|
![]() |
#1 |
Brazilian Jiu-Jitsu
Datum registracije: Dec 2011
|
Notepad++ root element pomoc
Pozdrav ekipi ![]() Krenuo sam na tecaj web dizajna i poceli smo osnove html-a i css-a. Dobili smo za zadacu da promjenimo boju teksta i boju pozadine preko ID-a, root elementa i class, uspio sam povezat html i css preko id-a i preko class-e, ali root (tag) mi ne radi nikako? zasto? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2009
|
primjer za id #blabla { color:red; } primjer za class selector p.test { color:blue; } razlika ti je u tome što u većini slučajeva id selector koristiš kada zelis promjeniti jednu stvar, a class ti moze biti boja/stil/itd. kojeg mozes znači jednom odrediti i koristiti kada god ti kasnije zatreba. edit: lol, tek sad vidim da root nisi skuzio ![]() se misli na :root ? Ako da, eo ti dva primjera za to: :root { font: Times New Roman; } i :root { margin: 1.em; } ps. root element ti u css-u veže na "html" element, ili ti ga ":root" element. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Brazilian Jiu-Jitsu
|
E vidiš preko id-a i class sam uspio promjenit boju teksta/boju pozadine, ali ne kužim kako promjenit nesto od tog dvoje preko root elementa? css = tag , html =tag? kako zapisujem u css-u taj tag? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
edito sam gore ak nisi skuzio |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Brazilian Jiu-Jitsu
|
E hvala puno na pomoci. Ovako, zadatak je : da promjenim boju pozadine preko root elementa, a boju teksta preko klase, može to ovako? boja teksta .boja { color:blue; } a pozadina ovako :root { background:black; } bi valjalo to? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
dobro, ali razmišljaj i logički, i obrati pažnju na fundamentalne stvari odma u početku kako se ne bi kasnije gubio. Kod ovih naših tečajeva te neće oni puno naučit, više će ovisit o tebi koliko ćeš izvući iz tečaja. Što se tiče ovog tvog primjera, zadali su ti da odrediš background pomoću root selectora jer root predstavlja "parent" svemu, tj. html element je roditelj svim ostalim elementima. Ili zdravo-seljački postavio si background pomoću root selectora jer njega nemoze prebrisat neki drugi element. Kada malo više uđete u css skužit ćeš o ćemu se radi, i vidjet ćeš da to i nije baš tako lako. Isto tako, nemoj nikad podcjeniti snagu html-a i css-a.. danas uza sve frameworke, programe poput dreamweavera i slično html i css kao da padaju u drugi plan, a zapravo su baza i za dreamweaver, i za bilo šta drugo. ps. dobro bi ti došlo sa strane i ovaj melem http://www.amazon.com/Head-First-HTM.../dp/059610197X Debela stranica, ali detaljna, lagana za pratit i skroz praktična, bez bubanja napamet. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Bazinga
Datum registracije: Nov 2007
|
Isprika na OT-u, ali naziv teme nema veze s ovom temom razgovora. A što se tiče css-a i html-a, W3 ti je dobar početak.
![]() |
#8 |
Premium
|
primjetio sam i ja nepravilnosti u nazivu teme, ali nisam htio komentirati pošto je čovjek tek krenuo u to sve ![]() ps. dok god se taj w3schools hvali i gura za početak, ja ga ne preporučujem iz dva razloga: 1. http://w3fools.com/ 2. nema praktičnih primjera, govorim iz svog iskustva jer sam isprobao i w3school i lyndu i knjige i veliku prednost dajem određenim knjigama, but hey.. that's just me. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Bazinga
Datum registracije: Nov 2007
|
Kako nema praktičnih primjera? A i niti jedan sajt/knjiga/tutoriali te neće naučiti apsolutno ništa, ako sam ne isprobaš nekoliko puta.
![]() |
#10 |
Premium
|
Pa nećeš valjda sjediti i samo čitati knjigu o html-u i css-u, koliko ja znam svaka bolja knjiga o htmlu/cssu te vodi prema izradi web stranice kroz opširna objašnjenja tko, što, zašto i kako. ( jer ih i sam imam par doma ) No valjda svatko ima svoj način, što je u redu. Ja samo govorim iz vlastitog iskustva. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|