Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > AMD Radeon
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 09.11.2002., 22:45   #1
pinsla
Caught Somewhere In Time

pinsla's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
budućnost atijevih kartica

Ajmo malo ljudi da vidimo kaj velite kaj bude se dešavalo u budućnosti)
Čini se da atiju sad jako dobro ide ali pitanje kaj će bit sutra. Velik pomak su napravili sa boljim i stabilnijim drajverima a po meni katalist ima više mogućnosti za fino poštelavanje nego nvidia drajveri. Očigledno da ATI sve više napušta vlastitu proizvodnju kartica i baca se na nvidia foru znači radit će samo čipove. Kolko znam u aziji ati više ne prodaje svoje kartice tak da mi se čini da će u budućnosti ati radit samo čipove a kartice tek onako možda neku ekskluzivu
A i prednost ati će bit u nižoj cijeni 9500 i 9700 čak i kad izađe taj strašni NV 30?
Ne znam ja osobno bih se u skoro vrijeme volio dočepat 9700 ali mi je cijena koju sam vidio na nekim stranim sajtovima još visoka a to znači da će kod nas biti još gore.
pinsla je offline   Reply With Quote
Staro 09.11.2002., 23:06   #2
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Ma samo nek i Nvidia ostane zdrava,kaj više zdrave konkurencije-to bolje nama
A ak ostane samo jedan veliki igrač...e onda smo najebali...
Mislim da će kad Nvidia izda svoje kartice biti i bolja cijena 9500PRO i 9700 vulgaris
Jelc je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 10.11.2002., 22:12   #3
pinsla
Caught Somewhere In Time

pinsla's Avatar

Tu si apsolutno u pravu. Bilo bi dobro da ima tri četiri velka igrača pa se onda kolju međusobno a mi kupimo vrhnje
No ja sam tu prvenstveno govorio o atijevim karticama, no nikada se ne zna ko još osim nvidie može iskočit. I ati je donedavno bio u gabuli pa je naglo skočio.
Staro 11.11.2002., 06:41   #4
igsablja
Senior Member

igsablja's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Originally posted by pinsla
Tu si apsolutno u pravu. Bilo bi dobro da ima tri četiri velka igrača pa se onda kolju međusobno a mi kupimo vrhnje
No ja sam tu prvenstveno govorio o atijevim karticama, no nikada se ne zna ko još osim nvidie može iskočit. I ati je donedavno bio u gabuli pa je naglo skočio.
Imam ati, ali onako iz prikrajka priželjkujem da i matrox ponovo uleti u igru
Imaju i oni potencijal, ali su malo zabrijali, p ase možda uspuiju vratiti!?

amd64 5000 B.E.
4 GB RAM-a
nVidia GTX 260
DVD prža
lg dvdrw-+ i ostalo
gomila diskovlja sumarum = 2TB
*Samsung 19"MB*
7 ultimate + ubuntu
igsablja je offline   Reply With Quote
Staro 11.11.2002., 12:05   #5
Raven_1
Night shift
Moj komp

Raven_1's Avatar

Datum registracije: Jul 2002
Citiraj:
Originally posted by igsablja
Imaju i oni potencijal, ali su malo zabrijali, pa se možda uspiju vratiti!?
Stvarno imaju potencijal i nadam se da će biti konkurentni
ATI-ju i NVIDIA-ji

Proc: AMD X2 3800+ cooled by TT BigTyphoon
Matična: ABIT AN8 SLI
RAM: 2x512MB OCZ Platinum EL rev2 PC3200
Grafička: SAPPHIRE ATI RADEON HD3450 256MB
HDD: WD 40GB i Samsung 160GB @ 7200
RW:DVD-ROM Pioneer DVD-106
PSU: 420W Xilence RedWing

"NOBODY expects the Spanish Inquisition! Our chief weapon is surprise...surprise and fear...fear and surprise.... Our two weapons are fear and surprise...and ruthless efficiency.... Our *three* weapons are fear, surprise, and ruthless efficiency...and an almost fanatical devotion to the Pope.... Our *four*...no... *Amongst* our weapons.... Amongst our weaponry...are such elements as fear, surprise.... I'll come in again."

--uoɥʇʎd ʎʇuoɯ--
Raven_1 je offline   Reply With Quote
Staro 11.11.2002., 15:52   #6
Jelc
Super Moderators

Citiraj:
Imaju i oni potencijal, ali su malo zabrijali, p ase možda uspuiju vratiti!?
Čisto sumnjam... mislim da su popušili,osim toga Matrox nikad nije ni bio konkurencija "igračkim" karticama
Staro 11.11.2002., 16:59   #7
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Jelc
Čisto sumnjam... mislim da su popušili,osim toga Matrox nikad nije ni bio konkurencija "igračkim" karticama
Zapravo, u doba TNT2 Matrox G400 je bila opaka konkurencija, dok je G400 MAX bila i brža od TNT2.

Parhelia pati od premale brzine GPUa uvjetovane prevelikim proizvodnim procesom (0.15). Kada i to isprave, odnosno, prebace Parheliu u 0.13 mikrona, i frekva GPUa ce biti 300-350MHz, za razliku od sadasnjih 200-220MHz.
Staro 11.11.2002., 21:48   #8
pinsla
Caught Somewhere In Time

pinsla's Avatar

Citiraj:
Originally posted by gpremec
Zapravo, u doba TNT2 Matrox G400 je bila opaka konkurencija, dok je G400 MAX bila i brža od TNT2.

Parhelia pati od premale brzine GPUa uvjetovane prevelikim proizvodnim procesom (0.15). Kada i to isprave, odnosno, prebace Parheliu u 0.13 mikrona, i frekva GPUa ce biti 300-350MHz, za razliku od sadasnjih 200-220MHz.
Apsolutno je točno da je matrox nekad radio jako dobre kartice ali godina dana u industriji grafičkih kartica ponekad izgleda kao cijela vječnost. Osobno mi se čini da je matrox na putu u bankrot čitajući razgovor s nekim njihovim zaposlenikom na netu jasno je da parhelia nije konkurentna kartica jer košta nevjerojatno previše. Čak i da dignu radni takt ko što ti kažeš opet bi kartica bila preskupa jer će atijevim 9700 pro počet padat cijena a ne vjerujem da će takva kartica iz matroxa biti jeftinija od 400 dolara. Uglavnom mislim da je matrox na izdisaju. Bilo bi mi drago da griješim.
Treba vidjet kaj će biti sa Xabreom i bivšim tridentom koji bi također trebal izbaciti jeftinu karticu s podrškom za dx 8.1 XP 4.
Staro 11.11.2002., 22:40   #9
aurellie
Premium

aurellie's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
Meni je najžalosnije što je kyra zadesila onakva sudbina...nakraju kupi intel kyro tehnologiju,možeš mislit na što će je iskorisit,neko turbo jebozovno schrot integrirano riješenje grrrr
Staro 12.11.2002., 07:53   #10
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Citiraj:
Originally posted by aurellie
Meni je najžalosnije što je kyra zadesila onakva sudbina...nakraju kupi intel kyro tehnologiju,možeš mislit na što će je iskorisit,neko turbo jebozovno schrot integrirano riješenje grrrr
Da na žalost..
tor je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 12.11.2002., 08:12   #11
igsablja
Senior Member

igsablja's Avatar

Citiraj:

slažem se g400 je bila mrcina, a i slika 2 die for.(još i na 2 monitora)
možda se izvuku, ali mislim da će morat prepustit proizvodnju, kao nvidia i ati, i počet se primarno baviti samo proizvodnjom čipova, jedino tako možda dobimo nešto od matroxa, a živi bili pa vidili

amd64 5000 B.E.
4 GB RAM-a
nVidia GTX 260
DVD prža
lg dvdrw-+ i ostalo
*Samsung 19"MB*
7 ultimate + ubuntu
Staro 12.11.2002., 09:35   #12
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Zapravo, Matroxu niti nije primarna ideja imati naj 3D graficku, jer time ne prezivljavaju. Tako da nece propasti ako ne "uspiju" u prodaji Parhelie "igracima". Uostalom, sam Matrox vise nade polazhe u Parheliu kao karticu namijenjenu profesionalnom trzistu.

Osobno se nadam da ce Parhelia biti financijski pristupacnija, ali s druge strane, slabo im pada cijena.
Staro 12.11.2002., 11:13   #13
igsablja
Senior Member

igsablja's Avatar

Citiraj:
Zapravo, Matroxu niti nije primarna ideja imati naj 3D graficku, jer time ne prezivljavaju. Tako da nece propasti ako ne "uspiju" u prodaji Parhelie "igracima". Uostalom, sam Matrox vise nade polazhe u Parheliu kao karticu namijenjenu profesionalnom trzistu.
Da ali to je ljep komad kolača, koji nije za odbaciti!?
Citiraj:

Osobno se nadam da ce Parhelia biti financijski pristupacnija, ali s druge strane, slabo im pada cijena.
To je tako, njima su se uvjek dugo dugo držale cjene, al ako oćeš ljepu sliku, plati

amd64 5000 B.E.
4 GB RAM-a
nVidia GTX 260
DVD prža
lg dvdrw-+ i ostalo
*Samsung 19"MB*
7 ultimate + ubuntu
Staro 12.11.2002., 11:50   #14
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Citiraj:
Da ali to je ljep komad kolača, koji nije za odbaciti!
Zapravo, taj dio kolaca (igraca populacija) je u pravilu siromasan.
Profesioanlno trziste (ozbiljne 3D aplikacije) uvijek ima novaca, i to u znacajno vecim kolicinama. Tu su i Brand Name racunala, koja su do prije godinu dana u pravilu dolazila s Matrox G100, G200, G250, G400 i G450 grafickim karticama. Istina, u to trziste se prvo ugurao TNT2 Vanta, a onda i RADEON 7500. Di ces sigurniju lovu.

Ali, na stranu graficke kartice, jer Matroxu to zaista nije najvaznija zarada. O cemu pricam? O ovome:
http://www.matrox.com/video/home.cfm
http://www.matrox.com/imaging/home.htm

Upravo zbog toga Matrox nece propasti i nestati.
Staro 12.11.2002., 12:06   #15
igsablja
Senior Member

igsablja's Avatar

Citiraj:
Profesioanlno trziste (ozbiljne 3D aplikacije) uvijek ima novaca, i to u znacajno vecim kolicinama. Tu su i Brand Name racunala, koja su do prije godinu dana u pravilu dolazila s Matrox G100, G200, G250, G400 i G450 grafickim karticama. Istina, u to trziste se prvo ugurao TNT2 Vanta, a onda i RADEON 7500. Di ces sigurniju lovu.

Ali, na stranu graficke kartice, jer Matroxu to zaista nije najvaznija zarada. O cemu pricam? O ovome:

Ideš BEBA to su zvjerke!!!

amd64 5000 B.E.
4 GB RAM-a
nVidia GTX 260
DVD prža
lg dvdrw-+ i ostalo
*Samsung 19"MB*
7 ultimate + ubuntu
Staro 12.11.2002., 15:42   #16
Jelc
Super Moderators

No da.
To si dobro rekel...zajebimo "prave igrače, i entuzijaste"
Tu su ATI, Nvidia i 3DLABS a svi su otkinuli svoj dio tržišta...
A velike korporacije ipak ne mjenjaju dobavljače svaki dan...
Matrox je jednostavno preskup za ono kaj trenutno pruža...
Niti je kartica specijalizirana za ozbiljnu konkurenciju,nije ni tipa R9700 ili TI 4600-možeš se i igrat a možeš i nekaj delat na njoj,a za "entuzijaste i ljubitelje Matroxa "je ipak preskupa...
Jebiga, na ATI-ju 8500 se možeš malo i namučit pa joj uvalit drivere od GL-ke....
Staro 12.11.2002., 17:14   #17
Elven
Premium
Moj komp

Elven's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
ma napravit ce matrox hebenu karticu za igrace, samo cekajte i vidjet cete. A sto se tice toga da ATi ne radi kartice, radi jos uvijek, u Europi dolaze pod nazivom Saphire. Male, nemonopolisticke firme su mi uvijek bile draze od velikih, umisljenih divova. Konkurencija nam treba sto veca, a sto se tice uredskih racunala koja mogu posluzit i za igru, tu su glavne kartice SiS Xabre i ATi 9000.
Elven je offline   Reply With Quote
Staro 12.11.2002., 21:30   #18
Jelc
Super Moderators

Sranje...
Ja se poveselio da će Nvidia negdje u prosincu izbaciti nove kartice,pa će i ATI morat malo pazit na cijene 9700 vulgaris i 9500 PRO.
A kad ono...tek u siječnju ili veljači???
Tak da čisto sumnjam da će ATI spuštat cijene kad ih nitko ne ganja.
To je loša vijest za nas ATI-jevce
Bem" ti Nvidiu...
Staro 12.11.2002., 21:43   #19
sNNooPY
Premium
Moj komp

sNNooPY's Avatar

Citiraj:
ma napravit ce matrox hebenu karticu za igrace, samo cekajte i vidjet cete
a zasto bi uopce i radio? Pa Matrox zapravo nikad nije imao "hebenu karticu za igrace". Jedino sto je u gaming svijetu matrox dobrog imao je Enviormental Bump Mapping, i to je stvarno uljepsavalo (kvalitetu slike necu ni spominjat ).
A sad da je matrox bio neka "pila", ehhe...to morate priznat da nije.
Nek se matrox drzi ovog na cem je sada, tj. kupovat ce ga profesionalci koji traze odlicnu kvalitetu slike i podrsku za vise monitora.
Mi obicni smrtnici nek se drzimo ATi-ja (ATI RULEZ DUDE!) i nVIDIA-e.
sNNooPY je offline   Reply With Quote
Staro 12.11.2002., 21:47   #20
sNNooPY
Premium
Moj komp

sNNooPY's Avatar

)
Citiraj:
Enviormental Bump Mapping
ups, ENVIROMENTAL BUMP MAPPING (teeeska... )
sNNooPY je offline   Reply With Quote
Staro 12.11.2002., 22:47   #21
pinsla
Caught Somewhere In Time

pinsla's Avatar

Citiraj:

Ne bih se složio da je igraća populacija malo tržište i da donosi malu lovu. Baš suprotno. Okreće se tu velka lova pa ne bi se nvidia i ati tolko trsili da izdaju GF 4mx i 9000 da ne donose lovu. Upravo su to kartice koje se najviše prodaju za po doma kod ljudi koji uzimaju takve konfiguracije. Tako da mislim da je tu glavna lova, a profesionalno tržište je profesionalno tržište ali tu je prodaja količinski daleko manja a i nema potrebe za neke brze nadogradnje.
Staro 13.11.2002., 10:34   #22
Elven
Premium
Moj komp

Elven's Avatar

Citiraj:
Originally posted by pinsla
Ne bih se složio da je igraća populacija malo tržište i da donosi malu lovu. Baš suprotno. Okreće se tu velka lova pa ne bi se nvidia i ati tolko trsili da izdaju GF 4mx i 9000 da ne donose lovu. Upravo su to kartice koje se najviše prodaju za po doma kod ljudi koji uzimaju takve konfiguracije. Tako da mislim da je tu glavna lova, a profesionalno tržište je profesionalno tržište ali tu je prodaja količinski daleko manja a i nema potrebe za neke brze nadogradnje.
slažem se. trižšte kartica za igranje je jače od kartica za profesionalnu uporabu j okreće se više love i zato vjerujem da će se matrox morat okrenut prema tom tržištu ukoliko želi sačuvat živu glavu tj ako ne želi da ga kupe ATi, nVidia ili neko treći. Pogledajte samo u auto industriji Rolls Royce, Bentley, Maybach i druge. To su fantastični auti koji su propali jer nemaju profit, iako imaju najjači image. Nema tog Mercedesa koji ima bolij image od Bentleya. Koja je najbogatija tvrtka u auto industriji? VW. ašto? Zbog golfa, jer je kompatna klasa najprodavanija klasa automobila na svijetu. I sada umjesto je VW vlasnik Audija, Škode, Seata, Lamborghinija i mnogih drugih. Sada povucite paralele sa industrijom graf. kartica i bit će vam jasno zašto matrox mora napravit dobru kartiuc za šire masu u sljedećih godinu, maksimalno dvije.
Staro 13.11.2002., 11:51   #23
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Da ne quotam sve po redu, neda mi se.

Istina je da se najvise prodaju jeftinije graficke kartice igracoj populaciji, ali Matrox niti nema jeftinu graficku, a razvoj iste bio bi Matroxu preskup. Niti jedna tvornica ne zivi od svojih najbrzih 3D GPUova, niti nVidia niti ATi.

Zasto bi netko s profesionalnog trzista htio zamijeniti stroj, ili barem graficku? Ozbiljne firme mijenjaju radne stanice jednom godisnje, jer vrijeme je novac. Trosak nabave novih (skupih) radnih stanica se opravda u dva-tri mjeseca. Zasto prijeci na Parheliu? Zato sto nudi vrhunsku sliku na (cak) tri monitora, a svi koji su ikada radili u nekoj ozbiljnoj CAD ili 3D plikaciji, znaju da niti jedan monitor nije dovoljno velik. Dali ce netko od njih i prijeci na Parheliu? To je njihova odluka.

Inace, Matrox je tvornica koja je u potpunosti u privatnim rukama, nema utjecaja dioničara, tako da ne vjerujem da bi ta, inace mala firma, mogla samo tako propasti. Taj primjer imate u Seagateu, koji donedavno nije bio dionicka firma.

Ovo su cinjenice, nije da sada zagovaram Matrox ili ga branim, ali definitivno sumnjam da bi Matrox mogao propasti ako se aktivno ne ukljuci u igrace trziste. Ionako nije aktivan na tom trzistu vec godinu i pol, dvije godine.

Da je Parhelia 128 preskupa, je. Bas kao i R9700 Pro. Uostalom, gotovo nitko od vas nije kupio GF4 Ti4600, vec Ti4200, a tek poneko Ti4400. Nitko nije lud dati gro novaca da bi u necemu imao 320FPsova umjesto 280. Bas kao sto nitko (ili gotovo nitko) od vas/nas nece kupiti novi NV30 u najjacoj inachici. A nije da nebi htjeli.
Staro 13.11.2002., 12:08   #24
Studano
Premium

Studano's Avatar

Tesko je reci kakva ce biti buducnost svih tih kartica... prije desetak godina kada sam dobio na stol prvi PC (386 40, sa 512kb grafike)...
nakon instalacije i startanja tada graficki najboljeg wing commandera, ja i frend pali smo u ekstazu....

Od tada do danas i sami ste svijesni kakve su se promjene dogodile u grafici... gladje, brze, 3d, rezolucija, razni dodaci...itd..itd... ali u stvari nista tako jako ravolucionarno.

Po meni graficke kartice izlaze prebrzo... nitko vise nezna koja je koja... Sto ne cekaju i razvijaju jednu karticu godinu dana pa je onda izbace... to je za sve kriva ta utrka ko ima brzu ... a to da su razlike vrlo male i da je mi nemozemo osijetiti nigdje osim u programima za testiranje (i nasem novcaniku), svima je poznato...

Dakle buducnost graficikih kartica (atija i ostallih) je svjetla, jer kupci stalno zele da imaju bolju i brzu (nesto kao noviji i brzi automobil, ljepsa i mladja zena). Nemoramo brinuti za ATI-ja, NVidiju, Matroxa i dr... naci ce oni uvjek nacin da naprave novu bolju skuplju karticu koju cemo mi da kupimo kada nam postojeca postane "prespora".
Staro 13.11.2002., 13:01   #25
Elven
Premium
Moj komp

Elven's Avatar

Citiraj:

Ovo su cinjenice, nije da sada zagovaram Matrox ili ga branim, ali definitivno sumnjam da bi Matrox mogao propasti ako se aktivno ne ukljuci u igrace trziste. Ionako nije aktivan na tom trzistu vec godinu i pol, dvije godine.

Da je Parhelia 128 preskupa, je. Bas kao i R9700 Pro. Uostalom, gotovo nitko od vas nije kupio GF4 Ti4600, vec Ti4200, a tek poneko Ti4400. Nitko nije lud dati gro novaca da bi u necemu imao 320FPsova umjesto 280. Bas kao sto nitko (ili gotovo nitko) od vas/nas nece kupiti novi NV30 u najjacoj inachici. A nije da nebi htjeli.
Nadam se da nece propasti, jer su mi oduvijek bile drage firme koje paze na kvalitetu svojih proizvoda, i koje su najbolje u jednom podrucju (u ovom slucaju 2D grafika, tj prikaz i ostrina boja) koje drugi proizvodaci ne "fermaju" previse, jer to odredeni kupci ne traze. Npr. nikad necete vidjet u nekoj recenziji nVidiinih kartica starijih generacija da se ljudi bune na boje. Njima je glavno da je zelena-zelena, plava-plava itd. Tonovi i nijanse ih ne zanimaju. Mogao bih povlaciit paralele sa auto-industrijom, jer se u to dosta razumijem, ali ovo je ipak forum o racunalnoj industriji
Staro 13.11.2002., 13:05   #26
Elven
Premium
Moj komp

Elven's Avatar

Citiraj:

Zaboravih odgovorit na ovo. U potpunosti se slazem. Najjaci modeli su samo za k*r*e*e, i za oni kojima stvarno nije dat 1500kn više, za 10ak posto u performansama. Dakle ljudi koji imaju toliko novca da su ga zaboravili cijenit, ili ga nisu sami zaradili. Cekamo 9500 da vidimo cijene...
Staro 13.11.2002., 15:14   #27
Jelc
Super Moderators

Imam ATI-cu napravljenu 1997
Tek joj je sad izašla garancija-a ima sliku bez pretjerivanja oko 20-tak posto bolju od R8500.
Pa si ti misli...
Ono...prodat ću je nikad...pa ni onda
Staro 13.11.2002., 22:51   #28
pinsla
Caught Somewhere In Time

pinsla's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Jelc
Imam ATI-cu napravljenu 1997
Tek joj je sad izašla garancija-a ima sliku bez pretjerivanja oko 20-tak posto bolju od R8500.
Pa si ti misli...
Ono...prodat ću je nikad...pa ni onda
jELC JE LEGENDA
ma da u biti nekaj sam mislil svi bi trebali izbacit ova novija sranja koja nam daju par fpsa više i stavit par godina stare kartice. Bar ti je slika u 2d kako valja
A dal bih dao 3700 kn za 9700 pro?
Kad bih imao, dao bih i to već sutra bez pretjeranog razmišljanja!!!!!!!!!!
Staro 13.11.2002., 23:13   #29
Jelc
Super Moderators

Ta grafička je živa mrakača
A velika je ko TI4600
Ma to se isplati ostaviti na compu,pogotovo zato kaj je PCI,dobro dođe ako usereš flash biosa
Na staroj ploči sam je imao povezanu sa ATI-TV karticom koja je bila u ISA utoru,tv-slika je bila super...
Staro 13.11.2002., 23:33   #30
Jelc
Super Moderators

bdw
Izašli su novi ATI DX9 driveri pa kom se da skidat...
Svi ponosni vlasnici 9700...kojih na ovom forumu ziher nema...
www.ati.com
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno