|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Problemi sa pregrijavanjem
Možda će ovdje netko znati nešto detaljnije vezano uz problem. Imam laptop hp pavilion dv7-2250em kojemu je tvornička konfiguracija sljedeća: Intel Core2Duo T6600 2.2ghz 800mhz fsb Ati Radeon 4650M 1gb gddr3 2x 320gb 7200rpm hdd 4gb DDR3 1333mhz koji rade na 800mhz zbog fsb-a Ugradio sam procesor P9500 zbog vise casha i zbog veceg fsb-a da dozvoli ramu da radi u punom potencijalu... Nakon ugradnje se laptop grije kao lud, isprobao sam sve. Klasicnu promjenu paste na procu i grafi, sa as5 i mx3 pastama, promjenu termal padova po memoriji grafe... nista ne pomaze laptop se stalno pregrijava... radi na visokim temperaturama u idlu premda bi P9500 trebao biti hladniji od T6600 Kasnije još priložim slike da se vidi o čemu se radi. Jednostavno više nemam ideje što se još može napraviti. The usual suspects sa prašinom i ventom te upitnom količinom nanešene paste su isključeni jer sam to sve već 15puta provjerio i na dugačijih načina izveo. Pada mi jedino na pamet pregrijavanje zbog većeg FSB-a i frenkvencije memorije, premda ni to vjerovatno nije problem. Svaka ideja je dobrodošla |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Hlađenje laptopa je rađeno za T6600 i kad si stavio proc koji se više zagrijava, normalno je da cooler to ne može podnijeti. Imaš 3 rješenja: 1. stavi bolji cooler (malo teže obzirom da se radi o laptopu, ali na ebayu se nađe svašta) 2. vrati stari proc 3. kupi postolje za laptop s hlađenjem (nešto ovako)
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Sasvim suprotno, proces P9500 radi na manjoj voltaži i manje se grije... cooling pad sam uzeo jer ne zelim da mi laptop krepa prije vremena. Stari proc sam nazalost prodao ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Jel ti mislis na T9500?
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Premium
|
Citiraj:
P9500 radi na 0.9-1.25v @alister, je cooler je svuda topal i povlaci visoke temperature po procu-grafi i na jedan od hdd-ova laptop je stalno na cooling padu, ali ni tako ne smijem gejmati jer temperature skacu previse, mislim na 100C+ gpu.... sto se tice samog nanosenja pasti, isprobao sam vise nacina... uvijek isti rezultat, isprobao sam isto tako i razlicite kolicine, od skroz malo skoro nikako do puno paste.. ako previse stavim jos je topliji. mislim da je tu i sa gpu-om nesto upitno jer ako nije na napajanju laptop onda sve steka, wmp, word, excel, aero bas sve... sve ideje dobrodosle, laptop rastavim i sastavim u 20min pa nije bed. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Nov 2009
|
neovisno o voltazi logicno je da se jaci procesor vise grije. ti nemaš rješeno hlađenje za njega. kao što se može vidjeti iz tvog linka max spojna temperatura je veća na p9500 procesoru
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Aug 2009
|
jedan OT, gdje si uzeo termal padove i jesi probao sa orginalnima koji su bili u njemu
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Premium
|
Citiraj:
Originale nisam dirao, ovo je tek kasnije bio ocajnicki potez za smanjenje tempo-va... mislim da cu naruciti heatsink od paviliona sa quad core processorom jer mislim da vijci odgovaraju nesto ovako inace stvarno neznam sta se joz moze napraviti |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Aug 2009
|
ja trpam u laptope ac ceramique a nema je više u linksu pa sad i onu od 12 kn iz electronic centra i nema u razlici temperatura, barem koliko sam ja skontao kako ti se vrti ventilator, dali se vrti stalno ili povremeno, dali se vrti jače nego inače, ako se slabo vrti možda u speedfanu podesiti ručno ako se može, premda sumnjam da će uspjeti, jel ti šljaka onaj intelov speedstep, dali padnu temperature možda je fizički drugačiji taj P9500 od origigi proca pa nema dobar doticaj sa coolerom, ne bi se čudio da su to nekako izveli, evo šta mi google izbaci od slika http://cdn.cpu-world.com/Images/uplo...L_00003899.jpg http://cdn.cpu-world.com/Images/uplo...L_00002557.jpg to je onako što mi pada na pamet
![]() |
#15 |
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
kad već imaš tih termalnih spužvica i viška stavi po jednu na jezgru procesora i grafičke i probaj onda kakve su temperature. što se tiče pipe-a mora biti vruć od jezgri prema radijatoru cijelom dužinom, ako je samo kod jezgri onda ti je "pobjego plin" |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
Da nisam probao samo sa spužvicama... neznam dali ih još toliko imam, to isprobam veceras pa javim rezultate. edit: nisam siguran što se točno grije jer cijela strana laptopa na kojoj su grafa i proc bude zagrijana |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Cisto onako pucanj u prazno.... Da li temp citas sa nekog programa tipa everest ili mjeris kakvom sondom? Pitam zato sto je poznato da se javljaju kvarovi tih senzora.... Ako ti grafa fura preko 100 C to znaci da lap sa donje strane postaje toliko vruc da se ne moze dotaknuti skoro... Moja toshiba recimo bude vrela dole,a temp su oko 60...
![]() |
#18 |
Premium
|
pajp, bakrena cijev mora biti vruća cijelom dužinom do onog "radijatora" gdje vent ispukuhe vrući zrak. Ako je vruć samo oko proca i gpu-a a dalje hladan onda imaš problem da si slučajno oštetio pajp i da je iscurio plin. Kad upališ lap probaj odmah kontrolirati jel toplina "putuje" od jezgri prema kraju, provjeravaš prstima |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
|
Ne znam kako bi lega ostetio pipe...jedino da je lupao po njemu cekicem ili ga isao savijati...sto vjerujem da nije slucaj. Moguca bi bila tvornicka greska, ali onda bi imao problem i prije mjenjaja procesora. Znaci problem je: Ili drugacija gemoterija samog proca pa on nije u dodiru sa hladnjakom kako treba (isto vrijedi i za graficku)-no ovo se kompenzira pastom,osim ako se radi o velikom odstupanju. Drugo, neispravni senzor pa krivo ocitava temp.Ali vjerujem da je ovo eliminirao "prst metodom". Trece je da se proc stvarno vise zagrijava, a pajpovi i hladnjak opcenito nisu dizajnirani za te temperature. Cetvrto, eventualno da se ugradnjom novog procesora promjenio rezim rada ventilatora, tj. da se on ne pali kad treba. No ovo ne vjerujem da je slucaj, posto se vent pali ovisno o temperaturi.Prema tome ako se jace grije ovaj bi trebao se normalno paliti. Tu se prica vraca na kvar senzora ili tako nesto...
![]() |
#20 |
Premium
|
Da, to su "the ususal suspects"... nevjerujem da je pipe igdje ostecen jer ga nisam ni lomio ni nista tome slicno, zapravo vise me brine temp grafe koji je ultra porastao i mislim da on "via pipe" povisuje tempove proca. Rezim rada venta je isti koliko sam primjetio s tim da se vent skoro nikako nije ni palio sa starim procom dok se samo surfalo i eventualno editirao neki text i slicne manje zahtjevne stvari. Palio se (uz igrice) tu i tamo ako se gleda film ili slicno, znaci po potrebi. u biosu sam stavio trenutno "fan always on" iz ocitih razloga... prije toga se palio kada se zagrije ali onda i pici non-stop jer je lap topal. Tempove sam testirao mislim sa cak 4-5 programa istovremeno i svi mi daju visoke tempove sa minimalnim odstupanjem od programa do programa. Undervoltanjem se smanji temp procesora ali graficka i dalje grije urnebesno i povlaci tempove na proc i blizi hdd dok drugi hdd ostaje relativno hladan. Jedina stvar koja mi jos ovako pada na pamet je da nisam vratio onu crnu traku oko mjesta na hladnjaku gdje prisjeda gpu ali ni ne mogu zamislit da bi ona znacila toliku razliku u temperaturi. Trenutno je laptop konstantno na cooling padu i ne igram nist jer ne zelim shebat dok ne nadjem rijesenje... znaci po mojoj nekoj procjeni mislim da mi najveci problem pravi gpu. Jedina zesca razlika sa ovim processorom je ta sto je njegov FSB 1066mhz i tjera ram na tu frenkvenciju, stariji T6600 sa FSB-om 800mhz je ogranicavao u tom smislu rad memorije koja je DDR3 1066mhz.... a da, grije toliko da ne da ga ne smijem dirat vec mislim da ce se plastika istopiti.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
|
crna folija koja služi kao izolator. meni se sve čini da je problem u kontaktu gpu-a i hladnjaka. obično svi proizvođači tu stavljaju temalnu spužvicu umjesto paste. kad bi barem znao što je bilo pasta ili termalna spužvica. ako je bila TS a sad je stavio pastu ona ne može napraviti kontakt između gpu-a i hladnjaka jer je razmak prevelik. ja sam to rješavao piganjem pajpa i spuštanjem do jezgre al na njegovom slučaju je to teško izvedivo zbog konstrukcije hladnjaka. po meni treba staviti spužvicu na gpu i to original ako je sačuvao ( ne kineza) |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
|
usput skini zadnji bios ako već nisi |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
|
Ha....nisam znao da stavljaju nekakve spuzve sada....aj svasta. To mora da ima jako dobru toplinsku vodljivost ta spuzva. Inace ne kontam zasto to rade...sta, grafa je na nizem nivou od cpu-a? Pa ti cipovi prakticki isto izgledaju...ne kontam cemu nekakvo kompenziranje ravnine sa spuzvama. Al dobro, nemam bas iskustva u rastavljanju raznih laptopa (osim svoga) pa... Edit: @capri: Sad sam shvatio o kakvoj crnoj traci pricas.... Ne, ta traka ne moze utjecati na temp. Nisam siguran cemu ona sluzi kod tebe. Ali kod mene na maticnoj ima ista stvar oko northbridga...samo nije crna. Kolko sam shvatio tamo je stavljena zato da cooler ne nasjedne direkt na cip (koji nema heatspreder) kad ga stavljas...vec lezi na tom dok lagano ne stisnes drzace. Tako da se ne ogrebe cip slucajno. Mislim da je i kod tebe isti slucaj sa tom trakom...ak nije ne znam sta je onda..
![]() |
#25 |
Premium
|
nevjerovatno al vga čip je niži od cpu-a i ukjesto da prilagode pajp oni roknu spužvicu |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Premium
|
da dodam, cpu je viši zbog socketa i tu nastaje razlika u visini. capri, probaj ovo, stavi po kap paste na cpu i gpu namontiraj hladnjake i prišarafi do kraja onda odmah odšarafi i ako se pasta nije razmazala na gpu onda imaš tu problem sa kontaktom hladnjaka i jezgre. znaš šta ti je činiti, themal pad gore |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Premium
|
heh, na gpu-u je bila pasta... na drugoj slici se vide gpu i cpu u "originalu". original spuzvice ne znam gdje bih mogao nabaviti jer u ovlastenim servisima hp-a a i ostalih te termalne trakice nemaju. strucni naziv bi bio mislim "thermal conductive pad". Znaci pasta je bila na gpu, skinio pastu, stavio novu pastu u nekih 10 navrata na 10 razlicitih nacina i nikakva promjena. eventualno da moje spuzvice od kineza na provode dovoljno topline sa memorija graficke? memorija se vidi na slikama gore, 4 keksica oko gpu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Premium
|
p.s. po mom iskustvu se spuzvica kod laptopa stavlja kod slabijih gpu-ova koji se manje griju... no nisam siguran da je to tocno. btw. najnoviji bios je gore Zadnje izmijenjeno od: capri. 17.12.2010. u 11:04. |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Premium
|
jebga ne znam kako više pomoći. da si u zg probali bi sa drugim procom, nekako bi riješili to hlađaenje...ovako više nemam ideja |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|