Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > PC Ekspert > Novosti
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.04.2010., 20:02   #1
Roberto
Premium
Moj komp

Roberto's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Apple planira koristiti AMD procesore?

Apple in advance discussions to adopt AMD chips

Citiraj:
It is believed that Apple is working with AMD to expand its potential sources for CPUs in order to increase its flexibility and broaden its competitive options, but also likely in response to problems it has encountered with Intel.
Citiraj:
Given word of the ongoing discussions and briefings, Apple may also now have access to new information about competitive products AMD has in the pipeline. The company may also have original design specifications that AMD may be more willing to adopt than Intel just to obtain Apple's high profile business.
Citiraj:
The talks with AMD could also be part of a competitive leveraging strategy to keep Intel interested in retaining Apple's core business, similar to how the company has been rumored to be discussing plans to use Microsoft's Bing search engine in preference to Google's on the iPhone.
AppleInsider
Staro 19.04.2010., 20:17   #2
zippo
herr Flick
Moj komp

zippo's Avatar

Datum registracije: Oct 2005
Gdje ima dima ima i vatre ili patka ? Bilo bi zanimljivo vidjeti Apple powered by AMD

nema vise zippacha ......

zippo je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.04.2010., 20:28   #3
Mad_Duke
Guest

Bilo bi fora

Vidjet ćemo o kakvoj bu se kombinaciji na kraju radilo. Ali s obzirom na veličinu kompanje (i Apple i AMD) naspram Intela, ta suradnja bi bila više logična
Vidjet ćemo.
  Reply With Quote
Staro 19.04.2010., 21:31   #4
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Auuu, to nije dobro! Kakva ce zbrku tek sad imati naslovi na Jabucnjaku

Ljudi istom poceli savladavati i5/i7 prepoznavanje, a za koji mjesec ih mozda cekaju Opteroni u Pro seriji. Nezgodno bogme, ali cini se da je prelazak uvjetovan laksim prebrojavanjem AMD jezgri
Visage je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2010., 21:44   #5
tech
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2007
Zanimljivo, no ja još uvijek čekam kad bude bilo Apple powered by Apple.

Ako su se već odvažili na A4 (možda nas neki mlađi brat dočeka u lipnju), ne vidim što Stevicu sprječava da upogoni vlastitu proizvodnju CPU-a.
A i onda bi se eventualno razbila sva ona polemika apple vs. pc fenbojeva.
tech je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2010., 22:00   #6
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Citiraj:
Autor Visage Pregled postova
Auuu, to nije dobro! Kakva ce zbrku tek sad imati naslovi na Jabucnjaku

Ljudi istom poceli savladavati i5/i7 prepoznavanje, a za koji mjesec ih mozda cekaju Opteroni u Pro seriji. Nezgodno bogme, ali cini se da je prelazak uvjetovan laksim prebrojavanjem AMD jezgri

Odgovorno tvrdim da bi se barem polovici mek korisnika mogla prodat fora sa Hyper-Threadingom i "dodatnim jezgrama" a da ne bi imali pojma kaj je u kompu

Kad Stevo stavi reklamu na kutiju i izjavi "it's just works" to onda ne ostavlja ni najmanjeg prostora za raspravu među kupcima

Phenom X4 9850 BE&OCZ Gladiator MAX/DFI 790FXB-M2RSH/2x1GB SuperTaljent CL4/Sapphire 5850&AVerTV Hybrid Speedy/WD 320GB/Bare 120GB/500GB/Zamzung F3 1TB/Zamzung SE-S184/Corsair TX650W/Zamzung 205BW/TerraTec SiXPack 5.1+/Klipsch ProMedia 2.1

Amiga 1200 HD/DELL externi floppy :-)/Commodore 1084S
Jelc je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2010., 22:08   #7
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Citiraj:
Autor tech Pregled postova
Otkad je Stevo izbrojao svoje dionice - vjerovatno nikad. Vecina ljudi nakon teske bolesti promijeni ponasanje, ali tašti igraci ostaju isti ili postaju jos tvrdoglaviji u inacenju. A kako je krenula Adobe prica, vidimo da misli istim putem.

Citiraj:
Ako su se već odvažili na A4 (možda nas neki mlađi brat dočeka u lipnju), ne vidim što Stevicu sprječava da upogoni vlastitu proizvodnju CPU-a.
Vrlo rado bih volio vidjeti taj dan, ali bojim se...

Prije 2-3 godina sam stavio link u jednu od Mac tema u kojoj su Motorolini i IBM mozgovi iz razvoja priznali kako je "roadmap" PPC-a mogao nastaviti godinama i znacajno nastaviti pomak tempom, koji je G5 ponudio naspram G3/G4 krpanjima. Ali Stevina pohlepnost da se na svakom Macworldu mora pojaviti sa grandioznim najavama brzine (ni $$$ tv spotovi nisu vise bili dovoljni) koji jedu za dorucak i najbrzi PC... jednostavno je uzela maha. Pa se odlucio za najlaksi put. Jedino se morala promijeniti retorika u nastupu. Vise nije bilo vazno da je najbrzi stroj u galaksiji, vec da je i dalje "stroj koji ima duŠu" bez obzira na Intel srce

Citiraj:
Autor Jelc Pregled postova
Odgovorno tvrdim da bi se barem polovici mek korisnika mogla prodat fora sa Hyper-Threadingom i "dodatnim jezgrama" a da ne bi imali pojma kaj je u kompu Kad Stevo stavi reklamu na kutiju i izjavi "it's just works" to onda ne ostavlja ni najmanjeg prostora za raspravu među kupcima
Sam "i" u Intelovoj gami, ionako ima bas adekvatan prizvuk da se nadje u Mac proizvodu

>>>> PCE kante 2012 <<

>>>>>>>>> PCE & ostalo <<<<<

>>>>>>> Što sam Slušao? <<<<<<

>>>>> Gimnastika za Okulare & LCD Addendum<<<<

>>>>> P o s t ... M j e s e c a <<<<

Zadnje izmijenjeno od: Visage. 19.04.2010. u 23:37. Razlog: ... odogovor Jelcu ...
Staro 19.04.2010., 22:17   #8
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Ako ništa jedan plus sa AMD OSX based PC Imat će bolju podršku
Baja 001 je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2010., 22:29   #9
zippo
herr Flick
Moj komp

zippo's Avatar

Citiraj:

E kad to ne bi kostalo silne milijarde mozda bi i napravio. Kad je i IBM odustao od toga onda ne vjerujem da ce se Stevo upustati u tu avanturu. Proizvoditi samo za sebe i ne bi mu bilo previse isplativo, jednostavnije je prilagoditi sve za Intel a sad mozda i za AMD proceve. Ovako je dobit lijepa a onako bi je morao ulupati u neki FAB by Stevo

Staro 19.04.2010., 22:42   #10
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Citiraj:
Autor zippo Pregled postova
E kad to ne bi kostalo silne milijarde mozda bi i napravio. Kad je i IBM odustao od toga onda ne vjerujem da ce se Stevo upustati u tu avanturu. Proizvoditi samo za sebe i ne bi mu bilo previse isplativo, jednostavnije je prilagoditi sve za Intel a sad mozda i za AMD proceve. Ovako je dobit lijepa a onako bi je morao ulupati u neki FAB by Stevo
Stevo bi se rado napio krvi "zlim crnim ljudima" (IBM/Intel...) i zgazio sve "debele lijencine" tipa Google/Adobe sa nekim svojim procesorom. Ali zna da ce to ipak za ovog zivota ostati samo nedosanjani snovi.

Kad bi samo VIA-u mogao nekako nagovoriti, to bi bila osveta o kojoj bi i kukci pricali

"" citati po Stevi
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.04.2010., 22:54   #11
zippo
herr Flick
Moj komp

zippo's Avatar

Citiraj:
Kad bi samo VIA-u mogao nekako nagovoriti, to bi bila osveta o kojoj bi i kukci pricali

"" citati po Stevi
Nije VIA luda ici se bosti sa rogatima zbog Steve. A placanje patenata rogatima ? Nije to tako jednostavno ili bi Stevo krenuo u sasvim novom smjeru razvoja procesora kojeg jos niko nije smislio ? U obliku jabuke, sa jezgom od kostica

Staro 20.04.2010., 00:20   #12
gilgamesh
Registered User
Moj komp

Datum registracije: May 2008
Stevo trguje kao baka Marica na Dolcu.....za gospodu i onu "malo manju gospodu" "grincajg" i mrkva ista cijena ali juha je jakoooo skupa.
gilgamesh je offline   Reply With Quote
Staro 20.04.2010., 01:15   #13
Mad_Duke
Guest

Citiraj:

Ako su se već odvažili na A4 (možda nas neki mlađi brat dočeka u lipnju), ne vidim što Stevicu sprječava da upogoni vlastitu proizvodnju CPU-a. :rolleyes
Kao da je A4 radio Apple
  Reply With Quote
Staro 20.04.2010., 06:11   #14
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Prije 2-3 godina sam stavio link u jednu od Mac tema u kojoj su Motorolini i IBM mozgovi iz razvoja priznali kako je "roadmap" PPC-a mogao nastaviti godinama i znacajno nastaviti pomak tempom, koji je G5 ponudio naspram G3/G4 krpanjima. Ali Stevina pohlepnost da se na svakom Macworldu mora pojaviti sa grandioznim najavama brzine (ni $$$ tv spotovi nisu vise bili dovoljni) koji jedu za dorucak i najbrzi PC... jednostavno je uzela maha. Pa se odlucio za najlaksi put. Jedino se morala promijeniti retorika u nastupu.

Nekak sumnjam u ovo. G5 je do 2.5Ghz je imao fajn velike module za hlađenje, a od 2.5Ghz na više ugrađeno vodeno hlađenje:
http://www.youtube.com/watch?v=ZDyIIFyUpGI
Očito je TDP bio velik problem. Stevo je bio obećao i 3Ghz G5, al takav model nije nikad ugledao svjetlo dana.
S druge strane, na mobilnoj platformi se nisu bili makli od G4.
A sjećam se i da je tada netko radio testove uspoređujući dual socket Opterona (na Win platformi, naravno) sa dual G5, neki grafički paket je bio u pitanju, i da razlike nisu bile ni približne kako je Appleov marketing tvrdio tada.
stef je offline   Reply With Quote
Staro 20.04.2010., 08:29   #15
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Citiraj:
Autor stef Pregled postova
S druge strane, na mobilnoj platformi se nisu bili makli od G4. A sjećam se i da je tada netko radio testove uspoređujući dual socket Opterona (na Win platformi, naravno) sa dual G5, neki grafički paket je bio u pitanju, i da razlike nisu bile ni približne kako je Appleov marketing tvrdio tada.
i-stina je ovakva :

Nije receno tocno od koga u iNTELU, ali Jobs je dobio kratki uvid u Core Duo. Markkula je valjda ostavio prave kontakte Stevi ako ikad zatreba. Uglavnom, od svega sto je preletio, najvise ga je dojmila potrosnja! Platforme imaju vise manje stalne korisnike i posebno za stalne pro korisnike koji su ionako softverom vezani i uvijek dobivaju vise i bolje narednom generacijom. Tako da zbog njih nije bilo toliko preznojavanja. Ali njemu je najveca atrakcija na prezentacijama upravo PoweBook serija. Tu je uvijek volio s visine gadjati PC prenosnike i svijetu prikazivati kako su zaostali prema svemu sto Apple radi.

Ako si pratio povijest od Macintosh Portabilca, onda znas koliko mu je vazno bilo izaci na pozornicu s najvecim i najboljim prenosnikom koji nosi znak jabuke. Od portabilca pa do vremena 680x0 Powebook-ova, to je stvarno, ali stvarno bilo bez ikakve zadrske istina: 540C Blackbird, kad se samo sjetim, koji je sramotio ama bas svakog PC prenosnika. Od prvog ikad trackpada, pa stereo zvucnika (i to kakvih!) PCMIA, Ethernet... ma nema svrhe nabrajti koliko je toga bilo. Doduse, zlobnici bi rekli, bez Steve na kormilaru i daleko od Apple-a

Stoji ovo sto spominjes za G5, odnosno tadasnji "zid" PPC 970. Nakon sto je dobio spomenuti uvid u Intel CD atrakciju, a vec je ionako bio na rubu zivaca jer je svake godine (kao i obicno) po uzoru valjda na Atari... zaletavao se s obecanjima na koje ga bas nitko nije tjerao. IBM je trazio vise vremena za TDP soluciju na mobilnom planu, a buduci da znamo strpljivost Jobsa, on to vise nije zelio cekati. Ne zaboraviti da je IBM cak i u danima suradnje, uvijek bilo najveci predmet njegove mrznje. IBM je uvijek bio na prvom mjestu njegovih simbola poimanja sto je zlo u IT svijetu i samo je privremeno stavio na mirovanje. Intel on mrzi jednako kao i IBM, samo sto mu treba pa je smirio epitete. Kad bi se napravio video sa svim javnim psovkama na racun Intel i IBM-a, vjerujem da bi se mogao napraviti cjelovecernji spektakl po minutazi.

Zasto je Stevo mrzio Intel? (druga minuta)

No PC svijet je dostizao lagano sve te prepreke i on vise nije bio zadovoljan sto Apple ne moze kao prije svake godine izlaziti sa brdom senzacija u prenosnom svijetu. Posebni naglasak na njegovu opsesiju naspram PC-a : b R z i N o m ! Tako da je zbog najava i kasnjena (izmedju ostalog) sa prenosnim G5 jednostavno pukao i desilo se to sto se desilo.

Citiraj:
Nekak sumnjam u ovo. G5 je do 2.5Ghz je imao fajn velike module za hlađenje, a od 2.5Ghz na više ugrađeno vodeno hlađenje
Citiraj:
Očito je TDP bio velik problem. Stevo je bio obećao i 3Ghz G5, al takav model nije nikad ugledao svjetlo dana.
Samo naspram G3/G4, sam G5, posebno DP verzije (1.8/2.0 i 2.5 DP) su zbilja bile vise nego prilican pomak u brzini! Itekako se sjecam Dual 1.42 G4-e, s kojom sam 3x manje pluginova mogao ucitati naspram 2.5 G5-ice i jos imati vise nego komotnog lufta. Uzmi u obzir da su Opteroni bili velika snaga, pa je cak i Cray pruzio ruku suradnje i pozelio ih smjestiti u svoje škatulje. Od 68x00 dana (...SE30/ II / IIfx ...) prica o brzini je vrlo cesto bila s pokricem. Ali nakon prvih modela PowerPC 600... PC je redovito bio, u najgorem slucaju jednak, a puno cesce brzi od Mac-a. Zato su i krenule sve one promocije na razini sprdanja s brzinom. Kruna kaskanja je upravo nastala na peronu G3-G4, kad ne samo sto je kaskao brzinom i kamufliranjem stare generacije u novoj obleki, vec i sve sporijim usvajanjem novina koje je PC daleko brze dobivao. Pa ne trebam spominjati cekanje na SATA-u i sve ostale stvari zbog kojih se Apple crvenio pred Pro korisnicima, dok su pitali zasto i oni to nemaju kao PC? Probat cu veceras pronaci taj link. Na forumu sam ga stavio, ima valjda godinu dana u nekoj raspravi. Uglavnom, poanta je da je IBM mogao nastaviti pricu ali ne pod tempom koji je ovaj trazio. Ali to je prilicna prica koja onda vuce i Motorolino gubljenje interesa i razinu prioriteta koju je IBM imao prema Apple suradnji. Nije on bas tako "mala" kompanija i imao je ionako vise nego dosta posla i projekata. Godisnje listanje patenata ionako broji vise nego pola kompanija za citavog zivota

U videu se nalaze skoro pa svi ljudi iz razvoja i dizajna. Kako danas zvuci mini paradoksalno da je samo godinu iza ovih PPC fanfara, svaki od tih ljudi morao pricati istu pricu ali za okret od 360 stupnjeva :

...

>>>> PCE kante 2012 <<

Zadnje izmijenjeno od: Visage. 14.05.2010. u 12:50. Razlog: koristenje cari 24h Edita :)
Staro 20.04.2010., 08:37   #16
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Jabuka je oduvijek imali jak marketing. Po mome mišljenju, radi se o većem profitu kojeg Stevo žel ostvariti. Naime, 90% jabučara, kao i ostalih korisnika, ne bi moglo otkriti koji od kompova ima AMD, a koji Intela. A AMD je debelo jeftiniji. Nažalost, AMD još uvijek debelo kaska za Intelom u pogledu cpu-a, kako performansama tako i TDP-om, i iskreno se nadam da će se to poboljšati ubrzo. Rezultati novih 6 jezgrenih proceva su dosta obećavajući. Pitanje je samo kome trebaju procevi sa 6 jezgri?
Staro 20.04.2010., 09:03   #17
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

S TDPom na Opteronima (6-core pa na više) nema AMD apsolutno nikakvih problema .
Uglavnom, dual socket Opteron bi im odmah danas dao 24 jezgre (prave jezgre, ne HT virtualne) i 8 memorijskih kanala, ili quad socket 48 jezgri i 16 kanala ... no pitanje je da li Apple ima potrebe za nečim takvim. Možda za Xserve liniju, ako im je to još živo.

Meni se ipak čini da Stevo više cilja na fusion linije proizvoda u 2011, s obzirom da će Nvidijin 9400M prije ili kasnije trebati zamijeniti nečim, a čist sumnjam da će to nešto biti "Intel Graphics Deccelerator" . A i AMDovo guranje OpenCL i OpenGL inicijative isto ide u korist tome.

Zadnje izmijenjeno od: stef. 20.04.2010. u 09:13.
Staro 20.04.2010., 09:04   #18
Jerry Drake
Premium

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Nezgodno bogme, ali cini se da je prelazak uvjetovan laksim prebrojavanjem AMD jezgri
Bez HT tehnologije prebrojavanje ipak laške ide

No, hoćemo li mi uskoro vidjeti u ponudi iPhenom?

Citiraj:
Autor zippo Pregled postova
Gdje ima dima ima i vatre ili patka ? Bilo bi zanimljivo vidjeti Apple powered by AMD
Ne vjerujem da je patka, iako je moguće da Stevo želi samo dići tlak Intelovcima i spustit cijene, bilo bi to slično njemu

Citiraj:
Nije receno tocno od koga u iNTELU, ali Jobs je dobio kratki uvid u Core Duo. Markkula je valjda ostavio prave kontakte Stevi ako ikad zatreba. Uglavnom, od svega sto je preletio, najvise ga je dojmila potrosnja!
Možda je Stevo i sad dobio insidersku informaciju, samo iz drugog tabora. Da li je u pitanju bolji TDP, Fusion tehnologija, LLano ili nešto što mi još ne znamo... ko će ga znat.

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Nažalost, AMD još uvijek debelo kaska za Intelom u pogledu cpu-a, kako performansama tako i TDP-om, i iskreno se nadam da će se to poboljšati ubrzo. Rezultati novih 6 jezgrenih proceva su dosta obećavajući. Pitanje je samo kome trebaju procevi sa 6 jezgri?
Pa ne bih rekao da AMD debelo kaska. AMD je prihvatio činjenicu da trenutno nem može ništa Intelu što se high end ponude tiče, ali u srednjem i donjem segmentu tržišta AMD nudi vrlo konkurentan proizvod po povoljnijim cijenama od Intela.

Naravno, ako i Apple ostvari suradnju s AMDom sumnjam da će to značiti jeftinije Macove samo zato što su AMD procevi jeftiniji.

A što se 6 jezgri tiče, koliko ljudi uopće treba 4 jezgre? Meni su dvije još uvijek više nego dovoljne.

No tehnologija ide naprijed, u očima većine ljudi (osobito žena ) više je bolje. I možemo biti sigurni da će APPleov marketing dobro zanti izzreklamirati 6 jezgri, marketing im nikad nije škripao
Staro 20.04.2010., 09:16   #19
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Citiraj:
Autor Jerry Drake Pregled postova
No, hoćemo li mi uskoro vidjeti u ponudi iPhenom?
Moguce, ali samo ako ce AMD unutar kucista moci postovati 6 stopa razmaka

Citiraj:
A što se 6 jezgri tiče, koliko ljudi uopće treba 4 jezgre? Meni su dvije još uvijek više nego dovoljne.
Citiraj:
S TDPom na Opteronima (6-core pa na više) nema AMD apsolutno nikakvih problema .
Uglavnom, dual socket Opteron bi im odmah danas dao 24 jezgre (prave jezgre, ne HT virtualne) i 8 memorijskih kanala, ili quad socket 48 jezgri i 16 kanala ... no pitanje je da li Apple ima potrebe za nečim takvim.
Itekako. Audio/Video klijenteli nikad dosta jezgri i brzine. Sto vise nahrane akceleratorskim karticama, to je opet pohlepa za cim prije zagusiti resurse. Izaci na Infou sa 48 jezgri u Pro seriji je velika demonstracija ponude snage prema korisnicima.

Inace cesto pricamo medju Apple korisnicima bas o tome kako bi Opteroni dobro legli u ponudi.
Staro 20.04.2010., 09:38   #20
Jerry Drake
Premium

Citiraj:
Moguce, ali samo ako ce AMD unutar kucista moci postovati 6 stopa razmaka
Majko mila, koja bolest.
Iskreno mi je žao što je Apple svoje korisnike zatvorio u začarani svijet iz kojeg nema izlaska.

Citiraj:
Itekako. Audio/Video klijenteli nikad dosta jezgri i brzine. Sto vise nahrane akceleratorskim karticama, to je opet pohlepa za cim prije zagusiti resurse. Izaci na Infou sa 48 jezgri u Pro seriji je velika demonstracija ponude snage prema korisnicima.
Ovo je točno, no koliko ljudi zapravo treba tako nešto? Average Joe i Average Jane koji redovito kupuju Apple iXXX proizvode teško da će nešto takvo zaista zatrebat. Audio/video klijentela je ipak manje brojna.
Ali ovo za broj jezgri u marketinškom aspektu i demonstarciju sile svakako stoji.

Citiraj:
Inace cesto pricamo medju Apple korisnicima bas o tome kako bi Opteroni dobro legli u ponudi.
To se slažem, Appleu bi se tu otvorila lijepa perspektiva i tom segmentu.

Anyway, dobar topic i dobra rasprava
Lijepo je vidjeti da se u topicu vezanom uz Jabuku može civilizirano razgovarati.
Staro 20.04.2010., 19:59   #21
Dottore
Extrema Thule
Moj komp

Dottore's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Ako je to potpuno točno, možda će biti jeftiniji. Čisto me zanima kako će riješti na trajanje baterije na laptopu. Poznato da AMD veći potrošač ... Nikada nisam vidio AMD normalne laptope preko 2-3 sata ( uvijek bar jedan sat trajaju )

HP 845 G8

CPU: AMD Ryzen 7 PRO 5850U
RAM: 32GB SK Hynix DDR4-3200 + 32GB SK Hynix DDR4-3200
SSD: Kioxia/Toshiba XG6 512 GB NVMe M.2
Graphic: AMD Radeon 680M
LCD: 14" Touch Matte IPS @ 1920 x 1080

Mice: Logitech MX Master 3S
External storage: uGreen M.2 enclosure USB-C + WD SN570 2 TB

Connected To A1 optical 2 Gbit

Lenovo ThinkPad P15v Gen 3

CPU: AMD Ryzen 7 PRO 6850H
RAM: 64GB DDR5
SSD: Samsung 980 Pro Plus 1Tb NVMe M.2
SSD: Samsung 980 Pro Plus 2Tb NVMe M.2
Graphic: AMD Radeon
LCD: 15" IPS @ 3840x2160

Lenovo ThinkPad T14 Gen 3

CPU: AMD Ryzen 7 PRO 6850
RAM: 16GB soldered LPDDR4
SSD: Micron 3400 1 TB NVMe M.2
Graphic: AMD Radeon 680M
LCD: 14" IPS @ 1920 x 1200

Mice: Logitech VX Nano
External storage: uGreen M.2 enclosure USB-C + Samsung 980 1TB

Lenovo X1 Carbon 7th Gen

CPU: Intel Core i7-8665U
RAM: 16GB soldered LPDDR3
SSD: Samsung 970 EVO Plus 512 GB NVMe M.2
Graphic: Intel HD 620
LCD: 14" IPS @ 2560x1440

Lenovo X1 Carbon 10th Gen

CPU: Intel Core i7-1260p
RAM: 16GB soldered LPDDR4
SSD: Sk Hynix 512 GB NVMe M.2
Graphic: Intel Iris Xe
LCD: 14" IPS @ 1920x1200

Dottore je offline   Reply With Quote
Staro 20.04.2010., 20:04   #22
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor Dottore Pregled postova
Ako je to potpuno točno, možda će biti jeftiniji. Čisto me zanima kako će riješti na trajanje baterije na laptopu. Poznato da AMD veći potrošač ... Nikada nisam vidio AMD normalne laptope preko 2-3 sata ( uvijek bar jedan sat trajaju )
Čisto sumnjam, uvijek radi dobro marketing i prodavat će ga pod revoluciju

Što se tiče baterije, i Intelovi C2D procesori teško puno izdrže, ali Apple ima dobar batery managment u OSXu, i vjerojtano i sniženi core volatege
Baja 001 je offline   Reply With Quote
Staro 20.04.2010., 20:21   #23
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

AMD samo što nije predstavio "Nile" platformu, to je nešto kao ULV klasa. 9W single core, 12/15W dual core ... kombinirano sa M880G čipsetom. Ne loše za "matori" K10, daleko bolje od Atom-based ION platforme, da ne pričam o Atom + Intel M945G.
Staro 21.04.2010., 07:19   #24
Roberto
Premium
Moj komp

Roberto's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Ako je navedeni interes točan, nekako bih rekao da Apple interesira Fusion platforma, i to prvenstveno za prijenosna računala. Možda čak ne Llano ili Ontario, možda tek slijedeća generacija nakon njih.

Zadnje izmijenjeno od: Roberto. 21.04.2010. u 07:27.
Roberto je offline   Reply With Quote
Staro 21.04.2010., 09:09   #25
Jerry Drake
Premium

Citiraj:
AMD samo što nije predstavio "Nile" platformu, to je nešto kao ULV klasa. 9W single core, 12/15W dual core ... kombinirano sa M880G čipsetom. Ne loše za "matori" K10, daleko bolje od Atom-based ION platforme, da ne pričam o Atom + Intel M945G.
Da, ne zvuči loše taj Nile.

U svakom slučaju, ako je interes Stevice točan i nije samo u pitanju navlačenje Intela, mora da je Stevo dobio na uvid nešto jako dobro. Obzirom da AMD performansama u high endu ne parira Intelu, vjerojatno je riječ upravo o ovakvom nečem - niska potrošnja + dobre performanse i možda APU chip. Sve to može biti namijenjeno za prijenosna računala i gadgete ili eventualno za mainstream Mac.
Staro 21.04.2010., 11:20   #26
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Citiraj:
Autor Roberto Pregled postova
Možda čak ne Llano ili Ontario, možda tek slijedeća generacija nakon njih.
Llano i Ontario daleko najvjerojatnije. Trenutno ih je Intel stavio na muke od kad su otjerali Nvidiju iz chipset biznisa. Naime, Apple trenutno koristi dual core C2D na NV integriranom 9400M čipsetu u iMac 21", Mac mini i MacBook modelima.
S novim Intelovim procesorima Nvidia više nije opcija. Znači, ostaje im koristiti Intel grafiku na i3/i5 (koja nije bogzna što), ugrađivati diskretnu grafiku (koja je skuplja, nezgodnija za ukupni TDP i ugradnju u male form factore), ili uzeti Llano/Ontario i imati sve u paketu s podrškom za OpenGL4.0, OpenCL, UVD ...

Zadnje izmijenjeno od: stef. 21.04.2010. u 12:01.
Staro 21.04.2010., 11:31   #27
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Treba vidjet kak bu se Nile platforma pokazala
Kad ovo čudo izlazi na tržište?
http://macles.blogspot.com/2010/04/a...e-one-521.html

Phenom X4 9850 BE&OCZ Gladiator MAX/DFI 790FXB-M2RSH/2x1GB SuperTaljent CL4/Sapphire 5850&AVerTV Hybrid Speedy/WD 320GB/Bare 120GB/500GB/Zamzung F3 1TB/Zamzung SE-S184/Corsair TX650W/Zamzung 205BW/TerraTec SiXPack 5.1+/Klipsch ProMedia 2.1

Amiga 1200 HD/DELL externi floppy :-)/Commodore 1084S
Jelc je offline   Reply With Quote
Staro 21.04.2010., 12:45   #28
Mad_Duke
Guest

Nije loše.

Iako ono kaj bi osobno htio vidjeti je 11.x" (neš tipa 1366x768), dual core laptop sa malo boljom dedicated grafom. Ovo zadnje da bude nekaj kaj bi u idleu trošilo nikaj posebno (te imalo zato jako dobru autonomiju), ali bi bilo sposobno nekaj potjerati u loadu. (a da nisu heroes 2, 3...) :P
  Reply With Quote
Staro 21.04.2010., 13:39   #29
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Citiraj:
Autor Jelc Pregled postova
Treba vidjet kak bu se Nile platforma pokazala
Kad ovo čudo izlazi na tržište?
http://macles.blogspot.com/2010/04/a...e-one-521.html
Computex ... početkom 6. mjeseca ??
Staro 21.04.2010., 21:53   #30
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Citiraj:
Trenutno ih je Intel stavio na muke od kad su otjerali Nvidiju iz chipset biznisa. Naime, Apple trenutno koristi dual core C2D na NV integriranom 9400M čipsetu u iMac 21", Mac mini i MacBook modelima.
Ovaj Intelov kutak onboard grafike je zapravo povijest koja se ponavlja u Apple-u. Do druge polovice 90-tih, od "Apple" onboard grafike, zivjelo je barem 10 imena koja su prodavala profi i akceletratore/graficke za entuzijaste. Nadomak (96/97.) ATI Rage storije, cak se i G200 Matrox nesto suljao ali od toga nije bilo nista. G3 je vec ozbiljno uznemiravao pro korisnike s nejakim kapacitetom prosirenja (blesava memorijska prosirena) i neki su stvarno taj period fantasticno zivjeli od pojacavanje Apple grafike. No ATI je znao da je Apple trziste koje moze tolerirati dodatnu naplatu usluge i zato je slozio igru s Jabukom. Tko je htio vise, mogao je platiti za ATI Xclaim i Nexus akceleratore. Jedino sto mogu iz prve ruke potvrditi da sve osim top modela, jednostavno nije imalo neku pravu snagu. Tako da je ixmicro bio po meni jedan od najboljih dodataka za Matrox sliku i dostatnu pokretljivu snagu. Imali su cak i akceleratore za prenosnike u G3 seriji sto je za to vrijeme bilo, blago receno profesionalno. Oko 3 i pol glave znam da je kostao model kojeg sam uzimao bas od iXmicroa.

Dok sam bacio oko u arhivu Macworld casopisa (92-1998.), kako bih na brzinu bacio par prikazanih skenova... pozelio sam naci nesto sto ce Jelca, Stefa ali i sve AMD-ovce jako razveseliti. Naime, cisto zbog nauke i zanimljivosti teme, moram podsjetiti one mladje ali i one koji to nisu znali, kako je tehnicki i datumski upravo AMD prvi usao u organizam Apple masina a ne Intel

Radi se o nekoc legendarnoj kuci OrangeMicro koja je proizvodila kompletne PC kartice za Apple strojeve, dajuci im Win 9x luksuz na desktopu. PC620 upravo je jedan od zlatnih primjera iz Orange ponude. Cak i dan danas ga stari Apple korisnici znaju koristiti. Stvar je imala naravno Amiga prva, ali uvijek sam ostao pod dojmom kako je ovo bio odlican proizvod. Cak bi i danas uz dobru implementaciju ovo imalo smisla, ako bi se jednako dobro izvelo

Citiraj:
Average Joe i Average Jane koji redovito kupuju Apple iXXX proizvode teško da će nešto takvo zaista zatrebat. Audio/video klijentela je ipak manje brojna.
Probaj to sagledati iz kutka realne potrebe: Ind. hrane/ farmacije, rata i zabave nikad ne mogu propasti. Posebno ne zabavne industrije. Kad to propadne, onda se vjerovatno vec vracamo na ratovanje s kamenjem i stapovima

Ako sad uzmes u obzir sve aktivne sudionike, njihovu popratnu industriju i svu vojsku potencijalnih aspiranata koje zele uci u taj svijet, a u isto vrijeme nabavaljuci istu opremu kako bi mogla biti kompatibilna potrebama projekata... onda shvatis da je to trziste koje stalno raste.

MOTU koji zivi 95% od Apple korisnika otisao je cak i za bolja vremena u riskatno prosirenje u Pro video proizvode i svakim danom mu raste prodaja. Da ne spominjem Digi i ostale koji samo povecavaju i povecavaju ponudu. To su na stotine prodanih proizvoda i dodataka svaki tjedan. Taj segment jednostavno guta ponudu uz spomen na sto vise jezgri. Prosjecni Janko i Janica uvijek imaju svoj iMac/iBook ili mogu startati s nekog pocetnijeg Pro Mac-a iz ponude, kaj ne?

Citiraj:
Anyway, dobar topic i dobra rasprava Lijepo je vidjeti da se u topicu vezanom uz Jabuku može civilizirano razgovarati.
Naravno da moze, posebno o OS9 periodu koji mi je najdrazi. Tada je nemoguce po ko zna koji put, ne podsjetiti na najblaze receno Cray-tasticno ostvarenje tih vremena : Umax S900/910

Do danas najljepse kuciste koje sam ikad vidio, te primjer ind. kucista perfektno prerusenog u kucni tower. O snazi tih masine bolje je i ne pricati. To je bila u pravom smislu graficka stanica uz prosirenja zbog kojih su mnogi proklinjali Apple zbog skrtarenja na PCI prosirenjima. Tako da je Magma super unosno zivjela od ponovo slicnog dogovora naplate. Oni zive od druge polovice 80-tih, upravo na spomenutom svijetu zabave i njenim aspirantima. Rade samo jednu jedinu stvar i nikad nisu propali. To ti nesto govori kad si u pravom segmentu ponude

Citiraj:
Da, ne zvuči loše taj Nile.
Nile nikad ne zvuci lose. Kad povezem sve asocijacije koristenju tog naziva u tehnologiji... gotovo pravilo a ne slucaj

...

>>>> PCE kante 2012 <<

Zadnje izmijenjeno od: Visage. 21.04.2010. u 22:18. Razlog: sredjivanje linkova
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori