Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.04.2010., 18:49   #1
Crash
Premium
Moj komp

Crash's Avatar

Datum registracije: Sep 2004
Izrada kutije za subwoofer

Znaci, napravia bi tj izradia kutiju za subwoofer. Sad mi treba pomoc i savjeti oko toga.

Imam onkyov reciever 5.1 dolby digital. Imam sve od zvucnika sta mi treba osim sub. Pa bi sam radio kutiju za sub i ostalo. Sad mi trebaju vasi savjeti. Kakvu kutiju najbolje napraviti, koji zvucnik, koju skretnicu stavit i ostalo. Svaka je pomoc i savjet dobrodosa. )
Crash je offline   Reply With Quote
Staro 13.04.2010., 19:21   #2
dubravkol
Premium
Moj komp

dubravkol's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Kakvo pojačalo imaš za tjerati sub?
dubravkol je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.04.2010., 19:28   #3
Crash
Premium
Moj komp

Crash's Avatar

Citiraj:
Autor dubravkol Pregled postova
Kakvo pojačalo imaš za tjerati sub?
Znaci sve bi tira priko recievera Onkyo TX-SR 304E.
Staro 13.04.2010., 19:31   #4
dubravkol
Premium
Moj komp

dubravkol's Avatar

E pa mislim da ti to tako neće moći, upravo zato sam te i pitao. Receiver nema pojačalo za subwoofer, nego samo sub out a ti moraš imati aktivni subwoofer
Staro 13.04.2010., 19:40   #5
Crash
Premium
Moj komp

Crash's Avatar

http://www.intl.onkyo.com/products/a...04e/index.html

Evo link sa specifikacijama. Ja mislim da ima pojacalo za sub. Al evo tebi link posto se vise razumis pa pogledaj.
Staro 13.04.2010., 19:48   #6
dubravkol
Premium
Moj komp

dubravkol's Avatar

Ja ne mislim, ja garantiram da nema.

Ima Subwoofer Pre Out, tj ti možeš složiti pasivni sub ali moraš kupiti za njega pojačalo koje ga bude tjeralo, ili jednostavnije kupiti aktivni sub.

Da se nać po oglasnicima aktivnih subova od nekih 400-500Kn na više
Staro 13.04.2010., 19:51   #7
Crash
Premium
Moj komp

Crash's Avatar

Citiraj:
Autor dubravkol Pregled postova
Ja ne mislim, ja garantiram da nema.

Ima Subwoofer Pre Out, tj ti možeš složiti pasivni sub ali moraš kupiti za njega pojačalo koje ga bude tjeralo, ili jednostavnije kupiti aktivni sub.

Da se nać po oglasnicima aktivnih subova od nekih 400-500Kn na više

Hvala ti prijatelju na informacijama.
Staro 13.04.2010., 20:00   #8
mymoon
nautic expert
Moj komp

mymoon's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
ne treba ti posebno pojačalo niti aktivni sub.

možeš složiti pasivni sub i napraviti pasivnu skretnicu koja će na sub propuštati samo sub (i bas) frekvencije.
najbolje je da koristiš sub zvučnik sa dvije zavojnice i spojiš ga na front l i d kanal
mymoon je offline   Reply With Quote
Staro 14.04.2010., 02:40   #9
Crash
Premium
Moj komp

Crash's Avatar

Dajte mi preporuku nekog aktivnog suba, a da nije puno skup. Znaci zanima me nesto najbolje dobiveno-ulozeno.
Staro 14.04.2010., 10:15   #10
Ciclajbek
Premium

Datum registracije: Oct 2007
Pa kolko imas love i za sto ce to sluzit? muzika, filmovi? sta imas ostalo u sistemu?
Ciclajbek je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 15.04.2010., 23:35   #11
Crash
Premium
Moj komp

Crash's Avatar

Citiraj:
Autor Ciclajbek Pregled postova
Pa kolko imas love i za sto ce to sluzit? muzika, filmovi? sta imas ostalo u sistemu?
Sluzit cemi prvenstveno za filmove. Zvucnici ostali su svi sony iz kvalitetnije serije. POgledat cu tocno model. Odvojeno su kupljeni stereo system , a odvojeno sam uzea komplet od L i R surraund i centralnog.
Staro 15.04.2010., 23:53   #12
dubravkol
Premium
Moj komp

dubravkol's Avatar

Citiraj:
Autor mymoon Pregled postova

možeš složiti pasivni sub i napraviti pasivnu skretnicu koja će na sub propuštati samo sub (i bas) frekvencije.
najbolje je da koristiš sub zvučnik sa dvije zavojnice i spojiš ga na front l i d kanal

Tak može složit, al rezultat je upitan isto kao i cijena tog uratka jer mislim da se bude opako približio ako ne i prešao cijenu nekog rabljenog Mission subwoofera na koji se da naletit između 900-1000Kn. Njega sam samo uzeo kao bezvezni primjer tak da se ne kačite bezveze zašto baš taj

Druga stvar kak misliš da bude taj sub svirao bas ako nije spojen na subout nego na frontove? Jedino da staviš u postavkama da nema subwoofera u sistemu pa onda da sav bas ide na prednje. Ako tako spajaš nema mogučnosti štelanja glasnoće subwoofera preko receivera nego svaki put ako želiš nekaj promjenit moraš ić kopat po zadnjoj strani subwoofera, a po mraku i dok počneš gledat film i nije neki gušt

Bespotrebna komplikacija s kojom ništa ne bude dobio, vrebaj neki rabljeni sub i kad naleti kupuj, ili skuplja opcija kupi novi u dućanu, spoji i uživaj
Staro 16.04.2010., 11:09   #13
Ziiky
Premium
Moj komp

Ziiky's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Autor mymoon Pregled postova

Joj Boze, pa zar to nije izmisljanje tople vode. A i vrlo je upitno kako ce to sve zvucati
Posto nema sve potrebne komponente za diy i krece iz pocetka cemu sve te kvazi konekcije.
Ako vec hoce nesto napraviti, savjetovati mu da to napravi na krivi nacin ...

Polovno je idealna solucija/opcija, a newsi, plavi, njuskalo, kadkad i nasa trznica su dobar izvor audio opreme.
U konacnici ce sigurno ustediti hrpu zivaca, proci ce jeftinije (ovisno o ciljanom cjenovnom razredu) i biti ce sigurno zadovoljniji.

CPU: Intel™ i5@3,0GHz & CM Hyper EVO 212+
MBO: MSI Mortal
RAM: Crucial DDR4 8gb
GPU: Gigabyte GF GTX 1050 ti
HDD: SSD 128gb + WD blue 1TB
RW: LG
MON: Acer 24"
CASE: Antec Fusion Remote Max
PS: Fortron 550w modular
KB+MICE: Logitech™ K800 illuminated & G500
NAS: Synology 210j WDred4TB
HEADPHONES:Bluedio t3 plus BT

TV: Philips 55pus7805
REC: DENON x1600H
ZVUČNICI: Q Acoustics = QA3050i, QA3010i, QA3090i
SUB: SVS PB1000
MEDIAPLAYER: CoreELEC @ BeeLink GT King

Ziiky`s HTPC (some kind of it) ... LINK na topic

Trenutno ništa ...

Moje njuškalo

Ne svađaj se sa budalom jer će te spustiti na svoju razinu i pobijediti iskustvom
Ziiky je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2010., 18:06   #14
mymoon
nautic expert
Moj komp

mymoon's Avatar

trkeljate bez pokrića, tj. ne možete biti tako isključivi...

koristim sub u sistemu kućnog kina već valjda 15-tak godina na način da mi je sub spojen na front izlaze.
prednje zvučnike i sub sam odvojio skretnicom tako da na sub dolaze samo niske frekvencije, a na zvučnike sve osim njih.
glasnoća suba se jednostavno regulira bass postavkama (konkretno na receiveru imam bass potenciometar, uz treble, a sve radi preko 7 kanalnog analognog ekvilajzera).

što se tiče isplativosti, moj primljer: aktivni sub adekvatan mom (10 inčni 2x4 ohma sub u 45 l bas refleks kutiji) koštao hrpu love. moj sub je koštao oko 1000 kn zvučnik plus materijal za izradu kutije (samogradnja, dodatnih cca 300 kn).

Citiraj:
Autor Ziiky Pregled postova
Joj Boze, pa zar to nije izmisljanje tople vode. A i vrlo je upitno kako ce to sve zvucati ...
uvjeravam te da zvuči moćnije od sistema u koji se ulupava bijesna lova...

dobar pasivni sub se da složiti za 500-tinjak kuna i zvučati će zasigurno bolje od polovnih aktivnih subova.
Staro 17.04.2010., 10:25   #15
dubravkol
Premium
Moj komp

dubravkol's Avatar

AJd ako ti nije problem podijeli s nama koju fotku da vidimo o čemu se radi i kako taj uradak izgleda
Staro 17.04.2010., 11:04   #16
huzo
Zvoni. Kucanje ne radi.
Moj komp

huzo's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
mymoon ima pravo u neku ruku,inace u zvucnim kutijama su spojeni bas,mid i visoki svaki preko svoje skretnice tako da dodje na isto,samo sto je mymon spojio woofer na oba kanala sto nije bas preporucljivo jer stereo signal nije sinhron,znaci ljevi i desni kanal na jedan sub bas ne igra...mislim radit ce to,ali se neke frekve anuliraju...ali obicnom korisniku ce to radit super! znaci sub je spojen na kanal i paralelno na njega mid i visoki!,to je ok,jedino malo treba pazit na impedanciju onda da ne bude premala pa da izlazi ne izgore....

@crash

uzmi woofer recimo 16cm ili jos bolje 20cm,16cm ti ide u kutiju od 7-1o litara,20cm od 12-14litara,naravno kompresija,nema smisla radit BR na tim malim promjerima ,a i bolje zvuci kompresija,preciznija je! e i sad cu ti reci kako sam ja to nekad imao spojeno!imao sam auto pojacalo koje sam spojio na napajanje od kompa i iz receivera taj sub preout spojio na to pojacalo i pojacalo na sub i to je sviralo naravno... ionako sam muziku slusao sa kompa tako da mi je ionako bio komp ualjen stalno...
Staro 17.04.2010., 12:22   #17
Ziiky
Premium
Moj komp

Ziiky's Avatar

Zar na takav nacin (ne)spajanja sub ne biva "slab" tj. teze stvara zvucnu sliku kad je rijec o nizim frekvencijama gdje nije toliko bitan zvuk koliko osjecaj recimo explozije gdje je lijepo i osjetiti te vibracije u zraku. Prvenstveno iz razloga sto su izlazi na linijskim pojacalima redom slabiji od pojacala u subu. 200w-600w pa i dalje ...

Trenutno ništa ...

Moje njuškalo

Ne svađaj se sa budalom jer će te spustiti na svoju razinu i pobijediti iskustvom
Staro 17.04.2010., 12:56   #18
huzo
Zvoni. Kucanje ne radi.
Moj komp

huzo's Avatar

evo ja sam sebi radio nedavno stupove za doma,znaci subovi su regent 16cm 80W rms-a,89db osjetljivi,a mid i visoki od sony-a. i to ima toliko basa da sam woofer maknuo jer mi netreba jednostavno koliko ovo dobro udara! znaci te dvije sesnajstice razvaljuju guzice! a to sto si ti vidio da na aktivnom subu pise 600w,pa cak i ovo 200W to zanemari slobodno...tu se radi o snagama oko 20-30W ove slabije marke dok ove jace kazem mogu i do 200W potegnuti! ja u autu imam 800W rms-a 2 suba na dva pojacala i to ti je oko 144db izmjereno(islo bi vise da sam bolji akku imao) tako da ovi kucni subovi to su igracke....ali ljepo sviraju,imaju svoju kvalitetu zvuka samo nije to ta snaga koja je navedena....

znaci ovo sto si ti rekao da teze stvara zvucnu sliku,nije istina jer ce svaka komponenta odraditi svoje u tom sustavu i to ce biti kako spada! zato postoje filteri i skretnice koje sluze tome!
Staro 17.04.2010., 13:03   #19
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Citiraj:
Autor huzo Pregled postova
e i sad cu ti reci kako sam ja to nekad imao spojeno!imao sam auto pojacalo koje sam spojio na napajanje od kompa i iz receivera taj sub preout spojio na to pojacalo i pojacalo na sub i to je sviralo naravno... ionako sam muziku slusao sa kompa tako da mi je ionako bio komp ualjen stalno...
Ovako ja sad imam spojeno. Focalov 30A1 (12") u BR kutiji koju sam sam napravio, Magnat Ultra 2000 pojačalo (120W) i PC napajanje Smartbox 550W mislim.
Isto imam TX-SR304E i sve radi super, zvuk kvalitetan, jak i po potrebi glasan.
Sad je ne znam koji su tvoji zahtjevi, potrebe i mogućnosti ali ja sam recimo za to zadovoljstvo dao oko 300kn za daske za kutiju (izrezane već, 25mm MDF), 250kn za PSU, 550kn za pojačalo i 500kn za sub (njega sam polovnog kupio).
Detaljnije ovdje

Ako nisi jako zahtjevan onda bi ti jeftiniji aktivni subovi bili ok, ja iskreno ne bih išao na ništa ispod 8". Pogledaj malo po forumima (CICE npr.) pa vidi ima li u tržnici šta što bi te zanimalo, zna se naći dobrih stvari za malo para.

Ili kao te uhvatila volja za samogradnjom onda neki pristojan driver i napraviš kutiju koja paše tom subu. Preporučam Focal, Hertz, DLS i sl. subove za auto jer su kvalitetni, ne jako kričavi i mogu pošteno da odsviraju, IMHO davati pare za kućne drivere (koliko sam ja vidio kad sam se raspitivao šta bi meni bilo najbolje za performanse iste nekom car subu moraš dati bar 30% više para, naravno , isključimo punokrvne HiFi subove iz ovoga) nije isplativo ako ne ciljaš na HiFi ili nešto blizu.

I btw, spajanje pasivnog suba direkt na kanale recivera je po meni svetogrđe, a vi sad kako hoćete. Reciver nit ima snage da pošteno potjera sub nit može dobro rezati frekve bez vanjske aktivne skretnice na kanalima jer nisu namjenjeni za to.

Member of [SW]' CoD2 clan. Join us!

Moji DIY projekti i sl.: http://vidosprojects.freei.me/
Vido je offline   Reply With Quote
Staro 17.04.2010., 13:20   #20
huzo
Zvoni. Kucanje ne radi.
Moj komp

huzo's Avatar

da ali IMHO 12" sub je previse za jednu sobu.... to je cisti SPL u sobi onda

mozes ti regulirat glasnocu ,ali svejedno...a pretromi su za neke eksplozije gdje je potreban vise kick nego sub,no nemora bit,sve ovisi od suba do suba....ali i zauzima prostora puno...no tko voli nek izvoli,ako mu ukucani nece zamjerat glasnocu go for it!
Staro 17.04.2010., 13:24   #21
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Nije ne SPL, ovo je Focalova entry serija SQ subova za auto sa malo višim Fs-om pa bolje uzeti veći model. Nije previše 12", treba malo i dubljeg basa, a da može i zatresti dok se Transformersi napucavaju na ekranu, čisto radi doživljaja filma

BTW, jesam li spomenuo da imam sobu u kojoj Z-2300 ima slab bas tako da jbg, trebam malo više snage da mi dobro svira (a u dnevnom mi recimo Z-2300 ima pre jak bas), vražja je ta akustika

Staro 17.04.2010., 14:08   #22
Ziiky
Premium
Moj komp

Ziiky's Avatar

Citiraj:
a to sto si ti vidio da na aktivnom subu pise 600w,pa cak i ovo 200W to zanemari slobodno...tu se radi o snagama oko 20-30W
Sta sad hoces reci ??? Da Kef, Wharfedale, Dali, Focal ... da svi oni lazu ???
Pricas gluposti brate mili, ocito mislis na all in one sustave, Logi pizdarije i kojekakve mini linije

Trenutno ništa ...

Moje njuškalo

Staro 17.04.2010., 14:32   #23
huzo
Zvoni. Kucanje ne radi.
Moj komp

huzo's Avatar

da svi oni lazu i navode snagu P.M.P.O.!!! rms izlazne snage nema toliko! ajde uzmi jedan takav sub otvori ga i vidi koji izlazni tranzistori su unutra,ako ih uopce i ima jer su danas to sve STK chipovi na izlazima!lako se vidi koliko snage trpe izlazi,samo odes na datasheet i ukucas oznaku tranzistora ili STK pa mi reci onda sta pise!
Staro 17.04.2010., 16:09   #24
mymoon
nautic expert
Moj komp

mymoon's Avatar

Citiraj:
Autor Ziiky Pregled postova
Sta sad hoces reci ??? Da Kef, Wharfedale, Dali, Focal ... da svi oni lazu ???
Pricas gluposti brate mili, ocito mislis na all in one sustave, Logi pizdarije i kojekakve mini linije
svi odreda lažu.
bas driver-zvučnik stvarne snage od oko 150W ima promjer 18' i koristi se u razglasima za stadione...

pmpo je (ako se dobro sjećam definicije) snaga u W frekvencije 1 kHz koju zvučnik može izdržati u jednoj milisekundi ( 1/1000 s) bez oštećenja koji utječu na njegov daljnji rad.
znači i ako se ošteti i dalje radi, to je ok i uzima se kako snaga koju on može izdržati.

toliko o tome.

edit:

Citiraj:
...samo sto je mymon spojio woofer na oba kanala sto nije bas preporucljivo jer stereo signal nije sinhron,znaci ljevi i desni kanal na jedan sub bas ne igra...mislim radit ce to,ali se neke frekve anuliraju...
teoretski imaš pravo, ali frekvencije do nekih 400hz su uglavnom jednake na oba kanala i teško da se može tu "nešto anulirati".

Zadnje izmijenjeno od: mymoon. 17.04.2010. u 16:41.
Staro 17.04.2010., 18:26   #25
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Prosječni razglasni 18" basevi itekako imaju puno više od 150W
Evo pa pogledaj: http://www.usspeaker.com/homepage.htm

A da ne spominjem da hrpa 10" subova može i preko 500W potegnuti tako da ti ta usporedba i nije baš najbolja. A i profesionalna pojačala imaju tu snagu koja piše na njima, bez brige, kao i većina boljih automobilskih
Muljaže se najčešće rade kod višekanalnih recivera kad deklariraju npr. 5x100W, a max potrošnja iznosi 200W.
Mislim da je dovoljno pogledati koliko pojačalo vuće struje i ovisno o klasi oduzeti određeni postotak koji otpada na toplinu i hopla, imaš približnu snagu pojačala.

Istina, mnogi lažu, ali mnogi i ne lažu i deklariraju nominalnu / RMS snagu, a ne samo max / PMPO

Staro 17.04.2010., 20:31   #26
mymoon
nautic expert
Moj komp

mymoon's Avatar

daj mi bilo koji od tih
Citiraj:
...hrpa 10" subova može i preko 500W potegnuti...
subova i ja ću gurnuti u njega 500 vatnih 30 Hz sinusa pa da vidimo koji će to izdržati i koliko vremena.
Staro 17.04.2010., 23:04   #27
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Hehe, kad dobijem super sedmicu kupim par komada i zovem te da ih idemo pržiti

Otišao sam malo u ekstrem ali mislim da se Digital Designs DD9510g ne bi ni zagrijao pošteno na 500W

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke