Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Web dizajn, programiranje i ostalo
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 29.12.2011., 09:04   #1
Apacer ft Bozja
Baja!
Moj komp

Apacer ft Bozja's Avatar

Datum registracije: Jul 2007
MS Access i izrada baze podataka

Pozdrav.

Na poslu sam dobio zadatak da izradim bazu podataka za sve nase clanove, kojih ima oko 250. Ali je problem sto ja nisam proveo vise od 2-3 cijela sata do proslog tjedna u ms accessu i zadnjih par dana mi je glava totalno puna sto se tice tih svih pojmova a opet imam toliko pitanja za postaviti, pa ako bi netko bio voljan na bilo koji nacin me uputiti i reci gdje grijesim, kako nesto bolje napraviti, bilo bi super

1. Napravio sam tablicu sa 221 clanom. Tablica ima i 30 onih stupaca gdje ide "ime, prezime, oib, adresa" i slicno. Naime, za gotova sva ta polja sam stavio da su "text" data type. Ali imam i neke koji su brojevi, npr. oib, jmbg i slicno. E sad, problem je u tome sto on meni obrise sve to kad ja promijenim data type, ali ajd, nasao bi neki nacin da i to vratim, ali me iritira sto on to polje uvijek pise s desna na lijevo?! U cemu je kvaka? Nisam nista dirao drugacije kao recimo sa poljem "ime", ali ime pise normalno, ali ta dva polja "oib i jmbg" uvijek pise u obrnutom smjeru.

2. Da li je moguce na vec izradjenu formu dodati tabove? Znaci napravio sam tu formu (ja se ispricavam ako to nije dobar naziv, ali ne znam kako drugacije da kazem) i htjeo bih dodati 2 taba sa "opcim i socijalno-demografskim podacima". Stalo bi to sve mozda i u jedan tab, ali izgleda malo prenatrpano, pa bih to htjeo podijeliti u 2 taba i mirna Bosna.

3. Kako da napravim u tablici, gdje imam "new record", da kad stisnem tamo, da mi automatski otvori praznu formu i da tamo upisujem podatke, jer mi izgleda dosta prakticnije to upisivati u formu, gdje su svi podaci na jednom mjestu, nego ih upisivati u tu tablicu kao da radim u excelu. To sam vidjeo na nekom templateu, ali koliko god buljio u to, nisam skuzio kako se to napravio. Jel tu rijec o nekom linku, sta li? Znaci ispod tog stupca "ID", gdje piše "(New)" da mi piše "Novi član" i kada se stisne na to, da otvori praznu formu spremnu za upisivanje svih podataka koji se tamo nude.

4. Imam par takvih stupaca gdje je moguce samo napisati 2 odabira, naprimjer, spol "m ili ž", te zaposlen "da ili ne". Kako da sad napravim da on meni, ili bilo kome drugome tko bude radio sa tom bazom, nudi samo jedan od ta dva odgovora. Meni se ucinilo logicnim da koristim "Yes/No", data type, ali kad god ja u format dijelu upisem "m/ž", on mene pravi budalom i ne nudi mi samo to. I jel moguce da se to napravi u obliku onog padajuceg izbornika sa samo 2 ponudjena odgovora?

5. Moze biti najgluplje, ali mislim da ce mojim suradnicima biti bitno. Da li je moguce kako to sad bazu podataka spremiti u nekom drugom formatu, gdje ce on njima samo nuditi taj form i to je to, znaci da ne mora otvarati u ms accesss, gdje ima petsto tih toolbarova, pa sa ove strane ovo, tamo ono, nego kad kliknu na tu ikonu da im se odmah otvori ta forma i oni od tamo mogu pregledavati sve clanove i mijenjati podatke na vec postojecima ili dodavati nove clanove.

Ja se ispricavam na toliko pitanja za koje sam i sam svjestan da su mozda i smijesna, ali ajd, nisam se nikada susretao sa time.
Lijepi pozdrav.
Staro 05.04.2012., 11:21   #2
buzz11
Premium

Datum registracije: Oct 2006
Ne znam jesi li riješio ovo, al

1. Ako je polje tipa Number piše s desna na lijevo radi decimala. Textualna polja s lijeva na desno kako i dolikuje. Sve u svemu to je ok.

2. Moguće je

3. Dodaj novu formu, linkaj taj button ili šta već da otvara novu formu.

4. Kreiraj novu tablicu sa ta dva zapisa m/ž i stavi na formu dropdown

5. Kreiraj Form_Load event i podesi formu da je Popup

Sub Form_Load
DoCmd.Maximize
End Sub
buzz11 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 21.06.2012., 10:02   #3
Najduzi_niz
Registered User

Datum registracije: Jun 2012
Imam jedan problem vezan za prilagodbu access baze s novom radnom okolinom. Radi se o bazi za vođenje servisa.

Naime, u prošli radni nalog ulazili su manje i/ili drugaciji podaci.

U tablici "Servisi" postoje slijedeca polja:

ID : Naslov : Dodijeljen : Otvorio : Korisnik* : Kategorija : Komentari : Otvoren Datuma : Riješen Datuma : ....

*Korisnik - Podatke za korisnika odabirem iz postojeće tablice "Korisnici". No kako je tamo ime korisnika odvojeno na ime i prezime, podaci se spajaju u queryu "Korisnik Opširno" te odabirem ime korisnika slijedećim kodom: SELECT [Korisnik Opširno].ID, [Korisnik Opširno].[Korisnik punoIme] FROM [Korisnik Opširno] ORDER BY [Korisnik Opširno].[Korisnik punoIme]; (u tablici servisi korisnik je number data type, dok u korisnik opsirno text)

Trebao bih spojiti ime (ili možda ID) iz tablice "Servisi" sa imenom iz querya "Korisnik Opširno" te iz tablice "Korisnik Opširno" uzeti adresu, telefon i fax, te ih unijeti u tablicu "Servisi" kako bih mogao i te podatke staviti na radni nalog i Izdatnicu iz servisa.

Radi lakšeg uvida u problem bacit cu vam link za slike:
<A href="http://www.flickr.com/photos/80859971@N08/7406787186/" target=_blank>http://www.flickr.com/photos/80859971@N08/7406787186/

<A href="http://www.flickr.com/photos/80859971@N08/7406787876/" target=_blank>http://www.flickr.com/photos/80859971@N08/7406787876/

<A href="http://www.flickr.com/photos/80859971@N08/7406788706/" target=_blank>http://www.flickr.com/photos/80859971@N08/7406788706/

Unaprijed hvala na potrošenom vremenu!

LP
Najduzi_niz je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke