Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Web dizajn, programiranje i ostalo
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 07.07.2011., 14:45   #1
flyer26
Registered User
Moj komp

flyer26's Avatar

Datum registracije: Jul 2011
Question Access - odvojiti samo najnoviji zapis

Oke, jedno komplicirano pitanje već i za postavit... Svaka pomoć će mi dobro doći i nadam se da ima na forumu sposobnih da riješe ovaj problem koji i nije tako težak, ali je zbunjujući..
Dakle, problem je u izradi jedne baze podataka u Accessu - preciznije jednog Upita (Query). Radi se o bazi podataka za izdavanje jednih kartica sa područjima (nije sad važno o čemu se radi, no zamislite da su PODRUČJA > KNJIGE iz knjižnice)

Dakle imam jednu tablicu koja izgleda ovako:

ID je autonumber. Područje je relacijski povezano polje iz druge tablice. Tamo je popis svih tih "knjiga". Prezime je također relacijski povezano polje sa drugom tablicom. Tamo su svi oni koji posuđuje te "knjige". Datum posudbe/povrata su polja u ovoj tablici koja, nadam se, razumijete što znače..
Dakle, ova tablica evidencija zapravo bilježi sve posudbe i povrate tih Područja.

Dakle, što ja želim?

Želim napraviti upit koji će mi izbaciti sva područja koja su vraćena! No, ne želim da područje koje je vraćeno dva puta (npr. područje 10) bude ispisano dva puta, već da se ispiše samo onaj zapis kada je vraćeno posljednji put. Dakle, treba se ispisati onaj zapis pod ID brojem18, dok se ID17 ne bi smio ispisati!

Zapravo, želim da crvena polja na slici2 Upit NE prikazuje:

Dakle, ID zapisi: 17, 19, 21 i 24 se ne bi smjeli pokazat zbog toga jer postoje noviji zapisi za navedena područja! Zapis ID20 se ne bi smio prikazati zato jer još nije niti vraćen.

Finalni rezultat koji bi mi izbacio Upit bi trebao izgledati ovako:

Ima li tko ideje kako da to riješim? Ako Vam trebaju još neke informacije, samo pitajte...

Puno hvala!
flyer26 je offline   Reply With Quote
Staro 07.07.2011., 15:00   #2
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

Datum registracije: May 2010
Jel ti to treba često ili samo jednom?
Ako samo jednom, prebaci tablicu u excel, posloži po datumu povrata (najnoviji>najstariji) i onda ukloni duplikate s obzirom na polje područje. Samo najnoviji za svako područje će ostati na listi. Sigurno postoji i fora u access-u za takvo kemijanje .
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 07.07.2011., 15:03   #3
flyer26
Registered User
Moj komp

flyer26's Avatar

Citiraj:
Autor D1viry Pregled postova
Jel ti to treba često ili samo jednom?
Ako samo jednom, prebaci tablicu u excel, posloži po datumu povrata (najnoviji>najstariji) i onda ukloni duplikate s obzirom na polje područje. Samo najnoviji za svako područje će ostati na listi. Sigurno postoji i fora u access-u za takvo kemijanje .

Ehh, da je samo jednom već bih ja to odvojio

Ali radi se o večoj bazi podataka iz koje često treba vaditi upite... I to ne samo ja, nego i ostali korisnici...
Dakle, jedina mogučnost bi mi bila u accessu, no nije baš tako jednostavno baš zbog tih "duplikata"...
flyer26 je offline   Reply With Quote
Staro 28.07.2011., 14:59   #4
lilchriss
Registered User

lilchriss's Avatar

Datum registracije: Jan 2010
jesi rijesio problem? ak nisi da ti probam slozit query.
lilchriss je offline   Reply With Quote
Staro 28.07.2011., 15:27   #5
flyer26
Registered User
Moj komp

flyer26's Avatar

Citiraj:
Autor lilchriss Pregled postova
jesi rijesio problem? ak nisi da ti probam slozit query.

Pozdrav!
Da, uspio sam riješiti problem pomoću ovoga: http://www.baldyweb.com/LastValue.htm

Puno hvala na ponuđenoj pomoći...
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno