Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 09.09.2012., 14:17   #1
tonymontana2
Registered User
Moj komp

tonymontana2's Avatar

Datum registracije: Dec 2010
razlika izmedju komponenti i hifi linije,osnove komponenti

hi
dugo me nije bilo na forumu
neznam da li ovo pisem pod pravim topicom (ako ne mozete me prebaciti na neki prikladniji topic za ovu tematiku)
dosada sam se raspitivo vecinom na raznima forumima radi hifi linija (all in one micro system)
raspitivo sam se sta kupiti posto sam jos tamo 98 kupio sony liniju od oko 400 eura koja mi je pocela stekati nakon pola godine(dao sam ju na popravak ali je opet ubrzo cd player poceo stekati)
svi su mi pa i ovdje cini mi se preporucili da radje skupim jos nesto para i kupim si komponente
mada kolko se sjecam neki su mi rekli da mi se moze dogoditi da mi i cd player sa komponenta pocne stekati ili rikne
sada me zanima da li i radi cega bi mi duze trajale komponente od obicne linije
znaci da li ce mi komponente i cd plejer na njima trajati godinama i o cemu to ovisi
glupo mi je dati ogromne pare za komponente ako ce mi ko i linija riknuti za godinu dvije
jos me zanima da li pri odabiru cd plejera za komponente valja radje odabrati cd plejer obican bez icega ili onaj na kojem ima i usb za stik i ipod
htio bi jos ako bi se nekom dalo me uputiti u osnove komponenti
znaci sta uz cd plejer , zvucnike i pojacala moram jos kupiti,odnosno kakav kabel i
na koji nacin spojiti komponente (koji kabel i sta se spaja s cim?)
koja je razlika izmedju pojacala i pretpojacala i sta meni od toga treba
koji su faktori glavni koji ce meni reci uz koji ce cd plejer koje pojacalo odnosno zvucnik pasati
znam da sam previse mozda napiso ali skupljam pare pa bi si mozda za par mjeseci ako cu imati dovoljno novca tada kupio komponente posto su mi neki znalci rekli da ce mi to za razliku od linije cijeli zivot trajati i da cu moci instrumental bolje doziviti nego na liniji(slusam u zadnje vrijeme najvise rock,sinatra,instrumental saxophone)
inace muziku slusam samo preko slusalica posto zivim u zgradi sa nikakvom zvucnom izolacijom di svako svakog cuje i kad prdne
komponente bi si kupio za moju sobu klasicne velicine od nekih 20 kvadrata
uz ovaj cdplayer koje bi mi pojacalo i zvucnici pasalo iz ovog ducana
pa ako bi si neko ko se stvarno kuzi u to mogo uzeti strpljenja da ovo procita i odgovori mi bio bi mu jako zahvalan
(neko ko se kuzi u takve stvari moci ce mi na sve bez pol frke odgovoriti posto su to sve osnove)
Staro 09.09.2012., 15:54   #2
bojan k.
Reserved Curator
Moj komp

bojan k.'s Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Ako muziku slušaš uglavnom preko slušalica, umjesto bacanja dvije na CD player i još tri, četiri, pet tisuća na pojačalo i zvučnike, rađe uloži u kvalitetnije slušalice i neku pristojniju USB karticu (audiopro.hr ima dobar izbor s razumnim cijenama). U toj kombinaciji DVD-ROM od 150 kuna će ti dati iste rezultate kao i ta precijenjena komponenta tehnologije na zalasku. I naravno, ako si zripaš kolekciju u neki lossless format, imati ćeš i svu komodaciju digitalne kolekcije bez gubitka kvalitete zvuka.

Zadnje izmijenjeno od: bojan k.. 09.09.2012. u 17:25.
bojan k. je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 09.09.2012., 16:21   #3
tonymontana2
Registered User
Moj komp

tonymontana2's Avatar

sta je to usb kartica i cemu sluzi?
ja znam za dac ali koji je nesto kao vanjska zvucna koja jos na sebi ima pojacalo za slusalice
vidio sam te dacove ,mislio sam si naruciti jedanput jedan malo bolji dac ali sam mislio da to nema smisla posto mi je zvucna ugradjena u komp slabije kvalitete pa sam mislio da to ne bi islo jedno s drugim
inace sva mi je mi je muzika u flac lossless formatu
reci mi molim te znas li kolko je otprilike prosjecan vijek trajanja cd playera, meni nijedna linija nije duze trajala od 2 godine

Zadnje izmijenjeno od: tonymontana2. 09.09.2012. u 16:28.
tonymontana2 je offline   Reply With Quote
Staro 09.09.2012., 17:20   #4
driftwood
Premium

driftwood's Avatar

Datum registracije: Jan 2010
10-20 godina. Ovisi. One sonyeve prdekalice od cd playera rade u jednom bircu svakodnevno cijeli dan već 5-6 godina. A cd player za 700-800 kn (tada).

Ali ako ne misliš spajati to na zvučnike koje možeš koliko-toliko pojačati, odustani od pojačala i toga.
Probaj nešto kao što je @bojan.k napisao.
Staro 09.09.2012., 17:21   #5
bojan k.
Reserved Curator
Moj komp

bojan k.'s Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Vanjska USB zvučna kartica. Ne moraš obraćati pažnju na skuplje modele, jer ono što ih obično čini skupljima (broj ulaza, pretpojačala i hardverski efekti) tebi nije bitan. Neki entry level model poput Focusrite Scarlett 2i2 bi ti trebao biti i više nego dovoljan.
Nisam upoznat s vijekom trajanja CD playera. Znam samo da su obadva Technicsa (najjeftiniji i skoro najskuplji model) koje sam kupio u prvoj polovici 90-ih i dalje funkcionalni. Istina, zadnjih desetak godina su jako rijetko ili nimalo korišteni, ali i dalje rade...
bojan k. je offline   Reply With Quote
Staro 09.09.2012., 17:45   #6
tonymontana2
Registered User
Moj komp

tonymontana2's Avatar

pa da znam da ce mi cd trajati 10 godina tj. da mi nece stekati 10 godina odma bi kupio sutra komponente
a ja se najvise bojim da mi se ne dogodi da dam puno para za komponente i da mi cd player nakon dvije tri godine pocne stekati,neki su mi rekli da je i to moguce ,kolka je vjerojatnost za to?
inace planiro sam si kupiti neki cd player marke marantz ,yamahe ili denon
moze li mi neko odgovoriti na pitanje koje sam u prvom postu napiso
znaci uz ovaj cd player koje bi mi pojacalo i zvucnici pasali iz ovog ducana
i jos me zanima da li moram za te komponente posebno kupiti kablove za spojiti ih ili ih dobijem s njima,ako ih ne dobijem kakvi kablovi bi bili idealni za spojiti ih
Staro 09.09.2012., 18:02   #7
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
http://www.ronis.hr/yamaha/553/1//

uzmi nešto od pianocrafta za koliko para imaš i koje sve ulaze/izlaze želiš, obavezno stalke za zvučnike ubaci u cijenu i bog te veseli.

za prvi ozbiljniji sistem i više nego dovoljno, a zvukovno su tu negdje ko entry komponente, ako ne i bolje ako se napravi krivi matching sa komponentama.
syss je offline   Reply With Quote
Staro 09.09.2012., 18:31   #8
driftwood
Premium

driftwood's Avatar

Ja sam uglavnom uvijek za Marantza. Denon, Onkyo, Harman-Kardon. Yamaha, Sherwood bi rekao da su klasu ispod. To su bar oni sa kojima sam se imao prilike družiti
Staro 09.09.2012., 19:14   #9
tonymontana2
Registered User
Moj komp

tonymontana2's Avatar

syss nes vjerovati to sam u pocetku i mislio si kupiti tocnije ovaj model yamaha pianocraft mcr-840,ali to je linija i ako mi nakon godinu dana pocne stekati cd moram kupiti kompletno sve novo, a ako mi kod komponenti rikne cd player onda kupim samo novi cd player , a pojacalo i zvucnici ce mi ostati otprije

Staro 09.09.2012., 19:15   #10
tonymontana2
Registered User
Moj komp

tonymontana2's Avatar

by the way moze jos jedno pitanje koja je razlika izmedju receivera i pojacala
Oglas

Oglas
Staro 09.09.2012., 20:45   #11
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

za početak koristi edit ako ti još nekaj padne na pamet

nije pianocraft baš sony mini linija od 100€ tako da sa kvarovima ne bi trebalo biti problema, a hvala bogu kvalitetnih servisera audio opreme ima po zg sa vrlo pristupačnim cijenama, tako da ti je svejedno oće ti riknut komponenta ili all-in-one sustav.

što se kvalitete zvuka tiče sam ti već sve rekao + uštedit ćeš pare + nećeš se eventualno zayebati sa matchingom komponenata što je prilično bitno nekome bez iskustva.

pojačalo (integrirano pojačalo) = predpojačalo + izlazno pojačalo
risiver = pretpojačalo + izlazno pojačalo + tuner
Staro 09.09.2012., 20:59   #12
tonymontana2
Registered User
Moj komp

tonymontana2's Avatar

nije mi syss svejedno ako mi cd player rikne, onda samo moram kupiti cd player,ima ih za kupiti od 1500kn pa nadalje,a pojacalo i zvucnike cu imati otprije,a ako mi cd player na pianocraft liniji rikne moram kupiti sve ispocetka
zar ne?
tuner sluzi za radio jel tako?
znas li kojeg u zgu kvalitetnog servisera koji se specijaliziro bas za hifi linije??
ako znas nekog daj mi reci adresu,moze i od vise njih pa cu viditi koji mi je najblizi,imam staru pokvarenu liniju pa ako se da sta napraviti ... ako ne hitit cu je u smece
by the way imo sam sonijevu liniju od 2500kn koja mi je pocela stekati nakon 6mj. ,druga sharp mi je otisla nakon 2 godine tako da sa linijama imam jako losa iskustva
cemu sluzi pretpojacalo a cemu izlazno pojacalo
Staro 09.09.2012., 21:14   #13
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

pa nećeš bacit cd-player ako ti ode laser/transport... čovječe to je dio od 100kn i daš još nekome za ruke 100-200kn, drugo kaj ti maltene nema otići pošto su to aktive/pasivne el. komponente, a takvi kvarovi se detektiraju sa servisnom shemom u prilično kratkom roku.

malo krivo gledaš na sve to.

da, tuner je upravo to.

ima elektroničara ono lokalnih koji otklanjaju takve kvarove dok si reko keks, a imaš i ekipe kaj rade doma i popravljaju/modificiraju osjetno skuplju i egzotičniju elektroniku.

odi na cice forum i nađi tipa pod nickom speeddevil za početak.

ako misliš da ćeš sa komponentama i njihovom većom cijenom dobiti i kvalitetu, grdo se varaš.

pretpojačalo prima ulaz sa izvora (recimo cd player) i isti atenuira (stišava/pojačava) te takav signal dostavlja izlaznom pojačalu koji ga podosta pojačava i isporučuje zvučnicima... ovako ugrubo rečeno.
Staro 09.09.2012., 21:55   #14
tonymontana2
Registered User
Moj komp

tonymontana2's Avatar

svidja mi se ta pianocraft posto mogu na njoj ako mi rikne cd player i dalje slusati muziku preko usb stika,znas li mozda kolki je vijek trajanja tog usb utora odnosno kolko cu otprilike dugo moci slusati muziku na taj nacin
Staro 09.09.2012., 21:58   #15
domis
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
kod mene u kući reciever i cd player od marantza veselo kuckaju pa nekih 10god, a viđao i duplo starije playere koji vjerojatno jos dan danas rade

a za popravak...ma svugdje toga ima, vjerojatno tvoj kolega koji popravlja stare televizore
domis je offline   Reply With Quote
Staro 09.09.2012., 22:03   #16
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

oke moraš prestat gledati stvari kroz rok trajanja... ovo više nisu '90te da sve traje po 20 godina, nego konzumna elektronika.
Staro 09.09.2012., 23:15   #17
tonymontana2
Registered User
Moj komp

tonymontana2's Avatar

u 90im sam i kupio onu sonijevu tocnije 1997 pa mi je nakon pola godine pocela stekat
Staro 09.09.2012., 23:34   #18
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

tada je sony počeo fušariti
Staro 09.09.2012., 23:46   #19
wiseman
Premium
Moj komp

wiseman's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Ajme što si opterećen tim rokom trajanja

Kupi tu Yamahu Piano Craft koju si mislio i nadoplati još produljeno jamstvo pa ćeš bit siguran 5 godina
Kao što je syss već spomenuo, bilo bi dobro i stalke za zvučnike uzet.
wiseman je offline   Reply With Quote
Staro 10.09.2012., 00:02   #20
tonymontana2
Registered User
Moj komp

tonymontana2's Avatar

pise u opisu proizvoda: Micro komponentni sistem sastavljen od receivera, DVD playera te para zvučnika, 2 x 65W, USB, iPod dock
znaci ako mi pocne stekati taj dvd ili rikne el ja mogu kupiti onda neki novi cd ili dvd player i spojiti ga na taj receiver?
Staro 10.09.2012., 00:08   #21
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Baš si tinejđer.

srale7 je offline   Reply With Quote
Staro 10.09.2012., 21:06   #22
tonymontana2
Registered User
Moj komp

tonymontana2's Avatar

imam jos jedno pitanje
koji je faktor koji mi daje odgovor na to koje pojacalo pase uz koji cd plejer odnosno zvucnike
da li cijena pojacala mora biti priblizna cijeni cd plejera ili??
na sta trebam pripaziti pri opisu karakteristika cd plejera,pojacala i zvucnika da znam da ce pasati jedno uz drugo
uz ovaj cd player koje bi pojacalo i zvucnik pasalo iz ovog ducana?
Staro 10.09.2012., 21:17   #23
driftwood
Premium

driftwood's Avatar

A da odeš u neki dućan sa hi-fi opremom pa tamo popričaš sa prodavačem da ti objasni par stvari i vratiš se ovdje sa konkretnim pitanjem?

Nemoj krivo shvatiti, ali ovo su tako banalna i početnička pitanja.
Staro 11.09.2012., 12:58   #24
jean luc
Premium
Moj komp

jean luc's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor tonymontana2 Pregled postova
imam jos jedno pitanje
koji je faktor koji mi daje odgovor na to koje pojacalo pase uz koji cd plejer odnosno zvucnike
da li cijena pojacala mora biti priblizna cijeni cd plejera ili??
na sta trebam pripaziti pri opisu karakteristika cd plejera,pojacala i zvucnika da znam da ce pasati jedno uz drugo
uz ovaj cd player koje bi pojacalo i zvucnik pasalo iz ovog ducana?

ffff......eventualno bi mogao iskustvom utvrditi što čemu "paše", ali tu ima toliko subjektivnih i objektivnih (soba npr.) faktora da opet ne mora puno značit. Neki audio konstruktori kažu "daj mi specifikacije i reći ću ti svira li dobro", al ovdje nema takvih da ti daju savjet te vrste (bar mislim)

ja bih ti preporučio da prvo odmjeriš koliko novaca želiš uložiti u sustav. ako te brine pouzdanost (sasvim legitimno) pretpostavljam da želiš isključivo novu, nerabljenu aparaturu.

onda te novce rasporedi. ako se radi o iznosu do 500 eura, u pravilu gledaj linije. ako imaš više za potrošit, kupi komponente istog proizvođača (u pravilu se slažu) i zvučnike koji nose ime "core-bussines" firme. kupi najjeftinije inerkonekte i zvučničke kablove.

mislim da su odvojene komponente ipak nešto kvalitetnije od linija. prednost je što ih možeš mijenjat s vremenom jednu po jednu, a ne moraš odmah kupit sve (isto ako se nedaj bože nešto i pokvari).

no osnovno je pitanje danas: koliko imaš cd diskova i misliš li ih i dalje kupovat? to ovisi o osobnom afinitetu - puno je praktičnije sve držati na hard diskovima, ali recimo meni osobno ne pada na pamet odreći se svoje kolekcije.

druga bitna stvar u tvom slučaju je možeš li uopće slušati glazbu dovoljno glasno a da nije samo stvar u glazbenoj pozadini? ako ne možeš zbog susjedstva ili ukućana, ili jednostavno nemaš naviku slušati glazbu, onda ti se ne isplati davati ozbiljniji novac za bilo što.

kao treće - ako nemaš posebnu sobu za slušanje, kupi nešto što ne narušava dnevni komfor.

eto.
jean luc je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno