|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2013
|
![]() Pozz svima! Obzirom da sam prije kupnje ovog projektora tražio, a nisam našao puno informacija vezanih uz isti, evo da ja neke poštedim te muke. Najviše ću se držati 3D-a, jer je to, vjerujem, većini i najzanimljivije. Zanimalo me da li i kako radi 3D, s kojih izvora, u kojoj rezoluciji, kao i jako bitna stvar - odabir platna prema projektoru i dnevnom boravku. Krenut ćemo od ovog zadnjeg... Obzirom da mi je dnevni boravak dug 6, a širok 4m, mislio sam da oko toga neću imati problema. Kako sam neko vrijeme (preko mjesec dana) čekao na isporuku projektora, naručio sam platno odmah, jer imam stari projektor pa da ga barem iskoristim za njega dok ne dođe novi... Odabir je pao na Benq Elite Screen Black platno 243cm širine. Platno je odlično i nemam nikakvih zamjerki na isto... Međutim, "uskoro" je stigao i projektor, a tada se pojavio problem... Mislim "problem", uvjetno rečeno, ali meni je ispao problem. Obzirom na širinu platna od 243 cm, s postavkom leće projektora na maksimalni zoom out, ispalo je da najviše projektor mogu udaljiti na 320cm od platna! E sada, sve sam ja to lijepo gledao i na "Projectorcentral.com", samo što sam gledao postavke za 4:3! ![]() Dakle, iz ovoga sam naučio dvije stari... Prva, za platno od 243cm udaljenost projektora od platna mora biti 316 cm, a druga da kalkulator na projectorcentral stvarno radi! ![]() Ovo može imati svoje prednosti i mane. Prednost je što projektor daje veliku sliku s male udaljenosti, a mana je ako imate dugačku prostoriju u kojoj će biti smješten. Naravno, projektor ima i Zoom te vertical shifting, ali meni ne pomaže, jer ja imam obrnut problem. Nakon "zavrzlame" oko platna, ajmo nešto i o slici te ulazima/izlazima. Krenimo prvo s problemima koje sam uočio, a onda ćemo ga hvaliti... Prvi problem mi se pojavio kada sam spojio projektor na laptop, a zvuk s laptopa na kućno kino. Slika je bez ikakve zamjerke, 3D je radio samo u 720p rezoluciji, ali problem je bio kod zvuka. Naime, iz zvučnika se čulo zujanje, kao da je zvuk pojačan na maksimum ili da je u pitanju nekakvo "probijanje". Probao sam spajanje i s VGA kabelom, umjesto HDMI-a, no opet isto. Čim bih isključio kabel s projektora taj šum bi nestao. Probao sam mijenjati razne postavke na laptopu i projektoru, ali bez promjene. Zatim sam ugasio projektor i skužio da se isto događa čak i kad je projektor u Stand By-u! Zanimljivo! Drugi problem je bio što sam uspio dobiti 3D sliku "samo" s 720p rezolucijom preko laptopa. Laptop je HP Pavilion G7 s ATI grafikom, Moram reći da je slika u 2D-u izvrsna i da ne idem u detalje s tehnikalijama, za prosječnog korisnika je savršena. 3D u 720p je također jaaako zadovoljavajuće kvalitete i opet kažem, za prosječnog korisnika - savršena! Zatim sam probao spojiti projektor na sat receiver. Rec je Vu+ Solo2 i spojen je HDMI kabelom. 2D slika odlična, a 3D slika - također odlična i to u 1920 x 1080i, dakle 1080i. Sve je proradilo u tren oka i bez ikakvih smetnji. 3D nema nikakvih artefakata i sve izgleda gotovo identično kao na pasivnom 3D televizoru. Razlika je zaista mala. Kada sam skužio da radi u 1080i i 3D, sinulo mi je da probam spojiti projektor na PC, jer je u njemu grafulja ATI Radeon HD6770 Vapor-X s HDMI izlazima. Eeee tu sam se izludio... Uglavnom, da skratim priču, nakon "prčkanja" po postavkama uspio sam srediti da mi s PC-a 3D radi u Full HD-u i to na 1080i rezoluciji. Dotična rezolucija nije standardno ponuđena, nego sam je manualno iskopao u ATI Control Centru. Stavio sam 1080i na 30Hz, s tim da mi to isto projektor detektira 1080i na 60Hz. Uglavnom, 3D radi čim se 3D slika s bilo kojeg playera (BSplayer, VLC, KMplayer...) stavi u Full screen i odabere 3D na projektoru. SAVRŠENO! Ukoliko vam se ne da prebacivati titlove u 3D (3DSubtitler), jednostavno pokrenite film u KMplayeru i titlove prebacite u SBS i voilaaaa! Moj osobni savjet je da titlove držite na crnoj podlozi ispod aktivne slike, kako ne bi "smetali" 3D scenama. Također, slobodno ih smanjite da vam ne zauzimaju preveliku površinu. Što se tiče 2D slike, po meni je slika savršena za projektor ovog cjenovnog ranga i definitivno je bolja investicija nego bilo kakav TV po istoj (ili puno većoj) cijeni. Ako gledamo samo 2D kvalitetu slike, moje mišljenje je da vrijedi svake lipe. Također, ako uzmemo u obzir i činjenicu da podržava i 3D, to mu dođe kao veeeliki plus i uklanja svaku sumnju u isplativost. Ja OSOBNO, mogu samo reći da sam preesretan, kao ona bakica iz neke reklame u Top Shoppu! ![]() Kod mene, projektor je spojen na 4 izvora - PC, PS3, Sat receiver i kućno kino (BR i media player). Naravno, najviše se koristi za gledanje 3D filova sa PC-a i za gledanje nogometa sa Sat rec.-a. Par Napomena: - Ja koristim naočale s E-Baya koje su plaćene oko $22 i rade ko sat! ![]() - Spojio sam 4 HDMI izvora sa 2 out-a i to tako što sam spojio izvore na HDMI splitter (5 in, 1 out), a izlaze na TV i Projektor istovremeno pomoću HDMI repeatera. Splitter ima daljinski, tako da je jednostavno prebacivati izvore, a repeater ima samostalno napajanje i nema gubitka u kvaliteti slike. Splitter je koštao cca $10, a repeater cca $20. Izvori su PC, PS3, Sat rec i Kućno klino. Eto, nisam se previše bavio tehničkim specifikacijama i razbacivao izrazima oko slike, boja i sl., nego sam nastojao biti što jasniji prosječnom korisniku koji je imao jednostavna pitanja u vezi ovog projektora. Nadam se da sam barem nekome pomogao i "olakšao život"! Ukoliko netko ima bilo kakvih pitanja u vezi ovog projektora, stojim na raspolaganju i rado ću pomoći. Također, ako treba pomoć oko nabave, mogu i tu pomoći, a takve stvari na PM da nikog ne reklamiramo ovdje... Cheers! (u 3D-u) ![]() Zadnje izmijenjeno od: csdik. 12.09.2013. u 18:12. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||||
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
Odlično, još jedan u ekipi, dobrodošao :-) Napiši ponovo dojmove kroz neka 3 mjeseca , baš me zanima ![]() Citiraj:
Citiraj:
![]() Citiraj:
Citiraj:
svojevremeno sam bio zagrijan za taj model, u trenutku kada je bio najavljan, onda sam čekao da stigne u RH pa sam ga uspio dobit doma na tri tjedna. Nakraju ipak odustao što ne znači da je ovo loš stroj, dapače, samo sam imao drugačije kombinacije. Vertikalni shift na tom modelu je dosta loše rješen, postoji šraf kojeg je potrebno odvijačem zatezati kako bi se leća pomaknula. Inače dobar bang-for-the buck. Drago mi je da si zadovoljan, mogo bi kakvu sliku okinut. |
||||
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | ||||
Registered User
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hvala! ![]() ![]() Citiraj:
EDIT: Možda se okolo može naći i nešto jeftinije, jer je (mislim u 6. mj.) ovaj model bio na akciji kod distributera po nižoj cijeni oko 5k+PDV. Međutim, ja sam zakasnio i nisam stigao uzeti po toj cijeni, a sada je ova po kojoj sam ja platio. Zato sam dugo čekao da dođe, a naručen je još davno... Nadao sam se da će biti ista cijena kao ranije, no cijena se vratila na staru-staru, jer je akcija u međuvremenu završila... Citiraj:
![]() Upravo to i jest moja poanta! Ništa više! ![]() Za sada jesam, jer sam upravo ovoliko i očekivao. U biti lažem, iznenađen sam ugodno, jer sam mislio da će s 3D-om biti jebade i da neće raditi ovako dobro! ![]() ![]() A za sliku, reci što te točno zanima pa okinem koliko treba! Jedino je problem što mi je fotić u kvaru, a mob sa puno MP na servisu! ![]() ![]() Zadnje izmijenjeno od: csdik. 12.09.2013. u 19:25. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() Ništa određeno-sve ![]() Imamo temu posebno za takve stvari pa se pridruži: http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=131550 Zadnje izmijenjeno od: sodom. 12.09.2013. u 19:47. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |||
Registered User
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() Cheers! |