|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2009
|
![]() E ovako,ja sam novi član,za ovaj sam stranicu saznao preko Gameplay sajta. Pratio sam sve nove grafičke itd. ali sam s vremenom zahrđo. Nije mi problem ući u korak sa novim proizvodima ali bi molio da netko tko se razumije dosta dobro u kompjutere da mi objasne ono npr. kolka temperatura treba biti u procesoru, poviše toga o grafičkama,procesorima,memoriji itd. Znam sve ono osnovno(kako se mjeri brzina RAM memorije,vrste grafičkih kartica,kvalitetne memorije) itd. Dosta sam čitao o tome u Gameplay časopisu i u nekim Bugovima ali nisam naučio dosta toga o tome a želim znati. Pa ako bi netko bio voljan pomoći bio bi jako zahvalan. Unaprijed hvala. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
sve ti pise na forumu samo fino citaj.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
Pokušavam se još snaći. Malo sam izgubljen :S |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
bilo bi fora kad bi se svako pokusavao sad potruditi da ti sroci, al ne vjerujem da netko ima bas tolko vremena a najvaznije volje... ali npr ides od podforuma do podforuma, ugl svaki podforum sadrzi nesto ukratko o overclocku, o ramima i brzinama, o procesoru i serijama pojedinacno, o grafickama, i sl.. imas one sticky teme i tamo se dosta moze naci za pocetak.. a ostalo, preostaje na tebi opet da guglas i slicno...
![]() |
#5 |
Registered User
|
Evo malo se snalazim ali kad vidim temu o Intel procesoru 2n5jk25n2lml pogubim se. Ne kužim kako se netko može razumijet u tolko puno procesora i snaći se među svim njima??? ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Does youer dewg byte?
Datum registracije: May 2006
|
Aha, da,pa sad ćemo malo zavitlati čarobnim štapićem, uzeti lonac i njega ubaciti "sugar, spice and everything nice", te dobivamo formulu koja glasi x=y, i to je temeljna formula koja vrijedi za sve što ti želiš znati. U slučaju da misliš da se šalim, u krivu si. S druge strane, imaš li neki konkretan cilj te tvoje želje za znanjem ili ?
![]() |
#7 | |
Premium
|
Citiraj:
ugl su koristeni c2d, c2q, i7 i amd x2 x3(phenom 8 serija) i x4(phenom 9 serija) i svake serije imaju svoje procesore.. koje su razliciti po taktu, a ugl isti po kolicini cache memorije ak se ne varam... a brojevi se uvecavaju po 100.. tipa.. e7200,e7300, e7400.. razlika je samo u taktovima, a cache je isti.. nema tu puno filozofije.. i naravno druga je tehnologija pravljenja.. tipa 45nm i 65nm... i socket je 775 za sve c2d,c2q i sl.. a za amd je AM2, 754, 939 ak se ne varam.
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
|
Nije da se ja nerazumijem. Razumijem se dovoljno da znam prepoznati ono sta je dobro ali opet neznam kao vi. Evo npr. neznam sta je cache memorija ali znam sta je takt procesora,znam da se brzina RAM memorije mjeri po latencijama,znam viditi koja je memorija brža ali želim znati što više o tome. Npr. u tjedan dana sam 3 puta uspio pokvariti komp (moj osobni rekord ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Problem je što ti previše toga ne znaš, a mi previše toga znamo + imamo manjka vremena da ti sve to objašnjavamo. Najjednostavnije bi ti bilo uzeti neku knjigu u ruke ili google + wikipedia kombinacija i udri po tome. btw, pasta služi za prijenos topline s procesora na hladnjak (cooler) i stvarno ime je termalna pasta. Da nema nje, toplina bi se slabije prenosila jer procesor i cooler nisu idealno ravni da bi nalijegali jedan na drugi u 100% svoje površine, a veća površina=više topline se prenosi.
![]() |
#13 |
Registered User
|
Ma krivo ste me shvatilim,nisam potpuni n00b ali za razliku od vas jesam. Evo sad cu otici malo trazit po wikipediji i učit se ili ako netko zna gdje mogu bolje naučit a ne da tražim po wikipediji molio bi da mi kaže. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Re-Registered User
Datum registracije: Apr 2006
|
najbolje ces naucit ako sam ucis. Odi na neku stranicu tipa links ili ve mil. pogledaj cjenik i vidjet ces sto je u trendu. pa onda malo šaltaj po forumu. ![]() Nitko se nije rodio pametan. I 90% usera na forumu je samouko, ostalih 10% ce se prepoznat ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Osobni opis - pitaj me
Datum registracije: Jul 2008
|
Citiraj:
![]() skupi nekih 300-400 kuna, i ubodi neku stariju konfu koja radi. cak nije vazno koliko kosta, ma samo da nije tipa socket 1 ili starije, negdje od socketa 370 pa na dalje "sve izgleda vise-manje jednako" (u ovo ne ubrajam agp-pcie / sdram-ddr-ddr2-3..... itd razlike, nego sam raspored i smjestaj komponenti). i fino sve raskopaj, malo pogledaj sta kako izgleda, gdje ide pasta, kako koji utor izgleda, sta se dogada kad nesto nema a palis komp, pojma nemam, igraj se. ja sam recimo od toga krenuo, nitko mi nije govorio sta je sta i kako radi, jednostavno dode sa vremenom. a takoder nitko ne moze reci da zna sve o svakom komadu hardvera, jer je u zadnjih par godina toliko toga da moras biti robot da sve znas napamet. zato Google sluzi, nades sto te zanima, procitas, sam zakljucis neke stvari i slicno. btw, mogu sa 99,99%-tnom sigurnoscu tvrditi da nitko tko se kuzi u hardver nije sve naucio preko knjiga/interneta/price. najbolje naucis kad sam ucis ![]()
Hey love crusader, I want to be your space invader. For you I will descend the deepest moon crater. I is most stronger than darth vapor. Obey me, I is your new dictator. For you is Venus, I am Mars. With you I is more richer than all the czars. Make a wishes on a shooting stars, then for you I will play on my cosmic guitars! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Does youer dewg byte?
Datum registracije: May 2006
|
Prvenstveno moraš znati što i zašto želiš znati, odnosno, ima li smisla učiti to što želiš učiti. Kada to odlučiš, slijedeći korak jest nabaviti materijale, te prionuti na posao. Kao i svi ovdje.
![]() |
#17 |
Premium
|
evo buduci da iam sve materijale s faksa za arhitekturu računala, dosta ti je objasnjeno, i puno stvari bi trebo skuzit iz prilozenog... evo ti kako trebas citat redom.. 1.VonNeumann.pdf 2.AVRArhitektura.pdf - nevazno (nie ni stavljeno) 3.AtmelAVRArhitektura.pdf - nevazno (nie ni stavljeno) 4.AVRAsembler.pdf - nevazno (nie ni stavljeno) 5.U-I_prijenos_podataka.pdf 6.MemorijskaHijerarhija.pdf 7.VirtualnaMemorija.pdf 8.Pentium4Arhitektura.pdf 9.AMD64Arhitektura.pdf 10.IntelCoreArhitektura.pdf 11.AMDK10Arhitektura.pdf 12.IntelNehalemArhitektura.pdf 13.MaticnePloceCipset.pdf 14.Memorije.pdf 15.GrafickeKartice.pdf 16.TvrdiDiskovi.pdf ------------------ pete i seste auditorne citas odvojeno.. imo sam srece sto imam profesora koji je up to date sa svime u vezi kompa pa nismo ucili bas gluposti... ... ovo si skini i znat ces jaaaako puno ![]() http://www.megaupload.com/?d=DUO9U1F4 obuhvaca sve novije od intela, amd-a, cache, novije grafe, gpu, ddr1,2,3, maticne, chipseti, nb, sb, raid polja, ata, sata, sata2, sata3(u dolasku) i slicne fore...
![]() |
#18 |
Registered User
|
E puno hvala Nikola ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
|
![]() |
#22 | |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
![]() Opet sam neshvatjen. Kao i kod onog starog: Dodje Brus Vilis u Ha Ge Spot i kaze: "Daj hard!" Ljubazni ce uposlenik na to: "Jel' ATA ili SCSI?" Brus ga pogleda i ostro mu kaze: "Nije bitno, vazno da IDE..."
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Osobni opis - pitaj me
Datum registracije: Jul 2008
|
Citiraj:
sve 5, skuzio sta sam napisao ![]() ![]()
Hey love crusader, I want to be your space invader. For you I will descend the deepest moon crater. I is most stronger than darth vapor. Obey me, I is your new dictator. For you is Venus, I am Mars. With you I is more richer than all the czars. Make a wishes on a shooting stars, then for you I will play on my cosmic guitars! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Re-Registered User
Datum registracije: Apr 2006
|
|
![]() |
![]() |
|