|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2010
|
GNS3 i konfiguriranje cisco routera - problem
Pozdrav, potrebna mi je mala pomoć vezano uz dolje opisani problem. Koristim GNS3 jer mi je potreban za neka testiranja i stvar je vrlo jednostavna, ali ne znam dal ja imam problema s bugom ili sam nešto zeznuo. link mog najednostavnijeg testa je tu (topologija) http://dl.dropbox.com/u/50541281/test.jpg Problem je sljedeći, na cloud c1 je spojena fizička mrežna kartica (WLAN) i iz CMDa bez problema pingam router R4 na "mojoj strani" i emulator QEMU2, jer su svi na istoj mreži tj. subnetu, i naravno sa R4 pingam moj komp i taj emulator. (ali npr. ne znam zašto ne mogu pingati moj router na 192.168.0.1) Problem je taj da sa mog kompa, a niti sa ovog QEMU2 emulatora ne mogu pingati "drugu stranu" routera, niti emulator QEMU1, ne znam zašto. Router je jedan, koliko se vidi, CISCO 3600 i ne bih morao na njemu ništa drugo konfigurirati osim ta dva interfacea na koja su spojeni kompovi (ili trebam), dodjelio sam adrese kako piše, ali on jednostavno neće da routa se ove mreže sa fizičkim dijelom na ovu sa 10.0.0.1... QEMU1 naravno može pingati svoj "gateway" - tu stranu routera. Pokušao sam i sa 2 routera, znači da je router još jedan ubačen između qemu1 i R4, i onda da routeri među sobom imaju svoju neku mrežu, ali opet ništa, čak sam i pokušao sa static routingom tj. dodao sam u svakome routeru "rutu" za preć u drugu mrežu preko drugog routera (route mappings). Sad ne znam dal je stvarno neka caka ili je ovo jednostavno neki bug i trebalo bi radit? na "show ip route" on pokaže da je spojen na 192.168.0.0 fizički kao i na 10.0.0.0 tako da ne znam u čemu je problem Hvala puno |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Na mrežnoj kartici ti mora biti default gateway, u ovom slučaju 192.168.0.254 i to bi moralo raditi. Ako ne, na PC dodaj statičku rutu za 10.0.0.0 mrežu preko tog gatewaya.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
Hvala ti domy, morat cu nanovo sve napravit pa javim, al samo da napomenem, u ovome linux emulatoru, qemu1 sam stavio da mu je gateway 10.0.0.1 i opet nije mogao doć do ovih na drugoj strani, nadam se da je naredba bila dobra. na eth0 sam ip stavio i spojio ga, a naredba je route add default gw 10.0.0.1 eth0 ,javim kad napravim gateway i na moju mrežnu kao i na ovaj qemu2 a znači isto tako bi trebalo raditi sa 2 routera, ako im sve mapiram? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
EMP moderator
|
Zato što mi je shema malo glupa i ne znam što hoćeš napraviti. S dva rutera će biti teže, ali izvedivo je uz statičke rute ili neki routing protokol.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |||
Laughing Man
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
I u tome i u prvom postu leži njegov čitav problem. Citiraj:
Router "vidi" obadvije mreže, ali mu nisi "rekao" i da proslijeđuje promet od jedne na drugu. Dakle statičke rute ili routing protokol po tvom izboru. Na 3600, ilitiga R4. A dodavanje ruta na samom quemu2 ne postiže ništa. Zalijepi konfu routera pa ti možda netko i nakelji komad konfe da to profunkcionira. Ups, nije Nino, Domy je napisao, ebiga. A što se sanjanja tiče, još se čudiš s tim guzicama ![]()
Zadnje izmijenjeno od: Pomo. 06.05.2012. u 21:14. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
eh, s tim smo se bas na zadnjim labosima zajebavali... uglavnom, podesi staticku rutu u routeru...u cpt smo ovak radili... ip route 192.168.0.0 255.255.255.0 fa0/0 ip route 10.0.0.0 255.255.255.0 fa0/1 ugl... ip route mreža subnet adapterPremaMreži btw. sad si mi dal motivacije da dovrsim taj labos ![]() btw2. ko je spomenul da je s više rutera komplicirano? ![]() ovdje smo radili više rutera i više subneta ![]() ![]() Zadnje izmijenjeno od: domis. 06.05.2012. u 21:42. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
EMP moderator
|
A i ti ga lupetaš, bolje idi uči... ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
nek ti domy posalje njegovu koju vjezbu, bu se tek onda zmjesalo ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
a znam da je ovo jednostavno, al inace...probal sam tu slicnu topologiju napraviti u CPT.. prvo sto me zacudilo je da s automatskim spajanjem stavi crossover kabel na vezi R4 i QEMU1 i radi normalno, a s patch ne zeli uspostavit vezu...sad dal ima to kakve veze s GNS3, neznam ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
EMP moderator
|
Pa mora biti crossover jer su to uredjaji istog tipa. Patch ide za razlicite.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Laughing Man
|
Nema u GNS3 cross kabela. EDIT: nije u rutama problem, negdje drugdje. Složio sve u GNS 3 i meni radi. Code:
! ! interface FastEthernet0/0 ip address 10.0.0.1 255.255.255.0 duplex auto speed auto ! interface FastEthernet0/1 ip address 192.168.0.254 255.255.255.0 duplex auto speed auto ! no ip http server ! ! ! ![]() Nije mi se dalo još i cloud i fiksni nic ubacivat. http://i47.tinypic.com/a2vous.png http://i47.tinypic.com/et9xxs.png http://i47.tinypic.com/rlw4km.png Nešto treće, peto, osmo ga ebe. Samo je trebalo po guest-ovima nakeljit fiksni IP i def gw. Moguće da je naletio na kakav bug, ja sam koristio VirtualBox umjesto qemu.
Zadnje izmijenjeno od: Pomo. 07.05.2012. u 07:08. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Registered User
|
Hvala puno svima, istina je bila sa ovim da sam morao gateway napraviti na karticama, bilo qemu bilo fizickima.. uglavnom to radi, cak i sa 2 routera mi radi... a sad cu morat pocet slagat to kompliciranije... nekoliko fizickih sa nekoliko virtualnih mreza, sa alternativnim rutama itd.. samo me muci jedna stvar, zasto meni taj gns3 sugavi nikako nece da spremi confige za routere... fino napise kod savea da je spremio u r1.cfg , r2.cfg ali kod ponovnog otvaranja topologije sve je izgubljeno, i qemui i sve... :S |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
EMP moderator
|
Jesi li napravio "do wr" ili "copy run start" u routeru?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Registered User
|
ee mislim da nisam ovaj put -.- da li su te dvije naredbe ( "do wr" ili "copy run start" ) istoznačne ili? mislim da sam bio jednom upisao "write mem" al mi je onda svaki router koji sam dodavao imao iste postavke, ko da je u njegov image sejvao podatke sa time, ne znam dal se to meni tako učinilo ili ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
EMP moderator
|
Moguće da je to onda neki bug u GNS-u, nisam puno radio u njemu. Uglavnom, "(do) wr" i "copy run start" je isto, "wr" je skraćeno od "write".
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Laughing Man
|
Citiraj:
http://www.blindhog.net/gns3-how-to-...outer-configs/ Uglavnom sve imaš na gns3.net stranici i na njihovom forumu.
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Registered User
|
hvala ti pomo, čitao sam ovaj drugi post i prije kad sam tražio, to ne funkcionira u ovoj verziji..to je valjda za starije.. pokusat cu sa ovim prvim linkom. thnx |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
Citiraj:
Privileged EXEC Mode: "(do) wr" razlicito "copy run start" Global configuration mode: "(do) wr" razlicito "copy run start" Solution: "wr" isto "copy run start" Domy ukoliko ne budemo pazili na detalje zarokat cemo gadno ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Laughing Man
|
![]() |
![]() |
|
|