|
![]() |
#1 |
"Samo vodu ne!"
Datum registracije: Jan 2007
|
Kompaktni aparati sa izmjenjivim objektivima (MILC i sl.)
Nisam profesionalni fotograf. Pa čak ni entuzijast. Ali ipak često koristim fotoaparat za posao (design, arhitektura) i pritom mi je velika prednost stalno uz sebe imati aparat koji okida barem solidne fotografije. Već neko vrijeme koristim Canon 350D (kit), i mislim da sam naučio iskorištavati većinu mogućnosti i izbjegavati većinu mana. Kvaliteta fotografija na 350D mi je zadovoljavajuca (osim relativno velikih izoblicenja kit objektiva), ali ipak sve ćešće "zaboravljam" 350D i fotkam mobitelom. Najkasnije prilikom obrade se pokajem naravno. Malo sam provirio i vidio da su se u posljednje vrijeme pojavili kvalitetni kompakti sa izmjenjivim objektivima (Nex-3/5, Olympus PEN...), i to mi se čini vrlo privlačnim rješenjem. Dobar fotoaparat u džepu jakne. Što vi mislite o takvim aparatima? Koji bi preporučili? Stvari koje su mi važne: 1. mogućnost brze i efikasne ručne kontrole (ISO, shutter, zoom, focus) 2. barem solidan IDIOT mod 3. mogućnost kasnijeg upgradea na objektiv koji će biti dobar za arhitekturu 4. snimanje videa 720p/1080p (ali nije uvjet) 5. ne više od 4k kn u startu Hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
music freak
Datum registracije: Jan 2004
|
Citiraj:
zaboravi,ukratko.... kad stavis kit ili zum (osim ako nije fiksan) nema tog djepa u koji ce ti stati...kad ih vidis u zivo shvatit ces da to nisu mali vec ogromni aparati sa prosjecnim slikama i sa prosjecnim performansama...ako oces kompakta kupi Canon s95,Panasonic lx5 ili Olympus xz-1 ili sacekaj Sony hx9 bit ces vise nego zadovoljan.
LENOVO LEGION 5 Pro Gaming Laptop (AMD Ryzen 7 7745HX,RTX 4060,32gb DDR5,2tb SSD) Zadnje izmijenjeno od: joolka. 01.04.2011. u 01:51. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
"Samo vodu ne!"
|
Ma imam i kompakta (Olympus C770 UZ), ali ručne postavke na njemu su totalna muka. Za sve živo treba kopati po izbornicima...A i nerado bih se degradirao sa 350D+kit na nešto lošije, kad i sa 350D udaram u zid... Hm... Moram ići vidjeti kak izgledaju ti Nexovi i Penovi...fizički... A zašto misliš da rade "prosječne slike sa prosjecnim performansama"? Sudeći prema reviewima po netu, Nex i Pen daju slične rezultate DSLRima...Nije li to koncept cijele priče tih aparata? DSLR kvaliteta u malom pakiranju... Zadnje izmijenjeno od: estugarda. 01.04.2011. u 03:22. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
the letter
Datum registracije: Sep 2005
|
NEX ti ne bi preporučio s obzirom da ima dosta loše kit objektive a i veličina (odnosno praktičnost) je upitna. Uzmi ili PEN ili GF2. Panasonic ima bolje prime objektive i fotići su im daleko brži od Olya (fokus i generalno korištenje). Također su im kit zoom objektivi kvalitetniji (14-45) ali je zato Olyev retraktabilan pa je manji kada se ne koristi. Senzori u svim tim fotićima (osim u NEX-u koji ima APS-C senzor) su 4/3 što znači potpuno isti (po veličini) kao i u Olympusovim DSLRovima (E-520 i kompanija), samo je mount drugačiji. Oni su kompaktni samo po svojoj veličini...
![]() |
#5 |
"Samo vodu ne!"
|
Hvala. Prvom prilikom idem malo istražiti tog Panasonica. A možeš li objasniti zašto su točno Nexovi kit objektivi loši? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
the letter
|
Tako kažu reviewovi po netu. Ja sam osobno malo slikao sa NEX5 i čini mi se kao ok aparat ali mi se ne sviđa (ne)kompaktnost. Dosta je veliki pogotovo sa kit zoomom koji dolazi sa njim. Ako ti zoom nije neki faktor, onda GF2 (ili GF1 ako baš nisi ljubitelj touch screena) + onaj 20mm F1.7 kojeg sam ti gore stavio je apsolutna win kombinacija. Taj 20mm objektiv ti je vrlo brzo nakon puštanja u prodaju dospio među kultne objektive u m43 svijetu zbog brzine i oštrine. Sony nema ništa takvo u ponudi a ni Oly nije baš blizu.
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
posto ti trebaju solidne fotografije, mislim da bi te napredniji kompakt zadovoljio. neki s wide angleom bi ti bio savrsen ako fotografiras arhitekturu...jel ti treba tako nesto? u svakom slucaju, isao bih na neki canon, sony ili panasonic kompakt. MILC i slicni nisu kompaktni ako ih usporedujes s kompaktima, ali su kompaktniji i bitno laksi od DSLR-ova. Ako ti je muka kopat po izbornicima, zaboravi na NEX. Neki dan sam ga isprobao u ducanu i muka je snalazit se po izborniku. Posjedujem Panasonic 20mm i odlican je. Neces naci losi review za njega. Ako zelis ici na MILC, najbolje ti je uzet olympus i panasonic 20mm + 9-18 olympus wide angle ako ce ti trebat. No sve to mislim da te nece kostat ispod 4000kn. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
"Samo vodu ne!"
|
U principu trebam dobru ravnotežu. Fotkam arhitekturu (gdje mi je cilj izbjeći perspektivne defromacije), ali i detalje (ponekado pod slabijim svjetlom). Vrlo rijetko čak i makro. Prije sam nadobudno vukao sa sobom Canon 350D (kit i 50mm) i tripod, ali s vremenom me sve to počelo prilično nervirati. Spreman sam mrvicu degradirati kvalitetu, ako sve mogu dobiti u kompaktnijem aparatu. Za primjer, prije 350D sam imao Olympusa C770-UZ koji je trebao biti takav kompromis. Zapravo i jest donekle, ali danas je rezolucija 4MP premala, a i kvaliteta slika više ne zadovoljava. Ima puno šuma. I ono što me najviše smetalo, iako taj Olympus ima ručno podešavanje ISO/shutter/fstop, treba uvijek kopati po menu-u da bi se naštimalo kak se spada. Rado bih imao sve te ručne postavke na hardverskim dial-ovima. Barem djelomično kao na 350D. Vidim da je teško kupiti čak i MILC/EVIL za 4k. Panasonica GF2 još nema kod nas po trgovinama, a GF1 je skuuup (5-6K u startu). Imam jednu dosta povoljnu ponudu za skoro novi Nex-3 sa kit objektivom, ali sad sam skeptičan, jer izgleda prema vašim komentarima i fotkama da Nex uopće nema hardverske komande za ručno podešavanje. Ovaj Olympus Pen je relativno povoljan, a i sviđa mi se uvlačenje objektiva. Djeluje mi kompaktno. Naročito u usporedbi sa 350D. Ali opet, nije mi jasno ima li ručne upravljanje sa ISO/shutter/fstop? Zna li netko? EDIT; Izgleda da ni Oly Pen E-PL1 nema ručno hardversko upravljanje postavkama. Zbog toga je meni neupotrebljiv. Postoji li sličan aparat koji ima? Postoji li možda običan kvalitetniji kompakt koji ima hardverske dialove za podešavanje? Zadnje izmijenjeno od: estugarda. 04.04.2011. u 16:24. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
Samo bi obratio pažnju na tripod, pošto daleko od preporučljivog kad je već ta sfera fotografije u pitanju. Na kraju ne brani ti nitko da zaboraviš na tripod, ali zar nije bolje uložiti koju više kunu u jedan od ovih novih perolakih karbonskih jer mislim da stoji izjava koju sam negdje pročitao da su stativ i difuzor za blic dva najbolja ulaganja u svijetu fotografije, naravno kada pričamo o manjim iznosima. Osobno radije bi nabavio kakvu dobru torbu za 350d, i brzu 35-icu/50-tku, neki kompaktan i lagan stativ nego išao na navedene modele, jer slične zahtjeve od svoje foto opreme imam radi posla, interijeri, zatvoreni prostori, distorzija radi ravnih linija itd. Nedavno uz Vanguard-ov stativ mi je stigao Kata katalog, ostao sam ugodno iznenađen funkcionalnošću pojedinih modela torbi, valjda kako nisam mnogo obraćao pažnju na taj dio opreme. Najbolje bi ti bilo sa Lightroom-om ili nekim drugim softverom koji čita EXIF provjeriti žarišne duljine i vidjeti najčešće korištene pa onda po tome odlučiti šta dalje, samo baci pogled na usporedbu Field Of View kod APS-C i 4/3, a onaj FullFrame itako je bezveze. ![]() Čekaj da se kolega Mar raspiše, on bi to trebao imati u malom prstu. ![]() The Kompakt. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
the letter
|
Citiraj:
Također, ako želiš kompakt koji ima dial za namještanje brzine okidača/blende + gumb za ISO pogledaj Lumix LX5. Inače, što se tiče prenosivosti, to je meni bio primarni uvjet kod odabira aparata jer sam znao da ako uzmem neki "normalan" DSLR da ću ga većinom ostavljati doma zbog glomaznosti. Na kraju sam se odlučio na m43 odnosno točnije na Panasonic G1. Aparat sa namontiranim 14-45mm kit objektivom i quick release plateom (kojeg praktički nikada ne skidam) + 45-200mm objektivom + Metz 50 AF-1 blic mi stane u ovu torbu. I u prednjem pretincu mi još ostane mjesta za CPL filter, novčanik, vozačku i prometnu ![]() ![]()
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | ||
"Samo vodu ne!"
|
Citiraj:
Nisam fotograf i moj krajnji proizvod nije fotografija i samim time ne moram producirati tehnički besprijekrone fotografije. Defintivno hoću eliminirati torbu i stativ. Imaš li kakav link za usporedbu Field Of View kod APS-C i 4/3? Nije li FullFrame superioran senzor? Ili nisam shvatio duh ironije? Čekamo Mara... Što se Leice tiče; no go. Nisam ni inače prijatelj retro pristupa. Naročito ako degradira funkcionalnost i/ili ergonomiju. To je onak objektivno. A subjektivno; teško da se može kupiti nešto ružnije za $7-8K. Citiraj:
Panasonic G1 je lijepa stvarčica ali jednostavno mi se ne čini opravdano prelaziti na njega sa 350D. I nije puno manji. Za sada mi se najbolji kompromis čini Panasonic Lumix DMC-GF2 kako je već gore predloženo. Ali nema ga još za kupiti...Mislim da ću malo pričekati. Zadnje izmijenjeno od: estugarda. 05.04.2011. u 14:52. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
the letter
|
G1 samo samo spomenuo jer razumijem tvoju patnju ![]() ![]() Ali kada bolje razmislim, Reboot prodaje samo tijelo za 1500kn. Dodaj na to 20mm i eto ti dosta kompaktan fotić za (relativno) malo para. Enihu, nemoj očeivati da će ti GF2 biti jeftin kada dođe. Na BHPhotoVideo je sa 14-42 $600 a sa 14mm $700. Kada to dođe do nas pretvori to u eure i dodaj još malo. Zapravo možeš dosta dodati. Npr GH2 kojeg ja gledam uzeti iz Amerike tamo sa 14-140 zoomom košta $1500. Kod nas je 14000kn. Ja ću doduše uzeti sa 14-42 objektivom što je nekih $1000 a kod nas ga uopće nema. Vjerujem da će kod nas biti nekih 8000kn... I da, samo da kažem da IMHO nema opravdanja za takve cijene ni tu ni vani ali tako stvari stoje nažalost ![]() Koliko sam ja gledao reviewove, LX5 je trenutno top kompakt po kvaliteti i performansama. Ako te to ne zadovoljava, onda ti definitivno trema neki veći senzor.
![]() |
#13 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Mislim da tebi ne treba DSLR. Gledaj kompakte koji rade RAW fotke. Nemaš puno razmišljanja oko objektiva. 24 i 28mm je dovoljno široko za sve što fotkaš, a i dobar zoom imaju. http://snapsort.com/roundups/best-ra...igital-cameras Konkretno, ova 2 Canona imaju 28-105 što bi trebalo biti i više nego dovoljno. A ako ti treba zoom preko tih 105mm, ostatak love uloži u zoom objektiv za 350D pa ga nosi kad ti baš treba.
![]() |
#14 | ||||
"Samo vodu ne!"
|
Citiraj:
A gdje je taj oglas? I gdje su inače "najbolji" oglasi za foto opremu? Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||||||
Premium
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() Imaš ovdje (na njihovom kanalu) par aparata koji su spomenuti, aps-c versus 4/3, potom oly vs panasonic itd. Testovi su im zanimljiviji, dobiješ mnogo bolju sliku oko upotrebljivosti, veličine, a znaju nasmijati čovjeka. ![]() EDIT: Citiraj:
Meni poznati: Fotozine.org Forum.hr HRPC Citiraj:
![]() Zadnje izmijenjeno od: tOta. 05.04.2011. u 18:42. |
||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||||
"Samo vodu ne!"
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Hvala za linkove i savjete. Zadnje izmijenjeno od: estugarda. 05.04.2011. u 21:42. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
the letter
|
Slažem se. Pogotovo zbog ovoga: Citiraj:
Na G1 recimo možeš ići do ISO 800 i da još uvijek sa Noise Ninja ili sličnim alatom dovedeš šum u praktički nezamjetne razine. Pogotovo ako ti ne treba za neki ispis velikog formata. Na novijim m4/3 aparatima ta se granica penje na 1600 ili više. S time da sa onim pancake 20mm f1.7 objektivom možeš donekle kompenzirati potrebu za većim ISO vrijednostima dok je širina dosta velika pa ti čak ni f1.7 ne prestavlja neki problem sa DOF. Pogotovo ako se malo udaljiš od objekta. ![]() Samo što za te pare možeš kupiti novi auto niže srednje klase ![]() Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
|
Panasonic G1 nije niti puno veci od EPL1, taman je veci da imas bolji grip i ukljuceni EVF. +I ima okretni LCD. Nekima je to dovoljni kompromis da uzmu nesto veci aparat. Uostalom, usporedi ih: ![]() A usporedba m43 i Dslra - osjeti se razlika u dimenzijama, pogotovo u tezini. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
"Samo vodu ne!"
|
Pa dobro, nije drastična razlika u veličini između GF1 i G1, ali isto tako nije ni zanemariva. IMHO omjer veličina kao kod G1 i 350d. A pazi u usporedbi sa GF2; ![]() (Precizno sam skalirao fotku) Zadnje izmijenjeno od: estugarda. 06.04.2011. u 17:43. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
|
nisam znao da su GF2 toliko smanjili...nice |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
"Samo vodu ne!"
|
Da. Još da zamjene objektive bilo bi savršeno. Znam da je Lumix 20mm super, ali moram imati malo zoom manevra na početku... |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
the letter
|
14-42 nije stabiliziran jer Oly ima stabilizaciju na senzoru a Panasonic na objektivima... Čisto za razmotriti... Ima jedan oglas na njuskalu GF1 sa 14-45 + 45-200 ako te zanima. Oba objektiva su stabilizirana.
![]() |
#24 |
Premium
|
Par slika usporedbe radi: ![]() 20mm - 14-42 - 14-45 ![]() ![]() 20-ku za nositi, ovisno o financijama poslije uzmeš 14-42 ili 40-150 zavisno šta ti treba. Ostao sam paf kada sam maloprije vidio mogućnost micro 4/3 i svih mogućih adaptera npr. za Canon, Nikon, Leica M, Pentax (31mm 1.8 Limited!!!) itd. Još jedna zanimacija viška od danas, micro 4/3. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Guest
|
Odličan tekst. Kvalitetno štivo i "naučio" sam više nego kaj bi da sam 3 sata po wikipediji tražio :P |
![]() |
![]() |
#26 |
Premium
|
http://www.four-thirds.org/en/special/matching.html na ovoj stranici mozete isprbati kak izgledaju svi objektivi na svim m43 tijelima. odaberete tijelo i onda samo sibate lece, mozete rotirati i sl. odlicna stvar za usporediti omjere velicina |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|