|
![]() |
#1 |
Banned
Datum registracije: Nov 2014
|
(riješeno) Problem sa zvukom na laptopu
Pozdrav, dogodio mi se jedan cudnovat problem na dva laptopa. Imam dva laptopa (Toshiba i HP),malo su stariji i koriste ih zena i kcer. Ja te stvari ne volim niti imam ikakvog iskustva s njima. Laptopi su se jako pregrijavali i bilo je potrebno ciscenje. Rastavio sam oba,pocistio hrpe prasine,promjenio pastu itd... Sastavio ih i sve radi u redu s temp. 30-40 stupnjeva boljim nego prije. Medjutim,OBA laptopa nemaju zvuk sa zvucnika (kad se ukopcaju slusalice zvuk radi). Provjereno je sve spojeno (nekoliko puta) Posto nemam apsolutno nikakvog iskustva(znam ih rastavit i sastavit ![]() Cudno je da je isti problem na oba laptopa razlicitog proizvodjaca. Nisam hardwerski nepismen,sastavio sam hrpe konfi i rastavljam i sastavljam na dnevnoj bazi,ali ne laptope. Hvala unaprijed. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
AMD Hammer
Datum registracije: Jan 2008
|
Cudno doboga. Ako krenemo od konektora za zvucnike i ako je sve prekontrolirano,kreni od biosa do postavki u winsima,mute dugmeta i drivera na kraju... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Banned
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Banned
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Banned
|
Citiraj:
Napravio sam double i triple check konektora. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
AMD Hammer
Datum registracije: Jan 2008
|
Ajd da je jedan laptop al dva su.... Neznam majke bi sta bi ti reko al na kraju ce bit glupost neka. Da nisi uštipao kablove negdje? Jel šta upalo metalnoga na plocu,konektor slusalica? Znoj? CSI Miami... ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
pogledaj konektor gdje guraš slušalice unutra da nisi popigao limiće tj da ti rade "kratki spoj". Uzmi čačkalicu ili neku iglicu pa pokušaj malo odvajati limiće. Imao sam vrlo sličan sličaj gdje je korisnik ostavio slušalice unutra i kako je zaboravio na njih slučajno potegnuo i polu-razvalio konektor. Naravno limići su bili popigani unutar konektora i radili su kratki spoj i na zvučnike nije ništa išlo. Tada sam na vrlo tankim šarafcigerom pigao limiće dok nisam odvojio jedan koji je radio "kratki spoj" te davao signal laptopu da šalje samo na slušalice signal. Mislim da je to slično kao i kod tebe i pogledaj prvo to. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
a gle, možda dijete slušalo youtube pa na prvom potrgalo i prebacilo se na mamin. tamo se opet zanjelo pa evo ti vraga, oba su otišla. A možda se boje priznati, ili žena neće priznati, ma scenarija ima jako puno. ![]() ![]() Neka proba ovo pogledati pa neka javi. Druga opcija je da su zvučnici u prekidu, da je fizički nešto potrgano (vod?) prilikom rastavljanja. Jer nešto drugo mi je malo vjerojatno, gotovo nemoguće. Čim čip šalje signal na slušalice, mora i na zvučnik, da ga hebeš.. ![]() Eh da, ili prilikom sklapanja je nepravilo pritisnut konektor sa kućištem pa je u kratkom spoju. Neka pokuša pokrenuti dok je laptp rastavljen tj dok nije sastavljen do kraja i vidi onda. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Banned
|
Hvala na savjetima,provjericu konektor od slusalica mada je malo vjerojatno. Jedno je sigurno,u HP laptop slusalice nisu ustekane godinama. Ovaj problem se lagano pretvara u nocnu moru. EDIT: Nije to,uredno prepoznaje slusalice i nakon istekavanja pokazuje da je zvuk prebacen na zvucnike. Oba isto. U volume mixeru se uredno vidi da bi zvucnici trebali radit,a ne rade. Zadnje izmijenjeno od: Hawker. 08.06.2015. u 23:31. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Banned
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
Datum registracije: Apr 2013
|
Imao sam sličan problem kad sam stavljao nove winse na laptop od frenda.. Tj ja nisam uopće mogao dobit zvuk, a sa sluskama nisam ni provjeravao, tako da moguće da ga je bilo.. Rješenje je nadasve glupo bilo i totalno nelogično meni, ali je tako da u msconfigu, odnosno u boot opciji staviš kao max memory onoliko koliko laptop i ima.. Stvarno ne kužim kako i zašto je to rješenje problema bilo ali je bilo ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Banned
|
Citiraj:
Sutra cu probat opet sve rastavit,siguran sam da je hardverski problem. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
Datum registracije: Oct 2010
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Ako ima zvuk na sluškama, onda je problem prije hardverske nego softverske prirode. 1. provjeriti da li su audio konektori za zvučnike utaknuti u za njih predviđena mjesta na mbo (u Service manualu se lako nađu) 2. provjeriti drugu stranu konektora tj. spoj zvučnika i kabela
![]() |
#25 |
Banned
|
Provjericu, ali lap prepoznaje uredno slušalice (pojavi se simbol) i kad se iskopcaju pojavi se simbol zvučnika. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Naravno da prepoznaje jer sluške imaju vezu sa audio čipom putem mbo, a zvučnici imaju posebne konektore tj. žice koje od mbo idu do njih pa tako imaš 3 elementa na kojima se može dogoditi kvar - konektor na mbo, sama žica i spoj sa zvučnicima.
![]() |
#27 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Još jedan detalj a isto vezan sa slučajem i šroteks kvalitetom, obično kada se uštekaju slušalice automatski se isključuju zvučnici, to (obično) odrađuje "latica" / kontakt unutar konektora za slušalice, ima više varijanti a najčešća (najjednostavnija) je da se odspoji masa (-) prema zvučnicima a istovremeno je spojena na masu slušalica, signal (živi krajevi) budu stalno spojeni ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Banned
|
Update: Toshiba popravljena. ![]() Zica na samom konektoru od zvucnika je bila izvucena taman toliko da izgubi kontakt. Bez potpunog rastavljanja lapa to se nije moglo primjetit radi one narancaste zastitne folije. Ostaje problem HPa. ![]() Hvala svima na dosadasnjim savjetima. ![]() Ocekivano,greska je bila u rastavljacu laptopa tj meni. ![]() EDIT: Rjesen i HP,necu niti govorit sto je bilo. ![]() Jos jednom hvala svima. Zadnje izmijenjeno od: Hawker. 12.06.2015. u 16:56. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|