Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.01.2010., 23:55   #1
Ma$teR
Premium
Moj komp

Ma$teR's Avatar

Datum registracije: Dec 2008
Pitanje u vezi rutiranja adsl ka odredjenim adresama

Prvo ovo je pitanje shebano ali ok, ne smatrajte me odmah noobom ako postavljam glupa pitanja ali da krenem.
Elem, nalazim se u BiH i moj isp je TEOL.NET.
On posjeduje nekoliko linkova ka vani a glavni su mu od T-Coma, i Telekoma Srbije.
E sada, meni ping puno znaci pa gledam na sve nacine da dodjem do sto boljeg pinga.
Situacija je sljedeca, ip adrese koje se rutiraju preko T-Coma daju dosta manji odaziv i dosta stabilniji odaziv, dok ove sto idu preko telekoma srbije su losije.
Posto ja imam jako nizak ping prema t-comu (12-13) zanima me postoji li nacin da natjeram sve ip adrese da idu preko t-coma?Ili da nastelam da mi tcom radi kao proxy server ili nesto?
Bas gledam na 195.29.150.3 (tcom dns) mi je ping 12.
Da li bi utjecalo ista kad bi stavio taj broj pod dns server :?.
Pls da mi neko odgovori bilo koji nacin da dodjem do boljeg pinga .
Ko mi pomogne ima poklon ^^
Ma$teR je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2010., 00:17   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Manje - više si sam predložio rješenje, probaj u routeru prebacit na manualni unos DNS servera i unjet spomenutu adresu.
U svakom slućaju ćeš se morat "igrat" postavkama da vidiš šta daje najbolje rješenje.
Nezaboravi da kada ovako manualno uneseš DNS a tvom ISP - u pukne link prema T-Com - u imat ćeš problema tj. neće se niš otvarat.
Inaće ping reda 12-13 je više nego dobar za bilo šta.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 07.01.2010., 01:45   #3
Ma$teR
Premium
Moj komp

Ma$teR's Avatar

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Manje - više si sam predložio rješenje, probaj u routeru prebacit na manualni unos DNS servera i unjet spomenutu adresu.
U svakom slućaju ćeš se morat "igrat" postavkama da vidiš šta daje najbolje rješenje.
Nezaboravi da kada ovako manualno uneseš DNS a tvom ISP - u pukne link prema T-Com - u imat ćeš problema tj. neće se niš otvarat.
Inaće ping reda 12-13 je više nego dobar za bilo šta.
Da upravu si, imam zaista odlican ping prema t-comu, primjetio sam da t-comovi korisnici imaju veci ping prema tcomu nego ja ^^.
Probacu se malo igrati sa postavkama.Ali opet gledam bili bi nekako dobro da t-com namjestim kao proxy server ono da mi se sve rutira tamo...Ali opet kako to :S
Staro 07.01.2010., 02:07   #4
Ma$teR
Premium
Moj komp

Ma$teR's Avatar

Evo stavio sam bio sada dns od tcoma sve isto...Kao da ga i nema
Staro 07.01.2010., 11:09   #5
shimpa
PC Ekspert

shimpa's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Uz dužno poštovanje to nema veze sa DNS-om nego sa routing tablicama kod tvojeg ISP-a.

Vjerojatno koriste BGP i kako je naštelano u BGP-u tako će promet i teći i ti tu ništa ne možeš.
shimpa je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2010., 14:27   #6
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Da, u pravu si, nemoš uvik bit pametan
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2010., 18:57   #7
shimpa
PC Ekspert

shimpa's Avatar

sorry nisam mislio biti neugodan, ti se tu stvarno jako trudiš svima pomoći.

Paralela bi npr bila kako natjerati pismo koje si polao iz engleske da ide baš preko švicarske do hrvatske. Možeš doplatiti za neku ekspress uslugu ali opet jednom kada predaš paket ne znaš kojim putem će ga kurirska služba poslati.

Slično je i sa računalnim mrežama. Mi nemamo toliku kontrolu nad našim paketima, kada jednom paket izađe iz naše mreže prelazi u nadzor nekoga drugoga.
Staro 07.01.2010., 19:27   #8
greenfly
Od nonine sestre kunjado
Moj komp

greenfly's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Citiraj:
Autor shimpa Pregled postova

Paralela bi npr bila kako natjerati pismo koje si polao iz engleske da ide baš preko švicarske do hrvatske.

Slično je i sa računalnim mrežama. Mi nemamo toliku kontrolu nad našim paketima, kada jednom paket izađe iz naše mreže prelazi u nadzor nekoga drugoga.
To se da napraviti "statičkom rutom", ali naravno njegov isp.
Staro 07.01.2010., 21:09   #9
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Datum registracije: May 2006
Je, neka tracerouta google negdje 50 puta, pa nek zapiše sve one routere od ISP-a. Onda neka pinga svaki router,odnosno svaku putanju do routera isto tako negdje 50 puta kako bi dobio najbolje prosječno vrijeme. I onda na svom routeru neka uvijek da statiku do najbržeg prvog routera. A kad je to sve napravio, neka baci pogled na prvi popis routera nakon traceroute-a, i neka zapravo čovjek zaključi što mu znači statika kad iza prvog routera opet uzima ISP u svoje ruke, a taj prvi je beznačajan. A i može biti da je tog trenutka link na tom routeru bio neopterećen. Ukratko, odustani.
Staro 08.01.2010., 08:42   #10
shimpa
PC Ekspert

shimpa's Avatar

ne možeš postaviti statičku rutu prema interfaceu koji ti nije lokalno dostupan ili je u mreži koja je lokalno dostupna.

EDIT: statička ruta mora imati next hop što je ili ime lokalnog interfacea ili adresa gatewaya na tom lokalnom interfaceu. ne može se postaviti statička ruta gdje je next hop 5 hopova dalje.

Zadnje izmijenjeno od: shimpa. 08.01.2010. u 08:59. Razlog: da se ljepše izrazim
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno