|
![]() |
#1 |
I hate mondays..........
Datum registracije: Nov 2002
|
Baze - pitanja za pocetnika...
Eto ukoliko bude potrebno, moze se ovaj topic koristit kao opceniti za pitanje njubova o bazama... ja cu pocet sa svojim pitanjem... Moze li mi netko slozit analogiju sql baze i excela? sto bi u bazi znacio red, stupac, sheet, workbook iz excela? obzirom da nemam pojma o nicemu, cisto da si malo vizualiziram u glavi na koji nacin to funkcionira... drugo pitanje... sql... ako imam unos u bazu koji ima 3 parametra osim primaryja, zovimo ih X, Y i Z sa potencijalnim vrijednostima 0 ili 1. htio bih pomoću queryja pozvati taj zapis, pa u ovisnosti od vrijednosti parametara recimo staviti kvacice u checkboxove... na koji nacin se obradjuju ti podaci? Jel se sql upitom vuce kompletan zapis, sprema u neki "bufer" pa onda obradjuje ili se vuce parametar po parametar pa po nekoj if-then petlji u programskom kodu odabirem sto ce biti u checkboxu? vjerujem da su pitanja glupa al posto bas nemam pojma, a htio bi naucit, molim nekakav "za glupane" odgovor... moze i s kruskama i jabukama... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
only fool, not a horse
Datum registracije: Apr 2008
|
Evo ovdje ti piše otprilike šta je red, tablica i slično u bazi. Drugo pitanje nisam baš shvatio što želiš. (Čini mi se da se radi o php-u i sql, i query-u ali, hm hm.. Ako jest, onda uvijet stavljaš u SELECT naredbu tako da ti query vrati samo ono što trebaš iz baze, a ne cijelu tablicu (ili nedaj bože cijelu bazu), pa da ti onda u nekoj petlji provjeravaš jel ti to treba li ne.. npr. SELECT * FROM TABLICA WHERE (x=0) ITD..) |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
I hate mondays..........
|
Citiraj:
a sto se tice ovog queryja sta si napisao... ja bi to radio ovako, ako sam dobro shvatio: 1. SELECT (1 "red") FROM TABLICA 2. u nekom programskom jeziku: - IF x iz upita bazi = 1 then checkbox1=ON, else OFF - IF y iz upita bazi = 1 then checkbox2=ON, else OFF - ........ i tako dalje sve dok se ne provjere jedan po jedan svi parametri tog "reda" u tablici... ako bude i 30 checkboxova da ih sve provjeri i popuni... pa sad, ako je ideja ispravna, gdje se pohranjuju rezultati tog upita iz baze za bi programska petlja mogla s njima baratati? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
only fool, not a horse
|
Citiraj:
npr. $result = mysql_query("SELECT * FROM tablica"); ili $result_drugi = mysql_query("SELECT x FROM tablica WHERE (y=0)"); to je php, a i dalje nisam skužio jel to to šta trebaš. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
I hate mondays..........
|
programski jezik nije mi bitan trenutno, zanima me teoretski... tok i obrada podataka iz baze, da se tako izrazim... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
only fool, not a horse
|
Citiraj:
Citiraj:
u nekom programskom jeziku.. Više manje sql upiti ostaju isti, a do pojedinih prog jezika je samo kako će se povezati sa bazom, da bi poslao dotični upit, naredbu i sl... |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
I hate mondays..........
|
evo jos jedno pitanje... recimo da zelim napraviti aplikacijicu koja ce biti kao rijecnik nekih pojmova gdje ce se kod odabira slova abecede ispisati svi pojmovi koji pocinju sa tim slovom. Po pitanju prakticnosti, je li bolje iz baze pomocu queryja citati prvo slovo u polju samog pojma i tako ih onda prezentirati na ekranu, ili dodati u bazu jos jedan "stupac" u kojem ce biti samo to slovo abecede? pa onda filtrirati po tom stupcu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
crnjo
Datum registracije: Mar 2003
|
Code:
SELECT columnname FROM tablename WHERE columnname LIKE 'A%' Sto se tice optimizacije, isprobaj. Vjerojatno neces primjetit razliku ako na pocetku selectas sa LIKE, a kasnije kad tablica poraste uvijek mozes modificirat bazu i dodat column za pocetno slovo i vidjet jel brze ili ne.
![]() |
#9 | |
I hate mondays..........
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
|
|