Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 19.04.2016., 13:56   #1
pogi
aka Mali Mirko
Moj komp

pogi's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Kako otići na bolovanje. a ne zahebat sebe?

Ljudi treba mi jedan savjet vezano uz bolovanje.

Firma u kojoj radim je mala (8 ljudi), plaća se isplaćuje od onog što zaradimo prethodni mjesec (barem tako gazda tvrdi :-) ). Uglavnom odlazak djelatnika na bolovanje koji zarađuje za firmu je "potres"... hebiga tu sam sada gdje jesam. Ali to sam dobio željom da se vratim u rodni grad i budem sa obitelji.

E ja moram na jednu manju operaciju, ambulantno se izvodi, ako sve prođe ok, popodne bi već trebao biti kod kuće. Ali oporavak traje par tjedana i naravno doktorica će mi otvoriti bolovanje.

Kako će reagirati u firmi neznam, zapravo me nije niti briga jer mi ni jedan posao nije važniji od ovog zdravstvenog problema kojeg bi tom operacijom vjerujem trajno riješio. Uglavnom, lako je moguće da ako ja njima najavim bolovanje, oni meni u firmi jednostavno daju otkaz.

Kako to izbjeći, a opet ne želim niti ispasti bezobrazan i poslati im doznake od bolovanja poštom? Kako uopće ide ta procedura, doktorica mi izda bolovanje i papiri od bolovanja moraju doći u firmu. Od kojeg trenutka sam ja na bolovanju? Od trenutka kada ga doktorica napiše u kompjuteru ili kad u firmi prime papir i oni ga nekako provedu?

Razmišljao sam zamoliti doktoricu da mi otvori bolovanje par dana ranije pa da radim prvi dan na bolovanju i onda da slažem da moram hitno to obaviti da su me zvali iz bolnice.....

Kako to izvesti?
pogi je offline  
Staro 19.04.2016., 14:04   #2
Newmie
Premium

Datum registracije: Aug 2006
Doktor ti otvara bolovanje na neki dan, znači danas ti može otvoriti za sutra ili za jučer ako si bio bolestan (a ako ti je doktor razuman). Nije bitno kada ćeš ti donijeti papir u firmu, otvara se s onim danom koji piše na doznaki.
Na doznaki najčešće ne piše odmah do kada traje bolovanje. Kada se budeš osjećaš bolje, odeš kod doktora, tražiš da ti se bolovanje zatvori i nosiš papir u firmu.

Što se dogovora s firmom tiče, ako ne radiš neki fizički posao i ne moraš biti prisutan i firmi, zašto ih ne pitaš da radiš od doma barem pola radnog vremena?
Newmie je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.04.2016., 14:04   #3
Gran Torino
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Oct 2012
Ugovor o radu je sklopljen na neodređeno ili na određeno?

Na bolovanju si od dana koji je naveden na potvrdi o privremenoj nesposobnosti za rad, a na istoj bi trebalo pisat i koliko je predviđeno trajanje bolovanja.
Gran Torino je offline  
Staro 19.04.2016., 14:17   #4
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
ako imaš otvoreno bolovanje nemoj biti na poslu.

pa nazovi jedan dan i reci da si se razbolio i da moraš pod nož, odi taj dan do doktorice otvori bolovanje i bok.
syss je offline  
Staro 19.04.2016., 14:18   #5
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Nemos nikako raditi ako je otvoreno bolovanje jer kada se doznake obracunavaju prema HZZO-u nebi se slagale sa obracunom satnice kod poslodavca.

Konkretno ako dana 19.04. 2016 si na bolovanju a pred kraj mjeseca poslodavac radi obracun satnice i place taj dan mora korigirati jer bi za taj dan bio placen i od njega i od HZZO-a.

Na bolovanju si od dana/datuma kada ti je doktorica otvorila bolovanje tj. kada si bio kod nje, konkretno ako radis prijepodne i nisi otisao na posao a dosao posljepodne kod doktorice jer ista radi u drugoj ako ti otvori bolovanje ono pravda cjeli taj dan. Kada ce se taj papir sprovesti u firmi nije bitno, glavno da se sprovede za tekuci mjesec kod obracuna place pred kraj mjeseca.

U nekim slucajevima bolovanje se moze otvoriti i za "jucer", nije problem.

Dok si na bolovanju otkaz ne mozes dobiti ali ti moze isteci ugovor ako je na odredjeno pa time prestaje radni odnos.

Trazi izvanredni godisnji ili ....

Otidji kod doktorice, otvori bolovanje ali doznake cuvaj u sebe. Odes kod sefa i trazis godisnji ili da te pusti na bolovanje radi rjesavanja tog problema. Ako te pusti na bolovanje pokriven si. Ako ti da godisnji poderes doznake...

Akote istjera van i vice otkaz ostavis mu doznake jer taj dan si vec na bolovanju i pokriven

On rjesenje o izvanrednom otkazu ne moze donjet unazad

Drzis bolovanje sto duze da mu mast vadis, zicas rehabilitaciju kakvu itd... bar dok ti traje ugovor ako je na odredjeno.
silver_tip je offline  
Staro 19.04.2016., 14:34   #6
Newmie
Premium

Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
Nemos nikako raditi ako je otvoreno bolovanje jer kada se doznake obracunavaju prema HZZO-u nebi se slagale sa obracunom satnice kod poslodavca.
To što će se plaća obračunavati prema doznaci, tj. biti će umanjena za neki postotak ne znači da se ne može spojiti od doma i pomoći firmi, zar ne?
Newmie je offline  
Staro 19.04.2016., 14:36   #7
sinisa1989
Bazinga
Moj komp

sinisa1989's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor Newmie Pregled postova
To što će se plaća obračunavati prema doznaci, tj. biti će umanjena za neki postotak ne znači da se ne može spojiti od doma i pomoći firmi, zar ne?
Pa sve ovisi koji posao radi.
Staro 19.04.2016., 14:38   #8
Newmie
Premium

Naravno, to sam i napisao u svojem postu gore.
Ako mu se posao svodi na tipkovnicu onda nema razloga da se ne spoji od doma ako bude potrebno, pogotovo ako se boji za posao.
Newmie je offline  
Staro 19.04.2016., 14:58   #9
sinisa1989
Bazinga
Moj komp

sinisa1989's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Ako mu se posao svodi na tipkovnicu onda nema razloga da se ne spoji od doma ako bude potrebno, pogotovo ako se boji za posao.
Sorry, nisam vidio prvi post.
Staro 19.04.2016., 15:02   #10
bertone
Premium
Moj komp

bertone's Avatar

Datum registracije: Mar 2010
Citiraj:
A što ako ide na operaciju zbog sindroma karpalnog tunela?

... odnosno, post i upit je preopćenit da bi mu se mogao dati bilo kakav savjet temeljen na osobnom iskustvu članova foruma, a ne rekla kazala priča u pogledu poslodavac-radnik i obrnuto.
Što se tiče samo privremene nesposobnosti za rad, odnosno samog dobivanja i trajanja bolovanja kao i na čiji teret ide, sve je određeno pravilnikom i tu nema puno kemije.

Pitanje, kako će se poslodavac odnositi prema njemu kao djelatniku zbog bolovanja (odnosno nakon bolovanja) i kako se on kao djelatnik odnosi prema poslodavcu (i radnim kolegama) zna samo on i tu se nema što za reći što bi bilo kad bi bilo.

Citiraj:
Otidji kod doktorice, otvori bolovanje ali doznake cuvaj u sebe. Odes kod sefa i trazis godisnji ili da te pusti na bolovanje radi rjesavanja tog problema. Ako te pusti na bolovanje pokriven si. Ako ti da godisnji poderes doznake...
Ovo je budalaština jer čim liječnik otvori bolovanje, djelatnik je dužan u najkraćem vremenu doznaku dostaviti poslodavcu... nije institut privremene nesposobnosti za rad, odnosno doznake o početku korištenja bolovanja sredstvo pritiska na poslodavca.

Zadnje izmijenjeno od: bertone. 19.04.2016. u 15:07.
bertone je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.04.2016., 15:23   #11
pogi
aka Mali Mirko
Moj komp

pogi's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Ugovor mi je na neodređeno, ali ništa to ne znači. "bojim se" da će direktor popizditi kada shvati da bi mi trebao isplatiti 70% plaće iz svojeg džepa jer prvih 42 dana bolovanja ide na teret poslodavca...

ma ne želim ja nikoga zajebat ali niti se ne želim odreći svojeg prava na bolovanje i da odem na tu opeaciju nezaposlen. Nemogu raditi od doma, posao mi je obilaziti klijente i tamo obavljati posao koji nije direktno vezan uz informatiku (promijenio sam potpuno posao povratkom u rodni grad)

Ali nitko mi još nije odgovorio, tko odvara bolovanje? Doktorica u ordinaciji ili tek poslodavac kada mu donesem bolovanje. Dakle, HZZo doznaje za bolovanje od doktora ili od poslodavca?

Jesam li na bolovanju pravno gledano od trenutka kad izadjem iz liječničke ordinacije sa otvorenim doznakama?
pogi je offline  
Staro 19.04.2016., 15:27   #12
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

da, doktorica otvara i dobiješ papir na kojem piše šifra bolesti i broj očekivanih dana koliko je predviđeno odsustva sa posla za tu-i-tu bolest.

sve preko očekivanih dana ideš ponovo unutar bolovanja kod doktorice koja ti piše uputnicu za komisiju koja određuje da li imaš osnove za produljeno bolovanje u odnosu na taj prvi papir.
syss je offline  
Staro 19.04.2016., 15:46   #13
9800pro
aka Edo, aka Syncros

9800pro's Avatar

Datum registracije: Mar 2005
Iskreno, ako ti šef odmah krene srat za otkaz bez ikakvih dogovora onda ti se ni ne isplati tamo raditi...
9800pro je offline  
Staro 19.04.2016., 17:30   #14
ivan77
Guest

Citiraj:
Autor 9800pro Pregled postova
Iskreno, ako ti šef odmah krene srat za otkaz bez ikakvih dogovora onda ti se ni ne isplati tamo raditi...
Upravo to

Staro 19.04.2016., 17:42   #15
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Citiraj:
Autor bertone Pregled postova
Ovo je budalaština jer čim liječnik otvori bolovanje, djelatnik je dužan u najkraćem vremenu doznaku dostaviti poslodavcu... nije institut privremene nesposobnosti za rad, odnosno doznake o početku korištenja bolovanja sredstvo pritiska na poslodavca.
haha pricaj mi malo o tome i o bolovanju opcenito...

Moze mi poslodavac staviti soli na rep i mrziti me

Nisam jednom otisao na posao sa doznakama u djepu pa ako mi taj tjedan nije pasalo sta cu raditi odem kuc a doznake sam spicim u kancelariju.

Citiraj:
Autor syss Pregled postova
sve preko očekivanih dana ideš ponovo unutar bolovanja kod doktorice koja ti piše uputnicu za komisiju koja određuje da li imaš osnove za produljeno bolovanje u odnosu na taj prvi papir.
Djelomicno tocno, prvo ide produzenje po istoj sifri na osnovu komplikacija u ljecenju, onda ide komisija ali ne ides ti nikuda nego doktoricin supervisor odobri daljnje bolovanje, uglavno sto ona posalje to prolazi.

Ako se zeli izbjeci komisija takodjer je moguce produziti bolovanje sa drugom sifrom, dobio gripu dok sam ljecio hemeroide i tak...

Imam negdje tablicu pa ako nadjem okacim je, tablica je prikaz maximanog bolovanja po osnovi svih sifri gdje se tocno vidi po kojoj osnovi/sifri se moze biti naduze na bolovanju + dodatno sa odobravanjem komisije.
silver_tip je offline  
Staro 19.04.2016., 19:07   #16
driftwood
Premium

driftwood's Avatar

Datum registracije: Jan 2010
Citiraj:
Nije bitno kada ćeš ti donijeti papir u firmu, otvara se s onim danom koji piše na doznaki.
Unutar 24 sata moraš javiti da nećeš doći na posao zbog bolesti, a doznake si dužan dostaviti unutar 48 sata.

Ako je poslodavcu takav bed zbog para, a tebi nije, vrati mu na ruke bruto plaću.

Ili, odi sa posla reci da ti nije dobro i pravac kod doktora, tamo uzmi te doznake i predaj ih u firmu.

Zdravlje je na prvom mjestu.

P.S.
ako si više od pola mjeseca na bolovanju, nema naknade za prijevoz
Staro 19.04.2016., 19:24   #17
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Citiraj:
Djelomicno tocno, prvo ide produzenje po istoj sifri na osnovu komplikacija u ljecenju, onda ide komisija ali ne ides ti nikuda nego doktoricin supervisor odobri daljnje bolovanje, uglavno sto ona posalje to prolazi.

Ako se zeli izbjeci komisija takodjer je moguce produziti bolovanje sa drugom sifrom, dobio gripu dok sam ljecio hemeroide i tak...

Imam negdje tablicu pa ako nadjem okacim je, tablica je prikaz maximanog bolovanja po osnovi svih sifri gdje se tocno vidi po kojoj osnovi/sifri se moze biti naduze na bolovanju + dodatno sa odobravanjem komisije.
ma tak jasno da možeš to napraviti (staviti drugu bolest, komplikacije etc.), ali velim ako hoćeš za istu bolest dobiti produženje po ps-u ideš na komisiju.

Citiraj:
Autor driftwood Pregled postova
Unutar 24 sata moraš javiti da nećeš doći na posao zbog bolesti, a doznake si dužan dostaviti unutar 48 sata.

Ako je poslodavcu takav bed zbog para, a tebi nije, vrati mu na ruke bruto plaću.

Ili, odi sa posla reci da ti nije dobro i pravac kod doktora, tamo uzmi te doznake i predaj ih u firmu.

Zdravlje je na prvom mjestu.

P.S.
ako si više od pola mjeseca na bolovanju, nema naknade za prijevoz
kod mene je 3 dana za "doznake", a stavljam ih pod navodnike jer doznake su onaj papir kada zatvaraš bolovanje, a otvaranje bolovanje je jednostavno to - liječnička preporuka koliko te neće okvirno dugo biti na poslu.
syss je offline  
Staro 19.04.2016., 19:25   #18
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Datum registracije: Jun 2003
Citiraj:
Autor syss Pregled postova
da, doktorica otvara i dobiješ papir na kojem piše šifra bolesti i broj očekivanih dana koliko je predviđeno odsustva sa posla za tu-i-tu bolest.

Nekad bilo, više ne piše šifra bolesti.
Totalno si me iznenadio. Pogledaj si papire od prošlotjednog bolovanja.

Asus N750JK (Upgrade)
CPU: Intel i7-4700HQ (2,4mhz-3,3mhz)
MBO: Asus N750JK
RAM: 2x8 Gb PC3-12800 DDR3
VGA: Intel HD 4600 & GF GTX 850M 2048 MB VRAM, DDR3
HDD: 960 Gb SSD Corsair Force, 256 Gb mSATA mini SSD, 1 Tb Hitachi 7200 rpm
PSU: Asus Li-ion 69486 mWh
Monitor: 17,3 LCD (FHD)
Net: Intel AX210 NGW
Sound: Bang & Olufsen 4 Speakers with subwoofer

CPU: Intel Core i3-12100F, 4100 MHz
MBO: ASRock H610M-HDV/M.2 R2.0
RAM: 16 Gb, Corsair CMK16GX4M1D3000C16
VGA: NVIDIA GeForce GTX 1080, 8 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, KINGSTON SKC3000S1024G
Net: TP-Link Archer TX55E
PSU: Xilence, Bronze 550W
Monitor: Samsung

CPU: Intel® Core™ i7-5820K, 6 Cores, 15M Cache, up to 3.60 GHz
MBO: JGINYUE, X99M-PLUS D4 v5.3, LGA 2011-3, 2xM.2 NVMe, 4xSATA3, WiFi NGFF
RAM: 2x8 Gb, Kllisre DDR4, 2666MHz
VGA: ATI RX570, 4 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, Patriot
Net: Fenvi WiFi 7, Intel BE200NGW M.2 Wireless Adapter
PSU: Inter-Tech SP750
Amdejac je offline  
Staro 19.04.2016., 19:29   #19
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

ma kog ti zajebavaš

kad je to prestalo pisati?
syss je offline  
Staro 19.04.2016., 19:34   #20
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Ima već dosta. Piše samo šifra osiguranja i predviđeno bolovanje.
Pa pogledaj i budeš vidio da nemaš niti na jednom papiru F dijagnoze.

Asus N750JK (Upgrade)

Amdejac je offline  
Staro 19.04.2016., 19:37   #21
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Citiraj:
Autor driftwood Pregled postova

Krivo.., ako si otisao na bolovanje moras se javiti do kraja radnog vremena u firmi toga dana ili da netko drugi u ime tebe javi ako si na takvom bolovanju da se ne mozes javiti.

Doznake se dobijaju i predaju nakon zavrsetka bolovanja ili ako se bolovanje prenosi iz mjeseca u mjesec onda se pred kraj mjeseca dobije doznaka za tekuci mjesec a za iduci kada bolovanje zavrsi.

Moguce je dobiti doznaku i odmah ako je bolovanje propisano bez naknadne kontrole ljecniku, primjerice uhvati vas gripa i doktorica propise 5 dana bolovanja i izda doznaku jer se necete ni vracati kod nje na kontrolu osim ako se nesto iskomplicira.

Jedino sto ste duzni predati je potvrda o privremenoj nesposobnosti za rad ali i ona se ne mora predati osobno jer ako ste bolesni tipa neki prijelom ili toliko bolesni da ne mozete raditi onda se smatra da ne mozete ni hodati do firme niti smijete jer vi ste doma na kucnoj njezi... u tom slucaju se potvrda faxira i posalje po netkome.

Same doznake nemorate nikad predati, te dane dobit cete neplaceno... ako ih predate iduci mjesec dobit cete ispravku place tj. bice placeno medjutim ako sa tim dodatnim placenim bolovanjem placa ode u vislji porezni razred bice vise i oporezovana po vecoj stopi !

Konkretno sta sam ja radio godinama:

Normalna placa 6k

Normalna placa + teren 7k i veci porez pa dobijem 6,2k

Veci porezni razred pa umjesto 1k kuna ja dobijem 200kn vise...

E onda sam ovako:

Odem poslje terena na bolovanje 3 dana i ne predam doznake za taj mjesec.

Normalna placa + teren 7k - 3 dana neplaceno pa dobijem 6,8k

Iduci mjesec kad nema terena predam doznake i dobijem:

Normalna placa 6k + 3 dana po doznakama pa dobijem opet oko 6,8k
silver_tip je offline  
Staro 19.04.2016., 19:42   #22
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Citiraj:
Autor Amdejac Pregled postova
Ima već dosta. Piše samo šifra osiguranja i predviđeno bolovanje.
Pa pogledaj i budeš vidio da nemaš niti na jednom papiru F dijagnoze.
evo gledam papir sa kraja 2015-e i imam šifru bolesti gore.
syss je offline  
Staro 19.04.2016., 19:45   #23
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Moguce je da su ukinuli sifru, ja sam malo zardjao tj. nisam bio na bolovanju od 2014-te ali bogme tu imam hebackog staza.

Od 23 godine cistog staza imam sigurno jedno 12 godina bolovanja, samo 4 godine sam bio jednom u komadu jer sam slomio zglob na ruci na poslu
silver_tip je offline  
Staro 19.04.2016., 19:46   #24
tech
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2007
Isto od prošlog mjeseca, na papiru preporuke doktora piše šifra. Za doznaku se ne sjećam.
tech je offline  
Staro 19.04.2016., 19:47   #25
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Piše ti A0 = Bolest ili A01=Bolest do 42 dana ili A02=duže od 42 dana.

Asus N750JK (Upgrade)

Amdejac je offline  
Staro 19.04.2016., 19:53   #26
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Moguce je da su ukinuli sifru, ja sam malo zardjao tj. nisam bio na bolovanju od 2014-te ali bogme tu imam hebackog staza.

Od 23 godine cistog staza imam sigurno jedno 12 godina bolovanja, samo 4 godine sam bio jednom u komadu jer sam slomio zglob na ruci na poslu
Misliš reći od 23 godine koje si kao radio, imaš 12 godina bolovanja i 11 godina staža. Jerbo bolovanje neide u staž ak se nevaram. Ak je ozljeda na radu i slično, to neznam kako se obračunava.
Staro 19.04.2016., 19:55   #27
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Jerbo bolovanje neide u staž ak se nevaram.
Ide, ide... i to benificirani

Sa benificiranim sam skupio 32g i sad sam u mirovini, starosnoj
silver_tip je offline  
Staro 19.04.2016., 20:04   #28
webstartm
Sandy!!!
Moj komp

webstartm's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
Dobro jutro Hrvatska

Ehh da mi je upast u neku drzavnu firmu a ne pisat krv okolo
webstartm je offline  
Staro 19.04.2016., 20:13   #29
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Citiraj:
Autor Amdejac Pregled postova
Piše ti A0 = Bolest ili A01=Bolest do 42 dana ili A02=duže od 42 dana.
ahaaaaa... sad vidim i to se zove "šifra uzroka bolesti".

mislio da je to baš šifra bolesti.
syss je offline  
Staro 19.04.2016., 20:17   #30
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Code:
https://www.dropbox.com/s/50kvkotgd0p4xnt/PRAVILNIK%20O%20ROKOVIMA%20NAJDULJEG%20TRAJANJA%20BOLOVANJA%20OVISNO%20O%20VRSTI%20BOLESTI.doc?dl=0
Evo ako netko planira kakvo bolovanje, mislim da je jos vazeci... ja sam ga obilato koristio sakom i kapom.
silver_tip je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Zaključane teme

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno