Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 15.09.2009., 06:14   #1
Mad_Duke
Guest

HyperDrive5

Jel netko vidio ovo djubre.

Moram priznati da mi se čini uz sadašnje stane cijena SSD-ova poprilično zakon stvar!
http://www.hyperossystems.co.uk/0704...rosHDIIproduct

Mislim, uz cijene RAM-a kakve su i ovih 8 portova može se bez problema ubaciti od bilo koji OS gore da leti brutalno brzo!
  Reply With Quote
Staro 15.09.2009., 17:00   #2
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Mad_Duke Pregled postova
Jel netko vidio ovo djubre.

Moram priznati da mi se čini uz sadašnje stane cijena SSD-ova poprilično zakon stvar!
http://www.hyperossystems.co.uk/0704...rosHDIIproduct

Mislim, uz cijene RAM-a kakve su i ovih 8 portova može se bez problema ubaciti od bilo koji OS gore da leti brutalno brzo!
Mislim, uz ovako populisticko los marketing, kao da je izaslo iz Teovog pera.

Code:
Never needs to be defragged. It's Random Access! 				
Lithium Battery 7.4V 2400mAH. Powers unit for 2-3 hours. 500 charge/discharge cycles. 				
 External DC adaptor port for keeping data when PC is powered off.
Ako te pali ovakvo sto, pogledaj rijesenja koja nativno "leze" na sabirnici (PCI-E ili PCI-X) i imaju ozbiljan BBU.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 15.09.2009., 17:23   #3
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
4000 kn za 16GB SATA disk ... hmmm

BTW stvar je stara nekoliko godina, a izvorna ideja barem 10g.
Staro 15.09.2009., 17:42   #4
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Ako te pali ovakvo sto, pogledaj rijesenja koja nativno "leze" na sabirnici (PCI-E ili PCI-X) i imaju ozbiljan BBU.
Ma zakon mi je i da mi je drito do perfomansi doma bilo bi oke. Ali me sa sadašnjim diskom iskreno boli briga jer boot time je samo boot time (tak i onak uvijek ide u S3), a vrijeme potrebno da mi otvori neku aplikaciju naspram vremenu koje provedem u njoj radeći mi je zanemarivo.

Kaj ima već kaj drito "leže" na sabirnici? jer kontam si da bi na PCIe x4 već imao čist dosta (u preveć) bandwitha. Mislim da se sjećam neke firme kaj je to radila, ali biseri nisu stavili uređaju da je bootabilan.

Citiraj:
Autor dh41400 Pregled postova
4000 kn za 16GB SATA disk ... hmmm
BTW stvar je stara nekoliko godina, a izvorna ideja barem 10g.
Za jeftini sustav ako trpaš po 2 gige module je 16 (što je više nego dovoljno za bilo koji sustav).

A koliko koštaju full brzi SSD-ovi? Na kojima još svi paze na te write cycleove kao da će im se dezintegrirati. Da, ideja je stara. Ali danas je RAM konačno kapacitetom i cijenom taman

Sa tim da podržava dp 64 gige. Baš me zanima kak bi virtualizacija na tak nečem letila.
  Reply With Quote
Staro 15.09.2009., 19:57   #5
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Znam da zvuci iznimno primamljivo, ali nije RAM disk toliko jak za recimo paravirtualizirani OS koliko si dobio dojam ... vjeruj mi (imam prethodnu generaciju Gigabyte-ovih RAM diskova u strippingu).

Isprobano kao "medjuspremnik" za OS kesh i kao spremiste za virtualke ... jednostavno ga koci SATA, bolje receno ICH kod Intela ili SB kod AMD-a.

BTW test je u sigu, ako te zanimaju detalji ...

Sto se tice PCI-e rjesenja, tu vec mozemo pricati o RAZLICI u performansama, jer im stvarno nista ne stoji na putu (poput kontrolera, SATA kablovinja ili DDR-a), a usput koriste i ultra brzu (responzivnu) flash memoriju.

Detalje o ovoj "branshi" mozes pronaci na ovom linku.
Staro 15.09.2009., 20:31   #6
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Autor dh41400 Pregled postova
Sto se tice PCI-e rjesenja, tu vec mozemo pricati o RAZLICI u performansama, jer im stvarno nista ne stoji na putu (poput kontrolera, SATA kablovinja ili DDR-a), a usput koriste i ultra brzu (responzivnu) flash memoriju.

Detalje o ovoj "branshi" mozes pronaci na ovom linku.
Ali ti govoriš o kruškama, a ja o jabukama. Ja govorim o RAM disku, koji je po perfomansama debelo superiorniji od bilo kakvih flash rješenja.

Mislim. bottle cap na PCu je disk. Čak i sa ultra skupim i brzim SSD-ovima je disk opet bottle cap. Tako da čisto performance wise. RAM disk je tu, pogotovo sa ovim cijenama RAM-a kralj. "jedino" kaj mu treba je dostojni "kontroler", jer sve ostalo je već ovdje!

Što se tiće paravirtualizacija. Ne postoji ništa što može biti brže od ovog. Iako IMO, već ulazimo u sferu kada dolazi potreba za prostorom.
  Reply With Quote
Staro 16.09.2009., 04:20   #7
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Da drugim rijecima opisem situaciju ... gledavsi iskljucivo trenutno dostupne HW RAM diskove naspram PCI-e flash diskova, flash rjesenja ostvaruju ZNATNU prednost u Random prometu.

Razlog je vrlo traljava implementacija disk kontrolera na dedicated HW RAM diskove uz SATA ogranicenje, dok je kod PCI-e flash diskova to na jednoj daleko visoj razini.

Naravno da je RAM memorija sama po sebi daleko brza (Access u ns) naspram flash medija (us), ali sama izvedba je blago receno katastrofa (iskoristava samo dio potencijalnih performansi - osobno sam se uvjerio).

Trenutno idealno (performance wise) aplication storage rjesenje je recimo jedna ploca sa velikom kolicinom RAM-a (recimo aktualna 3-channel i7 platforma - bandwidth od 25GB/s uz Access u ns), te SW implementacija dodjeljivanja RAM resursa (Gavotta Ram Disk npr.).

Nekoliko mana ovog pristupa su VRLO mala sigurnost podataka prilikom rada s aplikacijama (nepostojanje BBU-a, mogucnost greske u citanju/zapisu uzrokovane elektromagnetskim zracenjem - non ECC RAM), omalen kapacitet (trenutni max. ukupni kapacitet od 24GB za Nehalem arhitekturu, od kojih barem 4GB otpada na potrebe OS-a/aplikacija) i VRLO visoka cijena 4GB DDR3 modula (ukoliko se cilja na max. memorijski prostor).

EDIT:

Postoji i npr ovakva mocnija solucija, koja doslovno ostavlja bez rijeci ... hrpa DDR3 slotova uz ogromnu chipset propusnost (dvostruki Tylersburg).

Zadnje izmijenjeno od: dh41400. 16.09.2009. u 05:04.
dh41400 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno