA drajvere ali fali za dosta novijuh, fali mu sw/drajver za virtualno pisanje na sys drive (a to je u originalu cd), ...

Ajd ti probaj, kad već prolazi Live XP, napravi XP install medij sa integriranim SATA drajverom sa supporta (ako si sa iskustvom onda znaš za nLite),
pa da vidimo hoće li zapeti install na gornjoj greški
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 10.07.2018., 14:51   #19
NBElite
Registered User
 
NBElite's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 40
hajd..da probam i to
NBElite je offline   Reply With Quote
Staro 10.07.2018., 16:31   #20
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,614
Uh, malo sam se zaletio, nema XP na support listi, makli su kao i drugi proizvođači po M$ diktatu.
Za XP će osim za SATA nedostajati drajver i za USB 3.0.

Da se bar djelomično iskupim zavirio sam u W7 x32 + Serial ATA,
tu imaš Intel RST, kad ga raspakiraš unutra ima drajvere za F6 varijantu (ono šta se integrira sa nLite),
ima za x86 i x64, ako je vjerovati txt u inf fajlu isti je za XP i za W7

Code:
;WinXP to Win7 
[INTEL.NTx86.5.2] 
%PCI\VEN_8086&DEV_8C02&CC_0106.DeviceDesc% = iaStorA_inst, PCI\VEN_8086&DEV_8C02&CC_0106
%PCI\VEN_8086&DEV_8C03&CC_0106.DeviceDesc% = iaStorA_inst, PCI\VEN_8086&DEV_8C03&CC_0106
%PCI\VEN_8086&DEV_8C82&CC_0106.DeviceDesc% = iaStorA_inst, PCI\VEN_8086&DEV_8C82&CC_0106
%PCI\VEN_8086&DEV_8C83&CC_0106.DeviceDesc% = iaStorA_inst, PCI\VEN_8086&DEV_8C83&CC_0106
%PCI\VEN_8086&DEV_9C02&CC_0106.DeviceDesc% = iaStorA_inst, PCI\VEN_8086&DEV_9C02&CC_0106
%PCI\VEN_8086&DEV_9C03&CC_0106.DeviceDesc% = iaStorA_inst, PCI\VEN_8086&DEV_9C03&CC_0106
%PCI\VEN_8086&DEV_9C82&CC_0106.DeviceDesc% = iaStorA_inst, PCI\VEN_8086&DEV_9C82&CC_0106
%PCI\VEN_8086&DEV_9C83&CC_0106.DeviceDesc% = iaStorA_inst, PCI\VEN_8086&DEV_9C83&CC_0106


Nastavak slijedi
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 10.07.2018., 17:34   #21
kasko
Premium
Moj komp
 
kasko's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2007
Lokacija: Ivanić_Grad
Postovi: 1,607
Integriraj u w7 usb3 i sata drivere s vlite.
Za usb3 mislim da asrock ima neki alat a za satu probaj s vlite.

Edit: jos jedna stvar, jesi probavao long test harda, ne short test, probaj s hirensom koristeci alat za toshibu bas.
Bilo je slucajeva di su 2 short test na pass a long test baca errore te bude slicna situacija kao kod tebe ili ne boot 2x od 5x i slicne stvari...

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
kasko je offline   Reply With Quote
Staro 10.07.2018., 17:53   #22
Blue Spirit
Premium
Moj komp
 
Blue Spirit's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2004
Lokacija: ZG - Dubrava
Postovi: 741
To je do jebenog Dell-a.



Morat ces dodavat neki fajl ili vec nešto u originalni iso od Windowsa da bi mogao usnimiti.

Krvi mi se napio jedan Optiplex i meni je bila balada sa instalacijom Windows


Meni nije bilo do USB ili SATA drajvera vec nesto jako specificno .

Instalacija se krešala pri oko 20 tak posto.

Na prvu je izgledalo kao da je hard u banani.


Morao sam skinuti neki fal i staviti ga unutar foldera od ISO fajla i sa tim modificiranim iso fajlom snimljenim na USB uspio sam to rješiti.


Doduše to je bila kanta iz 2010 te al vjerujem da je u pitanju slicna - ista stvar.

Probat cu se sjetit ili nac sto tocno moras napravit...

Zadnje izmijenjeno od: Blue Spirit. 10.07.2018. u 18:03.
Blue Spirit je offline   Reply With Quote
Staro 10.07.2018., 18:05   #23
NBElite
Registered User
 
NBElite's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 40
daa..trazio sam i ja..i vec sam ti mislio pisati da nema, kad vidim..brzi si..(musterije, i druga sranjca uokolo ovog )


sata 3 driver mi u principu ne treba za sada, pa ga necu ni stavljati.. i iskreno..u ovom trenu mi je toliko pun kufer da bi najradije sve bacio u ..eto..materinu..


ali..


Test harda: odrađen je u microline servisu, jer sam hard prvo instant ocijenio kao nevaljali i odnio na promjenu tamo di sam ga kupio. (da ne ispadnem sumnjiv...na laptopu nije htio bootati, a kad sam pokrenuo ponudjeni repair, javio je da ne vidi hdd. Poslije sam ga prebacio na svoju linux masinu preko USB.a, no tamo mi je radio "klik..klik"..pa sam zakljucio nabrzaka da je gotov...poslije se ispostavilo da je konektor na USB hub-u koji daje dodatnih 5V bio otkacen (:P) )


Kad se vratio iz microlinea, ponovno sam ga testirao sam na linux masini i na windows masini direktno spojen na SATA...dakle..sad malo opsirnije...zasto je HDD OK.


Iskreno, ja ovdje sumnjam na sranjca na maticnoj ploci. Chipset - od pregrijavanja, jer frend igra WOWS i od nedavno sam mu instalirao Rome total war...a pusi kraj kompa..i kad sam ga rastavljao, bio je ono..."malkoc" zastopan od prljavstine.


Izvan toga, svejedno mi nije jasno zasto linux radi!!??!

Blue spirit... je sjecam se tih optiplexa..naime..vrtim si NAS na jednom od njih (750)... no nisam imao sa svojim problema..

Mislim da je serija 230..250 imala sranjca..i to ..opet ..ne svi. Nikad nitko mi nije objasnio zasto je to tako.

Daj..pliz.. ako nista drugo, barem da negdje postoji zapisano sto se da napraviti u ovakvom slucaju, jer ovo sto se izgugla...mislim.. postoje govanca koja u sebi imaju vise vitamina nego sto ono izguglano ima informacija. (sto se uopce desava sa tim informacijama na stranicama koje google izbacuje..sve manje tocnih informacija..zavjera!!! ljudi..zavjera!!)

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 10.07.2018. u 20:16. Razlog: spojeni postovi
NBElite je offline   Reply With Quote
Staro 10.07.2018., 18:10   #24
Blue Spirit
Premium
Moj komp
 
Blue Spirit's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2004
Lokacija: ZG - Dubrava
Postovi: 741
Ako nisam pobrkao ...

to nije bio drajver nego to je bila neka kobasa od koda - instalacijska procedura koju je trebalo zamjenit u jednom fajlu / ili stavit vec gotovi izmjenjeni fajl samo da bi instalacija radila kako treba

Zadnje izmijenjeno od: Blue Spirit. 10.07.2018. u 18:15.
Blue Spirit je offline   Reply With Quote
Staro 10.07.2018., 18:21   #25
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,614
Za SATA drajvere sam mu već napisao šta će raditi / uzeti.

Nego, evo čitam / tražim moguća rješenja ...

Daj pogledaj detaljnije šta sve imaš od opcija u Bios - u, ako možeš napravi nekakav video ...
Jel ima nešto kao OS Select, ako to ima i ako je stavljen W10 smetje ništa drugo win bazirano neće (Linux je dovoljno inteligentan pa ga ne tangira),
sad vidio da si napisao nema OS optimiziranih opcija.

Za W7 možda:
- secure boot=off
- Legacy/CSM ugasit > prebacit na UEFI
- probati W7 x64 SP1 pripremljen za UEFI install
- vjerojatno dodatno već spominjano Ultimate ili Enteprize verzija

Nevjerojatno koliko s * * nja zbog poluproizvoda + treba gurati W10 fašizam.

Za žuntu:
A10 Bios - Bug sa VirtualBox > https://www.dell.com/community/Lapto...58/m-p/5016113
ovaj je nagurao W7 na 5458 (ne piše kako) > https://www.dell.com/community/Lapto...738822#M881692
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 10.07.2018., 18:27   #26
NBElite
Registered User
 
NBElite's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 40
Nikky... budem neki video napravio, vec sam razmisljao o tome kad sam onu sliku slao, ...ali ne danas..malo sam zdrobljen od citanja..slaganja..rastavljanja i sastavljanja...


sad ce pasti dva gemista i nesvjestica ...


btw..hvala decki
NBElite je offline   Reply With Quote
Staro 10.07.2018., 18:55   #27
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,614
Opravdan izostanak
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 11.07.2018., 13:24   #28
NBElite
Registered User
 
NBElite's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 40
Nece biti film, ali evo slicica
























Zadnje izmijenjeno od: NBElite. 11.07.2018. u 13:49.
NBElite je offline   Reply With Quote
Staro 11.07.2018., 15:36   #29
Mario92
Omicron Alpha resident
Moj komp
 
Mario92's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2009
Lokacija: Vrbovec
Postovi: 3,988
Kako si radio boot image za Windowse?

Čisto da eliminiraš problem sa MCT-om, probaj skinuti ISO preko MCT-a i onda pripremiti bootable USB preko Rufusa. Napravit GPT bootable USB, što znači da resetiraš BIOS na default, upališ Secure Boot, ugasiš CSM i boot method staviš na UEFI.

MCT download:
https://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=691209

Neke od stvari koje bih probao:

- Power cycle laptopa - izvaditi bateriju, ištekati power kabel, držati power tipku 30 sekundi, ostaviti 2-3 minute laptop na miru, vratiti bateriju i uštekati punjač
- Izvaditi i koristiti samo jedan keks RAM-a
- CMOS reset - izvadi CMOS bateriju iz laptopa i vrati ju za 5 minuta
- Instalirati Windowse na disku od laptopa ali na nekom drugom kompu, pa onda vratiti u laptop
- ako se nakon svega crashaju windowsi, probaj vidjeti postoji li memory dump na %systemroot%\memory.dmp, ako da kopiraj ga i uploadaj ovdje. Možeš probati i na OSR Online:
http://www.osronline.com/page.cfm?name=Analyze
- koristi drugi USB stick - imao sam problema sa SanDiskovim USB-ovima i kreiranju bootable image-a
- spoji eksternu pržilicu i pokreni instalaciju sa DVD-a
- preko diskparta u Windows setupu cleanaj kompletno disk (Shift + F10 > diskpart > list disk > select disk (broj) > clean > exit > exit)
__________________
Dnevna doza PC Ekspert foruma


CPU: Intel Core i5 4300U
MBO: Lenovo
RAM: 8GB 1600MHz
VGA: Intel HD 4400
SSD: Intel SSD 180GB
OS: Windows 10 Pro build 16299 (Fall Creators Update, 1709)
BAT: 6 cell
Monitor: 12.5" 1366x768
Tipkovnica: Logitech K360 Wireless
Miš: Logitech M705 Marathon


CPU: Intel Core i5 4200M
MBO: HP
RAM: 8GB DDR3 1600MHz
VGA: Intel HD Graphics 4600
SSD: Patriot Blast 240GB
OS: Windows 10 Ent 16299 (Fall Creators Update, 1709)
BAT: 6cell
Monitor: 15.6" FullHD + HP EliteDisplay E231
Tipkovnica: Logitech K120
Miš: Logitech M500

95% of the world is retarded, I'm glad I am the 10%.
Mario92 je offline   Reply With Quote
Staro 11.07.2018., 19:30   #30
NBElite
Registered User
 
NBElite's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 40
Mario92, necu ti ponovno opisivati sta sam sve radio, ali vecinu od toga sto si pisao sam odradio .. bez uspjeha..


Danas sam sa Blue Spiritom probao preko externog optickog citaca pokrenuti DELLovu servisnu instalaciju - rezultat je isti
a probati cu i to sa MCTom
NBElite je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na