Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 27.07.2009., 07:26   #1
Ico2005
Premium
Moj komp

Ico2005's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Problem s grafičkom

Radi se o kompu iz potpisa (je da je kanta, al nemam para za bolje) i jutros kod paljenja dobijem ovo dolje, s time da su kod učitavanja bios-a bili samo hieroglifi. Kad su se win xp digli monitor se prebacio u stand-by. Resetirao sam komp na kućištu i sve je normalno proradilo.

Dali netko možda zna što mi crkava? Grafička, matična, memorija ili nešto treće??

http://img162.imageshack.us/img162/333/dsc00291z.jpg

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 27.07.2009. u 21:36.
Ico2005 je offline   Reply With Quote
Staro 27.07.2009., 07:42   #2
Doink the Clown
Jack of all, master of none
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Hmmm, driveri po mom mišljenju nisu jer se događa prije ulaska u Winse, prva stvar koja mi pada na pamet je da je GPU RAM vrisnuo, najbolje posudit drugu grafu ako ikako možeš i nju ubost pa da vidiš ako je do nje iako znam da su agp grafe danas malo teže za naći... Isto tako možeš probati uštekati monitor na drugi DVI konektor ili promijeniti kabel od monitora, možeš i skinuti hladnjak (ako grafa nije pod garancijom više naravno) i promijeniti pastu na GPU ali meni tu sve smrdi na grafu koja je za otpis Btw. jesi provjeravao temperaturu grafe?

C L O W N I N G A R O U N D
Doink the Clown je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 27.07.2009., 07:48   #3
Ico2005
Premium
Moj komp

Ico2005's Avatar

Po Everestu trenutačno ravnih 50 c. Nikada se ona meni nije niti pregrijavala (di će se pregrijavat, šta da igram sa tim kompom?), ima malo veći cooler na sebi.
Staro 27.07.2009., 08:00   #4
Doink the Clown
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Citiraj:
Autor Ico2005 Pregled postova
Po Everestu trenutačno ravnih 50 c. Nikada se ona meni nije niti pregrijavala (di će se pregrijavat, šta da igram sa tim kompom?), ima malo veći cooler na sebi.
A čuj, naslage prašine u hladnjaku znaju čuda raditi po ovim vrućinama Ništa, najbolje ti probat drugu grafu ubost ako možeš posudit od nekog.

Staro 27.07.2009., 08:05   #5
Ico2005
Premium
Moj komp

Ico2005's Avatar

Mislim da nije prašina, čistim ga jednom u dva mjeseca. Izgleda da ću morati naći drugu, jedino tako mogu biti siguran da li je do grafe ili ne.
Staro 27.07.2009., 08:07   #6
Doink the Clown
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Citiraj:
Autor Ico2005 Pregled postova
Mislim da nije prašina, čistim ga jednom u dva mjeseca. Izgleda da ću morati naći drugu, jedino tako mogu biti siguran da li je do grafe ili ne.
Pa u principu da, ali možeš i onih drugih par stvari probat za prvu ruku, dakle ubost kabel u drugi DVI konektor i zamijeniti kabel od monitora, sretno kolega

Staro 27.07.2009., 08:16   #7
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Prvo šta mi je upalo u oko gledajući Moj komp je: Napajanje: MS 400 W mada ono može i nemora biti krivac za opisano.
Grafu obavezno izvadit vani, očistit kontakte sabirnice alkoholom. S vremenom se zna desit gubitak dobrog spoja na sabirnici (u konkretnom slućaju AGP). Jedan od bizarnih slućajeva iz prakse: Ugasiš komp std. procedurom na Shutdown a ono i dalje "daje" sliku (Shutdown ekran) na monitor. Razlog? Grafa nije resetirana pri Shutdown proceduri, čitaj kontakti . . .
Slijedeće već predloženo (skidanje GPU hladnjaka i čišćenje stare te stavljanje nove paste) jedino ako imaš iskustva a ako ne nađi nekog tko je to već radio.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 27.07.2009., 09:21   #8
Doink the Clown
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Da, to MS napajanje je najslabija točka cijele konfe Palo mi je na pamet još nešto što bi mogao pokušati ako ne nađeš zamjensku grafu; nekad davno imao sam Radeona 9600pro s flashanim biosom od 9600xt i isto su mi se pojavljivali artefakti, doduše kad je grafa bila u loadu u igricama, problem sam riješio tako da sam smanjio frekvenciju memorije grafe za par posto, pa možeš i to probati sa Riva tunerom pa ako bude neke promjne nabolje znati ćeš da je problem u grafi.

Staro 27.07.2009., 09:28   #9
Ico2005
Premium
Moj komp

Ico2005's Avatar

Napajanje jest malo slabije po kvaliteti al nekako ne vjerujem da je to u pitanju (iako se nikad ne zna). Detaljno čišćenje i zamjena paste nije nikakav problem (iskustva nimalo ne fali). Ako je pred krepavanjem, negdje ću nabaviti drugu. Dečki, hvala na trudu. Javim kako sam prošao za koji dan...
Staro 27.07.2009., 09:52   #10
Codiac
bycod

Codiac's Avatar

Datum registracije: May 2004
imho grafa je prdnula na rosu.

dali je slika takva cim ju upalis ?

Intel-i5-760 / Cooler-Master-Hyper-212 / Gigabyte P55-USB3
GSkill -2x4gb / MSI R7 370 2GB / Audigy SE Xtreme
Samsung EVO850 250GB / Samsung HD204UI / WDC 1TB/Samsung SH203b
Seasonic-430w / Chieftec-LCX-2x120 / DELL U2412M
Logitech Illuminated Keyboard / Logitech-G9 / Steelpad 4D / Rumble-pad-2 / Logitech-Z4

.i.

Razer Blade 15
Codiac je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 27.07.2009., 10:28   #11
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Citiraj:
Autor Codiac Pregled postova
dali je slika takva cim ju upalis ?
jest, kaze da su artefakti od posta pa na dalje. 99,9% da je do gddr-a, isti slucaj imao prije par mjeseci sa 7600gt pcix16. ali je ta poslana na garanciju, koja je priznata. mislim da ni spustanje taktova nece pomoci, meni barem nije, a bili su manji artefakti od ovih.

ali svakako probati drugu graficku na kompu, i svoju graficku probati na drugom kompu. tko zna........

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 27.07.2009., 15:42   #12
Ico2005
Premium
Moj komp

Ico2005's Avatar

Konzultirao sam se sa par prijatelja koji se također slažu s tim da je vrlo vjerovatno grafa dobila po njonji. Sad samo treba vidjet koliko će izdržati. Klinac mi je danas igrao Trackmaniu preko 3 sata bez prestanka na rezoluciji 1440x900 i veli da je sve bilo u redu.
Staro 01.08.2009., 15:58   #13
BlackDwarf
BIND SOFT d.o.o.
Moj komp

BlackDwarf's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Da ne otvaram posebnu temu.

Nakon 2h vratio se u sobu i sve je naocigled izgledalo dobro, ali nakon 5min poceli se pojavljivati prvi simptomi. Ekran se dvaput zacrnio u razmaku od 3 min da bi se nakon toga poceo pojavljivati "snijeg" (kao na tv-u kada je losija slika). Temperatura grafe je oko 67°C.
Ugasio pc na 10min i sada je ok. Sto je pak njoj?
BlackDwarf je offline   Reply With Quote
Staro 01.08.2009., 16:07   #14
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
pregrijavanje, driveri? kreni od ovoga.

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 01.08.2009., 16:10   #15
BlackDwarf
BIND SOFT d.o.o.
Moj komp

BlackDwarf's Avatar

Driveri su zadnji a grafa je ociscena prije 2 tjedna. Jedino sto ima na sebi default hladnjak koji iritira. Trenutno je na 50% i 64°C. Moguce da je doslo do pregrijavanja jer u sobi nije bio ukljucen sobni ventilator a za covjeka je nesnosljivo unutra bez njega...
Staro 01.08.2009., 17:25   #16
Sonic1984
Premium
Moj komp

Sonic1984's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Ne virujem bas da ti je doslo do pregrijavanja ako je grafa bila u idle-u makar ti u sobi bilo 50c...
Pocmi kao sta ti je blackdwarf reka...pocmi od drivera.....
Sonic1984 je offline   Reply With Quote
Staro 01.08.2009., 18:35   #17
BlackDwarf
BIND SOFT d.o.o.
Moj komp

BlackDwarf's Avatar

Sada radi normalno nakon 2h igranja COD-a. Vrijeme ce pokazati sto je.

Zadnje izmijenjeno od: BlackDwarf. 01.08.2009. u 18:53.
Staro 15.08.2009., 22:02   #18
BlackDwarf
BIND SOFT d.o.o.
Moj komp

BlackDwarf's Avatar

Zadnji driveri su bili u pitanju.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas