|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
Logitech z-5500 thx 5.1
Da li su stvarno dobri koliko pričaju?
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Feb 2005
|
Ovisi kako gledaš. S jedne audiofilske perspektive, ja kao hifi entuzijast ti mogu reći samo da smrde na pokvarenu ribu i kako ih treba izbjegavati pod svaku cijenu. Za taj novac mogu se kupiti mnogo bolje stvari. S druge, konzumerske strane, taj sustav je ultimativna zvučna sila za svoj novac. Negdje između nalaze se činjenice: bas prenapumpan, što služi isključivo smetanju susjeda i tulumarenja a ne za slušanje glazbe, sateliti vrlo frekvencijski ograničeni uz visok nivo harmoničkih izobličenja pri malo većim glasnoćama. Vrlo zatvoren i nemuzikalan zvuk kojemu je jedina zanimljivost njegova gigantska veličina. Od dobrih stvari naveo bih solidan dizajn i odličnu opremljenost. Ako tražiš galamu i potres, go ahead. Ako tražiš glazbu, traži nešto spomena vrijedno! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
(°_°)
Datum registracije: Nov 2001
|
ja imam mladjeg brata, 5300, i gotovo duplo "slabijeg". No za moje potrebe je zvuk zadovoljavajuci, bolji od svih ispod-1.5kkn 5.1 sistema koje sam cuo.
![]() |
#4 | |
Premium
|
Citiraj:
Koliko sam ja vidio, ti se više kod nas ne mogu nabaviti... no ako mogu, ni oni nisu loša kombinacija! Jeftino a kvalitetno i veliko. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
(°_°)
|
nema ih vec jedno 6mjeseci ![]() ![]() ko sto rekoh, za moje potrebe odlicna kombinacija. Za nekog audiofila, veliko sranje ![]()
![]() |
#6 |
Administrator
|
Pa nijedan audiofil se nebi pomirio s nijednim zvučnicima koji su spomenuti na ovom forumu (ispirka ako je bio koji set, nisam ga zamjetio). Ovdje se priča ipak o nečem drugom: buka, buka, buka ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Svaka roba ima svog kupca, i masovnog potrošača i audiofila. Treba razlučiti tržišne okvire. PC audio sustavi se mjere po standardima njih samih, ne po audiofilskim standardima. Svi su strogo podijeljeni po namjeni i uspješnosti u tome. (malo izazivam vatru, ali zanima me što vi znate o audiofiliji da izjavljujete ovo: "Pa nijedan audiofil se nebi pomirio s nijednim zvučnicima koji su spomenuti na ovom forumu " i "Za nekog audiofila, veliko sranje" ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
(°_°)
|
od mene vatru neces dobit ![]() samo kazem da ima ljudi koji ce za te, pa i razne druge zvucnike reci da su sranje. Naravno, potkrijepljeni argumentima.
![]() |
#9 | |
Administrator
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Premium
|
Citiraj:
Ma sve OK, razumijem ja što želiš reći. Načelno je tako, ali samo naglašavam da moramo procijenjivati proizvode prema njihovim kategorijama, ne tuđim. Tako, između ostalog, ne možemo reći za jedan PC sustav da je loš s audiofilskog gledišta, kada audiofilsko gledište jednostavno nema veze s tim. Ja sam, istina, napravio jedno takvo viđenje u drugom postu ovog topica no vidi se da ne mislim ozbiljno na taj način već u usporedbi sa sličnim proizvodima. Ja sam osobno audiofil pa svejedno volim ovakva rješenja i razlog je zašto sam i na ovom forumu. Spomenuti PC sustav proglasio sam lošim ako gledamo može li se kupit nešto bolje za taj novac - a može - sve u zavisnosti od onoga što tražimo. Mislim si uskoro kupiti jedan Creative I-Trigue 5.1 sistem za kućno kino i multimediju, i ne pada mi napamet reći kako je to loš sustav - jer nije, bez obzira što već imam daleko ozbiljniji audio sustav doma. Po mom mišljenju, PC sustavi daju najviše zvuka za svoju cijenu, uz brojne olakšavajuće okolnosti. Za neke namjene, nema adekvatnijeg sustava od PC sustava! |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Administrator
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Premium
|
Citiraj:
Pa pozicija jednog proizvoda je upravo pozicija njegovog kupca! Dakle, svatko gleda što je za njega najbolje. Po tome, nalazi svoje rješenje u određenoj kategoriji proizvoda. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
The Geek Wants Out
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#14 | |
Premium
|
Citiraj:
Planiram uzeti baš taj I-Trigue model isključivo zbog dizajna. Tu je uključena i kvalitetna izrada i kvalitetan zvuk za jedan PC sustav, iako se može dobiti i za manje novaca, no eto, meni je upravo taj fenomenalni dizajn isključivi kriteriji. Nažalost nisam slušao taj sustav, ali jesam ostale I-Trigue modele, pa mogu reći da je itekako zadovoljavajuć. Teško se može očekivati grmljavina velikih razmjera, ali to je također jedan od razloga zašto bih ga uzeo - naime prostor u koji ih namjeravam postaviti je izuzetno malen i treba mi baš takav sustav, malih dimenzija ali pristojnog zvuka pri umjerenim glasnoćama. No treba napomenuti kako je "snaga" potpuno relativna veličina u ovim okvirima. U praksi, Logitech neće biti puno glasniji od Creativea (osim u basu očito) osim u ekstremnim naprezanjima, a te vrijednosti su toliko iskrivljene od realnih parametara da nakon neke razine uopće ne treba na njih gledati. Ono što mi možda najviše smeta kod Creative-a je neopremljenost daljinskim upravljačem i jedan glupi potez proizvođača da sve satelite ostavi fiksnima bez mogućnosti zakrivljenja (osim kod centralnog satelita!) - a paradoksalno, postoji nagibno koljeno na postolju, koje je ima samo ukrasnu svrhu! :confused: Ali eto, kalkulirao sam i zbilja, u mojim okvirima potreba (više ukras nego intenzivno korištenje), spreman sam prijeći preko toga jer neće biti od presudne važnosti, no svakome bih ozbiljno preporučio da bude svjestan toga prje kupnje i naznačio da se akustički bolje performanse i veća opremljenost može dobiti za sličan ili čak manji novac, pa tko voli nek izvoli! Naravno, ne radi se o akustički lošem sistemu, već baš naprotiv - koliko para toliko muzike, a ovo nije malo para! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
The Geek Wants Out
|
Puno hvala na iscrpnom odgovoru ![]() Moram priznati da je i mene najviše dizajn privukao tom sustavu... Koji bi još sustav preporučio (max do 1500 Kn ) ?
![]() |
#16 |
Premium
|
Ukoliko ti se sviđa takav dizajn, postoji nešto još bolje. Speed-Link PowerStixx ULTRA 5.1 www.powerstixx.com Dizajn: F.A. Porche Proizvođač: Speed Link (Njemačka), www.speed-link.de Karakteristike: - 5.1 sustav, 5x15W (četverstruki neodmijski tweeteri u kućištu od lijevanog aluminija) + 1x60W (!) (up-firing 20 cm tube subwoofer) - daljinski upravljač - mogućnost montiranja na zid Dućan: www.maxmodus.com.hr Cijena: 1386 kn (gotovina) Uglavnom, isprobao sam ih "na ruku". Impresivno. Subwoofer je ogromni teški toranj, a sateliti od lijevanog aluminija. Besprijekorno! Fora je što su kod nas mnogo jeftiniji nego vani! |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
The Geek Wants Out
|
Nice, ali malo prefuturistički za moju jazbinu ![]() Vidim da ću morati još malo istraživati, tnx ![]()
![]() |
#18 | |
Cushion-first
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
(°_°)
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#20 | |
Premium
|
Citiraj:
U tom slučaju ne vidim razloga da ne prođeš jeftinije. Nabrijani su ti oni drveni Genius HomeTheater Wood! Ali nekako na tržištu postoji rupa u izboru u rangu 1500 kn! Inače, ako želiš nešto zbilja snažno, dodaj još 400 kn pa uzmi MegaWorks! ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Premium
|
Citiraj:
Da, sjećam se... možda sam trebao sam link na tu temu nabacit... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Premium
|
Citiraj:
hahahahaha.... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Groarrr
|
daj nemojte me hebat! Taman sam si nakon 3mj istrazivanja nasao zvucnike http://forum.pcekspert.com/showthrea...threadid=22711 a u ove sam se sad zaljubio...toliko da mi nebi bilo zao premjestati centralni zvucnik svaki put kada bi ga sa kompa htjeo slusat 5.1 na TV-u... Kazes Jango Fett da se stvarno toliko bolji? Toliko bolji i od x620? |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Premium
|
Citiraj:
Marka je dobra. Radi se o njemačkom Speed-Linku, koji je kod nas slabo zastupljen, ali je u svijetu poznat po svojim Razer miševima i kvalitetnoj PC opremi. Pogledaj na www.speed-link.de Mnogi već lagano uviđaju da je najnoviji trend da tvrtke, kako bi demonstrirale svoju moć, sklapaju ugovore sa svjetski priznatim dizajnerima koji im oblikuju neke reprezentativne proizvode, ne iz razloga da na njim azarade (jer su ipak malo skuplji), nego da u tržišnoj svijesti ugraviraju svoju reputaciju. Slične primjere možemo naći kod Microsofta (Optical mouse by S+arck), BenQ (Optical mouse designed by BMW DesignWorks USA, Fashion LCD monitor), suradnja B&O i Luis Vuitton (za MP3 playere), Telital (mobitel by Giugaro) itd. Ovo je također jedan takav primjer suradnje, pa je Speed-link sklopio ugovor sa Ferdinandom A. Porscheom (da, onim Porscheom) da dizajnira set high-end PC zvučničkih sustava. Glavna ekstravagancija kod ovog modela su sateliti i daljinski upravljač od lijevanog aluminija, naravno, jednog od najboljih materijala današnjice kojeg baš i ne krasi jeftinoća... Imao sam priliku izvaditi set iz paketa i uživo ih malo pregledati, iako nažalost nisam bio u prilici da ih spojim i čujem. Dojam je bio nevjerojatan, ali malo mi je trebalo da uočim neke razočaravajuće stvari, pa ću ih odmah navesti: - subwoofer nije od aluminija, već od standardnog materijala - to i nije neka loša stvar, ali jednostavno se gubi na osjećaju ekskluzivnosti ostataka sustava (no važno je znati kako bi onakva verzija bila mnogo skuplja i potpuno neisplativa za proizvodnju!) - sateliti su fiksno vezani uz žicu, što je zapravo standardno kod PC sustava, ali bilo bi lijepo imati izbor da staviš svoje kablove... - zvučnici nemaju opciju da stereo materijal sa stereo ulaza up-mixaju u surround, što nije nešto loše ali konkurencija u istoj cjenovnoj klasi, Creative I-Trigue 5600 i Logitech Z5300 imaju ta rješenja! - jedine kontrole nalaze se na daljinskom upravljaču (vjerojatno nisu htjeli unakaziti čiste linije sustava sa raznim kontrolama), pa treba paziti da se ne izgubi i da je uvijek opskrbljen baterijama! - sve konekcije rade se na donjoj strani subwoofera, pa nije zgodno nažalost za često prespajanje, jer treba svaki puta okretati subwoofer (to je također zamišljena kao estetska intevencija, jer se ne vide spojevi već subwoofer izgleda kao kompaktni valjak sa svih strana Eh, sad, sad ono što je zbilja impresivno i po mom mišljenju vrijedno kupnje: - sateliti sadržavaju čak 4 titanijska drivera, što bi trebalo osigurati odličan srednjetonski i visokotonski odaziv za takvu vrstu zvučnika. - sateliti stvarno daju dojam nevjerojatne kvalitete i neuništivosti - svaki je prilično težak sa masivnim aluminijskim oklopom - također imaju mnogo veću snagu nego konkurencija (15 W po kanalu, što je stvarno puno za takvo nešto) - subwoofer je vrlo visoka (oko pola metra u vis!) tuba koja krije up-firing bas membranu velike dijagonale (20 cm), uz rezervu snage od čak 60W, što bi trebalo davati nevjerojatno sveprisutan, čist i snažan bass za svaku prostoriju - osim toga, radi se o izuzetno teškoj komponenti (jedva sam ga digao u zrak iz kutije), što samo govori da ipak ima nečega u njemu (pravo pojačalo!) - sustav (na donjoj strani subwoofera) ima, osim 5.1 ulaza (3.5 mm) dodatni RCA stereo ulaz za neku linijsku ili drugu komponentu (DVD player, mini-linija, CD player) - sateliti su kutno podesivi, te osposobljeni za montažu za zid - osim centralnog satelita koji stoji fiksno na aluminijskom postolju - daljinski upravljač je elegantan i također od lijevanog aluminija, sa potpunimm kontrolama, ali prima samo one male kružne baterije! (da ostane tanak) Cijena u inozemstvu se kreće oko 250-300 eura, što je mnogo više nego kod nas (kod nas je manje od 200 eura!). Iskreno rečeno ne znam zašto je to, ali čine ih nevjerojatnom bagatelom. Procjenjujem da zvuk naprosto ne može biti loš kada uzmem u obzir tehničku podlogu, pa mislim da se itekako isplate. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
Administrator
|
Citiraj:
Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Premium
|
Citiraj:
Da je tako, ne bih to ni spominjao kao problem ![]() Nisam pretjerano pazio na to, ali izgleda kao da su zavareni na performacijskom dijelu, a ostatak je izliven u aluminiju. Kompaktno kao kamen, nisam našao nijedan vijak niti išta slično što bi omogućavalo (bezbolno) rastavljanje. No priznajem da sam na to obratio vrlo malo pozornosti pa treba to još provjeriti... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
(°_°)
|
Citiraj:
![]() dok recimo foobar sa pravim emulacijom daje ODLICAN 2 kanalni zvuk na svih 6 zvucnika ![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Premium
|
Citiraj:
Problem je lako riješiti softverski pod uvjetom da je 5.1 zvučna spojena na 5.1 ulaz na zvučnicima, no ovdje je problem u dodatnom stereo ulazu, s kojeg zvuk jednostavno ne može biti 5.1. Problem je recimo za mene jer želim spojiti DVD player na 5.1 ulaz na zvučnicima, a PC na stereo ulaz. Ako želim gledati kakav DivX, volio bih ga čuti barem na emuliranom 5.1 načinu, što ne mogu na recimo Powerstixxu, ali mogu na Creative I-Trigue 5600, koji imaju direktan upmix sa dodatnog stereo ulaza... |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|