|
![]() |
#1 |
Banned
Datum registracije: Jul 2007
|
GPS navigator ili GPS mobitel ???
Prije par mjeseci sam sa prijateljem bio na putovanju i prvi puta sam vidio kako funkcionira GPS uređaj (Garmin). Jednom rječju oduševljen sam njime, da nije bilo njega bili bi se izgubili u Lici. Stoga sam odlučio da ču ga kupiti prvom prilikom (kad nabavim lovu) međutim slučajno jedan drugi prijatelj mi kaže da moj mobitel BlackBerry 8110 ima u sebi ugrađen GPS modul i da ga mogu koristiti kao GPS navigator (instalacijom određenog softvera). Ali sad dolazi največa nejasnoča, on kaže da se to navigavanje naplačuje tj. da mi skida lovu sa kartice dok prima signal sa satelita. Nije mi jasno kako to da se u tom slučaju naplačuje a kad se koristi Garmin GPS navigator ne naplačuje iako i on prima signal sa satelita. Može li ko da objasni. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Datum registracije: Dec 2006
|
Za BB ne znam kako funkcionira, ali imam iPhone i kod njega se nista ne naplacuje (Igo, Navigon, Mireo...). Ali bolje si kupis neki obicni GPS uredaj, imas i vec po 300-400 (vivax, mio) kn sa najdetaljnijom Mireo kartom HR. Jer ipak nebi stavio iphone pod staklo u sred ljeta na 40 C
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Ako mobitel nema ugrađene karte nego ih dinamički skida s neta onda se plaća promet. Zato je bolje u mob instalirati neku navigaciju koja ima već sve karte, onda mobitel ništa ne skida, a signal sa satelita je besplatan. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
0x000
Datum registracije: May 2011
|
GPS navigator, meni je IGO nekako najbolji, ali možeš jeftino proći i sa mobitelom, recimo Nokia C5 (i slični jeftiniji modeli) na koju je moguće nabaciti Garmin i funkcioniše odlično - iz ličnog iskustva ![]() http://static.pik.ba/galerija/2011-0...564-velika.jpg |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Oct 2009
|
ako znaš što radiš, i sa mobitelom je navigiranje potpuno besplatno. Moraš paziti na iduće: 1. DA ti je isključen A-gps. A-gps je funkcija da se spoji na net, po baznim stanicama se približno locira, te onda se brzo locira i prema satelitima. Kad to isključiš, prvobitno lociranje traje do 10min, ali je potpuno besplatno 2. Kao što su i već rekli, bitno je da imaš karte na kartici, te da navigacijski software staviš u offline mod. Ako nisi neki expert za to, preporučam Nokiu, npr 5800 na kojoj imaš potpuno besplatnu ovi navigaciju sa kartama i svime, jednostavno se složi i dobro radi, a možeš i garmina staviti na nju ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
Standa lone navigacije su (meni osobno) bitno kvalitetnije, preciznije, brže, lakše vidljivije za vožnju, ne daleko nepraktičnije za hodanje. A-GPS nije baš precizan.
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Oct 2009
|
Ljudi često brkaju A-GPS pojam A= Assisted, to znači da se mob očita id baznih stanica oko njega, spoji se na net i preko toga odredi približnu lokaciju unutar nekih parsto metara. Zatim dolazi u igru GPS koji je standardni GPS kao i u standalone navigacijama i pomoću podataka o približnoj lokaciji se spaja na satelite i dobija točan GPS položaj. U praksi je razlika: A-GPS = početno lociranje za manje od minutu GPS= početno lociranje traje i do 10 minuta |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
BB ima prilično sužen izbor programa za navigaciju. Android je u tome nenad**biv. Standalone navigacije koriste karte i ostalo kao i neki programi za mobitele. Ako ti navigacija treba zaista često, onda je bolje uzeti takav uređaj dok je za povremenu dovoljna i ona u mobitelu.
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Za hodanje su dobri Garminovi eTrex uređaji. Baterije traju dosta dugo, 20 sati i više, a i lako se promijene jer su obične AA. Vrlo brzo lockaju satelite i jako su precizni. Također su zaštićeni od vremenskih neprilika i padova pa im neće biti ništa ako okisnu ili padnu u lokvu ili plićak. Dobro posluže i u autu, premda mi za tu namjenu bolji izgleda neki jeftini Nuvi radi veličine displaya, touch screena i perspektive gledanja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
![]()
![]() |
|
|