|
![]() |
#1 |
Guest
|
Budućnost smartphone uređaja
Oj ljudovi. Zanima me malo različitih pogleda ljudi na budućnost razvoja smartphone uređaja (u bližoj, odnosno daljoj budućnosti). Baš sam imao par zanimljivih (bez fanboyeva) rasprava u proteklom tjednu o tome u kojem će se pravcu stvari možda kretati. Sada kada je komp (bilo laptop, desktop ili mobitel) bez pristupa internetu skoro "beskorisna" nakupina metala, a cloud rješenja dobivaju sve veći značaj unazad nekoliko godina. Kako mislite da će se stvari razvijati, kako bi htjeli da se razviju ovisno o vašim potrebama i željama i da li mislite da će se nešto puno promjeniti u naredno vrijeme. Ideja mi je prvotno pala gledajući googleov patent vezan za Chrome OS, te samo postojanje tog OS-a koji nije u direktnoj sprezi sa Android OS-om. Ta me činjenica bacila na razmišljanje o tome kako će i da li će Google objediniti jednu i drugu platformu ili će svaku razvijati neovisno i sa drugim pristupom istom zadatku. Paralelno tome počeli smo raspravu koje bi mogućnosti htjeli vidjeti na svojim mobilnim uređajima u budućnosti pa sam napisao jedan post na svom kvazi "blogu" tako da što se tiče toga da ne prepisujem ovdje samo ću staviti link http://maddukesrants.blogspot.com/20...list-from.html Kao što piše, to je neka moja wish lista od koje se mnoge stvari neće ostvariti (što zbog interesa kompanija, što zbog ostalih stvari koje će kočiti razvoj), ali me razmišljanje o tome što bi htio od uređaja i pričanje sa ekipom usmjerilo na ovakvu raspravu pa me baš zanima što veći broj ljudi misli o tome. Temu sam ovako postavio (ako ju moderatori ne zaključaju hehe) jer se ne tiče Android vs. Apple vs. WP i sličnih stvari pa bi stavovi ljudi iz svih kampova bili dobrodošli. |
![]() |
![]() |
#2 |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Ja bih mobitel tipa BlackBerry Torch 9810 koji sada imam (osim da nema BlackBerry OS na sebi ali da ima enterprajzili funkcije koje isti nudi ![]() - monitor - to, koliko vidim, vec manje ili vise ide putem nekih mobitela koji imaju HDMI prikljucak na sebi? - tipkovnicu/misa - koliko mobitela podrzava BT periferiju? - USB/WiFi DASD - p0rn ipak lakse klizi s lokalnih medija Uz danasnje mocne procesore ispod hauba postojecih mobitelcica, cini mi se da sve vodi ka ubijanju laptopa kao koncepta. Cudilo bi me da prodje dugo od trena kada ce se proizvesti LCD panel s baterijom koji ce samo imati "socket" za smartphone. To bi prakticki bio docking station...
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#4 |
Premuim
Datum registracije: Feb 2008
|
Vjerujem u to da ce mobiteli zamjenit s vremenom konzole i media playere.. Bezicno povezivanje(ajd moze i hdmi kabelom) tva i mobitela koji stoji u docku, u dock ustekan lan kabel ili wirelessom na mrezu spojeno, i na taj mobitel(moze i dock) se bezicno spajaju gamepad i daljinac.. Moze cak i tipkovnica i mis za koristenje kao kompa.. Mob, konzola, media centar, internet browser i jos sitnica, sve u jednom.. I jos ovo sto bubba kaze, panel sa baterijom za koristenje kao laptop(tablet).. I da, baterije, ovo sad je katastrofa.. 4-5h ozbiljnijeg koristenja i ajmo na punjac.. Znam da su dimenzije ogranicenje, ali vjerujem da bi moglo to bolje.. Na tome se mora ozbiljno poradit..
![]() |
#5 |
"Samo vodu ne!"
Datum registracije: Jan 2007
|
Ja očekujem cloud. Ne samo za pohranu, nego i za obradu (CPU i GPU resursi). I jedno i drugo je dvosjekli mač, i ne mogu reći da mi se baš automatski sviđa. S druge strane, time bi mogli dobiti uređaje koje bi vrlo rijetko punili. A uz to će sigurno doći i efikasniji displayi. Ako ćemo reći da je retina na Apple-u dosegnula tehnološki vrhunac kvalitete po prikazu u svim do sada poznatim segmentima na mobilnim uređajima, onda bi bilo logično predvidjeti razvoj bitnijih stavki u slučaju mobilnih uređaja; (fizičku) fleksibilnost, uštedu energije, prenosivost. Jer budimo iskreni, sve više od 5" je preveliko za mobilno. Naravno, ako nije na neki način sklopivo. Naravno da bi 10" bilo bolje, ako bi se tehnički kvalitetno moglo izvesti tako da u prenosivom stanju nije veće od 5". Uz bežično punjenje, možda mobitele zapravo i ne bi trebali uopće puniti. Barem ne kao do sada; prištekavanjem kabela ili docka. to bi vjeorjatno i produžilo vijek baterije, jer bi se rijetko praznile skroz, pošto bi takvi bežični punjači bili sveprisutni. Možda i javni!? Volio bih da se usavrši projekcija tipkovnice i da to postane standard svim uređajima, kao što je danas kamera. Kad bi se to povezalo i sa projekcijom slike, to bi bio pun pogodak. I jedna i druga tehnologija postoje i već su na tržištu, no neusavršeno i nepovezano. Kamere bi trebale biti po principu PureViewa 40+Mp. Fotkati na 40MP, i onda kvalitetnim algoritmom umanjiti na 10MP ili manje za pohranu. Uz dobru kontrolu. Što se softvera tiče, ja bih osobno htio puno jaču integraciju s drugim uređajima po principu remote desktopa. Ovisno o platformama, i danas ima puno opcija za to, ali nijedna nije dovoljna moćna i fleksibilna i treba tisuću raznih terminala i aplikacija da bi se pospajalo sve uređaje. Trebala bi biti jedna univerzalna aplikacija za to. Za sve desktop i mobilne sustave. I za kraj najvažnije, ja bih htio mogućnost kontrole, ali moje. Dakle otvoreni sustavi, bez zaključavanja, zatvaranja filesystema i ostalih gluposti koji donose više štete power userima, nego što pojednostave stvar noobovima. Na žalost, bojim se da mogu očekivati upravo suprotno. I jako me zanima kako će WP8 izgledati s obzirom na to. WP7 je bio gori od iOSa po tom pitanju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Jednu stvar nisam primjetio da si spomenuo, a koja mi u zadnje vrijeme izgleda vrlo zgodno i robusno za izvesti: pogo dock konektor (one misteriozne bakrene točkice na Nexus seriji i HTC One seriji...). Plusevi koje vidim: - estetski decentno izgledaju, ne upadaju u oko, mogu se grupirati... - uz dock po mjeri, veza bi trebala također biti stabilna - mogućnost napajanja, data synca, hdmi-a, audio-outa? Minusi: - totalno u klincu ako dock ne drži mob kako treba - opet estetika, ukoliko za dodatne konekcije treba izvući 10ak pinova to bi već moglo izgledati too much. Po meni ovakav konektor svakako izgleda kao budućnost povezivanja moba putem docka. Druga stvar, neću je pretjerano opisivati: bežično punjenje. Dal putem docka (možda ukloni potrebu za par pogo pinova) ili putem nekakvog jastučića, svejedno. Izgleda odlično ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
"Samo vodu ne!"
|
I baš gledam ove idiote iz Nokie. U Lumie 820/920 su stavili obične 8MP kamere i nazvali ih PureView. Šuškalo se nedavno da će kao kompromis na Lumie staviti 20MP PureView da čuvaju tankoću. To je bilo prihvatljivo i vjerojatno još uvijek isplativo. I onda sad ova glupost sa skoro vulgaris 8MP. Optičku stabilizaciju si mogu utaknuti... Koja idiotska odluka...Sa 41MP PureView tehnologijom su si mogli osigurati dobru prodaju čak i ako wp8 i hardver neće biti nešto. Baš glup potez. Ni to nije bilo dovoljno nego su još sve zasladili i sa plasiranjem lažnog videa u medije i dali se uloviti. Uz ovo što su u suradnji s MS napravili ekipi koja je nedavno kupila Lumie koje će ostati WP7, ovo će im biti zadnje, mislim. Imbecilno. Inače, Lumie su po meni fenomenalne u sferi industrijskog designa, kao što je i MSov metro za mobilen uređaje. Puno sam očekivao od te kombinacije, ali sve neka glupa ograničenja. Nema to smisla. Tako ne mogu biti konkurentni. Zadnje izmijenjeno od: estugarda. 07.09.2012. u 15:55. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
Ono sto sam ja imao na umu je nekakav univerzalni mumbo jumbo. Stvarcica koju mogu posuditi od tebe ako mi na 15 minuta treba veliki monitor a da tebe ne ometam u radu jer ces jos uvijek nastaviti imati funkcionalnosti svojeg mobitela. Zivi bili... ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Guest
|
Citiraj:
![]() Meni su baš ti "dockovi" padali na pamet jer djabe ti placati cijeli hardware u oba uređaja ako ih već imaš sa sobom i ne misliš u tom trenutku koristiti u isto vrijeme oba. A i da moraš, tako i onako se sve vrti na mobu, pikneš ga van, obaviš svoje, to što si radio je eventualno u standbyu, pauzirano ili se izvodi dalje. (kaj se tiče svega, ako je dovoljan hardware može biti i virtualka u pitanju). Vidio sam i ja ovaj Asusov, Motorola isto kreće sa svojim dockovima, ali baš to kaj nije univerzalno je najveći minus. |
|
![]() |
![]() |
#10 |
...samo te gledam...
Datum registracije: Mar 2007
|
Kad se samo sjetim koliko je godina prošlo od najava da će se kućišta mobilnih uređaja raditi kao baterije. Sad me jednako hvata zebnja kada će se konačno pojaviti uređaji sa savitljivim ekranima... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
gadget freak
Datum registracije: Oct 2009
|
Citiraj:
Meni je koncept tog Asus Padfona skroz ok, android je gore, mogućnosti su široke, samo još da cijena dođe u neke prihvatljivije sfere, ili da ga dobije neko od ovih legalnih kamatara tmobile ili vip di imam pretplatu i to je to ![]()
![]() |
![]() |
#12 | |||
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() Citiraj:
Ovo nije cak ni losa cijena, jer dobijes sve u paketu. A i sto kazes, to ce namirisati ovi tele-lihvari, pa ce vjerojatno za dvogodisnje drilovanje prkna biti dostupno po nevjerojatnih 999 kn...
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
|
Taman mi istječe pretplata u 12, mjesecu. Ako budu ponudili PadFone po nekoj normalnoj cijeni, mogao bi ga i pazariti. Jest da mi je mob malo prevelik (4" bi mi bio taman) tj. identičan trenutnom SGS2, ali sumnjam da je Asus bolji od njega. Definitivno zanimljiv koncept. EDIT: PadFone stigao u Links http://www.links.hr/artikl-010.116.009 EDIT2: PF dobiva JB http://www.facebook.com/notes/asus-m...al_comments=25
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein Zadnje izmijenjeno od: coconut. 08.09.2012. u 10:08. Razlog: dopuna |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
gadget freak
Datum registracije: Oct 2009
|
Citiraj:
![]() http://www.gsmarena.com/compare.php3...&idPhone2=3965 Pa S2 je također 4.3" mob, imaš ga a ne znaš ![]() Meni izlazi vipova pretpl. u prvom mj, a 98 u trećem, ako ga dobije netko od tih lihvara, moj je ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
|
Čitaj s razumijevanjem ono što si boldao. Napisao sam da je identičan mom sadašnjem, a želio sam bih manji.
![]() |
#16 | |
Guest
|
Citiraj:
Ali da, iz Androida bez nekih kerefeka potegne 720P praktički svaki file ![]() |
|
![]() |
![]() |
#17 | |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
http://www.motorola.com/us/consumers...cking-stations http://www.youtube.com/watch?v=nsm_oGBjCes
![]() |
![]() |
#19 |
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
Cloud je sranje i bit ce sranje jer cemo izgubiti vlasnistvo. Ti danas kupis igru, OS,dobivas disk ili instalaciju tog softwera i to je tvoje i ti to mozes prodati dalje, tj. raditi s tim sta god zelis. U cloudu uzimas "zakup" necega, i to nije stvarno tvoje vlasnistvo. I zato oni guraju taj cloud, uz naravno kontrolu podataka, marketinga i novca od zakupa.
![]() |
#20 | |
"Samo vodu ne!"
|
Citiraj:
Ali ne može se poreći praktičnost. Ukoliko nema glupih zaštita koje idu u korist isključivo trgovcima, podaci su u pravilu sigurniji i pristupačniji nego oni na fizičkim medijima. A cloud computing nosi još više prednosti. Recimo meni u jednom dijelu posla treba puno CPU snage. Nema granice prema gore. I tu je cloud computing idealno rješenje. I jedino zapravo. Ako ga možeš ideološki prihvatiti. Ja još uvijek ne mogu. I iz tog razloga ne možeš reći da je sranje. Ideja je zapravo vrhunska. Druga je stvar što naša civilizacija često teži mračnoj strani, i zloupotrebljava dobre ideje. Što se smartphonea tiče, cloud bi riješio mnoge probleme mobilnih uređaja. Ne bi trebali imati X-jezgrene GHz procesore. Ne bi trebali imati GB rama. Samo TS display, antenu i bateriju. Time bi se znatno pojefitnili uređaji, i produžio bi se životni vijek i ciklus baterije. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Guest
|
Cloud je dvosjekli mač. Ja se ne bojim toliko toga da ću morati platiti za određenu funkcionalnost. Dobar je primjer googlea. Kada si toliko velik i sa toliko korisnika, cijene nisu baš neš ogromne. Isto tako što više korisnika koristi isti biti će još manje. Lokalni storage se neće još ohoho dirati, a cloud neće biti prihvaćen dok stvarno superbrzi bežićni net ne bude u svakoj rupi za minimalnu cijenu. Također, zato jer ruku na srce latencija je čak i veći problem od bandwitha danas, a neće biti samo tako napraviti data center u nekoj zemlji sa visokim standardom zbog cijena. Postoji još element kontrole od lokalnih "vlada" pa će veliki provideri seliti/držati svoje data centre u zemljama gdje oni imaju malo više kontrole jer će im posao direktno ovisiti o zadovoljstvu korisnika. Tako da ćemo prije vidjeti još puno jače mobilne uređaje (naspram današnjih) prije nego maknemo apsolutno sve većinski u cloud. Isto tako, koliko god bilo super sve vući sa neta, filmski studiji i slični nemaju u interesu sve nuditi preko nekog 3rd partya, a već danas treba imati ohohoho vezu sa netom da bi mogao gledati stream u bluray 1080P kvaliteti. Kada se gleda tržište po broju "kupaca" gdje SAD i ini prednjače, a kod njih baš i nije bajna situacija sa brzinom neta. Dolaskom 4K (4x 1080P) ili jednog dana 8K (16x1080P) ne vjerujem da će brzina veze sa netom pratiti taj trend. Pogotovo što cijene energenata stalno rastu, a veliko pojačanje fizičke infrastrukture košta i koštat će još više u budućnosti. Živi bili pa vidjeli ![]() EDIT: Evo još jednog na pravom putu http://vimeo.com/48631985#at=0 Zadnje izmijenjeno od: Mad_Duke. 11.09.2012. u 00:32. |
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
|
Eto, dolazi i PadFone 2 http://www.slashgear.com/asus-padfon...r-16-20248706/
![]() |
#23 |
Pink Floyd fan
Datum registracije: Nov 2001
|
Možda bi bilo bolje da su stavili Intel CPU i neku Linux distribuciju. Kao što je Motorola napravila sa prvim webtopom, samo na ARM-u. Webtop radi sasvim solidno, podiže se praktički trenutno kad se spoji mobitel na dock a kad se skine zapamti se sesija. Browseri su povezani pa se može nastaviti surfati na mobu ono što se započelo na docku. Također je moguće flashati i pravu distribuciju. Microsoft bi i ovdje mogao uskočiti sa svojom osmicom.
![]() |
#24 |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
Već ima za kupiti savitljivi AMOLED ekran. Kad se bude moglo naručiti i one nove prototipove savitljivih baterija, frend i ja (ferovci) čemo zašiti ekran u jednu moju jaknu. I eto ti budućnost smartphonea XD |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Guest
|
Mene iskreno zanima kako će ići Microsoftu sa appovima na Win8+ARM kombinaciji. Što se tiče x86, tu ne moramo pričati o mogućnostima (u bližoj budućnosti). Motorola mi se fakat sviđa. Ovaj novi Intelaš nije uopće loš. Naravno, nije na razini quad ARM braće, ali motorolin mobitel izgleda super + super AMOLED ekran + x86 gore. Divota za početak. Intelovi Dual Coreovci bi mogli biti brutala (skup sa nižim die sizeom). Veseli me moram priznati. Činjenica je da tak i onak većina appova (osim igrica) radi na sadašnjoj generaciji quadovaca od ARMa super. Taman još godina i tri mjeseca ugovora da otplatim S2 i onda bi novi mobač mogao biti neš bazirano na tome. I hope. |
![]() |
![]() |
#26 |
Pink Floyd fan
Datum registracije: Nov 2001
|
Nakon što me prošla prvobitna oduševljenost AMOLED-om, radije bih vidio dobri stari LCD. Ispada da AMOLED više troši, ima kraći vijek i burn in effect. Možda je sve to već riješeno sa novim verzijama?
![]() |
#27 |
Guest
|
Pa, meni je to stvar apsolutno osobne preferencije. Volim imati dark pozadinu sa svjetlim tekstom. Konzolaš oduvijek hehe ![]() Imao sam cijeli "lifespan" obični stari AMOLED Desire i nula problema, a koristio sam ga stvarno puno. Istina, moj tip korištenja nije baš burn-in friendly jer stvarno skačem od aplikacije do aplikacije tako da nemrem nikom garantirati (iako mene ne dira). |
![]() |
![]() |
#28 |
E Pluribus UNIX
|
MHL - nelose, samo nazalost, relativno malo podrzanih uredjaja. http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_...efinition_Link http://www.sync-blog.com/sync/2011/0...connector.html http://www.youtube.com/watch?feature...&v=KgeaeXM4SpM Moj dobiveni Xperia Ray nazalost ne podrzava to sranje, a taman sam se mislio rijesiti Asusa EEE 701 na ustrb ovakve nekakve price... Blah. :\ Zna li netko za alternativu? Uz jos malo kopanja - http://www.engadget.com/2012/01/10/a...-phone-to-you/ Ali, em ne mogu naci neki pouzdani ducan gdje kupiti to, em po ovim nepouzdanim varijantama stvarcica stoji 150$. Pa onda ti dodje da kupis mobitel s HDMI-om i bok... :\
Programer Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest. Zadnje izmijenjeno od: Bubba. 26.09.2012. u 12:02. |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Premium
|
|
|
Oglas
|
|