Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 26.03.2009., 23:05   #1
cowboy13
Registered User

Datum registracije: Mar 2009
Smile Pomoć od onih koji se razumiju u računala

E ovako,ja sam novi član,za ovaj sam stranicu saznao preko Gameplay sajta. Pratio sam sve nove grafičke itd. ali sam s vremenom zahrđo. Nije mi problem ući u korak sa novim proizvodima ali bi molio da netko tko se razumije dosta dobro u kompjutere da mi objasne ono npr. kolka temperatura treba biti u procesoru, poviše toga o grafičkama,procesorima,memoriji itd. Znam sve ono osnovno(kako se mjeri brzina RAM memorije,vrste grafičkih kartica,kvalitetne memorije) itd. Dosta sam čitao o tome u Gameplay časopisu i u nekim Bugovima ali nisam naučio dosta toga o tome a želim znati. Pa ako bi netko bio voljan pomoći bio bi jako zahvalan. Unaprijed hvala.
cowboy13 je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2009., 23:13   #2
Codiac
bycod

Codiac's Avatar

Datum registracije: May 2004
sve ti pise na forumu samo fino citaj.

Intel-i5-760 / Cooler-Master-Hyper-212 / Gigabyte P55-USB3
GSkill -2x4gb / MSI R7 370 2GB / Audigy SE Xtreme
Samsung EVO850 250GB / Samsung HD204UI / WDC 1TB/Samsung SH203b
Seasonic-430w / Chieftec-LCX-2x120 / DELL U2412M
Logitech Illuminated Keyboard / Logitech-G9 / Steelpad 4D / Rumble-pad-2 / Logitech-Z4

.i.

Razer Blade 15
Codiac je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 26.03.2009., 23:29   #3
cowboy13
Registered User

Pokušavam se još snaći. Malo sam izgubljen :S
Staro 26.03.2009., 23:42   #4
Rebbit
Premium
Moj komp

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor cowboy13 Pregled postova
Pokušavam se još snaći. Malo sam izgubljen :S
bilo bi fora kad bi se svako pokusavao sad potruditi da ti sroci, al ne vjerujem da netko ima bas tolko vremena a najvaznije volje...
ali npr ides od podforuma do podforuma, ugl svaki podforum sadrzi nesto ukratko o overclocku, o ramima i brzinama, o procesoru i serijama pojedinacno, o grafickama, i sl.. imas one sticky teme i tamo se dosta moze naci za pocetak..

a ostalo, preostaje na tebi opet da guglas i slicno...

Lenovo Thinkpad T14
Logitech MX Master 2S
Logitech MX Keys

Galaxy S23+

Rebbit je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2009., 23:46   #5
cowboy13
Registered User

Evo malo se snalazim ali kad vidim temu o Intel procesoru 2n5jk25n2lml pogubim se. Ne kužim kako se netko može razumijet u tolko puno procesora i snaći se među svim njima???
Staro 27.03.2009., 00:03   #6
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Datum registracije: May 2006
Aha, da,pa sad ćemo malo zavitlati čarobnim štapićem, uzeti lonac i njega ubaciti "sugar, spice and everything nice", te dobivamo formulu koja glasi x=y, i to je temeljna formula koja vrijedi za sve što ti želiš znati. U slučaju da misliš da se šalim, u krivu si.
S druge strane, imaš li neki konkretan cilj te tvoje želje za znanjem ili ?
Staro 27.03.2009., 00:09   #7
Rebbit
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor cowboy13 Pregled postova
Evo malo se snalazim ali kad vidim temu o Intel procesoru 2n5jk25n2lml pogubim se. Ne kužim kako se netko može razumijet u tolko puno procesora i snaći se među svim njima???
pa npr za procesore..
ugl su koristeni c2d, c2q, i7 i amd x2 x3(phenom 8 serija) i x4(phenom 9 serija)

i svake serije imaju svoje procesore.. koje su razliciti po taktu, a ugl isti po kolicini cache memorije ak se ne varam... a brojevi se uvecavaju po 100..
tipa.. e7200,e7300, e7400.. razlika je samo u taktovima, a cache je isti.. nema tu puno filozofije..
i naravno druga je tehnologija pravljenja.. tipa 45nm i 65nm... i socket je 775 za sve c2d,c2q i sl.. a za amd je AM2, 754, 939 ak se ne varam.

Lenovo Thinkpad T14
Logitech MX Master 2S
Logitech MX Keys

Galaxy S23+

Staro 27.03.2009., 00:31   #8
Igneos79
Banned
Moj komp

Datum registracije: Mar 2008
lako sad sprdati decka, ali nije on jedini koji tek upoznaje svijet kompjutera...trebalo bi napraviti neki generalni sticky za takve ljude, a za pocetak moze poceti proucavati ovo
Igneos79 je offline   Reply With Quote
Staro 27.03.2009., 01:47   #9
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
Citiraj:
Autor Nikola K. Pregled postova
i socket je 775 za sve c2d,c2q i sl.. a za amd je AM2, 754, 939 ak se ne varam.
a mogao si nabrojati i par zastarjelih intelovih socketa tako da ga jos vise nepotrebno zbunis
greg SE je offline   Reply With Quote
Staro 27.03.2009., 08:56   #10
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Igneos79 Pregled postova
lako sad sprdati decka, ali nije on jedini koji tek upoznaje svijet kompjutera...trebalo bi napraviti neki generalni sticky za takve ljude, a za pocetak moze poceti proucavati ovo
Pa nije bas neka referenca. Ima gresaka, tko to uopce slaze?
Oglas

Oglas
Staro 27.03.2009., 13:36   #11
cowboy13
Registered User

Nije da se ja nerazumijem. Razumijem se dovoljno da znam prepoznati ono sta je dobro ali opet neznam kao vi. Evo npr. neznam sta je cache memorija ali znam sta je takt procesora,znam da se brzina RAM memorije mjeri po latencijama,znam viditi koja je memorija brža ali želim znati što više o tome. Npr. u tjedan dana sam 3 puta uspio pokvariti komp (moj osobni rekord ). Nemojte mislit sad da sam bauljao po BIOS-u ili tako nešta već zbog virusa (stranice sa +18 itd.). I svaki put sam platio rušenje windowsa 150 kn. Znači da sam dosta potrošio na takve gluposti. Evo recimo,proučavao sam temu o temperaturama procesora i nekuzim kakva je ono tamo neka pasta za procesor. Čemu to služi? Znam ja gdje se nalaze sve komponente u računalu,znam ih skinit,stavit ali opet neznam više o njima. A i želio bi znati što više jer sam upisao računalnog tehničara (nije da radimo puno naprednog sa računalima ali želim znati). Evo,to su odprilike te stvari koje me zanimaju.
Staro 27.03.2009., 13:47   #12
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Problem je što ti previše toga ne znaš, a mi previše toga znamo + imamo manjka vremena da ti sve to objašnjavamo. Najjednostavnije bi ti bilo uzeti neku knjigu u ruke ili google + wikipedia kombinacija i udri po tome.
btw, pasta služi za prijenos topline s procesora na hladnjak (cooler) i stvarno ime je termalna pasta. Da nema nje, toplina bi se slabije prenosila jer procesor i cooler nisu idealno ravni da bi nalijegali jedan na drugi u 100% svoje površine, a veća površina=više topline se prenosi.
Staro 27.03.2009., 13:56   #13
cowboy13
Registered User

Ma krivo ste me shvatilim,nisam potpuni n00b ali za razliku od vas jesam. Evo sad cu otici malo trazit po wikipediji i učit se ili ako netko zna gdje mogu bolje naučit a ne da tražim po wikipediji molio bi da mi kaže.
Staro 27.03.2009., 13:57   #14
Tomo
Re-Registered User
Moj komp

Tomo's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
najbolje ces naucit ako sam ucis. Odi na neku stranicu tipa links ili ve mil. pogledaj cjenik i vidjet ces sto je u trendu. pa onda malo šaltaj po forumu.

Nitko se nije rodio pametan. I 90% usera na forumu je samouko, ostalih 10% ce se prepoznat
Tomo je offline   Reply With Quote
Staro 27.03.2009., 14:13   #15
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Citiraj:
Autor Tomo Pregled postova
najbolje ces naucit ako sam ucis. Odi na neku stranicu tipa links ili ve mil. pogledaj cjenik i vidjet ces sto je u trendu. pa onda malo šaltaj po forumu.

Nitko se nije rodio pametan. I 90% usera na forumu je samouko, ostalih 10% ce se prepoznat
ovo je jos nekako najbolji savjet, osim sto bi ga prosirio .

skupi nekih 300-400 kuna, i ubodi neku stariju konfu koja radi. cak nije vazno koliko kosta, ma samo da nije tipa socket 1 ili starije, negdje od socketa 370 pa na dalje "sve izgleda vise-manje jednako" (u ovo ne ubrajam agp-pcie / sdram-ddr-ddr2-3..... itd razlike, nego sam raspored i smjestaj komponenti). i fino sve raskopaj, malo pogledaj sta kako izgleda, gdje ide pasta, kako koji utor izgleda, sta se dogada kad nesto nema a palis komp, pojma nemam, igraj se. ja sam recimo od toga krenuo, nitko mi nije govorio sta je sta i kako radi, jednostavno dode sa vremenom. a takoder nitko ne moze reci da zna sve o svakom komadu hardvera, jer je u zadnjih par godina toliko toga da moras biti robot da sve znas napamet. zato Google sluzi, nades sto te zanima, procitas, sam zakljucis neke stvari i slicno.

btw, mogu sa 99,99%-tnom sigurnoscu tvrditi da nitko tko se kuzi u hardver nije sve naucio preko knjiga/interneta/price. najbolje naucis kad sam ucis

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 27.03.2009., 15:21   #16
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Datum registracije: May 2006
Prvenstveno moraš znati što i zašto želiš znati, odnosno, ima li smisla učiti to što želiš učiti. Kada to odlučiš, slijedeći korak jest nabaviti materijale, te prionuti na posao. Kao i svi ovdje.
Staro 27.03.2009., 15:42   #17
Rebbit
Premium
Moj komp

evo buduci da iam sve materijale s faksa za arhitekturu računala, dosta ti je objasnjeno, i puno stvari bi trebo skuzit iz prilozenog...
evo ti kako trebas citat redom..
1.VonNeumann.pdf
2.AVRArhitektura.pdf - nevazno (nie ni stavljeno)

3.AtmelAVRArhitektura.pdf - nevazno (nie ni stavljeno)
4.AVRAsembler.pdf - nevazno (nie ni stavljeno)
5.U-I_prijenos_podataka.pdf
6.MemorijskaHijerarhija.pdf
7.VirtualnaMemorija.pdf
8.Pentium4Arhitektura.pdf
9.AMD64Arhitektura.pdf
10.IntelCoreArhitektura.pdf
11.AMDK10Arhitektura.pdf
12.IntelNehalemArhitektura.pdf
13.MaticnePloceCipset.pdf
14.Memorije.pdf
15.GrafickeKartice.pdf
16.TvrdiDiskovi.pdf
------------------
pete i seste auditorne citas odvojeno..
imo sam srece sto imam profesora koji je up to date sa svime u vezi kompa pa nismo ucili bas gluposti...
...

ovo si skini i znat ces jaaaako puno

http://www.megaupload.com/?d=DUO9U1F4

obuhvaca sve novije od intela, amd-a, cache, novije grafe, gpu, ddr1,2,3, maticne, chipseti, nb, sb, raid polja, ata, sata, sata2, sata3(u dolasku) i slicne fore...

Lenovo Thinkpad T14
Logitech MX Master 2S
Logitech MX Keys

Galaxy S23+

Staro 27.03.2009., 16:04   #18
cowboy13
Registered User

E puno hvala Nikola . Imao sam jedan stari komp ali sam ga dao u trgovinu prodat i sad mi je ostao samo ovaj jedan. Hvala vam svima na savjetima
Staro 28.03.2009., 09:59   #19
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Burko Pregled postova
skupi nekih 300-400 kuna, i ubodi neku stariju konfu koja radi. cak nije vazno koliko kosta, ma samo da nije tipa socket 1 ili starije
Starije od Socketa 1 ce jedino biti Socket 486 (ne racunajuci standardna LIF/ZIF pakiranja), a to ce ionako jako tesko naci...

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 28.03.2009., 11:47   #20
Rebbit
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Starije od Socketa 1 ce jedino biti Socket 486 (ne racunajuci standardna LIF/ZIF pakiranja), a to ce ionako jako tesko naci...
pobrko si lončiće... nije mislio socket 1 ili starije, nego novije od socketa 1

Lenovo Thinkpad T14
Logitech MX Master 2S
Logitech MX Keys

Galaxy S23+

Staro 28.03.2009., 11:56   #21
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
AAAA....

Ja bi prije rekao da je autor htio reći SLOT 1 a ne SOCKET 1 i na to Bubba cilja al nema veze ko nije skužio nije i bok...
Staro 28.03.2009., 13:27   #22
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
AAAA....

Ja bi prije rekao da je autor htio reći SLOT 1 a ne SOCKET 1 i na to Bubba cilja al nema veze ko nije skužio nije i bok...
Uprako tako.

Opet sam neshvatjen. Kao i kod onog starog:

Dodje Brus Vilis u Ha Ge Spot i kaze: "Daj hard!"
Ljubazni ce uposlenik na to: "Jel' ATA ili SCSI?"
Brus ga pogleda i ostro mu kaze: "Nije bitno, vazno da IDE..."

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 28.03.2009., 15:01   #23
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Citiraj:
ima ja po ormarima par konfi za sklopit, samo ne znam dal rade, i sta bi sa tim. i zao mi ih baciti......... (scoketa1)

sve 5, skuzio sta sam napisao . od socketa 370 pa na dalje, bolje napisano .

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 28.03.2009., 15:12   #24
Tomo
Re-Registered User
Moj komp

Tomo's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Citiraj:
Dodje Brus Vilis u Ha Ge Spot i kaze: "Daj hard!"
Ljubazni ce uposlenik na to: "Jel' ATA ili SCSI?"
Brus ga pogleda i ostro mu kaze: "Nije bitno, vazno da IDE..."