|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Apr 2015
|
Izbijanje napona
Njub sam za struju no osjećam da mi negdje mi izbija izmjenična struja. Imam dvije letve, jedna s prenaponskom zaštitom i 8x shuko utora i jedna obična s 3x shuko, imenovat ću ih sa "let 8x" i "let 3x". Mjerio sam izbijanje s potenciometrom na raznim dijelovima i kao što rekoh, izmjenična je sigurno: uzemljenje na letvama, vanjski metalni dio HDMI kabela spojenog na TV (koji je spojen na neku od letvi), vanjski metalni dio mini usb kablea od zidnog usb punjača za mob te kućište od kompa (Chieftec od čelika) i nakućištu i na thumbscrewu koji drži bočnu stranicu. ovo su neke od kombinacija: HDMI spojen na TV koji je spojen na let 8x - let 8x uzemljenje - cca 30V~ let 8x uzemljenje - komp thumbscrew - 0V~ USB punjač na let 8x - let 8x uzemljenje - 8V~ USB punjač na let 8x - let 3x (spojen na drugu paralelnu utičnicu na zidu (dakle isti vod do razvodne) - 0V~ HDMI TV spojen na let 3x - let 3x uzemljenje - cca 35V~ (u početku skoči i do 40V al padne tako oko 35V) ima li tko ideje gdje bi mogao biti problem? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Sa potenciometrom si mjerio? Uzemljenje ti je sigurno problem, sad je pitanje sam dali te zezaju te letve ili ti je problem u instalacijama kuce
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Señor Audiophile
Datum registracije: Jan 2007
|
Očito ![]() Po čemu "osjećaš"? Tepe te struja kada se primiš za kejs/mobitel/televizor? Ili ti se samo račun za struju čini prevelik? Citiraj:
Postojanje napona između tih točaka ne pokazuje ništa. Konkretan prolazak struje bi pokazivao nešto, ali bi to već odavno bio kuršlus za tvoje uređaje i osigurače na razvodnoj kutiji. Ovo je normalno jer je uzemljenje napajanja spojeno direktno na kućište kompa (preko metalnih dijelova), stoga niti ne postoji razlika potencijala tj. napon. Jednostavna zaštita kojom se proizvođači služe kako bi zaštitili korisnika u određenim situacijama. Eventualno izbijanje izmjenične struje bi spriječilo/otkrilo postavljanje FID sklopke na razvodnoj kutiji, ali se i dalje postavlja pitanje, na koji način ti to osjećaš da ti izbija izmjenična struja? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Premium
|
Citiraj:
http://www.elektronika.ba/forum/uplo...MULTIMETAR.jpg živim u stanu u zgradi koja ima centralno grijanje u kotlovnici tako da nema bojlera po zgradi dh41400, budi nježan molim te, ko što rekoh njub sam. da, kada idem prstima po kućištu osjećam "električno" trenje. također se dešava kada HDMI kabel koji je spojen na tv dotaknem drugim krajem sa kućištem se vide iskrice pri dodiru. i imam fidovku, piše: 40A; I(delta)N 500 mA; 400~ Zadnje izmijenjeno od: telefunken. 10.05.2015. u 22:53. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Señor Audiophile
|
Možda je do tebe, a ne do kućišta? ![]() Citiraj:
Iako je dosta "jaka" FIDovka od 0,5 ampera, nekakvo veće curenje struje se ne bi moglo dogoditi jer je upravo namjena te sklopke da registrira promjene u naponima tj. dolaznoj i odlaznoj struji na glavnom vodu tj. na svim potrošačima zajedno. Eventualno se može potražiti električara da ti provjeri instalacije, ali iskreno, ne vjerujem da će nešto bitno pronaći. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
ne razumijem što znači da su na "različtim potencijalima"? jer mi se ne dešava na drugim uređajima u drugim prostorijama da iskri, tipa s pojačala na laptop i obratno ono što mi je najveći problem kod svega je što misim da mi to izbijanje proizvodi probleme recimo prilikom spoja gitare na line-in/mic utor pa se dešava da mi programi očitavaju zvuk s mnogo jeke jeke i s mnogo krčanja u globalu to "normalno" |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Señor Audiophile
|
+ i - na akumulatoru automobila su na različitim potencijalima, a razlika potencijala je 12V. Faza i uzemljenje na kućnoj utičnici su na različitim potencijalima, a razlika potencijala je ~220V. Vrlo često postoji razlika potencijala između neke dvije točke ili predmeta, kao npr. tvoje ruke i kućišta, zbog čega dolazi do iskrenja pri dodiru. Koristim izraz "potencijal" jer si spomenuo iskrenje (pri dodiru) između dva uređaja sa različitim vrstama napona (istosmjerni i izmjenični), a nezgodno je koristiti izraz: "Postoji napon između dva izvora napona". Citiraj:
Eventualna nabavka neke bolje zvučne kartice bi vrlo vjerojatno riješila tvoje probleme. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
dh41400, hvala na objašnjenju. možeš li mi savjetovati kako testirati da li uistinu postoji izbijanje napona pogotovo na kućištu i dali je izbijanje na kućištu normalno? zvučna je integrirana. ovo sa zvučnom, prema mojoj nekoj logici, nije normalno ako dolazi do izbijanja napona na kućištu pošto izlazi iz matične dotiču kućište a doticali bi da se radi i o PCI-E kartici, dakle metalni dio kartice bi sigurno dodirivao kućište i onda bi izbijanje i dalje radilo probleme ma koliko god dobra zvučna bila, ili? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Aug 2013
|
Smetnje koje spominjas nakon spajanja gitare su izazvane necim drugim, a ne "izbijanjem". To "izbijanje" koje spominjes, nema utjecaja kad se jednom uredjaji spoje, jer su im onda "mase" na jednakom potencijalu. Ima utjecaja jedino pro spajanju, tj u trenutku kad se razliciti potencijali izjednacavaju. Mozes probat okretati uticnice, jednog po jednog uredjaja koji ti izazivaju "izbijanje, jer to cesto rijesava te i takve slicne probleme... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
inače te smetnje se vide recimo u igri Rocksmith a ne vide se u recimo programu za snimanje zvuka no da se vratim na "izbijanje napona". neki kolege su mi rekli da može biti do vrste uzemljenja tj. da mi je sistem "nulovan" - ne kužim se u razlike. jedino što znam je da je zgrada iz '83., velika, zadnja komunistička gradnja, da ima sve centralno tako da nebi smjelo biti el. bojlera na uzemljenju (no sa biserjem od mojih susjeda se nikad nezna) te da, ako što rekoh, imam fidovku koja sigurno radi. također po struji je radio iskusni dugogodišnji električar no svejedno je "majstor" starog kova. kad je ugrađivao fidovku, ova je izbacivala i sjećam se da se ljutio na onog tko je prvi radio struju u stanu no riješio je to tako da nemam pojma što je bio problem dakle, čisto onako zaključno: dal prema ovome svemu napisanome uopće postoji problem i ako da, što da učinim tj. koga da zovem jer jedini majstori koje ja znam su ovi što rade u fušu a oni ne daju garanciju za svoj rad... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
evo bio mi je električar i ispitao (donekle) mrežu i on veli da ne vidi izbijanje napona (testirao je samo sa probirštiftom) već da vidi kako uređaji nisu pravilno uzemljeni pa mi tako tvrdid a kućište treba biti dodatno uzemljeno iako koliko ja znam napajanje koje je u metalnom kućištu a koje ima u sebi spoj na uzemljenje u trožilnom kabelu, uredno dotiče ostatak kućišta stoga je za pretpostaviti da je i cijelo kućište uzemljeno preko napajanja... tv bih možda i trebao uzemljiti jer on ima samo dvožilni kabel za napajanje... također je ostavio mogućnost da su negdje otpustili šerafi u utičnicama pa mi zbog toga ne možda niej uredno uzemljeno no da to sam testiram otvarajući svaki šteker... |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2013
|
Citiraj:
![]() Njegove savjete bi preskocio, jer ih nisam cuo, ali ako se nije nista izgubilo u prijevodu, i njih bi zanemario... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
|
pa više neznam kome da se obratim. ne želim nekog fušera da mi pametuje već nekoga tko stvarno zna naći problem a ne da prnda kako je prethodni loše napravio posao... inače produžni od kompa je ovaj: http://www.maxnavia.com/product/navi..._protector/128 on ima "grounded" indikator koji uredno svjetli, dakle prema njemu sam uzemljen. e sad, pitanje je što to uopće znači, jel svjetli fore radi il što već... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|