|
![]() |
#1 |
/
Datum registracije: Oct 2006
|
![]() Remote Desktop by svebee Remote Desktop je pojednostavljeno rečeno uspostavljena konekcija između dva računala od koje jedno kontrolira drugo na način da na jednom računalu imate ekran drugoga. Zapravo, vi kao da sjedite za drugim računalom iako fizički niste tamo (što naravno onemogućuje određene stvari), ali velika količina mogućih stvari koje možete napraviti a da se ne pomaknete sa svoje fotelje čini Remote Desktop toliko dobrim. Ukoliko se niste našli u situaciji da morate nekome popravljati (softverski) računalo možete si samo zamisliti koliko Remote Desktop olakšava posao jer ne trebate prijevoz do spomenutog računala za neki banalan problem koji jednostavno riješite iz svoje fotelje kod kuće, štedite vrijeme i novac uz jednaku produktivnost (što se tiče softvera naravno, jer za hardver(nažalost) još uvijek morate imati fizički pristup računalu ![]() Osnovna LogMeIn usluga je besplatna (iako i ona pruža dosta za kućnu uporabu) te postoji i PRO paket (za običnog korisnika je čini mi se malo skup, ali za neke manje firme se isplati) koji omogućuje neke još dodatne mogućnosti - npr. Remote Sound tj. ako vi na udaljenom računalu pustite neku pjesmu - čut će te je i na svom računalu, file-sharing između spojena 2 računala i slično (toga u FREE verziji nema). Također LogMeIn servis je vrlo siguran - standardni SSL certifikat i ostale zaštite koje nudi LogMeIn. Za privatne svrhe TeamViewer besplatan i najbolji za rješavanje nekih jednostavnih (nezahtjevnih) problema koje većina korisnika Remote Desktopa želi riješiti. Oni instalirani u same Windowse su dobri, no pomalo komplicirani. Upravo tu još jednom spominjem TeamViewer zbog svoje ogromne jednostavnosti - doslovno se sve svodi na skidanje jednog malog programčića (na računalo koje želite kontrolirati) od 1,5MB te njegovo pokretanje (ne zahtijeva instalaciju), dobit ćete svoj ID i password kojeg trebate reći drugom računalu (ono koje kontrolira) te se on istog trenutka spoji na vaše računalo i vi naravno možete vidjeti kako "netko" pomiče vaš miš, kopa vam po slikama i slično. Nije potrebno otvaranje portova na routeru, podešavanja raznih skripti te nekih opcija za koje nikada niste ni čuli, sve je svedeno na najjednostavniju moguću mjeru. Pohvala autorima! Ukratko ću objasiti što i kako trebate napraviti da biste Remote Desktopom pristupili drugom računalu pomoću programa TeamViewer ili pak preko web-sučelja pomoću programa LogMeIn. Vodiči su prezeti sa Remote Desktop - LogMeIn te Remote Desktop - TeamViewer te složeni u jedan. Uživajte ![]() LogMeIn Registracija Prvi korak koji morate napraviti jest registrirati se na stranicu. Zaputite se na https://secure.logmein.com/createaccount.asp te odaberite LogMeIn Free, Remote control only (LogMeIn omogućuje besplatan trial period PRO verzije koja traje mjesec dana). Ispunite sva polja (e-mail, lozinka, država te način uporabe) te kliknite na "Create Account" To je to. Registrirani ste, ali trebate aktivirati svoj račun, to učinite tako da otiđete na svoj e-mail te kliknite na link u mailu kojeg ste dobili od LogMeIn. Zaputite se na slijedeću adresu - s ove adrese dodajete/uređujete/brišete računala kojima želite pristupati. Instaliranje programa na udaljeno računalo Sada slijedi glavni dio tj. kako dodati računalo da bi njime mogli upravljati - osnovna stvar jest da morate ovom dijelu pristupati sa računala kojime želite kontrolirati. To možete ako ste u mogućnosti ili fizički učiniti, ili objasniti nekome preko MSN/E-mail/telefona. To radite na slijedeći način (NAPOMENA: sada se nalazimo na udaljenom računalu kojeg želimo kontrolirati). Zaputite se na slijedeću adresu te kliknite na "Add Computer". Vjerojatno će vam izbaciti upozorenje na koje samo kliknite sa "Yes", "Run" ili "Grant" - ovisi što imate. Trebalo bi krenuti skidanje programa. Kada dođe do kraja otvorit će vam se instalacijski prozor programa (ako se to ne dogodi kliknite dolje desno na "Click here" te ručno skinite program (btw. program je težak 9,5MB), pokrenite ga). Kliknite na "Next" Zatim na "I Agree" Odaberite "Custom (for advanced users)" Pod "Description" upišite ime računala tj. pod tim opisom ćete pronalaziti računalo u svom Control Panelu na stranici. Slijedeći korak velikoj većini ne treba stoga samo na "Next" Lokacija gdje će se instalirati - slobodno ostavite kako je tj. samo klik na "Next" Instalacija bi trebala krenuti (NAPOMENA: u jednom trenutku će vam ekran "zablinkati" - ne brinite, to je uobičajeno)... Na kraju instalacije kliknite na "Finish" Nakon instalacije uočit ćete malu ikonicu u donjem desnom kutu - ta ikonica "upravlja" hoćete li dopustiti nekome da upravlja vašim računalom ili ne, dodatne mogućnost, mijenjanje lozinki i sl. Kada izgleda ovako LogMeIn je upaljen tj. moći ćete se spojiti na računalo. Još jednu stvar koju morate napraviti na ovom računalu jest podesiti lozinku na Windows račun, ako već nije postavljena, u suprotnom neće moći pristupiti računalu. Upravljanje računalom Sada možete sve ostalo raditi sa svog računala tj. iz svog doma. Zaputite se u svoj Control Panel gdje imate popis računala kojim možete upravljati. Vidjet ćete da se na listu dodalo naše računalo TZRUS.com te je "Online" tj. omogućeno nam je upravljanje istime. Ako želite upravljati njime kliknite na željeno računalo (u našem slučaju TZRUS.com). Ako imate Firefox dočekat će vas slijedeća poruka (ako nemate, proslijedite na korak koji započinje sa "Spojit će se ako je Online..."). Firefox plug-in omogućuje puno više opcija i mogućnosti nego Opera/IE tj. bez plug-ina stoga ću ja u ovome vodiču koristiti isključivo Firefox. Kliknite na "Install Firefox plug-in" Na slijedećem prozoru klik na "Install Firefox plug-in now" Dočekat će vas upozorenje Firefoxa o "neželjenoj" instalaciji programa na vaše računalo. Na žutoj traci kliknite desno na "Edit Options..." Na slijedećem prozoru klik na "Allow" te na "Close" Opet kliknite na "Install Firefox plug-in now" Dočekat će vas upit o instalaciji programa. Odaberite "Install Now" Kada se skine i instalira samo na X (close) Naposljetku, kliknite na "Continue (After installation)" Spojit će se ako je Online te će vas tražiti Windows korisničko ime i lozinku. Ispunite te kliknite na "Login" Dočekat će vas poruka da ste spojeni na računalo te će vam ponuditi podešavanje opcija, pomoć ili pak samo spajanje što nas i zanima. Kliknite na prvu stavku tj. "Remote Control" (ako želite da se ekran udaljenog računala prikaže u novom prozoru, označite opciju desno). Dočekat će vas još jedna poruka kako upravljate TZRUS.com računalom, kliknite na "OK" te označite donju opciju "Remember this and don't prompt again for this computer" LogMeIn će se spojiti na željeno računalo te njime možete upravljati (prilikom spajanja će izbaciti slijedeći prozor, označite "Automatically close this dialog") Kada završite - kliknite na gornji desni "X" te potvrdite sa "Yes". NAPOMENA: ako želite da vam "brže radi" odaberite manje boja tj. crno bijelo sa manje tonova, kada upravljate računalom klik na gornji desni obojani kvadratić te odaberite skroz lijevu opciju (Fastest). ![]() TeamViewer Na računalo koje želite kontrolirati prvo morate skinuti program TeamViewer Quick Support, veličine 1,5MB - možete to reći korisniku preko MSN-a, e-maila i slično. Nakon što je skinuo program (korisnik koji je pred navedenim računalom) potrebno je da ga dvostrukim klikom pokrene. On će dobiti slijedeći prozor: Sve što je potrebno je da vam kaže (telefonom, mailom i slično) ID i pass(word) koji su mu se prikazali u programu. I tu završava sav njegov mukotrpni posao. Vi koji ćete kontrolirati računalo trebate skinuti sam program TeamViewer. Instalacija je jednostavna i bez komplikacija. Kod pokretanja programa dobit ćete slijedeći prozor: Vjerojatno vam je i sad već sve jasno koliko je sve jednostavno, potrebno je samo unijeti ID kojeg vam je korisnik s drugog računala rekao u predviđeni prostor. Ispod toga odaberite Remote Desktop kao opciju. Presentation odaberite ukoliko želite nekome prezentirati što radite na računalu (znači tada oni gledaju vaše računalo, ali ga nemogu kontrolirati već samo i jedino gledati), File Transfer ukoliko trebate samo prebaciti neke datoteke (iako File Transfer radi i u kombinaciji sa Remote Desktop, znači istovremeno) te VPN za virtualne privatne mreže (Virtual Private Network) što će trebati zahtijevnijim korisnicima. Dobit ćete prozor za upisivanje šifre (passworda), naravno kojeg vam je uz ID također rekao korisnik kontroliranog računala. Upišite šifru te pritisnite Log On. To je to, spojeni ste i upravo gledate u drugo računalo kilometrima udaljeno od vas. Ukoliko vam se čini malo sporo izmijenite opcije pod View - Quality te možete odabrati Custom Settings te podesiti na Edit custom settings... boje na Grayscale tj. crno-bijelu skalu (nema boja) što će ubrzati konekciju (manje podataka se treba poslati sa računala jer nema boja/e), a vi ćete i dalje moći normalno raditi i u crno-bijoj varijatni. Možete i snimati (čak podesiti da vam automatski počne snimati pod programom TeamViewer (početni prozor) - Extras - Options - Advanced - Session Recording gdje možete odabrati i lokaciju snimanja) svoje Remote Desktop sesije pomoću Extras - Record - Start/Stop (NAPOMENA: sesije se snimaju u .tvs formatu kojeg možete gledati samo s TeamViewer programom te zauzimaju malo mjesta (po par MB za duže sesije)). Moguće je uspostavi i File Transfer - otvorit će vam se prozor kao u FTP programu na lijevoj strani vaše računalo, a na desnoj kontrolirano računalo sa svim particijama, diskovima i datotekama. Kako bi izmjenjujete datoteke, tako korisnik na svom računalu vidi koji podaci (koje datoteke) se prebacuju ili otvaraju. Ima još puno mogućnosti koje neću ovdje detaljno spominjati i opsisivati (npr. chat sa kontroliranim računalom pod Extras - Chat, Reboot računala i slično) - ostavljam vama na rasploaganju čačkanje po jednostavnom i minimalistički orijentiranom programu. Nadam se da će vam Remote Desktop uštedjeti vrijeme, novac i živce. Zadnje izmijenjeno od: svebee. 24.04.2009. u 17:55. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
/
|
imam jedno računalo na kojem je TeamViewer QS (Quick Support) i njega nadgledam preko drugog računala sa TeamViewerom (sam program). naravo sve je free-licence. problem je što nakon 15-ak minuta (bio ja povremeno aktivan na njemu ili ne) me jednostavno iskopča i zahvaljuje na korištenju? meni bi trebala remote konekcija biti aktivna par sati pa i više, konstantno. je li to do free verzije ili...? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#5 |
Akutna lijenčina
Datum registracije: Aug 2006
|
Potvrđujem, free verzija ima to ograničenje. Ako već imaš windowse možeš iskoristiti Remote connect koji bar po meni bolje radi od ostalih rješenja. Jest da ima malo više zaebancije s propuštanjem portova i dynamic DNS-om, ali dok jednom proradi je bolji od ostalih, a i ruku na srce, ima ga predinstaliran svaki windows od XP-a nadalje. Izgleda budem moral napraviti Remote connect tutorial kak spada, jer kolko vidim ćorava posla s ovim free komercijalnim remote conect rješenjima... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
/
|
probao sa TightVNC-com,ali ne kužim di mu se automatski refresha slika? trebam kliknut za refresh. problem riješio sa UltraVNC-om, radi već pola dana bez problema uz bolje refreshanje slike od TeamViewera ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
I frendu sam se tijekom veceri par puta spajao na njegov komp (on je bio odsutan) i nije me odspojilo. Isto free verzija. ![]()
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Hurr durr
Datum registracije: Jan 2006
|
TV4 mislim da vise nema limit jer ga znam dosta dugo koristiti i nema niti jedan DC.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
N00B
|
Bas sam mislio bacit preporuku za Ultra VNC.. Jako dobro odraduje posao i sve se fino da postelat.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||||
Can You Hear Me? 142.8 dB
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Citiraj:
o čemu vi to? radite li nešto krivo ili ja i član nino imamo neke 'defektne' verzije skinute sa službene stranice? evo free licenca i radi satima, čak i da ništa ne diraš, dakle i ako je 'inactive' ne prekine vezu... OSAM sati i 30 minuta sata u ovom primjeru (burazov komp u drugom gradu, dakle nije ni LAN već čisti remote preko neta) ![]() Citiraj:
šalaaa ![]() ![]() edit da ne idem u OT: Citiraj:
već zato jer si rekao da ovo free ne valja, a radi izvrsno, pa ono, kud ideš pisati tutoriale za druge, kada nešto krivo i sam sebi radiš... no nevermind, šala bila pa prošla. ![]()
Danas je teško biti budala, prevelika je konkurencija... Water cooled PC Moj najveci MOD Novi hobby: RC model + HD kamera ![]() ![]() Zadnje izmijenjeno od: TomRi. 01.08.2009. u 00:20. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
/
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Kod mene isto TeamViewer radi bez prekida i to na 10-ak kompova...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Does youer dewg byte?
Datum registracije: May 2006
|
Jedino što mi pada na pamet jest da je složen za mrežnu karticu neki power save mod, ili tak neka finta...
![]() |
#20 |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
|
Može mala pomoć. Sa TV sam probao preuzimati kontrolu nad drugim PC. Međutim, čim bi pokrenuo neki program zacrnio bi se ekran i dobio bi samo pri vrhu ekrana komande za zatvaranje, extras i sl. Jel to uobičajeno? Preporuka nekog drugog programa. Inslatirao sam ultraVNC al nemam pojma kako ga pokrenuti.
![]() |
#23 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
jel nekome ovaj teamviewer radi retardaciju na w7 mašinama u vidu da nakon nepravilnog-razmaka-minuta jednostavno odbija kliknuti na ikone, skinem se sa njega i na tom kompu na kojem sam se remote-ao i dalje nemrem klikati na ikone sa sopstvene tastature, jedino reboot pomaže. wtf? |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
|
Ja nisam imao takav slučaj. Kod mene bi se kod pokretanja programa na drugom kompu zacrnio ekran i to je to. Makar je to mislim do zaštite samog programa odnosno Free inačica. A koju ti posjeduješ free ili company? ![]()
![]() |
#26 | |
N00B
|
Citiraj:
U pitanju je verzija 5. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Strichek Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
@sisa Meni se to rijetko dogodi, to ovisi o drugouj mašini, najčešće je do brzine neta, koliko sam ja uspio skužit. Nakon nekoliko sati korištenja i to u nekom duljem vremenskom periodu se dogodi problem da se disconnecta kada se radi o free verziji. Ja inače poslovno koristim team viewer, dakle kupljena vezija i ona radi nešto brže o free. Ovo govorim za verziju 4 jer samo nju koristimo, 5 ne radi sa serijskim od 4 ![]()
![]() |
#30 |
Premium
Datum registracije: Nov 2009
|
Mogu li sa Team view-erom sa win7 servisirat drugo računalo na kojem je instaliran win xp ? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|