|
![]() |
#1 |
Foxy lady
Datum registracije: Feb 2009
|
CD-DVD nestao iz BIOS-a i Device Managera
Ljudi pomagajte. Kada metnem dvd/cd u pržilicu u laptopu, ne vidim ga u My Computeru a bome ni u device manageru ni u biosu. Ali bizarno je to što odvriti cd i lampca radi ali ga nema nigdje. Probala sam sa onim izmjenama u registryju ali ne pomaže. Samo se nadam da nije krepao ![]() Koristim windows 7 i do sad je sve radilo najnormalnije... EDIT: Ustvari, malo se pojavi, malo ne...imamo duha u kompu. Jel moguće da je IDE kabel u prekidu? I ako jeste, di mogu naći tako kratak IDE kabel za kupiti?
![]() Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 18.07.2009. u 21:54. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
IDE kabel možeš naći u bilo kojoj prodavaonici inf. opreme, a dalo bi ga se naći i drugdje. Većina forumaša negdje po ladicama sigurno ima par komada, pa ako ti je netko od njih blizu...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Jun 2008
|
Ja sam imao isti problem, ali na win xp. Probao sam sve i svašta i jednino je format diska i ponovno instaliranje win-a pomoglo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Foxy lady
|
Thnx na odgovoru, imam manual za rastaviti laptop, pa sam ga raskopala (usput fino počistila) i iznenadila se jer nema nikakvog kabla (naravno...) nego se samo utakne u matičnu. I sastavila natrag i proradio. Čak pročitao dvd i opet nestao. Fakat ne kužim...
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Jun 2008
|
Da nemaš neki visrus ili neku drugu ljigu na kompu? Probaj pročistiti s antspyware i antivisrus programima. To ne može odmoći, a možda može pomoći. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Foxy lady
|
Been there done that... ![]() Čist kao suza. I to se događa na oba operativna sustava koja imam...
![]() |
#7 |
Foxy lady
|
Koji bi bio najjeftiniji servis u Zg-u koji bi mi pogledao dal je do dvd-a ili matične?
![]() |
#8 |
lobotomija već učinjena
Datum registracije: Oct 2008
|
kolko je star laptop ? Probaj flešat novi firmware za pržilicu ! Odeš na stranicu proizvođača prže i upišeš njen naziv (oznaku) i new firmware. Možda ti izbaci novi firmware za download i firmware flasher za tu pržu. A možeš to i proguglat malo ako nema firmwarea na stranici proizvođača, pa ga nađeš negdje drugdje. Može čak biti i da ne podržava firmware koji je na tvojoj prži medije koje koristiš (Verbatim, Traxdata), to se riješi flešanjem firmwarea, a možeš dobiti i nove funkcije prže , kao i možda veće brzine čitanja i pisanja. Gle a može bit jednostavno samo da ima puno prljavštine u prži, pa si kupi onaj specijalni CD/DVD cleaner (čistač) za pržu, imaš ga u svakoj prodaovaonici računalne opreme. Također može bit i da je laser otišao, a onda ti je najbolja solucija koš za smeće. A što se kabla tiće, možda je otišao IDE kontroler na prži, uglavnom treba provjerit drugu pržu na tom IDE kanalu i vidjet dal ju (drugu pržu) normalno očitava komp, ako ju normalno čitava, onda je do stare prže (kojoj u tom slučaju treba promjenit elektroniku , zapravo skinut s identične prže elektroniku i stavit na ovu pržu), a ako ju ne očitava normalno onda je do IDE kontrolera na matičnoj. P.S. . možeš probat i crossflashing (iliti overcklocking prže) firmwarea, tako da svoju pržu flešaš s firmwareom slične prže, ali po karakteristikama firmwarea malo bolje prže, znao sam tako duplo povećavat brzinu pisanja na medije. Pogledaj: http://codeguys.rpc1.org/oc.html http://club.cdfreaks.com/f92/cross-flashing-120838/ Zadnje izmijenjeno od: lobo. 20.07.2009. u 19:54. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Foxy lady
|
Hvala puno na opsežnom odgovoru! ![]() ![]() ![]()
![]() |
#10 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ako nemaš SATA snimač, vjerojatno te zeza onaj adapter koji stoji između optičkog uređaja i system boarda pa probaj to malo očistiti i dodatno učvrstiti...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
lobotomija već učinjena
|
otišla je elektronika 95% sam siguran. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Foxy lady
|
I ja sam gotovo sigurna u to samo se nadam ne na matičnoj...
![]() |
#14 |
lobotomija već učinjena
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Foxy lady
|
Čim kupim adekvatan šarafciger za iznimno male križne šarafe javim kaj sam otkrila! (I ja mislim da je kontroler na pržilici). Thnx ljudi!
![]() |
#16 |
Foxy lady
|
I da nažalost, očito je kontoler na matičnoj krepao. Stavila drugi dvd i taj drugi ne radi na mom lapu, a moja pržilica radi na drugom lapu....ZAŠTO BAŠ MENI??? Shmrtz
![]() |
#17 |
EMP moderator
|
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Foxy lady
|
Al nevjerojatno je to kaj se s vremena na vrijeme pojavi, pa nestane. Bome nebum više acera kupovala (već su mi jednom pod garancijom promijenili matičnu...) ili jednostavno nemam sreće
![]() |
#19 |
EMP moderator
|
Da, takvo je ponašanje nečega što konstantno i bez posebnog pravila gubi kontakt...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Foxy lady
|
Još jedno tehničko pitanje, ako kupim externu pržilicu, da li će ona moći normalno pokretati instalacijske cd-e tipa windows itd...(mislim da sam vila u BIOS-u čak takvu opciju)
![]() |
#21 |
EMP moderator
|
Da, ako BIOS podržava...
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|