|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
![]() Pozdrav, imam jedan upit vezan uz spajanje vanjskih antena za wireless. Naime, moji roditelji se zanimaju za jednu takvu antenu, a moje znanje o istima je ograničeno. Točnije ono što me zanima je kako spojiti antenski kabl (RP-SMA) na router, tj. kakav tip routera/acces pointa/switcha (ako mi išta od tog i treba) mi je potreban za to? Njihova kuća na tavanu ima više lan priključaka koji provode signal u svaku sobu (na svaki lan utikač), ali ono što ja ne znam jest kako dakle taj antenski kabl "pretvoriti" u mrežni. Pretpostavljam da neki uređaj mora biti između antenskog kabla i mreže, ali ne znam koji? Po slikama sam pretraživao routere, switcheve, access pointove, ali nisam naišao na uređaj koji bi na sebi imao ženski SMA konektor i LAN izlaze, pa bi na to spojio antenski kabel, pa onda da u njega ukopčam ostale lan kablove da proslijedim signal dalje po kući. Svaka pomoć je dobro došla ![]() Zadnje izmijenjeno od: Sardi. 11.01.2013. u 13:02. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Treba ti neki wifi acess point s odvojivom antenom, koji po mogućnosti ima više lan portova (onoliko koliko soba/lan priključaka imaš), ili AP s jednim lan priključkom, ali ti onda treba i switch između. Antena ti treba naravno, i ovakav kabl za spojit antenu i AP. Kablova ima raznih dužina, nemora biti ovako kratak, iako načelno, što kraći to bolji.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Pigtail kabl, ok, zapisano, sad neke stvari imaju smisla ![]() Ja imam doma Micronet SP916GK router, njemu mogu odvojiti antenu, al ne znam dali ta antena djeluje u oba smjera ili samo odašilje. Inače, prije sam je koristio baš zato, da bežično odašilje signal sa kabla. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
Moji zapravo nemaju još ništa. Problem je što smo u ulici bez parice (i bez fiksne telefonske linije općenito), opcije su nam vipov homebox ili tele2 usb stick za internet. Moj prijatelj živi u ulici koja se odvaja prije moje i ima paricu i tmobileov flat, i htjeli bi se spojiti na njega, ali bi nam trebala vanjska antena da ulovimo njegov signal. Zato smo razmotrili opciju stavljanja vanjske wireless antene na krov jer već imamo držač za antenu, samo kad sam gledao slike tih vanjskih antena, nisam znao koji je redoslijed spajanja da signal od antene dođe do routera. Sad uz više guglanja i raspitivanja, vidim da mi treba pigtail kabl, i još 2 uređaja, access point u koji će ići antena, i iz kojeg će ići lan kabl do routera, dalje je lako. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Topika koji se bave točno takvim problemom ima ovdje da ih ne možeš nabrojiti bez kalukulatora. Da, jedan uređaj je klijent koji se spaja kod prijatelja, drugi treba za lokalni wireless. Ako to ne treba, dovoljno ga je spojiti na na već postojeći LAN. Antena ovisi o udaljenosti, vidljivosti, položaju i signalu onog tamo uređaja... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|