Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.12.2013., 12:35   #1
Zvone2772
interferometar
Moj komp

Zvone2772's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
IskonTV Vestel i muke po HDMI-u

Moja draga prastara Motorola se počela smrzavati previše puta dnevno pa su mi dali novi STB - Vestel.

E sad, problem!
Povežem ga HDMI-em na koji je veselo Motorola radila godinama i neće. No signal, kaže TV, iako se na trenutak ukaže sličica Iskona kod bootanja. Kasnije jednostavno ostane bez signala.

Vrli majstor kaže da mi ne valja TV, međutim kad spojim media player (apacer al460) i/ili tablet preko HDMI-a, stvar radi. Kakav je to neispravan TV koji daje sliku s tableta i media playera?!
Samo taj njihov Vestel ne želi surađivati. Na drugom TV-u, za divno čudo - radi preko HDMI-a. Međutim, meni se ne seli televizore po kući.

Što mu bi?
Nikad nisam čuo za nekompatibilnost televizora i STB-a.

P.S. Možda ste čitali moje primjedbe na Iskonov router na podforumu "mreže" - taj dio su mi riješili na centrali. Povećali brzinu, smanjili "gušenje" i router sad opet veselo radi danima.
Zvone2772 je offline   Reply With Quote
Staro 16.12.2013., 13:31   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Nije rješenje ali bi moglo objasniti zašto jedan TV radi a drugi ne,
uzmi manual(e) od oba TV - a i pogledaj specifikacije HDMI ulaza,
traži nešto kao verzija 1.3x, 1.4, podržane rezolucije ...

Također kod nekih TV - a koji imaju više HDMI ulaza zna biti različita verzija na jednom od ulaza.

Usput pogledaj specifikacije signala kojeg može primiti preko HDMI ulaza, npr. 1080i50, 720P50.
Ako TV nije FullHD lako je moguće da prvo navedenu rezoluciju "ne kuži" ali bi drugu trebao, nisi naveo o kojim TV - ima se radi.

Privremeno spoji STB preko Scart - a kako bi vidio sliku i meni pa u postavkama HDMI izlaza provjeri / namjesti rezoluciju, format slike, vidi:
www.iskon.hr/content/download/2376/29858/file/Iskon.TV%20-%20upute%20za%20instalaciju%20i%20koristenje.pdf
str. 23.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 16.12.2013., 16:32   #3
Zvone2772
interferometar
Moj komp

Zvone2772's Avatar

O, hvala na javljanju!
Spojim ja to SCART-om i podesim svaku moguću rezoluciju koja je bila u meniju.
Nakon toga, pikam po HDMI-u, uključujem, isključujem - nema pomaka. Zapravo, to je prvo što sam uopće išao probati (poučen iskustvom s PC monitorima).

TV "kuži" preko HDMI-a i 720 i 1080 rezolucije, i to je isprobano. Dakle, nemoguće je da mu na ulaz uleti rezolucija koju ne podržava pa da zato odbija suradnju. Iako je HD ready, on uredno down-scalea i 1080p sadržaj.
Radi se o ~4 godine starom Grundig LCD-u, 82cm, 720p, 50Hz, 3x HDMI, MPEG4.
Modela se ne sjećam, ali istražit ću što priručnik piše.

E sad, zanimljivost. Jednostavno ne prestaje.
Imao sam HDMI kabele zapiknute u HDMI1, i HDMI3 i igrom slučaja idem probati radi li i srednji ulaz. Zamislite, na taj srednji daje sliku. 1080, 720 (i,p,50Hz, 60Hz...), ma što god da mu podesim u sučelju od STB-a. Uredno downscalea i prikazuje.
Međutim, sad radi i smiješno je da SAMO i ISKLJUČIVO na HDMI2 daje sliku. Dok svi drugi uređaji rade na sva 3 HDMI ulaza.

Ni na kraj pameti mi nije bilo da je srednji ulaz drugačiji od ostalih, a sad me kopka pa idem istražiti piše li štogod o tome u priručniku.

TV:
Grundig vision 6 32-6840T (~2008/2009)
Nema apsolutno nikakve naznake prema tehničkim podacima koji pišu da je jedan HDMI ulaz drugačiji od drugih.
Nema čak niti oznake verzije, ali po starosti je najvjerojatnije 1.3.
Ne bih rekao da ga verzija tangira jer STB radi na jednom još starijem LCD-u relativno nepoznate marke Lobox.

Zadnje izmijenjeno od: Zvone2772. 16.12.2013. u 16:52.
Staro 16.12.2013., 20:15   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Vidiš da je ipak taj HDMI2 različit
Namjerno sam ti gore rekao da isprobaš sve HDMI ulaze jer i kod drugih proizvođača obično jedan ulaz bude poseban sa starijom verzijom.
To su počeli raditi nakon neke verzije baš zbog neke nekompatibilnosti i problema "nema slike" kao u tvome slučaju.

Sam sad i ja pogledao manual od tog TV - a, pa to je smijurija od specifikacija ...
http://manuals.grundig.com/uploads/t...GBH1426_en.pdf
na žalost Grundig danas je miljama daleko od nekadašnjeg i sada spada u čajniz copy - paste kategoriju.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 16.12.2013., 21:55   #5
Zvone2772
interferometar
Moj komp

Zvone2772's Avatar

Da, to više nije ista firma. Većinu tehnike navodno rade u Turskoj, odnosno barem je to bilo prije 5 godina kad sam kupovao TV pa sam išao gledati.
No, danas je teško vjerovati da nisu tipični china-boys

Anyway, danas smo se dobro nasmijali. Ti, ja, a i serviser Iskona koji je bio priskočio tokom dana i koji odgovorno tvrdi da "u životu ovo nije vidio"
Staro 26.06.2014., 00:33   #6
Zvone2772
interferometar
Moj komp

Zvone2772's Avatar

Dižem ovaj thread kako bih opet obznanio da mi Vestel ne radi preko HDMI-a.
No, sada je to na potpuno drugom TV-u (nedavno kupljeni Quadro), pa je nemoguće da je zločesti Grundig opet kriv.
Sučelje se prikaže, ali stalno slika prekida pa se ponovno vraća. Preko SCARTa je u redu.

Očigledno uređaj ima problema s tim izlazom i izgleda da ću opet morati na prijavu problema.
Moja sućut svima koji će dobiti Vestela kada uzmu Iskonov TV. Meni je ovoga već preko glave.

EDIT: smeće je proradilo na neku foru. Nakon višesatnog zafrkavanja, moj post na PCekspertu ga je vratio u život.
Ovo je nevjerojatno. Kao da imam nekog kineskog Androida
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno