Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mobilno > Prijenosnici
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 08.05.2009., 14:22   #1
krpica
Premium
Moj komp

krpica's Avatar

Datum registracije: Jul 2003
MacBook

Pozdrav.
Imam pitanje za Mac korisnike. Studiram Multimediju na kojoj koristimo samo Mac racunala. Dopao mi se rad na njima i sad razmisljam o kupnji MacBook-a. Htio bih samo da mi netko objasni opcenito o Macu, software, codeci za filmove...
Najvise mi treba Photoshop,Illustrator, InDesign, C++, Flash i njima slicni programi. Znam da manje vise svih programa ima u Mac izvedbi al cisto da se uvjerim od nekog tko ima iskustva da je Mac ok za takve stvari.
Mislio sam uzeti ovaj model posto mi netreba za igre (osim 2h wowa na dan )
Hvala.
krpica je offline   Reply With Quote
Staro 08.05.2009., 14:47   #2
Ammadeus
Premium
Moj komp

Datum registracije: Dec 2007
Eto pogledaj na

http://www.mackorisnik.com/
http://www.jabucnjak.hr/

Malo pogledaj topice koji se tiču switchanja s pcja na mac, tu ćeš saznati sve što te zanima. Ako onoga što te zanima ipak nema, pitaj na njihovom forumu, svi su spremni pomoći.

Što se samog lapa tiče, ako ti je 13.3" dovoljno za rad i ne smeta ti plastično kučište, go for it. Ljepšeg lapa na svijetu nema
Ammadeus je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 08.05.2009., 16:27   #3
Func
Premium
Moj komp

Func's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Što se codeca tiče najbolje je staviti VLC media player i/ili instalirati perian, što bi bio kao codeck pack za quick time.

Adobe najnormalnije radi Photoshop,Illustrator, InDesign za OSX, a za C++ i flash najbolje je koristiti CodeWarrior, makar ima ih još dobrih.

Moja preporuka je da daš još 2000kn za novi Macbook.
Staro 08.05.2009., 17:02   #4
Lihto
The Dark Side of Moon
Moj komp

Lihto's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Svakako uzmi noviji,najveća razlika je u kvaliteti slike ,baš je primjetna...vjerovatno jer je u starom GMA a u novom 9400(govorim o 2D)
Synology DS214Play(WD 2x4Tb RED)
Marantz SR5010B receiver+Jamo E680(5.0)+ Nvidia Shield TV Panasonic 42PV80
Lihto je offline   Reply With Quote
Staro 08.05.2009., 21:39   #5
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor Lihto Pregled postova
Svakako uzmi noviji,najveća razlika je u kvaliteti slike ,baš je primjetna...vjerovatno jer je u starom GMA a u novom 9400(govorim o 2D)
Naravno da je bolji, brži i po meni je bolja kvaliteta izrade.

Što se tiče Maca i softwarea, tu nema dileme usudio bih se reći 100% postoje alternative Windowsima, usto bolje rade

Ako uzmeš bilo koji MacBook nećeš pogriješiti, međutim moj glas IDE najnovijem
Baja 001 je offline   Reply With Quote
Staro 09.05.2009., 00:17   #6
Nybelung
Guest

Spominje se neki "rad" na Mac-u.. Jel samo meni smeta rad na 13"? Meni je i 15" lap premali - poslije 3h Cad-a, 2h u Office-u i 2-4h u Photoshopu dođe mi da poludim. Morat ću ukopčat neki 24" LCD na njega.
  Reply With Quote
Staro 09.05.2009., 11:46   #7
Lihto
The Dark Side of Moon
Moj komp

Lihto's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Citiraj:
Autor Nybelung Pregled postova
Morat ću ukopčat neki 24" LCD na njega.
to svakako
Synology DS214Play(WD 2x4Tb RED)
Marantz SR5010B receiver+Jamo E680(5.0)+ Nvidia Shield TV Panasonic 42PV80
Lihto je offline   Reply With Quote
Staro 09.05.2009., 15:55   #8
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Citiraj:
Autor Nybelung Pregled postova
Spominje se neki "rad" na Mac-u.. Jel samo meni smeta rad na 13"? Meni je i 15" lap premali - poslije 3h Cad-a, 2h u Office-u i 2-4h u Photoshopu dođe mi da poludim. Morat ću ukopčat neki 24" LCD na njega.
S obzirom da ima "veliku" rezoluciju i nije direktno usporediv s 15.4" iste reze, jer je manji kompaktniji i po meni bolji. To što sada ima 13" nije neki problem jer se uvijek može prekopčati veći monitor kako si i sam rekao
Staro 09.05.2009., 18:53   #9
zwer
crnjo
Moj komp

zwer's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Hmmm, cisto ovako iz znatizelje... Sto ti se dopada na tom Macu? Mislim, ok rad, al' rad u tim programima je isti i na non-macu

Svi navedeni Adobeovi programi rade i na PCu, i za PC postoje i 64 bitne verzije svakog od njih. dok recimo za mac nema 64 bitnog Photoshopa...

E sad... taj MacBook koji spominjes kosta preko 8 soma kuna sa 12 mjeseci garancije... Ova Toshiba je 100njak eura jeftinija sa 36 mjeseci garancije. Ima slabiji CPU, duplo manje memorije, duplo manje diska, 2" veci monitor (ima i 17" modela za iste pare)...

Naravno, mali Macbook izgleda 20x bolje, ima sminka logo, zene ga vole... Samo ja i dalje ne vidim zasto bi pljuno tolke pare...
Staro 09.05.2009., 19:25   #10
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Citiraj:
Autor zwer Pregled postova
Hmmm, cisto ovako iz znatizelje... Sto ti se dopada na tom Macu? Mislim, ok rad, al' rad u tim programima je isti i na non-macu

Svi navedeni Adobeovi programi rade i na PCu, i za PC postoje i 64 bitne verzije svakog od njih. dok recimo za mac nema 64 bitnog Photoshopa...

E sad... taj MacBook koji spominjes kosta preko 8 soma kuna sa 12 mjeseci garancije... Ova Toshiba je 100njak eura jeftinija sa 36 mjeseci garancije. Ima slabiji CPU, duplo manje memorije, duplo manje diska, 2" veci monitor (ima i 17" modela za iste pare)...

Naravno, mali Macbook izgleda 20x bolje, ima sminka logo, zene ga vole... Samo ja i dalje ne vidim zasto bi pljuno tolke pare...
Uzmi u obzir nekoliko činjenica (i ja nisam prije shvaćao):
  • Mac ima svoju OS (OSX) koji je superiorniji bilokakvom Windows OSu, ma što "znalci" govorili
  • Mac ima hw koji možda nije toliko "jak" ali je definitivno jedan od bolje složenih
  • Mac ima vrhunsku izradu (kad pogledam Toshibu/Acer/Asus), i puno je ljepši (za žene)
  • Mac ima alternative koje čak i bolje rade, Photoshop koji vrhunski radi na Macu, FinalCut kojeg nema na Winsima....
  • Robusnost samog sistema, zanči nema zančajnije degradacije performansi nakon dosta vremena
  • Nema gnjavaže sa Repairovima/Reinstalacijama i sl.
Sada ti se mogu razlozi činiti glupi, ali meni ( i drugima) koji su iti malo više radili sa Macom znaju o čemu govorim
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 09.05.2009., 21:28   #11
Func
Premium
Moj komp

Func's Avatar

Citiraj:
Autor Baja 001 Pregled postova
  • Robusnost samog sistema, zanči nema zančajnije degradacije performansi nakon dosta vremena

Uspori se nakon nekog vremena. Imam preko god. dana OSX na Macbook-u pro i skrpz je usporen. Samo itunsu treba preko 30sec da se pokrene.
Staro 09.05.2009., 21:52   #12
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Citiraj:
Autor Func Pregled postova
Uspori se nakon nekog vremena. Imam preko god. dana OSX na Macbook-u pro i skrpz je usporen. Samo itunsu treba preko 30sec da se pokrene.
Ja imam drugačijeg iskustva, MacBook (prva CoreDuo linija) sada ima ~3god ako se ne varam, došao sa 10.4 sistemom, upgradean na 10.5 i sada radi sa 10.5.6, jednako brzo kao i prvog dana, još imam u iTunesu masa muzike importana Radi kao sat (samo se par puta zaledio u tom vremenu, reinstalaija NIKADA)

Prikin MacBook Pro (2.4/4GB/200GB/8600) radi već 1godinu vrhunski bez ikakvih brejokova sa još više mjuze i svim style sranjima

Sada ili nešto krivo radiš ili nemaš sreće
Staro 09.05.2009., 22:01   #13
Func
Premium
Moj komp

Func's Avatar

Valjda bad luck, makar sam proguglao tu problematiku i nisam jedini.
Staro 09.05.2009., 22:45   #14
Roberto
Premium
Moj komp

Roberto's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Valjda bad luck, makar sam proguglao tu problematiku i nisam jedini.
Nisi jedini.

I Macu se može dogoditi usporenje sistema, nije imun na to, samo što je dosta rijeđe nego u winsima
I ponekad je zbog toga veći problem to riješiti. Meni se jednom dogodilo da je OSX usporio, u smislu sporog loadanja aplikacija, ''lizalica'' se previše često vrtila

Nakon duuuuuge pretrage ustanovio sam da je problem u fontovima koje sam dodao u Office (naravno, bili su MS fontovi )
Uglavnom font cache cleaning s programčićem koji se zove Cocktail je riješio moj problem. Možda je tvoj problem u QT cacheu? Uglavnom spomenuti Cocktail ili Onyx mogu riješiti neke stvari koje bi inače trebao preko terminala raditi.

Ispričavam se zbog OT-a.
Staro 10.05.2009., 00:22   #15
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Citiraj:
Autor Roberto Pregled postova
Nisi jedini.

I Macu se može dogoditi usporenje sistema, nije imun na to, samo što je dosta rijeđe nego u winsima
I ponekad je zbog toga veći problem to riješiti. Meni se jednom dogodilo da je OSX usporio, u smislu sporog loadanja aplikacija, ''lizalica'' se previše često vrtila

Nakon duuuuuge pretrage ustanovio sam da je problem u fontovima koje sam dodao u Office (naravno, bili su MS fontovi )
Uglavnom font cache cleaning s programčićem koji se zove Cocktail je riješio moj problem. Možda je tvoj problem u QT cacheu? Uglavnom spomenuti Cocktail ili Onyx mogu riješiti neke stvari koje bi inače trebao preko terminala raditi.

Ispričavam se zbog OT-a.
Da dobro je očisti cache i sve ostale gluposti, ja sam to činio sa Cocktailom, a i još ima jedan iznimno dobar program MacPilot kojim se može podesiti mali milion sitnica
Citiraj:
Da bar ima neki 100% imun sistem, ali OSX se dobro drži
Staro 10.05.2009., 08:01   #16
zwer
crnjo
Moj komp

zwer's Avatar

Citiraj:
Uzmi u obzir nekoliko činjenica (i ja nisam prije shvaćao):
  • Mac ima svoju OS (OSX) koji je superiorniji bilokakvom Windows OSu, ma što "znalci" govorili
  • Mac ima hw koji možda nije toliko "jak" ali je definitivno jedan od bolje složenih
  • Mac ima vrhunsku izradu (kad pogledam Toshibu/Acer/Asus), i puno je ljepši (za žene)
  • Mac ima alternative koje čak i bolje rade, Photoshop koji vrhunski radi na Macu, FinalCut kojeg nema na Winsima....
  • Nema gnjavaže sa Repairovima/Reinstalacijama i sl.
Sada ti se mogu razlozi činiti glupi, ali meni ( i drugima) koji su iti malo više radili sa Macom znaju o čemu govorim
Ne cine mi se glupi razlozi, al' mi se cini da nekoliko njih ne stoji. Recimo tocka 2 - "jedan od bolje slozenih" - kako ce mu bolja slozenost, ma sto to znacilo, nadoknadit cetiri puta manje RAM-a? Ili 3 puta manju garanciju? Ako je vec toliko dobro slozen, cemu manja garancija? Nije da se Toshiba, Dell, HP i ostali brand name laptopi raspadaju od nekvalitete. Imam 4 godine stari Forcebook - radi ko svicarski sat i ima bolje specse od tog Macbooka a kostao je 8999 kn prije _4_ godine. A to je Forcebook. Ja priznam da nema neki ekran, al' ga ima 17". Nema aluminijsko kuciste, al' ni ne nosim ga na Safari da mi to treba... itd.

Puno je ljepsi - takodjer ne pomaze u performansama

Photoshop moze radit vrhunski koliko god zeli, ali limitiran na 32 bita je osudjen na 3 gige rama u najboljem slucaju. Mislim da su prosla vremena kada je Photoshop na Macu radio savrseno i bez konkurencije.

Ovaj dio sa degradacijom performansi je totalna pizdarija. Sto za Mac, sto za Windowse. Naravno da ce oba OS-a degradirat ako instaliras svaki tjedan neku glupost i deinstaliras kasnije. Ali definitivno nije istina da i jedan od njih "s vremenom" uspori (u idealnom slucaju kada NE instaliras gluposti nonstop).

Citiraj:
Da bar ima neki 100% imun sistem, ali OSX se dobro drži
To mu je po meni i najveca prednost. Virusa gotovo i nema, spywarea jos manje, dolazi sa brdom softvera koji na PC-u moras sam instalirat - sto na kraju daje puno manju sansu da korisnik nesto zafrkne i slicno.
Staro 10.05.2009., 12:41   #17
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Citiraj:
Ne cine mi se glupi razlozi, al' mi se cini da nekoliko njih ne stoji.
Stoji itekako.
Citiraj:
tocka 2 - "jedan od bolje slozenih" - kako ce mu bolja slozenost, ma sto to znacilo, nadoknadit cetiri puta manje RAM-a?
Nije da će nadokanaditi, ali puno bolje radi nego Windowsi sa istom količinom resursa
Citiraj:
3 puta manju garanciju?
To neznači da se kvari, a tek uzmi HP CarePack koji te odjebe za jedan od najčešćih kavrova (punjač )
Citiraj:
Ako je vec toliko dobro slozen, cemu manja garancija?
Kažem opet garancija nije = kvaliteta i pouzdanost.
Citiraj:
Nije da se Toshiba, Dell, HP i ostali brand name laptopi raspadaju od nekvalitete. Imam 4 godine stari Forcebook - radi ko svicarski sat i ima bolje specse od tog Macbooka a kostao je 8999 kn prije _4_ godine. A to je Forcebook. Ja priznam da nema neki ekran, al' ga ima 17". Nema aluminijsko kuciste, al' ni ne nosim ga na Safari da mi to treba... itd.
I hoćeš reć da je bolji taj FB koji (NHF) izgleda preloše, očajan ekran, tipkovnica ajme majko, i općenito sve ostale mane koje nosi imaju veći prioritet od dobro sređenog, i istestiranog i odlično balansiranog da se najbolje ponaša u radu.

Mislim možda tebi OK služi (kao meni Amilo) ali iz iskustva znam da je razlika nebo i zemlja
Citiraj:
Puno je ljepsi - takodjer ne pomaze u performansama
A ja volim ljepe stvari
Citiraj:
Photoshop moze radit vrhunski koliko god zeli, ali limitiran na 32 bita je osudjen na 3 gige rama u najboljem slucaju. Mislim da su prosla vremena kada je Photoshop na Macu radio savrseno i bez konkurencije.
Nisam baš siguran da si upoznat sa detaljnijom strukturom Maca naspram PCa (mislim na softwareski dio).
Citiraj:
Ovaj dio sa degradacijom performansi je totalna pizdarija. Sto za Mac, sto za Windowse. Naravno da ce oba OS-a degradirat ako instaliras svaki tjedan neku glupost i deinstaliras kasnije. Ali definitivno nije istina da i jedan od njih "s vremenom" uspori (u idealnom slucaju kada NE instaliras gluposti nonstop).
Opetm kažem da nisam vidio nebi govorio, pa dosta mi je MacBookova prošlo kroz ruku (čak i one G4 verzije ).
Citiraj:
To mu je po meni i najveca prednost. Virusa gotovo i nema, spywarea jos manje, dolazi sa brdom softvera koji na PC-u moras sam instalirat - sto na kraju daje puno manju sansu da korisnik nesto zafrkne i slicno.
Pa narvno kad je napravljen na temeljima najboljeg OSa
Staro 10.05.2009., 13:10   #18
zwer
crnjo
Moj komp

zwer's Avatar

Citiraj:
Nije da će nadokanaditi, ali puno bolje radi nego Windowsi sa istom količinom resursa To neznači da se kvari, a tek uzmi HP CarePack koji te odjebe za jedan od najčešćih kavrova (punjač ) Kažem opet garancija nije = kvaliteta i pouzdanost.
Vjerojatno bolje radi s istom kolicinom resursa, al' tu pricamo o duplo, troduplo i cetveroduplo razlikama. Toliko bolje - ne radi. Garancija nemora znacit kvalitetu i pouzdanost, al' znaci da si 3 godine miran. Meni je to visestruko vrijednija stavka od dizajna i lijepog izgleda. Macbook je definitivno dobro uravnotezen i odlicno dizajniran komad hardvera, ali nikako me ta cijena i garancija ne privlace ako par metara dalje mogu, da tako kazem, dobiti vise muzike za isto para i biti sigurniji dodanih 24 mjeseca.

Citiraj:
I hoćeš reć da je bolji taj FB koji (NHF) izgleda preloše, očajan ekran, tipkovnica ajme majko, i općenito sve ostale mane koje nosi imaju veći prioritet od dobro sređenog, i istestiranog i odlično balansiranog da se najbolje ponaša u radu. Mislim možda tebi OK služi (kao meni Amilo) ali iz iskustva znam da je razlika nebo i zemlja
Rekao sam da je ekran los jer ga usporedujem s desktop PC-em na kojem radim. Ocajan definitivno nije. Zapravo je odlican s obzirom na cijenu, velicinu i namjenu, pogotovo nakon kalibracije. Iako bi svatko pozelio IPS u laptopu, realnost bas i nije takva. Nazalost, posto neznas o kojem modelu forcebooka pricam, sve ovo sto si rekao o tipkovnici, ekranu i navodnim manama je pucanje u prazno. Dovoljno da kazem da su na njemu 4 godine stari Windowsi, da se boota u manje od 1.5 minute (odlicno, s obzirom na 45 GB instaliranog softvera koji je na njemu) i da mi je zaradio barem 5 puta svoju vrijednost.
Staro 10.05.2009., 17:00   #19
Func
Premium
Moj komp

Func's Avatar

@zwer, jesi li ti ikad koristio mac?
Staro 10.05.2009., 17:02   #20
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Citiraj:
@zwer, jesi li ti ikad koristio mac?
Izgleda da nije

Nego nestao mi je replay na njegov post (možda ga je Horzin upgrade progutao)
Staro 10.05.2009., 17:30   #21
zwer
crnjo
Moj komp

zwer's Avatar

Citiraj:
Izgleda da nije
Je, al' nema veze. Rasprava okrenula u krivom smjeru... Razliciti prioriteti.

Citiraj:
Autor krpica Pregled postova
da je Mac ok za takve stvari.
Ok je. Kupnju neces pozalit, osim ako ne rikne nakon 13 mjeseci.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno