|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
Monitor isključivo za obradu fotografije
Trenutno imam EIZO S1931 i već neko vrijeme ima kod nekih tonova tamniju liniju preko pola ekrana, ali mi nije smetalo. Monitor imam već 5 godina i stvarno je odličan, ali ono što mi smeta je premala radna površina. Volim multitasking, a 19" je ipak malo premalo za tako nešto. Pošto više baš ne pratim svijet računala pa tako niti svijet monitora, htio bih vas znalce čuti što mi predlažete da kupim. Budget mi je kojih 5000kn Znam da trebam gledati PVA ili IPS matrice, ali tu moje znanje prestaje i neznam više kako se kreće tržište danas i koji su proizvođači popularni.
MacBook Pro 15" (late 2011), 16GB RAM, Quad 2.2 i7 Asus PA246Q Wacom Intuos 4 M Zadnje izmijenjeno od: NITROS. 08.04.2011. u 18:06. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
crnjo
Datum registracije: Mar 2003
|
Ciljaj nesto iz klase 26/27" monitora, Dell, Nec, HP... sa IPS panelom obavezno i 3g garancije (iako mislim da svi daju 3g.). Ovaj Dell koji ti je St-M preporucio je vise nego dovoljan, i osobno imam Dell-a i ne bi ga mijenjao za nista osim mozda za EIZO ColorEdge koji je 2.5 puta skuplji ![]()
![]() |
#4 |
Premium
|
Hehehe, da gledao sam i taj eizo color edge. Jako sam zadovoljan s EIZOm, pa zato čak razmišljam uzeti manju dijagonalu. Moram vidjeti u melcompu (glavni zastupnik za hr) koju cijenu imaju, pošto mi nabava uopće eizo monitore ne može naći. Ovaj dell opće nije loš, jedino vidim da se ljudi bune na male pixele. Imam laptop s 15" i 1920 rezom i ne želim to ![]()
![]() |
#6 |
Premium
|
A jel se može odigrati koja igra na tome? ![]() hahahaha, šalim se ![]() Nego, na stolu nemam dovoljno mjesta za 2 monitora, to nikako. Ima gdje za vidjeti taj monitor u živo? Koji dućan u zgu? Da ga vidim kako to izgleda. Doduše na tu veličinu ekrana, bar po nekom mojem iskustvu, ta rezolucija nije uopće loša stvar. Trebalo bi se dati normalno raditi.
![]() |
#8 |
Premium
|
Hehhe, ma ne zanimaju me igre. Prvenstveno zbog posla tražim novi monitor. Recite mi još jednu stvar, da li je još prisutna ona žuta greška s monitorom? I da li će se dati uštekati na moju grafičku? Imam dva DVI porta, ali se bojim da nebi bila preslaba...
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Koliko sam ja cita recenzije ovaj model ne pati od takvih gresaka (kao recimo U2410). Spojis ga uredno preko DVI-a, a za gledat i obradjivat slike ti ne treba jaca graficka, jedino ako te dodje zelja za igranjem neces se usrecit nesto puno na ovoj ogromnoj rezoluciji s najnovijim igrama. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
Ma ne patim na nove igre, ne valjaju mi, sve konzolitis, a ionako samo obrađujem fotografije ili crtam. Ok, probat ću ga vidjeti u živo, da vidim kakav je, pa onda ću vidjeti da li ću se baciti u taj trošak. Još jedna stvar, kako stoje NEC i HP?
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Premium
|
LoL ja stalno po netu gledam kako je cijena 1000 dolara i ne kužim kak je onda tu u kodeksu tolko jeftin monitor, kad shvatim da se na tu cijenu još računa pdv ![]()
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Dell U2410 je dosta hvaljen, ako nije premali. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Jun 2008
|
Za obradu fotografija vise od 24" po meni ne treba, pogotovo ne ako nemas puno novaca. Kako su vec rekli, U2410 ili eventualno HP 2475W + kalibrator, i to je to. (kalibrator je ionako obavezan za iole ozbiljnije bavljenjem obradom fotografija) |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Premium
|
Citiraj:
Što se tiče kalibratora, eizo kad je jednom bio postavljen, više ga se nije diralo, a u fotostudio gdje sam razvijao fotke, skoro nikada nisam morao namještati nešto posebno, eventualno posvijetliti, jer im je mašina bila dosta tamno kalibrirana. Ionako kalibrator se isplati ako doma printaš, skoro je nemoguće kalibrirati isto kao što je mašina u fotostudiu. A doma printam fotografije svake prijestupne. Tu i tam ako me lupi. Što se tiče veličine ekrana. Gledao sam CG seriju od 22", ali ga stvarno deru. Ako uspijem dobiti cijenu U2711, možda njega uzmem. Ako baš ništa ne uspijem sad sklepati, pa bože moj. Štedjet ću još koji mjesec i kupiti onda monitor kakav spada.
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
|
Ma možda se još protegnem malo da kupim Spyder3Pro. Nije tolko skup, a ima sve kaj mi treba. Elite i njegov software mi nije potreban.
![]() |
#18 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
inace, u varazdinu imam frenda koji se bavi fotografijom i obradom iste. učlanjeni je u neki amaterski foto klub koji je imal sastanke tam u onoj kasarni iza bolnice. pred par godina mi je govoril da planiraju nabaviti nekakvi kalibrator, neznam dal su ga nabavili, al isplati se pitati ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
|
Zaboravio sam promjeniti relaciju. U zagrebu sam 99% vremena ![]() Inače, znam za taj deal u Varaždinu. I kružio je taj jedan kalibrator. Stvar je u tome da je eizo bio kalibriran u tvornici i nakon godinu i pol, on nije promjenio sliku. To je nešto nevjerojatno! Nikada nisam imao problema s tim monitorom. Sad kada dođem tu i gledam nove monitore, imaju super sliku, veliki su, al mi se ne sviđa kad za monitor koji platim 5000 moram strepiti da li će imati mrtvi pixel. I što je najvažnije to nije žvakača, pa te boli briga dal valja. To je monitor za 5000kn kojeg proizvođač ne želi zamjeniti. Eizo ima policy od 0 dead pixels i support kakav nitko i sve mi se čini, što više čitam postove, da ću rađe štedjeti i upiknuti CG223W, nego da strepim nad Dellom ili HPom.
![]() |
#20 |
Premium
|
Evo ljudi odlučio sam ići na Eizo CG seriju, ali pričekat ću još koji mjesec kada uštedim za nju. Ne mogu si ju trenutno priuštiti. Hvala svima na pomoći i kada kupim monitor, javim dojmove. Kada će to biti, ovisi koliko posla će biti :P LP
![]() |
#21 |
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
Nebih se slozio s ovime nikako, bas za obradu fotki treba sto veca reza jer vec i 10Mpixela fotke koje su danas standard (polako vec i 12Mpix postaje minimala cak i na ovim "idiot" foticima a DSLR je odavno vec otisoa preko 10) i one su daleko vece od rezolucije koju 24" monitor ima (koja je obicno 1920*1200) tako da ce biti puno zoom/unzoom radnji sto usporava rad ![]() Tako da ako moze svakako 27" (30ke su bolje ali jos uvijek pre skupe).
![]() |
#22 |
Premium
|
Ma ionako nikada ne obrađuješ fotografije na full screen već zumiraš određene dijelove ili je fit to screen. Nema trenutno monitora koji može prikazati 12mpx, bar ja neznam za takav monitor, tak da je to glupost. I ako sam mogao na 1280x1024 obrađivati tolke godine, onda ću moći i na 1680x ili nekoj drugoj rezi ![]() I ne usporava ti radi ![]() Monitor od eiza 27" nema ispod 14k kuna. A kod della, hpa i ekipe mi se neda zezati i strepiti oko reklamacija. Do sad sam imao EIZO monitor koji nikada nije imao problema i davao je odličnu sliku, pa mislim da ću se toga i držati u budućnosti.
![]() |
#23 | ||
Freelancer
|
Citiraj:
![]() ![]() Sto se tice obrade ocito je da razmisljas na nacin malih monitora pa ti je konstatno zoomiranje i odzoomiranje "normala". Kad probas vecu rezu bit ce ti jasnije neke stvari, Zoomiras jednom eventualno i onda samo PANas jer 60% slike vec vidis u full screenu ![]() Citiraj:
![]() ![]() Zato kazem kupi jefitniji 27" DELL ili HP (nemoras odma EIZO ili NEC Spectraview HP DreamColor i slicne mrcine koji kostaju kao da su od zlata ![]() Vjeruj mi zam sto pricam, zadnji 19" monitor mi je bio 1999 god. a od 2000 sam presao na 22" i samo sve vise i vise svakih 2-3 godine da bi sad "zapeo" na 30"+20" zadnjih 3,5 godine ![]()
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:128GB, GPUs: 3*RTX 3090 24GB RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:128GB, GPUs: 2*RTX 4090 24GB Zadnje izmijenjeno od: Lewis. 10.04.2011. u 22:42. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
|
Koristio sam do sada Eizo i kvaliteta i boje su mu bile odlične. Printevi su od prvog dana iz printera izlazili ko da sam printer i monitor kalibrirao. Fajlovi iz D700 imaju po 15MB RAW, kada se počne raditi neka obrada rastu do 10GB psd fajlovi s puno layera, ali kada radim takvu obradu, onda su to većinom panorame, koje ne radim prečesto i na koje mi se isplati potrošiti po 5-6 sati, a onda mi i workspace od 5 30" monitora ne pomogne jer panorame su ogromne ![]() Ma imam više računala i na nekim računalima imam 22" monitore i znam kakav je to workspace ![]() Ma odlučio sam već ja za EIZO monitor, sad ovisi kako će posao ići sljedećih mjeseci, to je pitanje dal će biti CG22 ili CG24 ![]() Mislim, hvala ti na tvojoj sugestiji i siguran sam da znaš o čemu pričaš jer se time baviš. Ali velika stvar koja me živcira kod della je da za 6000kn postoji još uvijek šansa dead pixela. Mislim da ću rađe stickati uz manju rezoluciju i dijagonalu sa savršenim prikazom boje, nego da idem na veću rezoluciju sa lošijim prikazom boje + moram kupiti kalibrator odmah + riskiram dead pixele i tint problem. Pošto sam trenutno poluprofesionalac, a težim da budem profesionalac i ako sam investirao u komp i profi fotoopremu, onda mogu i u profi monitor. Ionako samo to radim na kompu. Sve ostalo me zadovoljava. Imam brzi komp, dosta rama, brze hardove, tablet, dobru fotoopremu, za sada je bio najslabija karika monitor, a uskoro će se i to promjeniti. Sad da kupim monitor za 6000kn i onda da ga veselo stavim na stol i shvatim da ima nekih dječjih bolesti (dead pixel ili tint problem), pa mislim da bi dobio šaku ravno kroz matricu. I da se još onda zajebavam s našim trgovcima i riskiram da ga ne zamjene. Mislim da si to ne želim priuštiti. Pričekat ću još koji mjesec da vidim kako će se razvijati financije, a onda ću odlučiti da li će to biti Eizo ili neki drugi proizvođač. Trenutno mogu kupiti della, al eiza još ne. A razgovarao sam s nekim forumašima i općenito čitao i eizo je bog, tak da... Svakako se svima zahvaljujem na sugestijama
![]() |
#25 |
Freelancer
|
Kako hoces, ali kolko se sjecam kod nas bez beda zamjenis DELLa ako ima dead pixela kad ga upalis a u boljim trgovinama ti daju i da isprobas (a osim toga to ti se moze dogodit i sa EIZOm i bilo kojiim drugim, nitko nemoze garantirati da nema dead pixela dok ga se ne upali). E sad ako 6 razlicitih DELLova koje ima/radim/vidim svaki dan (kuci/na poslu) nijedan nema dead pixele ni nakon 2-4 godine meni to dovoljno za preporuku a ti kako hoce ![]() BTW imamo jos i 5 Samsunga 20-24" i nijedan nema dead pixele ni nakon 4+ godine upotrebe (204T i jos neki modeli). Sretno u skupljanju para (BTW jasno ti je da ta monitor ako ga prodajes nakon koju godinu gubi na cijeni jedno 80% - to ti je kao kod skupih auta - odlicni su dok su novi a "loshi" kad se prodaju je rnikog nije briga kolika je doplata bila za dodatnu opremu ![]() Sretno
![]() |
#26 |
Premium
|
Ma za prodaju znam, ali eizo dobro drži cijenu, a i nisam baš zainteresiran za kasniju prodaju. Ostavit ću ga svakako. Ostavit ću i svoj stari Eizo. Ma evo ti imaš dobra iskustva, ali po internetu i sa ovoga foruma gro ljudi ima stvarno loša iskustva. Da, ali zastupnik za EIZO u Hrvatskoj je u dobrim odnosima samnom, tako da je puno lakše rješavati garanciju nego u nekim drugim dućanima ![]()
![]() |
#27 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
cudi me da nisi uzeo u obzir legendarni nec 2490wuxi http://www.tftcentral.co.uk/reviews/nec_2490wuxi.htm Samo ne znam je li dobavljiv u Evropi uopste. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
8-bit Gen.
Datum registracije: May 2004
|
Citiraj:
Probaj pod istim nazivom jedan CG Eizo naci da se negdje prodaje i zapitaj se zasto Eizo to ne dozvoljava? Mada bi isto mogao finu zaradu takvom prodajom ostvarivati kao i NEC. Google ce spojiti rijeci i voditi te na razne strane, ali daj probaj naci jedan takav Eizo CG monitor? Ili jos bolje, zasto Eizo ne generira toliko povratnika za drugu mladost? ![]() Da ne bude zabune, Nec 24x je odlican monitor, samo NEC je nista manje poznat (posebno preko bare) kao monitor (24x,26x...) koji isto ne mora od prve doci kako treba. Pixel problematika je sve samo nepoznanica kod modela. Dakle vrhunski monitor, ali tek malo bolje kontrole kvalitete proizvoda od HP/Dell-a. NEC se godinama moze nabaviti kod nas. Problem je samo (razgovarao) sto se radi o pojedinacnim narudjbama, i ako dodje s greskom, ceka te isti proces moljakanja i vracanja. Samo sto mu cijena radi dodatne probleme u narudjbi + odusevljenje dilera koji se mora baviti pojedinacnim vracanjem, u sasvim neredovitom i malom prometu interesa za modelom. Drugim rijecima u HR = dvostruko nezgodno i moguce nezahvalna kupovina. NEC-a se mora kupiti na nekom velikom trzistu i u dobrom ducanu s pristojim skladistem. Ni prijasnji Akord, nikad nije previse nabavne prakse imao sa 24/26x a Spectru da i ne spominjem. Istina, treba biti posten i reci da je NEC s pojedinim modelima, okrutno kaznjavao EU trziste i prodavao ih samo preko bare. ... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Citiraj:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Premium
|
Zanimaju me samo widegamut monitori.... Pošto mi je cijeli workspace u adobeRGB Citiraj:
Ima ga optimum.
MacBook Pro 15" (late 2011), 16GB RAM, Quad 2.2 i7 Asus PA246Q Wacom Intuos 4 M Zadnje izmijenjeno od: NITROS. 12.04.2011. u 02:18. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|