Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 14.01.2016., 19:57   #1
akragulj
Registered User

Datum registracije: Jan 2015
Prijem signala sa routera udaljenog 80m bez optičke vidljivosti

Pozdrav svima
Imam jedno pitanje o mogućnosti spajanja na router koji je udaljen oko 80m, a nemam optičku vidljivost.
Naime imam prijatelja koji ima hotel te ima WiFi za svoje goste hotela. Kad dođem na ljetovanje svaki put da mi pasoword, tako da u blizini hotela mogu koristi WiFi.
Zanima me da li postoji mogućnost da kod kuće koja je udaljena nekih 80m od hotela ali nemam optičku vidljivost postavim nekakvu vanjsku antenu, airlive i router tako da imam vezu preko PC-a i WiFi za mob.

Našao sam nešto na ebay-u tipa: http://www.ebay.ca/itm/Mars-A2416N-4...item3385fb6dc4

Jedino što mislim da taj uređaj ne omogućuje WiFi i ono najvažnije, ne znam dali funkcionira ako nema optičke vidljivosti. I da li antene koje bi tu pomogle moraju imati oznaku "omni"

Hvala svima na pomoći.

Andrej
akragulj je offline   Reply With Quote
Staro 14.01.2016., 20:53   #2
D/G
Premium
Moj komp

D/G's Avatar

Datum registracije: Feb 2010
Perfomanse uređaja sa antenom u toj kutiji sa tvog linka su netočne, u biti koristi se običan USB wifi stick spojen na panel antenu koja ima max 10dBi. Wifi-adapter ima 30dBm snage u zemljama sa FCC standardom a kod nas u EU daje max 20dBm (100mW snage).

Za tu udaljenost ako nema puno drugih korisnika wifi uređaja u okolini možda bi pomogla vanjska antena iako nema optičke vidljivosti ukoliko se dobije veza refleksijom od neke druge kuće u blizini. Treba probati iako sumnjam da bi bilo pouzdano jer danas gotovo svi koriste wifi smatrfone, smart-tv, laptope itd te od smetnji bi konekcija pucala svako malo..

ps: Oznaka "omni" znači kružno tj. antena širi em polje na sve strane za razliku od usmjerenih antena koje jače zrače u određenom smjeru.
To su obično antene koje dobijemo na wifi uređajima i izgledaju kao štapić.
D/G je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 14.01.2016., 20:53   #3
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp

Cuky's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Zasto ne provuces kabel?

BTW, ako ces ici na wifi treba ti usmjerena antena, nikako omnica.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 14.01.2016., 21:35   #4
akragulj
Registered User

Mislio sam da usmjerena nije dobra jer nema optičke vidljivosti. Iskreno ne razumijem se previše.
U biti WiFi mi nije toliko ni bitan, bilo bi mi najvažnije da mogu staviti neku vanjsku antenu koja bi lovila signal, a koju bi spojio kabelom na npr. airlive wl-1700usb, pa na PC.

Na hotelu ne bi mogla biti nikakva antena koja bi bila usmjerena prema mojoj kući. Da li je to onda uopće moguće i postoje li takve antene?
Staro 15.01.2016., 09:12   #5
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

Na obje strane ti trebaju usmjerene antene, ako hoces ostvarit dobar link. Ova fora da van stavis usb karticu je besmislena. Za takve stvari se van stavlja router koji moze radit u infrastructure/client modu pa na njega preko pigtaila spojis usmjerenu antenu.

Obzirom da na hotel nije moguce staviti antenu, mozes probati staviti antenu samo sa svoje strane, ali pitanje je dal ce to raditi.
Staro 15.01.2016., 11:50   #6
back2quick
Banned

Datum registracije: Jan 2012
radit će, 80 m nije puno
back2quick je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2016., 12:08   #7
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

Radit ce ako je npr. kuca izmedju. Al ako je zgrada onda teze. Nece znat dok ne proba.

@akragulj - ako imas odnegdje probaj posudit opremu samo da isprobas.
Staro 15.01.2016., 19:17   #8
akragulj
Registered User

Između su dvije manje kuće. Može li mi netko točno navesti što bi morao imati, kakvu antenu, ruter i kako i kojim redom to prikopčati. Znači mogu to raditi samo kod mene, na mojoj kući, na hotel ne mogu stavljati ništa. Hvala svima
Staro 15.01.2016., 20:37   #9
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
Citiraj:
Autor akragulj Pregled postova
Između su dvije manje kuće. Može li mi netko točno navesti što bi morao imati, kakvu antenu, ruter i kako i kojim redom to prikopčati. Znači mogu to raditi samo kod mene, na mojoj kući, na hotel ne mogu stavljati ništa. Hvala svima

a dali ti znaš KOJI router i GDJE u hotelu se on nalazi?

ako sad izjaviš da imaju adsl routerčić negdje na recepciji ispod stola, ne pomogne ti ni nasa da se spojiš sa 80 metara.

ako imaju prave ap-ove , negdje u blizini prozora koji gleda prema tebi, ili dao bog vanjsku antenu negdje, onda to još i ide.

fino skini neki wifi scanner za mobitel, odi do hotela i napravi screenshot dostupnih mreža. zapravo po tome ćeš/ćemo i najlakše vidjeti hoće li ovo imati smisla ili ne. ako tebi ispred ulaza već nema signala , ciao.

da se razumijemo, zalažem se za wifi zajednicu i ideju free neta kad god je to moguće, ali ponekad je jednostavno nemoguće.

ako ne ide, jedino kako biš dobio signal je da ili montiraš/pomakneš postojeći ap na neko mjesto koje bi gledalo prema tebi, ili da negdje u dosegu signala montiraš repeater.

varijanta b, ako si u dobrosusjedskim odnosima, odi na kavu , zamoli šifru i prije nego lupiš connect napravi screenshot na mobu. i koristi net od susjeda. tako sam frendu u rijeci iskamčio wifi od nekih cura u stanu pored, "e cure frend se tek doselio pa ako može samo na fejs 5 minuta... " frend si je kasnio uzeo net, ali dok nije došao bnet je jedno 2-3 mjeseca koristio njihov net.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2016., 20:58   #10
akragulj
Registered User

Mreža hotela je dostupna na plaži preko puta hotela (na laptopu), to je 130m (izmjerio sam na karti) i to solidna brzina, zna malo štekati kad je puno ljudi u kafiću ispred hotela spojeno.
Ali između hotela i plaže nema nikakvih prepreka, samo more!

Zadnje izmijenjeno od: akragulj. 15.01.2016. u 22:52.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 15.01.2016., 23:10   #11
akragulj
Registered User

Staro 16.01.2016., 14:40   #12
jp_rv
Premium

opet će ti trebat nekakva oprema za testirat. usmjerena antena pod obavezno, a dal ćeš ju spojit na wifi stick ili ap, ovisi koliko daleko od laptopa kaniš to montirati.

nek ti netko posudi ili kako već...
info radi - možeš napravit usb kabel od lan kabela pa bi ti usb stick radio i na 30tak metara, ali usb stick je 70tak kn,a za oko 120 imaš AP koji ima client mode. premala razlika u cijeni i previše zahebancije sa lemljenjem da biš ušparao da i ne 50kn.
Staro 16.01.2016., 21:04   #13
akragulj
Registered User

Može li prijedlog koja antena bi bila ok i od koliko dBm i koji AP. I kaoko bi bilo najbolje spojiti i na koju udaljenost, odnosno koliki bi bio najbolji kabel.
Hvala.
Staro 16.01.2016., 21:49   #14
jp_rv
Premium

Citiraj:
Autor akragulj Pregled postova
Može li prijedlog koja antena bi bila ok i od koliko dBm i koji AP. I kaoko bi bilo najbolje spojiti i na koju udaljenost, odnosno koliki bi bio najbolji kabel.
Hvala.
neću ti sad guglat i njuskat jer mi se neda, ali imas sve na njuskalu.

panel antena praktički bilo koja a da ti nije skupa, ap također. npr edimax, jer su jefitni, ali sve šta ima client mod bi trebalo bit ok. tplinkova panelkica od 9dBi dolazi sa metar kabela sa rp-sma konektorom i zavidaš ju direkt na ap. a dalje ideš lan kabelom pa je potpuno nebitno koji kabel i koliko će bit dug jer ti je ap odmah do antene. na otvorenom ta kombinacija radi kilometrima.

u ri imaš 3mžb ali neznam šta imaju u ponudi. odi na njuškalo, označi si pgž pa vidi šta ljudi prodaju u rijeci i okolici, i onda linkaj tu, netko će ti već preporučit šta da uzmeš od stvari koje nađeš.
Staro 16.01.2016., 22:36   #15
dadoremix
Premium
Moj komp

dadoremix's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
a zašto ne nešto od all in one uređaji?
mikrotik sxt modeli
ili nešto jače tipa
UBNT AirGrid
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2016., 23:43   #16
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

Zato sto mtik nece znat podesit, jer se vec na ovom osnovnom muci.

Ako hoces ic na usmjerenu antenu moja preporuka je parabolka 24. Ako s njom ne bude hvatalo onda nece s nicim. Takodjer, idi na varijantu s routerom koji podrzava client mode. Ovo s usb karticom je jebada malo veca.
Staro 17.01.2016., 11:40   #17
bono.tadic1
Registered User

Datum registracije: Feb 2012
Ja imam tu kombinaciju MirkoTik-ove opreme, zračna udaljenost moje i glavne antene je oko 3.29 km. Sve radi kako treba, osim što ping nekad zna skočiti kad se igra multiplayer.

MikroTik antena:

Switch koji dijeli signal na drugu antenu koja djeluje kao hotspot:

Hotspot antena:

MiktoTik hAP Lite:

ADSL brzina:

Trenutna brzina:
bono.tadic1 je offline   Reply With Quote
Staro 29.01.2016., 09:40   #18
zwizard1
Premium

Datum registracije: Aug 2013
bono.tadic ---- možeš li saznati što se od opreme nalazi na HOTSpot strani ?
zwizard1 je offline   Reply With Quote
Staro 29.01.2016., 11:28   #19
Perestrojka
CNE @ Verne global DC
Moj komp

Perestrojka's Avatar

Datum registracije: Feb 2015
Da li vi ljudi citate ovaj teskt s razumijevanjem, koji je napisan na Hrvatskom yebogaled ?

Lik trazi pomoc jer se muci s osnovama 802.11a/b/g, a vi mu preporucujete MikroTik uredjaje.... ? ? ?

Evo jedan pravo forumaski odgovor s moje strane:

@akragulj = je, mozes se spojiti, imas sve na internetu, pa pogledaj malo. Preporucio bi ti Cisco Aironet 3600

( sad zanemari ovo gore "nabijam-postove-i-teram-po-svom" pisanje i obrati pozornost na ovo ispod )

Uzmi ovo - http://www.tp-link.com/en/products/d...L-WA5210G.html

Shop

Konfiguracija i sucelje su jednostavni za pocetnika, uredjaj takodjer mozes montirati vani, te ima vise modova u kojima moze raditi.

Test u ovim uvjetima:

* TP-Link u AP modu, postavljen na 1. kat kuce
* iPhone5 kao klijent, udaljen cca 400m od njega

Prijem signala je bio dobar na obje strane, i veza nije pucala ni u kojem trenutku.

* ista situacija, no ovaj put su ispred TP-Linka bile postavljene 2 debele knjige kao prepreka

Mob se spajao do 100m max. udaljenosti.

Zasto mob kao klijent ? Zato jer ima minijaturnu antenu / izlaznu snagu i htjelo se vidjet koliko daleko ce moc biti udaljeni takvi klijenti od ovog AP-a, odnosno koliko dobru antenu / osjetljivost prijema ima TP-Link

Pa da napravimo poveznicu, tebi ko laiku to ne znaci bas previse, no TP-link kao klijent ce se moci spojiti na toj udaljenosti na kojoj kazes da jesi ( 80m ), u slucaju da je s hotelske strane minimalno ruter sa vanjskom antenicom ( usto iskreno sumnjam, jer vecina hotela fura Mesh da pokrije kompletnu zgradu i ima jace uredjaje / vise njih / uredjaje koji koriste beamforming ).

@bono.tadic - super... I, kakve to veze ima sa scenarijom u kojem se nalazi akragulj ?

Zadnje izmijenjeno od: Perestrojka. 29.01.2016. u 11:35.
Perestrojka je offline   Reply With Quote
Staro 29.01.2016., 12:34   #20
alengrosevic
Premium
Moj komp

alengrosevic's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
kolega Perestrojka ti je dao najbolji savjet.
alengrosevic je offline   Reply With Quote
Staro 29.01.2016., 14:52   #21
bono.tadic1
Registered User

Datum registracije: Feb 2012
Citiraj:
Autor zwizard1 Pregled postova
bono.tadic ---- možeš li saznati što se od opreme nalazi na HOTSpot strani ?
velika antena, a ove dvije male antene ispod su md24-12 directional.

Citiraj:
Autor Perestrojka Pregled postova
Da li vi ljudi citate ovaj teskt s razumijevanjem, koji je napisan na Hrvatskom yebogaled ?

Lik trazi pomoc jer se muci s osnovama 802.11a/b/g, a vi mu preporucujete MikroTik uredjaje.... ? ? ?

Evo jedan pravo forumaski odgovor s moje strane:

@akragulj = je, mozes se spojiti, imas sve na internetu, pa pogledaj malo. Preporucio bi ti Cisco Aironet 3600

( sad zanemari ovo gore "nabijam-postove-i-teram-po-svom" pisanje i obrati pozornost na ovo ispod )

Uzmi ovo - http://www.tp-link.com/en/products/d...L-WA5210G.html

Shop

Konfiguracija i sucelje su jednostavni za pocetnika, uredjaj takodjer mozes montirati vani, te ima vise modova u kojima moze raditi.

Test u ovim uvjetima:

* TP-Link u AP modu, postavljen na 1. kat kuce
* iPhone5 kao klijent, udaljen cca 400m od njega

Prijem signala je bio dobar na obje strane, i veza nije pucala ni u kojem trenutku.

* ista situacija, no ovaj put su ispred TP-Linka bile postavljene 2 debele knjige kao prepreka

Mob se spajao do 100m max. udaljenosti.

Zasto mob kao klijent ? Zato jer ima minijaturnu antenu / izlaznu snagu i htjelo se vidjet koliko daleko ce moc biti udaljeni takvi klijenti od ovog AP-a, odnosno koliko dobru antenu / osjetljivost prijema ima TP-Link

Pa da napravimo poveznicu, tebi ko laiku to ne znaci bas previse, no TP-link kao klijent ce se moci spojiti na toj udaljenosti na kojoj kazes da jesi ( 80m ), u slucaju da je s hotelske strane minimalno ruter sa vanjskom antenicom ( usto iskreno sumnjam, jer vecina hotela fura Mesh da pokrije kompletnu zgradu i ima jace uredjaje / vise njih / uredjaje koji koriste beamforming ).

@bono.tadic - super... I, kakve to veze ima sa scenarijom u kojem se nalazi akragulj ?
nema apsolutno nikakve veze

Zadnje izmijenjeno od: bono.tadic1. 29.01.2016. u 15:52.
bono.tadic1 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno