Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Periferija > Monitori, tipkovnice i miševi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 24.01.2010., 23:28   #1
LuxZg
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2008
LCD monitor 23"-24", HDMI+DVI - može pomoć?

Pozdrav svima, evo dugo ni sam bio na forumu... al sad trebam malu pomoć, pa se nadam da mogu računat na vas

Naime, došao je krajnji čas da izvadim novčanik i kupim taj prokleti monitor, oči ću izgubit!

Uvjet za monitor je sljedeće:
- 1920x1080 ili veća rezolucija
- 23"+
- HDMI i DVI ulazi (ne ILI, nego oboje, jer planiram na HDMI spojiti Iskon.TV a na DVI komp)
- što niža cijena, ali da nije za bacit kroz prozor

Zahtjevan nisam, imam na poslu neki šrot 19" MS Industrial monitor, i nemam prigovora.. Monitor koji sam prije ~1.5g kupio staroj, isto neki jeftiniji, mislim da Samsung, i on mi je dobar. U principu, u ovom trenutku je sve poboljšanje u odnosu na moj vjerni CRT koji je počeo crkavati (slika se lagano ali sigurno počela zamućivati)..

Nakon malo kopanja po nabava.net i specifikacijama na službenim siteovima proizvođača, izbor je sužen na ovih ... i dalje previše modela:
LG W2353V / W2353V-PF
LG W2361V / W2361V-PF
LG W2363V
LG W2443T / W2443T-PF -> za ove LGE.com nije konzistentan, negdje piše 2ms, negdje 5ms, negdje da ima HDMI, negdje da nema.. :/
ViewSonic VX2433wm
EDIT: dečki po drugim threadovima su spomenuli još neke modele, koje nabava.net iz nekog razloga ne tretira kao monitore iako jesu u njihovoj bazi Samo umjesto da smanjujem izbor meni se povećava, kontraproduktivno
ASUS VH242H
Acer H233H
Philips 244E1SB
Samsung P2470H
Samsung P2450H

Cijene svih ovih monitora su od 1.400 do cca 1.800kn, puno preko 1.800kn ne bih išao jer mislim da nije nužno. (edit; cut)
Ovi svi osim W2443T (za kojeg nisam siguran u specifikacije) imaju DVI i HDMI, i 2ms ili 5ms GtG response time. Drugo me previše ne smeta, ali sam htio provjeriti jel netko tu ima izrazite probleme s nekim od ovih monitora, da ga odmah prekrižim.

Isto tako, znam da većina LG-a NE dolazi sa DVI kabelom u kutiji (ViewSonic dolazi s kablom, provjereno), ali ako je netko dobio DVI kabel molim da mi kažete za koji model, da ne kupujem bezveze

Aha, i vjerojatno vas zanima za što ću ga koristiti.. Pa standardno, bar par sati office/surfanja svaki dan, cca 2h dnevno gledanja filmova (većinom DivX u nižim rezolucijama), i naravno igranje igara kad god mi dođe. Kako će duplicirati i kao TV, povremeno ću gledat Iskon.TV na njemu, ali ko što znate ni oni nemaju HD signal još, dakle.. osim igara ništa sa HD rezolucijom. Ali kupujem sad da ne moram kupovat za godinu dana opet

Eto, mislim da sam rekao sve bitno, pa sad molim dobre duše za malo savjeta/mišljenja/pomoći Hvala! I ...

P.S. Hmm.. moram dopunit sign sa 2x 750GB WD diskića još od ljeta.. a i odavno ne koristim WXP i betu "sedmice".. eh.. kad ne idem na forum češće
Intel Core 2 Duo E4400 @ 320x10 (3200MHz) w/ Scythe Ninja rev.B + 120mm fan | Gigabyte GA-P35-DS3R (Intel P35 + ICH9R) | 4x 1GB Kingmax MARS DDR2 800 CL5 | Sapphire ATi Radeon HD4890 | Seagate 7200.11 250GB+2x WD Black 640GB+Samsung F3 1TB; svi SATA/7200rpm | LG GH20NS15 SuperMulti, SATA | LG W2361V-PF 23", 1920x1080, DVI+HDMI | Aplus CS-188AF case w/ 250mm side fan | onboard 7.1, with Logitech X-540 5.1 speakers | Chieftec 450W /w 120mm fan | Windows 7 64bit Enterprise

Zadnje izmijenjeno od: LuxZg. 25.01.2010. u 21:30.
LuxZg je offline   Reply With Quote
Staro 25.01.2010., 18:07   #2
LuxZg
Premium
Moj komp

E jeste neki
Intel Core 2 Duo E4400 @ 320x10 (3200MHz) w/ Scythe Ninja rev.B + 120mm fan | Gigabyte GA-P35-DS3R (Intel P35 + ICH9R) | 4x 1GB Kingmax MARS DDR2 800 CL5 | Sapphire ATi Radeon HD4890 | Seagate 7200.11 250GB+2x WD Black 640GB+Samsung F3 1TB; svi SATA/7200rpm | LG GH20NS15 SuperMulti, SATA | LG W2361V-PF 23", 1920x1080, DVI+HDMI | Aplus CS-188AF case w/ 250mm side fan | onboard 7.1, with Logitech X-540 5.1 speakers | Chieftec 450W /w 120mm fan | Windows 7 64bit Enterprise
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 27.01.2010., 01:58   #3
marsal
Premium

Datum registracije: Jun 2006
Budući ti se nitko ne javlja, LG W2361V bi trebao biti ok. Već sam par puta pisao na forumu da imam 22" verziju. Slika je ok nakon malo namještanja, nemam primjedbi. Dobio sam DVI kabel u kutiji. Mislim da ćeš biti zadovoljan, iako je više-manje svejedno koji kupiš, IMO.

Ako se odlučiš izdvojiti malo veće novce (oko 3k), netko je spominjao na forumu da je 26" LG monitor/TV s ne-TN matricom (ne znam točno kojom) prilično dobar. Možda bi to bio dobar izbor, ovisno o financijama.
marsal je offline   Reply With Quote
Staro 04.02.2010., 21:38   #4
LuxZg
Premium
Moj komp

Hvala, već sam odustao od toga da će itko odgovoriti, a kako ovaj tjedan nisam baš imao vremena rekoh idem navratit... i hvala na savjetu.
Za novce, a čuj... sve se može, al pokušavam malo smanjit trošenje u zadnje vrijeme (kriza i sve to ), a i ne treba mi vratobolja od gledanja tenisa na 26" ekranu... i ovih 23" će možda biti preveliko za moje radne uvjete (čitaj: udaljenost gledanja u monitor), no rješavat ćemo to u hodu.

Ništa, izgleda da idem potražit pa narućit. Hvala!

P.S. A da, i hvala za DVI napomenu, nadam se da i 23" isto ima DVI... ne da mi se vraćat u dućan pa ću zamolit da raspakiraju odmah, just in case
Staro 05.02.2010., 10:54   #5
kopito
Banned

kopito's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
http://www.autronic.hr/cms/Detaljno....Kategorija=203

preporucam ovo neces pogrijesit sigurno..
kopito je offline   Reply With Quote
Staro 05.02.2010., 14:56   #6
vga killer
Treba kaj skurit??

vga killer's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Neznam bas za ove, al Acer H233H ne bi uzimo, makar ima sve ulaze. Slika mi se nikak ne svida i nikak da ga nastelas kak spada jer su boje preizražene i umara oci
vga killer je offline   Reply With Quote
Staro 05.02.2010., 16:25   #7
kopito
Banned

kopito's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
pa ovisi kako za koga zato ga dobro kalibriras i slika je onda puno, puno bolja i ima dobar kut gledanja.. A boje bolje da su izrazene nego mutne i tamne, jer ako su mutne i tamne onda je muka isusova da ga nastelas da sve dobro izgleda i da su boje vjerne..
kopito je offline   Reply With Quote
Staro 05.02.2010., 16:30   #8
Elpresidente1
Premium
Moj komp

Datum registracije: May 2009
ma o tom netrebate ni raspravljat svi su tn i na svima je skoro ista priča
Elpresidente1 je offline   Reply With Quote
Staro 05.02.2010., 17:24   #9
vga killer
Treba kaj skurit??

vga killer's Avatar

Citiraj:
Autor kopito Pregled postova
pa ovisi kako za koga zato ga dobro kalibriras i slika je onda puno, puno bolja i ima dobar kut gledanja.. A boje bolje da su izrazene nego mutne i tamne, jer ako su mutne i tamne onda je muka isusova da ga nastelas da sve dobro izgleda i da su boje vjerne..
Isprobavo sam sve kaj mi je palo na pamet i nije pomagalo, koristil sam ga tjedan dana i oci su mi skoro iskocile van...pored 226cw koji je stajao uz njega je blago reci smece. Mozda ce nekom bit dobro il ce nekaj drukcije nastelat, al za mene je katastrofa
Staro 06.02.2010., 08:22   #10
LuxZg
Premium
Moj komp

S obzirom da ste podijeljeni oko Acera, a i ja sam gledao neke recenzije, koje su jednako tako podijeljene.. a onda idem ipak na LG. Njemu jedino kaj sam vidio da prigovaraju je kaj nema podesivi stalak po visini, i kaj nema zvučnike... a ni jedno ni drugo mi ne treba. Monitor-zvučnici su i tak fuj kvalitete, a visinu stalka ne podešavam.. samo spustim/dignem stolac pa tak podesim I naravno da svi prigovore TN matrici, al s tim sam se pomirio.. za mene bu dobra, i radije imam 2x 23" nego jedan skupi od 23", jer fakat mi ne treba. Isto tak, opremu za kalibraciju nemam, nego mogu napikavat "odokativno", a onda mogu ostavit i tvorničke postavke, jer nemam dobro oko baš Dakle Acer i da kupim, ne bi ga kalibrirao baš nešto...

Ali evo, hvala na maloj raspravi napokon

Btw, LG sam već krenuo naručiti jučer popodne, ali dućan radi do 17h i ne radi vikendom, pa čekam ponedjeljak... Pa se još možete sjetiti nekog prijedloga, al mislim da se nebum više puno predomišljao.

Sad čekam 9:30 da zovnem drugi dućan za Samsung F3 od 1TB, pa da napokon riješim i problem manjka slobodnog prostora na diskovima, jer sadašnjih ~1,5TB više nije dosta..
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 08.02.2010., 19:19   #11
LuxZg
Premium
Moj komp

Evo, ukratko, LG je tu kako sam i rekao.. 1418kn, dobio i DVI kabel s njime, za HDMI (3m) dao još nekih 80kn i to je sve što mi treba.

Naravno, morao sam napravit jedan photo-shoot kratki
Usporedba protiv mog starog 17" 757DFX:

Zativ usporedba sa 55cm Quadro telkom (CRT naravno)

I par fotki monitora na stolu (čak sam i počistio stol Ali ne i ispod njega )

Sad se samo moram naviknut malo na novi prostor, kako na stolu tako i na ekranu. Btw, prvu manu sam brzo uočio, vertikalni kut... ali dobro, kad sam jednom namjestio nagib da ga ne primjetim, više nemam žalbi. Mislim, za te novce, ne znam kaj bi se trebao žalit Kad ga provrtim kroz filmove i igre onda ću dobit bolji dojam, a za sad tolko.. I hvala onima koji su pomogli sa savjetima.

Pozdrav!
Lux
Staro 08.02.2010., 22:44   #12
vga killer
Treba kaj skurit??

vga killer's Avatar

Navikni se na kut gledanja kod TN matrice....sveki put kad se zavaljas u fotelju da gledas film moras monitor nagnut
Staro 05.04.2010., 22:36   #13
Qtype
Registered User

Datum registracije: Feb 2009
odlično....

naveo si sve što sam i ja taman počeo tražiti u monitoru i skoro i iste modele koje sam i ja našao

sad si mi smanjio vrijeme traženja
idem sad u potragu za tvojim modelom i gdje ga kupiti...

daj mi samo reci sad kakav ti je nakon što vidim da ga već neko vrijeme koristiš????
Qtype je offline   Reply With Quote
Staro 06.04.2010., 17:15   #14
LuxZg
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Qtype Pregled postova
odlično....

naveo si sve što sam i ja taman počeo tražiti u monitoru i skoro i iste modele koje sam i ja našao

sad si mi smanjio vrijeme traženja
idem sad u potragu za tvojim modelom i gdje ga kupiti...

daj mi samo reci sad kakav ti je nakon što vidim da ga već neko vrijeme koristiš????
Pa moram priznati da sam jako zadovoljan. Samo definitivno vrijedi ovo što je napisao vga killer - kad god si dovučem trosjed i "zalegnem" moram monitor nagnuti da mi slika bude kak treba. Ako pak uvijek gledaš monitor sa cca iste visine (npr uvijek sjedeći na stolcu) onda pogotovo nemaš nikakvih problema.

Osim toga sve za 5, na 1 gumbić prebacuješ signal sa DVI<->HDMI<->VGA, ako neki od kabela nije uopće spojen jednostavno ga preskoči kao da ga ni nema. Prebacivanje traje jedno 4-5 sekundi, al nije strašno jer ne "šaltaš" stalno.

Prostor na desktopu je "wow" nakon mojih 17" CRT-a, slika je dobra, jasna, nemam nikakvih problema sa odbljescima.. Oči su mi zdrave, ne bole, ne peku (što me počelo mučiti sa starim CRT-om kako je počeo umirat lagano).. A sjedim i buljim u taj ekran i po 12h dnevno bez prestanka ponekad.. Što još želiš znati?

Aha, i DVI kabel sam dobio u kutiji s njim, kao i VGA. HDMI ako trebaš moraš kupit negdje, naravno.. Al dok si u dućanu svejedno zamoli da ti otvore kutiju pa da provjeriš jel sve unutra, to valjda ovisi od pošiljke do pošiljke, pa da se ne vraćaš u dućan bezveze po kabel kasnije.

Uglavnom eto, ja zadovoljan, a ti pitaj što te još zanima.

EDIT: E, i ako voliš gledat DivX-e na kompu.. počni skupljat materijale s većim rezolucijama.. ;D Naime, stari DivX-i izgledaju .. jadno.. Mislim, kad ih gledaš s metra udaljenosti, a rastegnuti su na 1920x1080 Zato pak zadnje serije kaj sam si "nabavio" gledam fino u "HD" (MKV, 1920x1080, H.264 etc), i faaakat je slika za pet.. Samo takve serije žderu mjesta na disku.. al vrijedi
Staro 06.04.2010., 21:20   #15
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor LuxZg Pregled postova
U principu, u ovom trenutku je sve poboljšanje u odnosu na moj vjerni CRT koji je počeo crkavati (slika se lagano ali sigurno počela zamućivati)..
Možda su ti oksidirali konektori u VGA kabelu... to zna biti slučaj. Uzmi u chipoteci ili negdje Kontakt 60 sprey i pošpricaj konektore od kabela, ulaz na monitoru i izlaz na grafičkoj. Meni je pomoglo sa starim Eizotom dva-tri puta u 10-ak godina koliko sam ga imao.

Monitor je nešto što se ima po 3 do 5 ili čak više godina. A svaki dan gledaš u njega po par sati. Stoga, ako misliš uzeti monitor, moja topla preporuka je bilo koji samo da nema TN matricu. Filmovi izgledaju na njima zrnato i fotke imaju ružne bojame pogotovo u gradijentima jer ti monitori nisu u stanju prikazati 16.7m boja (specifikcije svima lažu). Osim toga, imaju jako loše kuteve gledanja, pogotovo vertikalne.

Izbor ti pada na PVA ili IPS. PVA ima bolju oštrinu i kut gledanja, ali i često ghosting u filmovima. IPS ima bolju definiciju slike te je puno bolji u filmovima. naravno, tu govorimo o monitorima 3-7 soma kuna. preko toga nema pravila, sve ovisi o monitoru.

Gledao sam i MVA monitore, ali oni mi nekako nisu ni vrit ni mimo. To je neki kompromis između PVA i IPSa, ne baš najbolji. Isto kao i e-IPS.

Strpi se dok HP ne izbaci ZR seriju monitora. Brijem da ti će ti to biti best-buy. Imaš i thread već o njemu.
Staro 07.04.2010., 00:22   #16
Qtype
Registered User

Datum registracije: Feb 2009
Citiraj:
Autor LuxZg Pregled postova
Pa moram priznati da sam jako zadovoljan. Samo definitivno vrijedi ovo što je napisao vga killer - kad god si dovučem trosjed i "zalegnem" moram monitor nagnuti da mi slika bude kak treba. Ako pak uvijek gledaš monitor sa cca iste visine (npr uvijek sjedeći na stolcu) onda pogotovo nemaš nikakvih problema.

Osim toga sve za 5, na 1 gumbić prebacuješ signal sa DVI<->HDMI<->VGA, ako neki od kabela nije uopće spojen jednostavno ga preskoči kao da ga ni nema. Prebacivanje traje jedno 4-5 sekundi, al nije strašno jer ne "šaltaš" stalno.

Prostor na desktopu je "wow" nakon mojih 17" CRT-a, slika je dobra, jasna, nemam nikakvih problema sa odbljescima.. Oči su mi zdrave, ne bole, ne peku (što me počelo mučiti sa starim CRT-om kako je počeo umirat lagano).. A sjedim i buljim u taj ekran i po 12h dnevno bez prestanka ponekad.. Što još želiš znati?

Aha, i DVI kabel sam dobio u kutiji s njim, kao i VGA. HDMI ako trebaš moraš kupit negdje, naravno.. Al dok si u dućanu svejedno zamoli da ti otvore kutiju pa da provjeriš jel sve unutra, to valjda ovisi od pošiljke do pošiljke, pa da se ne vraćaš u dućan bezveze po kabel kasnije.

Uglavnom eto, ja zadovoljan, a ti pitaj što te još zanima.

EDIT: E, i ako voliš gledat DivX-e na kompu.. počni skupljat materijale s većim rezolucijama.. ;D Naime, stari DivX-i izgledaju .. jadno.. Mislim, kad ih gledaš s metra udaljenosti, a rastegnuti su na 1920x1080 Zato pak zadnje serije kaj sam si "nabavio" gledam fino u "HD" (MKV, 1920x1080, H.264 etc), i faaakat je slika za pet.. Samo takve serije žderu mjesta na disku.. al vrijedi
hvala još jednom... radim uglavnom na istoj visini tijekom dana, ali navečer ču onda definitivno morat namještat monitor kad budem gledao filmove... ali to i sad već radim s svojim laptopom... tako da ništa novog

meni je isto najbitnije da nakon dugog vremena gledanja me ne peku oči, jer sam ih skoro izgubio već na svom 15.6'' ekranu od laptopa...

za HDMI kabel već znam, a i mislio sam ih pitati da mi odmah i otvore kutiju da vidim točno što sve s njim dobivam...

da, mislim da mi mojih 640 GB više definitvno neće biti dosta za sve serije i filmove... treba nabaviti nešto većeg formata... ili izbrisati neke stare filmove koji nisu vrijedni prostora na disku

sve u svemu, koliko novaca toliko i muzike... a meni je to taman što mi treba sad...

još pored toga će mi služiti i kao telka tako da je svakako isplativo za ono što meni treba...

znači, odluka je pala... sutra ga naručujem pa ču ga i sam uskoro isprobat
Qtype je offline   Reply With Quote
Staro 07.04.2010., 17:25   #17
LuxZg
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Možda su ti oksidirali konektori u VGA kabelu... to zna biti slučaj. Meni je pomoglo sa starim Eizotom dva-tri puta u 10-ak godina koliko sam ga imao.
Ovaj monitor je već bio star... ~10 godina

Citiraj:
ako misliš uzeti monitor, moja topla preporuka je bilo koji samo da nema TN matricu. Filmovi izgledaju na njima zrnato i fotke imaju ružne bojame pogotovo u gradijentima jer ti monitori nisu u stanju prikazati 16.7m boja (specifikcije svima lažu). Osim toga, imaju jako loše kuteve gledanja, pogotovo vertikalne.
Od svega ovog jedino je istina ovo za vertikalni kut gledanja.. Ne znam di si ti gledao monitore, ali moj nit ima problema sa "zrnatom" slikom niti s gradijentima..

Citiraj:
Izbor ti pada na PVA ili IPS. PVA ima bolju oštrinu i kut gledanja, ali i često ghosting u filmovima. IPS ima bolju definiciju slike te je puno bolji u filmovima. naravno, tu govorimo o monitorima 3-7 soma kuna. preko toga nema pravila, sve ovisi o monitoru.
Čovjeku koji gleda monitore od cca 1.500 kn ti preporučaš ove od 3-7.000 .. Mislim da nemamo kaj dalje pričati

Citiraj:
Strpi se dok HP ne izbaci ZR seriju monitora. Brijem da ti će ti to biti best-buy. Imaš i thread već o njemu.
Kaj, isto best buy od 7.000?

Citiraj:
Autor Qtype Pregled postova
hvala još jednom... radim uglavnom na istoj visini tijekom dana, ali navečer ču onda definitivno morat namještat monitor kad budem gledao filmove... ali to i sad već radim s svojim laptopom... tako da ništa novog

meni je isto najbitnije da nakon dugog vremena gledanja me ne peku oči, jer sam ih skoro izgubio već na svom 15.6'' ekranu od laptopa...
Ne, tu nema nikakvih problema.. Stvarno visim na kompu jako puno, pogotovo vikendom, i nisam do sad nijednom imao problema sa umornim očima od kad sam kupio ovaj monitor.

Citiraj:
sve u svemu, koliko novaca toliko i muzike... a meni je to taman što mi treba sad...
još pored toga će mi služiti i kao telka tako da je svakako isplativo za ono što meni treba...
Tak je, isto ko i meni.. Komp + telka, sve na jednom ekranu, a stvarno malo love.. Ja bih čak rekao da za te novce dobiješ i više muzike nego ćeš dati novaca

Citiraj:
znači, odluka je pala... sutra ga naručujem pa ču ga i sam uskoro isprobat
Drago mi je da sam pomogao, a ti evo javi ovdje kad se malo bolje "upoznate" kakva su tvoja iskustva. Ipak je to nešto što se doživljava subjektivno.. al vjerujem da se nećeš razočarati
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno