|
![]() |
#1 |
Buying Bitcoin
Datum registracije: Feb 2007
|
WD 500GB dobio bad clustere, što preporučate?
Radi se o disku WD5000AAKS-00TMA0. Naime, ovaj hdd je inače kupljen kao externi i bio je dugo u SATA ladici. Prije mene je bio u prijatelja koji ga je poslije prodao meni, pa je u mene još bio negdje godinu, godinu-ipo. Ladica je neka najjeftinija SATA, i počela se kvariti, odnosno jednog dana disk više nije htio zavrtiti (valjda otišlo napajanje od te šrot ladice). Danas sam ga izvadio iz ladice i spojio normalno u kompjuter, međutim prilikom boota Windowsa, pokrenuo se chkdsk i dijagnosticirano mu je cca. 4kb bad clustera (ako se dobro sjećam, jer su te informacije proletjele). Nakon toga radi normalno. Pretpostavljam da su neki fajlovi na disku oštećeni, iako nema ništa bitno, uglavnom filmovi, serije i sl. Da li ga nastaviti koristiti ili mu je ovo početak kraja? Backup već radim, samo želim znati kako to ide u diskovnom svijetu, da li da kupim novu ladicu za njega i nastavim ga koristiti ili da ga bacim ? Hvala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Nije prvi put da je 3,5" disk stradao u nekvalitetnom vanjskom kucistu. Uglavnom, ovo ne mora biti nista, jer ono slucajeva sto sam vidio jest da su diskovi dobili po par megabajta BS i nastavili raditi iducih godinu dana bez degradacija performansi, no vise ih se nije vadilo iz PC kucista ili prenosilo. Sada je samo pitanje jel doslo do kvara u elektronici diska. To je lako ustanoviti, kopiraj neke podatke na disk te ih probaj kopirati nazad. Ako sve proslo uredno, ne vidim razloga zasto disk ne bi koristio dalje. Ono sto jest nuzno jest otkriti i oznaciti sve BS, a onda dalje si u milosti Svevisnjega. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Buying Bitcoin
Datum registracije: Feb 2007
|
Na disku se nalazilo cca 350gb podataka koji su uredno kopirani na drugi disk. Nakon toga je slijedio full format. Nažalost, Windowsov format je siromašan, pa nije izbacio nikakvu poruku nakon formata gdje mogu vidjeti koliko je bad blockova bilo. Garanciju nemam. Mislim da ću mu nabaviti malo kvalitetnije kućište, npr. Icy Box, pa koliko traje da traje... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
ZeNgE_Tiho_Cro
Datum registracije: Feb 2008
|
probaj zero fil preko akronisa. zatim neki tool da mu vrati MBR. |
![]() |
![]() |
|
|