|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Apr 2008
|
(riješeno) Stare igre na widescreen monitoru u Visti
OK, možda se iz naslova ne kuži odmah što je, no to je najpreciznije što sma mogoa napisati. Prvo, ako sam fulao podforum, ispričavam se, a možda je i hardverski "problem". No ugl, slučaj je ovaj. Kada sma prije manje od dvije godine kupio, tada novi kompjuter, od kojeg danas nije ostalo ništa osim kučišta i hard diskova plus periferija, među kojom i monitor, odmah sma na njega stavio Vistu. I prve igre koje sma išao igrati su bile one koje sam propustio u međuvremenu između kupnje tog novog kompa, i kada mi je tadašnji komp postao slab dosta za igre (Barton 2500, 9600XT, 512MB DDR333), igre poput Call of Dutya 2. E sada, iskreno, osim njega, ne sjećam se točno što sma igrao, no što se sjećam je da su mi igre koje nemaju podršku za widescreen rezoluciju, kada sma ih pokrenuo u Visti bile u normalnoj rezoluciji, normalan format dakle, ne razvučeno, a sastrane, onaj dio monitora koji je "višak" u 4:3 omjeru je bio crn. Ili da to karikiram, evo slike koja objašnjava kako mislim. Ovako nešto: ![]() I onda sma počeo igrati novije igre sa widescreen podrškom, pa se nakon nekliko mjeseci prebacio nazad na XP, ali i promjenio tada negdje (ne znam što je bilo prvo) prvi put grafičku u tom "novom" kompu. I sad ne znam jel do XP-a, grafe, drivera ili čega već, ali sada su se iste te igre razvlačile preko monitora, makar rezolucija bila 1280x1024, koja je bila najveća koju mogu staviti (jer monitor mi podržava 1680x1050, a 1600x1200 rezolucija ima više horizontalnih linija nego moj monitor podržava), i efekt je onda bio ovakav otprilike: ![]() E sad, od tada, kada sma ja na tada kupljenoj konfi igrao stare igre (E4500, 8800GTS 320MB, 2x1GB Kingmax 800MHz... Vista Business), do danas, kada je konfa iz moj komp, promjenio sma 7 grafičkih kartica, 3 matične ploče, 2 kita memorije, 2 procesora, napajanje itd, i iskreno ne znam više jel to bilo do toga da je tadašnja 8800GTS (ili neka druga komponenta) bila tkao dobra pa je to radila, ili je stvar u Visti, no evo, opet sam se zaželio nekih starih igara koje nemaju widescreen podršku (zasad instalirao Doom3), i više mi nije onako lijepo, sa crnim rubovima sastrane, nego rastegnuta slika. E sad, jel zna netko o čemu pričam, tj o čemu se radi, i kako to dobiti opet? Jel stvar u driverima, pojedinoj igri, nekoj opciji u Visti koju moram uključiti ili šta? Jer oni rubovi mi više pašu nego rastegnuta slika ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Guest
Datum registracije: Jun 2008
|
|
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Apr 2008
|
e hvala majstore, to se traži. samo dovraga, kako sma ja to onda prije uključio? možda sma prčkao i isprobavao i nsima ni skužio ![]() Ugl, to je to, može lock ![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|