Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 19.08.2009., 17:14   #1
ABuser
Premium
Moj komp

ABuser's Avatar

Datum registracije: Apr 2008
(riješeno) Stare igre na widescreen monitoru u Visti

OK, možda se iz naslova ne kuži odmah što je, no to je najpreciznije što sma mogoa napisati. Prvo, ako sam fulao podforum, ispričavam se, a možda je i hardverski "problem". No ugl, slučaj je ovaj.

Kada sma prije manje od dvije godine kupio, tada novi kompjuter, od kojeg danas nije ostalo ništa osim kučišta i hard diskova plus periferija, među kojom i monitor, odmah sma na njega stavio Vistu. I prve igre koje sma išao igrati su bile one koje sam propustio u međuvremenu između kupnje tog novog kompa, i kada mi je tadašnji komp postao slab dosta za igre (Barton 2500, 9600XT, 512MB DDR333), igre poput Call of Dutya 2. E sada, iskreno, osim njega, ne sjećam se točno što sma igrao, no što se sjećam je da su mi igre koje nemaju podršku za widescreen rezoluciju, kada sma ih pokrenuo u Visti bile u normalnoj rezoluciji, normalan format dakle, ne razvučeno, a sastrane, onaj dio monitora koji je "višak" u 4:3 omjeru je bio crn. Ili da to karikiram, evo slike koja objašnjava kako mislim.

Ovako nešto:

I onda sma počeo igrati novije igre sa widescreen podrškom, pa se nakon nekliko mjeseci prebacio nazad na XP, ali i promjenio tada negdje (ne znam što je bilo prvo) prvi put grafičku u tom "novom" kompu. I sad ne znam jel do XP-a, grafe, drivera ili čega već, ali sada su se iste te igre razvlačile preko monitora, makar rezolucija bila 1280x1024, koja je bila najveća koju mogu staviti (jer monitor mi podržava 1680x1050, a 1600x1200 rezolucija ima više horizontalnih linija nego moj monitor podržava), i efekt je onda bio ovakav otprilike:

E sad, od tada, kada sma ja na tada kupljenoj konfi igrao stare igre (E4500, 8800GTS 320MB, 2x1GB Kingmax 800MHz... Vista Business), do danas, kada je konfa iz moj komp, promjenio sma 7 grafičkih kartica, 3 matične ploče, 2 kita memorije, 2 procesora, napajanje itd, i iskreno ne znam više jel to bilo do toga da je tadašnja 8800GTS (ili neka druga komponenta) bila tkao dobra pa je to radila, ili je stvar u Visti, no evo, opet sam se zaželio nekih starih igara koje nemaju widescreen podršku (zasad instalirao Doom3), i više mi nije onako lijepo, sa crnim rubovima sastrane, nego rastegnuta slika.

E sad, jel zna netko o čemu pričam, tj o čemu se radi, i kako to dobiti opet? Jel stvar u driverima, pojedinoj igri, nekoj opciji u Visti koju moram uključiti ili šta? Jer oni rubovi mi više pašu nego rastegnuta slika

ABuser je offline  
Staro 19.08.2009., 20:41   #2
thopok
Guest

Datum registracije: Jun 2008
thopok je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.08.2009., 21:58   #3
ABuser
Premium
Moj komp

ABuser's Avatar

Datum registracije: Apr 2008
e hvala majstore, to se traži. samo dovraga, kako sma ja to onda prije uključio? možda sma prčkao i isprobavao i nsima ni skužio

Ugl, to je to, može lock
ABuser je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Zaključane teme

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno