|
![]() |
#1 |
Raindrops keep fallin'...
Datum registracije: Feb 2005
|
Softveri za stvaranje glazbe
Malo bi se zabavio s računalnim skladanjem glazbe pa bi trebao savjet koji su programi najbolji za takve stvari. U šumi sekvencera, softverskih studija, loop editora nemam pojma od čega početi. Kako i sam nešto sviram s kojim bi programom to svoje sviruckanje mogao snimiti pa ubaciti u svoju skladbu? Pretpostavljam da bi se to moglo napraviti preko obično mikrofona? Bio bi zahvalan ako bi uz spomenute programe ukratko opisali što se s njim točno radi. I to po mogućnosti na hrvatskom jer ne baratam dobro s stručnim izrazima tipa BUZZ tracker, VCF, LFO...
![]() |
#2 |
>>>
Datum registracije: Oct 2001
|
Za tebe bi najbolji bio Ableton Live! Odlican, moderan program, vrlo intuitivan, vrlo brzo ucenje, a vrhunske mogucnosti. Tu je jos i Cakewalk Project5 v2, a sve ostalo slobodno zaboravi.
Ubuntu 8.10 cpu Intel Q6600 @3GHz (333x9) w/Scythe MINE Rev.B - 29C idle mbo Gigabyte P35-DS3 ram 8GB Kingston DDR2 667MHz gpu Asus EN9600GT hdd 2xWD3200AAKS - RAID1 case Chieftec BX-03B-B-B psu Fortron BS 400W |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: May 2004
|
e baš sam htio da se otvori neka ovakva tema. ak bi sekvencirao midi tu ti nemogu pomoći jer me to jednostavno ne zanima. Pokušaj ti nešto bolje i počni proučavati modul trackere(MOD-s). Najbolje bi bilo kad bi mogao uzeti Fasttracker 2 ali budući da je on DOS program i podržava vrlo malo zvučnih kartica (SoundBlaster, Soundplayer, Gravis Ultrasound), kao i Impulsetracker samo on ima drugačiju strukturu traka, broj kanala, i efekata i blablabla... Sa windows sučeljem bi bilo dobro početi sa MadTracker2 jer radi sa svim zvučnim karticama, ali nije freeware, svejedno neće isteć za određen broj dana, no pro verzijom ne dobivaš mnogo novih opcija osim što WAV renderer podržava do 24 bit 96 kHz output i 8 stupanjsku interpolaciju modula za najbolju kvalitetu. ako želiš BuzzTrackera on ti je besplatan a jako dobar. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
8-bit Gen.
|
Re: Softveri za stvaranje glazbe
Citiraj:
Prije se ova kategorija zvala midi desktop Step i real time recording, no integracijom audio-a, termin se razvodnio. Kako sam dugodisnje radio (kompatibilnost sa autorima koji rade samo sa jednim od) - sa navedenima, par komentara na temu spomenutih : Cubase,Logic,Performer i Vision. Steinberg Cubase Cubase je naj popularniji od 4-ke, naj redovitiji update, vrhunska integracija i daleko naj jednostavniji i intinuitivniji rad za mnoge. Nazalost, dolaskom SX verzije i Cubase postaje zahtjevniji za one koji se prvi put srecu sa istim i pocinju uciti od nule. Cubase,posebno starije verzije imaju jednu posebno mocnu stvar : Interactive Phrase Synthesizer. Sa spomenutim se mogu raditi jako kompleksne forme (akord,arpi...) strasno je kreativan jer potice na ideje, nece sam raditi random kompozicije, ali tko ima ideje sa ovim ce dobiti jos koju ![]() Logic (bivsi C-Lab Notator) Logic je naj tehnoloskiji ali i najkompliciraniji sequencer ikad, Vrhunska kontrola i konfiguriranje. Preciznost i tajming skoro u rangu najboljih internih hardwerskih sequencer masina. Trenutno samo za Mac, jer je obustravio razvoj PC-a. (duga prica) Poznata je uzrecica ovog DE dvojca : "Mi smo malo krali od njih oni su malo krali od nas" (ideje) Opcode Vision Opcode Studio Vision je prvi uveo mogucnost pretvaranja audio u midi, sto je sredinom 90-te bilo pravo otkrice. Jako poseban i specifican sa originalnim rjesenjima, nazalost , vec godinama nema vise razvoja , ali i dalje ga koristi vojska glazbenika sirom svijeta. Kao i Performer graficki je bio puno superiorniji od EU dvojca, ali, vrijeme mu je okrenulo ledja i dostignut je. Kod nas znam samo jednog kazalisnog kompozitora koji aktivno u poslu korisito ovaj program. Samo Mac Digital Performer Osobno najdrazi, standard filmske industrije, BBC ga koristi od samog pocetka za sve glazbene uratke za potrebe dokumentarne i TV sfere. Superiorna sinhronizacija i unikatni alati i sucelje za film/TV. Graficko sucelje je godinama ispred ostalih, ovaj program je imao graficka rjesenja jos u 80-tima koje su Steinberg i Logic tek nedavno poprimili. Naj napredniji za DSP, unikatni algoritmi za procesoranje glasa koji ga vec odavno cine nedodirljivim u obradi glasa. Peformer je jos pocetkom 90-tih mogao raditi prelaz iz muskog u zenski iz soprana u bariton bez i najmanje deformacije (PureDSP pitch shifting) ![]() Toliko je dobar da vrijedi uzeti taman Mac Mini-a samo radi njega ![]() Nakon slavne 4-ke, dolaze loop i kvazi groove derivati. Nekoliko poznatijih : Band In The Box Dobar za pocetnike koji zele imati siru naobrazbu koristenja i ucenja. Moze generirati melodije automatski. (harmonija,vokalna harmonija,intro,chorus...) Puno tutorial-a ima u sebi pa je odlican za ucenje pocetnika. Cakewalk Sonar U pocetku imitator Cubase i Logica (u jako reduciranom smislu) a kasnije poceo razvijati vlastite ideje. Cita vecinu konkurentskih formata i solidan je. Za ucenje bolje starije verzije 24 i Homestudio Ableton Za home produkciju i live nastup, loop orijentirani nacin stvaranja od kojeg se nekima dize kosa na glavi dok recimo mladja generacija vec kontinuirano koristi na opce zadovoljstvo. Simpatican i sposoban (u rangu) sve ucitava neovisno o formatu, vrsti, bit-rate-u. Drag & Drop koji posramljuje i najbolje. Toliko je uspjesan u prodaji i kolacu novih korisnika, da Steinberg, dobiva sjede ![]() Sonic Foundry (Sony) Acid, zgodan i upotebljiv, no jos od Frankfurtskog sajma KRUZE glasine da ga Sony ostavlja bez daljneg razvoja, pa vise i nije kandidat posebne paznje. Inace, savim sposoban progamcic Ima tu jos dosta programcica tipa Fruity Loops kojeg ipak nebi preporucio jer je po meni malo "zaigran" no nikome ne branim da ga proba i mozda konstatira da je bas za njega. Uglavnom, pitanje je kako mislis stvarati glazbu/input? Sythesizer/Midi ili PC kao potpuni generator? U tom slucaju opet je barem naj osnovnija klavijatura/keyboard potrebna za civilizirano stvaranje ![]() Ako se u nesto investira vrijeme za ucenje, mislim da je naj izbor neka starija verzija Cubase VST ili Audio, imas sve za home produkciju a nije pre komplicirano. Sa Cubase znanjem lako je spustiti se na loop i slicne programcice, no sa istih na Cubase, vec treba navikavanja i dodatnog ucenja. Malo se treba baciti na ucenje i upoznavanje, ali vrlo brzo se vraca ulozeni trud i pocinje kreativna zabava. A stvaranje je velika zabava. Ako se mislis ozbilnije po-hobirati sa ovom kreativnoscu onda mi se cini da ti je ovo super izbor Imas sve za rad + dobivas Cubase + dodatni software u paketu! + neka mini klavijaturica (3-4 oktave) toga barem ima za besramno nisku cijenu. Toliko od mene jer se rusim, dan je bio dugacak. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
>>>
Datum registracije: Oct 2001
|
Re: Re: Softveri za stvaranje glazbe
Citiraj:
![]() Inace, Live ima dva cist OK instrumenta: Simpler, for creative sample-based synthesis, and Impulse, for dynamic percussion sound design. Tu je jos i integrirani synth Operator koji se posebno placa. On nije VSTi vec bi ga morao s Rewire povezivati u neki drugi host. Od stotinu raznih synthesizera, preporucujem Z3ta+ i Big Tick Rhino.
Ubuntu 8.10 cpu Intel Q6600 @3GHz (333x9) w/Scythe MINE Rev.B - 29C idle mbo Gigabyte P35-DS3 ram 8GB Kingston DDR2 667MHz gpu Asus EN9600GT hdd 2xWD3200AAKS - RAID1 case Chieftec BX-03B-B-B psu Fortron BS 400W |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
8-bit Gen.
|
Citiraj:
ga je svrstati u dedicirani sequencer, on je zapravo *SSW. (rekoh, da ih ima jos) Prva Pro *DAW 4-ka nudi programibilnost svakog parametra. Graficki receno, sposobni su u potpunosti renderirati audio ![]() Oni takodjer imaju potpuno postojanje Score editora (notni unos,notacija,publishing) te kompleksno midi procesiranje kao i Midi event editore, pravu tempo modulaciju a ne kao druga kategorija kroz plug-in ili sync to MIDI nacine. Pravo i punokrvno editiranje automatizacije. Reason ( Propellerheads ) je za one koji ga nisu vidjeli, recimo beskonacan rack/ormar u koji se slazu svi moguci i nemoguci korisni i beskorisni moduli a sve u vodjeno putem "insertiranja" (patch-anje) signala znanog iz analognih (modularnih) masina. Nekoliko sound generatora, Sample player, Ritam masinu, Loop player.... Za drugu kategoriju u koju spada ima dosta kompleksan sequencer (pattern) Nisam vidio naj recentiju verziju ali koliko se sjecam nije imao odvojeni audio~track player pa su ga mnogi koristili zajedno sa Ableton Live-om. Svi iz druge kategorije su zapravo jednostavnog koncepta, Izaberes instrument/generator dodas pattern sequencer koji ce ih "vrtiti" i zavrsis sa song sequencerom koji "po-linka-va" sve paterne zajedno ![]() Loop-oidno stvaranje je zabavno, jednostavno je i zadovoljit ce mnoge, no ja bih ipak preporucio onima koji uce od nule ili misle uposliti neki hardware-ski Synth koji imaju ili misle kupiti - da se prime esencije stvaranja a to je Piano-roll editor : ![]() drum edit : ![]() Sama kontrola i kreativnost je neusporediva naspram loop-oidnom stvaranju. No, rezultati najvise govore kao i obicno, pa nek svatko izabere sto mu odgovara (pod pretpostavkom da se barem letimicno upoznao sa oba nacina) *DAW = Digital Audio Workstation *SSW = soft-synth workstations |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
ovo je krenulo sasvim drugim smjerom...uglavnom, ja sam opisivao samo jedan način stvaranja glazbe, u kojem se koristi samo PC i tipkovnica. Ovaj način stvaranja također može zvučati vrlo realno ako se ubace semplovi, ili razni realni zvukovi, tako da ga nemoramo izbaciti iz konkurencije za dobrog composera glazbe. uzevši u obzir to da ga koriste i DJ-i u izradi glazbe. Ovo je workspace od Madtrackera2 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
8-bit Gen.
|
Citiraj:
Nema krivog smjera, ja sam samo za druge koje isto zanima ova tema opisao sve nacine ukljucujuci i ovaj tvoj (citaj malo bolje) Trackeri se formom nadziru jos od starog gospodina SID-a (C64) a puni procvat i funkcionalnost su dobili od Amige . Koliko je samo Jelc napravio megamiksova za Duska Lokina na svom Protrackeru ![]() Spomenuti unos PC i tipkovnice je moguc kao jedini input i za prva 4 pro programa, ne vidim u tome neku posebnost kod tvog Trackera. No u 2005 sa snagom procesora i integracijom Audia ovo bi bio zaista spartanski i super rudimentarni nacin za stvaranje,cak i ako je hobi. Ako spomenuti DJ-i rade jinglove za novu seriju Frank čajeva, onda bi se mozda mogli izvuc sa 4-kanala ![]() Ozbiljan DJ bi tesko mogao zadovoljiti i naj osnovije potrebe sa ovakvim tipom programa u danasnjoj integraciji MM-edije. Amigini jaci modeli su imali preko 8 kanala pobogu. Pre rudimentarno je to sucelje, malo prosiri horizonte, probaj i druge programe pa ces uvidjeti da se moze raditi neusporedivo (produktivnije) lagodnije u vremenu GUI-a ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Premium
|
Citiraj:
DJ Blinky na što misliš pod onih 4 ili 8 kanala, to je kod modula ravno običnoj chiptune melodijici ![]() kad si rekao da probam i druge programe jesi li tu mislio samo na tracker kategoriju ili nešto drugo? mad tracker2 je jedan od najboljih takvih programa i izravan konkurent fasttrackeru2, koji je najpopularniji i najviše autora radi upravo na njemu. a konkurent mu je i zbog toga jer podržava XM module tj. Fasttrackerov mod a i jednostavno se koristi sa win sučeljem. Protracker jest popularan ali ga FT2 (32 ch) uz IT (64 ch) jednostavno izbacuje zbog protrackerovog siromaštva efekata i ostalih mogućnosti, ograničenosti semplova i kanala, ipak je star... |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
8-bit Gen.
|
Citiraj:
recentnosti. Ja sam na trekerima drmao jos na Amigi sa nekim setom od 30-tak FD disketa (svi moguci i nemoguci 8-bit sample-ovi) ali ti nisi na spomenutima, pa mi moras vjerovati na slovo ![]() Ako si vec kontinuirano upoznat sa radom svog trakera, odlazak na spomenute ce biti ugodna evolucija koju ces nako manjeg ulozenog truda ucenja, vrlo rado pozdraviti. Digni jednu verziju PC Logica i Cubase-a za pocetak, koji PDF i lagano prosetaj kroz mogucnosti, ako si bio ozbilljno uigran sa Trekerom vrlo brzo ces prepoznati sto ti je sve falilo i moglo daleko ubrzati proces i elevitirati kreativnost, te sve funkcije nisu da zaplase, vec naprotiv, da daju vise kreativnih šibica ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raindrops keep fallin'...
Datum registracije: Feb 2005
|
Hvala na podrobnom objašnjenju, posebno tebi Visage Vidim da je dosta velik izbor tih programa. ![]() Biti će red nabaviti par njih pa ću vidjeti koji će mi najbolje leći. Još mi niste odgovorili kako ide proces snimanja moje svirke pomoću mikrofona (gitara bez elektronike) te ubacivanje iste u neki od tih programa. Jel' trebam još neki dodatni sofver za to?
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|