|
![]() |
#1 |
kenova
Datum registracije: Sep 2003
|
Morski savjeti: Ubod ribe pauka
Neki dan sam prolazio kroz kutiju časopisa Otvoreno more i Pesca in mare i u oba nasao članke od strane raznih liječnika-suradnika o termolabilnosti otrova pauka i skrpine/skrpinice/skrpuna. Priložene su i brojne priče o učinkovitosti grijanja mjesta uboda. Sjetio sam se da je prošle godine ovdje bila rasprava na temu uboda pauka (tema je zaključana jer je bilo offtopic) koja je završila sa "struka se razilazi oko tretmana uboda". Pa eto, vjerojatno je pucanj u prazno ali mozda spasi nekoga jer ljeto jos traje: Grijte mjesto uboda! ![]() Nemojte zaboraviti da su otrovne i bodlje na škržnim poklopcima. |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Apr 2003
|
sve termolabilne otrove treba tretirat vrućom vodom,tj. što toplijom...
![]() Zadnje izmijenjeno od: Jelc. 29.08.2009. u 23:35. |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
nautic expert
Datum registracije: Feb 2005
|
pišanje baš i nije "vruća voda". ![]() možda pišolina pomaže zbog amonijaka ili? ako ste na barci, vjerovatno imate motor pa zagrijte ubod na poklopcu motora ili na nekoj zagrijanijoj površini barke. nikako ne gurajte noge/ruke/guzice u unutrašnji motor koji radi. zgodan link |
![]() |
![]() |
#5 |
Bannija :D
Datum registracije: Feb 2008
|
Neznam za životinje, ali znam za sve biljne vrste u jadranskom moru koje su otrovne, da im je otrov termolabilan, znači ako se nažarite na bilo šta iz biljnog svijeta u našem plavom jadranu, samo što prije naslonit nešto toplo na mjesto ozljede. |
![]() |
![]() |
#6 |
našikan pravim haos
Datum registracije: Jun 2008
|
Pišanje pomaže kolko sam čuo,valjda zbog amonijaka. Pomaže i da zagrizete ubodni dio i probate što jaće isisat bilokaj. Neće spriječit ali može bitno oslabit učinak otrova ako je brzo odrađeno. Pomaže samo ambulanta i malo jaukanja ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Jednostavno moram ponovit ono što si editirao vezano uz "pišanje po mjestu uboda"...jer je živa istina kad si na moru nema tople/vruće vode itd ... jedino što preostaje a to se inače i radi u takvim situacijama - neznam kako da to kažem a da ne ispadne nekulturno - popiškiš se na mjesto uboda ![]() i naravno...ako se tebi ne "piški",ako imaš kolegu pored sebe nema druge...tako je to na moru,ili ćeš si život riskirat zbog uboda i djelovanja otrova ili... Kad si sam na moru i dogodi ti se to vjerujem da bi se malo njih sjetilo "urinirat" na mjesto uboda...temperatura "urina" je tjelesne temperature što je dovoljno toplo za raspad termolabilnog otrova... ![]() crne bodlje su lako uočljive http://www.imagesforme.com/show.php/663682_slika040.jpg gad kad naraste http://www.imagesforme.com/show.php/...vdpaldvdpa.jpg kad smo vec kod riba,ovo je zubatac na istoku ![]() http://www.imagesforme.com/show.php/...xrupestris.jpg
![]() |
#8 | |
Premium
|
Citiraj:
ima hrpa savjeta od nasih starih ali se osim pisaline niceg ne sjecam vise,ajde i motor od barke ako je zagrijan P.S. mislim da sam pisao o tome da je postojala vec tema u svastari,tamo sam se raspisao...mislim da sam napisao nesto opsirnije
![]() |
#9 | |
aka Striko
Datum registracije: Nov 2007
|
Citiraj:
ahahha, predobro ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
ako imate upaljac, koliko uspijete izdrzati skuriti taj dio i bit ce dobro. |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
e sad mnogi kažu bolje ne...neznam zasto iskreno,ali pretpostavljam da je bolje tekuće zbog boljeg "širenja" topline po tijelu,upaljač ti spali samo djelić a otrov putuje krvotokom...osim ako nemaš bacač plamena ![]() nego jeste znali da je to najizdrzljvija riba na suhom,uz skarpinu...to je isto zahebano moze do 6 sati prezivjet "Poznata je šala da je to riba koja puši cigare,ulovljenom pauku bi stavljali cigaru koju bi vrlo brzo dokrajčio kao pravi nikotinski ovisnik." ![]() P.S. imam 7 komada u ledu,ulovio prije cca mjesec i pol...bit će brodetčine ![]()
#12 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|