|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jul 2003
|
MacBook
Pozdrav. Imam pitanje za Mac korisnike. Studiram Multimediju na kojoj koristimo samo Mac racunala. Dopao mi se rad na njima i sad razmisljam o kupnji MacBook-a. Htio bih samo da mi netko objasni opcenito o Macu, software, codeci za filmove... Najvise mi treba Photoshop,Illustrator, InDesign, C++, Flash i njima slicni programi. Znam da manje vise svih programa ima u Mac izvedbi al cisto da se uvjerim od nekog tko ima iskustva da je Mac ok za takve stvari. Mislio sam uzeti ovaj model posto mi netreba za igre (osim 2h wowa na dan ![]() Hvala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
Eto pogledaj na http://www.mackorisnik.com/ http://www.jabucnjak.hr/ Malo pogledaj topice koji se tiču switchanja s pcja na mac, tu ćeš saznati sve što te zanima. Ako onoga što te zanima ipak nema, pitaj na njihovom forumu, svi su spremni pomoći. Što se samog lapa tiče, ako ti je 13.3" dovoljno za rad i ne smeta ti plastično kučište, go for it. Ljepšeg lapa na svijetu nema ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Što se codeca tiče najbolje je staviti VLC media player i/ili instalirati perian, što bi bio kao codeck pack za quick time. Adobe najnormalnije radi Photoshop,Illustrator, InDesign za OSX, a za C++ i flash najbolje je koristiti CodeWarrior, makar ima ih još dobrih. Moja preporuka je da daš još 2000kn za novi Macbook.
![]() |
#4 |
The Dark Side of Moon
Datum registracije: Jan 2005
|
Svakako uzmi noviji,najveća razlika je u kvaliteti slike ,baš je primjetna...vjerovatno jer je u starom GMA a u novom 9400(govorim o 2D)
![]() |
#5 | |
Banned
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
Što se tiče Maca i softwarea, tu nema dileme usudio bih se reći 100% postoje alternative Windowsima, usto bolje rade ![]() Ako uzmeš bilo koji MacBook nećeš pogriješiti, međutim moj glas IDE najnovijem ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Guest
|
Spominje se neki "rad" na Mac-u.. Jel samo meni smeta rad na 13"? ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
The Dark Side of Moon
Datum registracije: Jan 2005
|
![]() |
#8 | |
Banned
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
crnjo
Datum registracije: Mar 2003
|
Hmmm, cisto ovako iz znatizelje... Sto ti se dopada na tom Macu? Mislim, ok rad, al' rad u tim programima je isti i na non-macu ![]() Svi navedeni Adobeovi programi rade i na PCu, i za PC postoje i 64 bitne verzije svakog od njih. dok recimo za mac nema 64 bitnog Photoshopa... E sad... taj MacBook koji spominjes kosta preko 8 soma kuna sa 12 mjeseci garancije... Ova Toshiba je 100njak eura jeftinija sa 36 mjeseci garancije. Ima slabiji CPU, duplo manje memorije, duplo manje diska, 2" veci monitor (ima i 17" modela za iste pare)... Naravno, mali Macbook izgleda 20x bolje, ima sminka logo, zene ga vole... ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#10 | |
Banned
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
![]() |
#12 | |
Banned
|
Citiraj:
![]() ![]() Prikin MacBook Pro (2.4/4GB/200GB/8600) radi već 1godinu vrhunski bez ikakvih brejokova sa još više mjuze i svim style sranjima ![]() Sada ili nešto krivo radiš ili nemaš sreće ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
|
Valjda bad luck, makar sam proguglao tu problematiku i nisam jedini.
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Nisi jedini. I Macu se može dogoditi usporenje sistema, nije imun na to, samo što je dosta rijeđe nego u winsima ![]() I ponekad je zbog toga veći problem to riješiti. Meni se jednom dogodilo da je OSX usporio, u smislu sporog loadanja aplikacija, ''lizalica'' se previše često vrtila ![]() Nakon duuuuuge pretrage ustanovio sam da je problem u fontovima koje sam dodao u Office (naravno, bili su MS fontovi ![]() Uglavnom font cache cleaning s programčićem koji se zove Cocktail je riješio moj problem. Možda je tvoj problem u QT cacheu? Uglavnom spomenuti Cocktail ili Onyx mogu riješiti neke stvari koje bi inače trebao preko terminala raditi. Ispričavam se zbog OT-a.
![]() |
#15 | ||
Banned
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
crnjo
|
Citiraj:
Puno je ljepsi - takodjer ne pomaze u performansama ![]() Photoshop moze radit vrhunski koliko god zeli, ali limitiran na 32 bita je osudjen na 3 gige rama u najboljem slucaju. Mislim da su prosla vremena kada je Photoshop na Macu radio savrseno i bez konkurencije. Ovaj dio sa degradacijom performansi je totalna pizdarija. Sto za Mac, sto za Windowse. Naravno da ce oba OS-a degradirat ako instaliras svaki tjedan neku glupost i deinstaliras kasnije. Ali definitivno nije istina da i jedan od njih "s vremenom" uspori (u idealnom slucaju kada NE instaliras gluposti nonstop). To mu je po meni i najveca prednost. Virusa gotovo i nema, spywarea jos manje, dolazi sa brdom softvera koji na PC-u moras sam instalirat - sto na kraju daje puno manju sansu da korisnik nesto zafrkne i slicno.
![]() |
![]() |
#17 | |||||||||
Banned
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() Citiraj:
Citiraj:
Mislim možda tebi OK služi (kao meni Amilo) ali iz iskustva znam da je razlika nebo i zemlja ![]() Citiraj:
![]() Citiraj:
Citiraj:
![]() Citiraj:
|
|||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
crnjo
|