Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 18.03.2009., 02:26   #1
borgy
kenova

borgy's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Review: SSD Samsung RBX 128 GB MLC

Upravo stigao s ebay-a, narucio sam stariji model sa SATA suceljem koji ima sequential read/write od 90/70. Kad iznenađenje - stigao je noviji model, prepoznatljiv po SATA-2 sucelju i read/write od 100/80, koji naravno kosta vise .

Neke specifikacije
- Under 0.2 msec, No seek time
- Sequential Write: Up to 80MB/sec
- Sequential Read: Up to 100MB/sec

- Read/Write: 135mA/ 194mA, Idle: 31mA, Sleep: 31mA

Disk sprijeda

Na disku je stvorena jedna NTFS particija sa Allocation unit size 4KB i alignment offsetom od 128 sektora. Nisam nista mijenjao izmedju testova.

Testno okruzenje je Q6600, 1GB DDR2 667MHz, intelova ploca sa ICH9, disk WD250GB.

32-bitni WinXP Professional, u pozadini svega i svacega, najgore sto je tu i Symantec-ov antivirus Ali ovo je ovako na brzinu, điberski.

Benchmark

ATTO

HD TACH

HD TUNE

CRYSTALDISKMARK

IOmeter

Ovi podaci su preuzeti s http://www.xtremesystems.org/forums/.../t-167857.html kako bi imao s cime usporedjivati.

-100% random 100% write

-100% Access specification

-Transfer request size: 4kb

-Number of outstanding I/O:
START:1
END:8
POWER:2
Exponential stepping

-Run time: 1 minute, 30 seconds ramp-up

-Run step outstanding I/O's on all disk at a time

Sada varijanta samo jednim outstanding I/O:

Anandtech-ov benchmark nesto starijih SSD-ova sa jednim outstanding I/O:

http://www.anandtech.com/cpuchipsets...spx?i=3403&p=8

Dakle, osim maksimalnog vremena koje je znacajno vece performanse su negdje u rangu tadasnjeg Samsung SLC-a.

Na kraju varijanta sa 1 do 8 outstanding I/O (isto kao i prvi test) ali 100% random 100% read:

Izvrtio sam toliko varijanti ovog benchmarka da ne znam sto bi stavio ovdje, pa najbolje po zahtjevu.

Zatrazio sam ponudu za stariju varijantu ovog diska (znaci 90/70) sa ssd.hr. Cijena je 3000kn+PDV odnosno 3660kn.

Uskoro ide instalacija XP-a na disk, tako da jos nema subjektivnog dojma. Dugorocni plan je nabaviti jos jedan komad pa u RAID 0 za 200/160 read/write, naravno kada budu džabe

Zadnje izmijenjeno od: borgy. 20.10.2009. u 21:04.
borgy je offline   Reply With Quote
Staro 18.03.2009., 03:26   #2
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Za te pare vrlo solidan disk

Jedino su mi HD Tach i Tune malo cudni (160MB/s ?) ... je li nekakav "keshing" u igri ili je to zbog alignmenta?

Ajd ako imas volje (i vremena), ubaci slijedece u IOmeter (po mogucnosti prije instalacije OS):

1.) slucaj
-Transfer Size Request: 8KB
-80% Read, 80% Random
-Access Specification 100%
-Number Outstanding IOs: 20 (fiksno i bez ramp up-a)
-Number of workers: 1
-Run Time: 20 min (ako budes imao vremena)

2.) slucaj
-Transfer Size Request: 512B
-80% Read, 80% Random
-Access Specification 100%
-Number Outstanding IOs: 256 (takodjer fiksno i bez ramp up-a)
-Number of workers: 4 (mora se rucno definirat za svakog)
-Run Time: 20 min

Zanima me, da li se mijenja IOPs specifikacija (pocetak - kraj) u 2. slucaju?

TNX unaprijed

Zadnje izmijenjeno od: dh41400. 18.03.2009. u 04:26.
dh41400 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 18.03.2009., 05:40   #3
borgy
kenova

borgy's Avatar

Bogami ubio ga je tvoj workload
Zasto bas ovakve postavke?

Slucaj 1:

Slucaj 2:
Staro 18.03.2009., 09:09   #4
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Bome jest

1. slucaj je (prema Intelovoj specifikaciji) tipican lagani Workstation rad (realan rad nije iskljucivo Random ili Sequential, odnosno Read ili Write, vec kombinacija).

Ovo je jedan od nacina, na koji odredjeni proizvodjaci SSD-a zavaravaju svoje potencijalne "mushterije".

2. slucaj je cisti multitask test, odnosno poprilicno pojednostavljen nacin za testiranje onog "instant" feelinga prilikom dizanja OS-a (frekventan rad s puno manjih "paralelnih" fajlova odnosno aplikacija). Naravno ovo je nekakav "Worst case scenario", te ujedno i vrlo dobar nacin za testiranje kvalitete ugradjenog kontrolera.

EDIT:
E sad, jos samo jedno pitanjce ... jesi li mozda primjetio znacajniju promjenu (konkretno pad) performansi na kraju 2. testa (s obzirom na pocetak) ?
Staro 18.03.2009., 12:45   #5
Sa_Stilom
Premium

Sa_Stilom's Avatar

Datum registracije: May 2006
Bravo!

Super, drago mi je vidjeti da ekipa prelazi na SSDove, i to ne čista smeća!
Meni Intelovci stižu u Ponedjeljak, ajme veselja.

Otkako sam se riješio MemoRight-a, zaista se patim na ovim Maxtorima, i jedva čekam ponovo na konja sjest

Svakako, probaj neki RAID sredit čim prije
Staro 18.03.2009., 20:44   #6
darQ
I'm nightrider
Moj komp

darQ's Avatar

Datum registracije: Mar 2005
a zato si me ispitivao kolko je trebalo da moj stige

rezultati su skoro identiči mojima osim onih monstruoznih 160 mbps

Citiraj:
Autor dh41400 Pregled postova
Bome jest

1. slucaj je (prema Intelovoj specifikaciji) tipican lagani Workstation rad (realan rad nije iskljucivo Random ili Sequential, odnosno Read ili Write, vec kombinacija).

Ovo je jedan od nacina, na koji odredjeni proizvodjaci SSD-a zavaravaju svoje potencijalne "mushterije".

2. slucaj je cisti multitask test, odnosno poprilicno pojednostavljen nacin za testiranje onog "instant" feelinga prilikom dizanja OS-a (frekventan rad s puno manjih "paralelnih" fajlova odnosno aplikacija). Naravno ovo je nekakav "Worst case scenario", te ujedno i vrlo dobar nacin za testiranje kvalitete ugradjenog kontrolera.

EDIT:
E sad, jos samo jedno pitanjce ... jesi li mozda primjetio znacajniju promjenu (konkretno pad) performansi na kraju 2. testa (s obzirom na pocetak) ?
men je taj IOmetar čista nepoznanica
uglavnom, što reć a njegove rezultate, jel prošao ili nije

Lenovo L440

Intel iCore i7 4702MQ
16GB DDR3
Intel HD 4600 GPU
14-inch LED-backlit fHD IPS (1920 x 1080, 300 nit) matte display
Intel Wireless-N 7260, BlueTooth
Samsung 850PRO 1TB
Logitech M705
6cell baterija
Windows 10 Pro 64bit

Pošteni trgovci: 1, 2, 3, 4
darQ je offline   Reply With Quote
Staro 18.03.2009., 23:23   #7
borgy
kenova

borgy's Avatar

Citiraj:
Autor dh41400 Pregled postova
EDIT:
Uh trebao si mi reci da pazim i na to Svi rezultati idu u neki excel file koji je apsolutno necitljiv i lose formatiran, pa bi morao opet vrtiti test.

Maksimalni I/O response time je uzasan u oba slucaja, mozda sam nesto krivo postavio ili je to realno?

EDIT: Moram provjeriti koliki utjecaj na peformanse imaju prijasnji testovi. Sa IOmeterom sam prvo radio test preko cijelog diska, znaci ispisalo bi se 100% kapaciteta. Kasnije sam tvoje testove radio na samo 8GB, a u medjuvremenu nisam napravio nikakav secure erase ili slicno oslobadjanje sektora.

Zadnje izmijenjeno od: borgy. 19.03.2009. u 00:00.
Staro 19.03.2009., 16:59   #8
borgy
kenova

borgy's Avatar

Kao sto sam prije rekao, cijeli SSD je ispunjen jednom datotekom pomocu iometera, nakon toga su jos na njemu radjeni brojni write testovi, onda sam iznova formatirao disk i instalirao XP professional. Ugasio sam prefetch i search indeksiranje. Page file trenutno ide na SSD (uskoro cu staviti jos 2GB rama i ugasiti pagefile).

Sada bi se trebao javiti fenomen usporavanja kroz koristenje.
Usput, na disku je trenutno samo instalacija XP-a i bench programi, kada popunim preko 70% kapaciteta napravit cu nova testiranja. Doduse mislim da nece biti razlike, jer sam koristio istu metodologiju kao anandtech za izazivanje efekta starenja.

ATTO:

HDTACH:

HDTUNE:

CRYSTALDISKMARK:

Neki rezultati su neznatno losiji, ostali znatno, ali ionako su prvi rezultati (prije instalacije xp-a) bili nerealno visoki zbog meni nepoznatog razloga. Sada su rezultati tocno po specifikacijama .

Netko je na OCZ-ovom forumu predlozio da ugasim disk write caching. Ovo se pokazalo kao iznimno losa ideja:

ATTO:

HDTACH:

HDTUNE:

CRYSTALDISKMARK:
Staro 19.03.2009., 18:12   #9
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Citiraj:
Autor Sa_Stilom Pregled postova
... Meni Intelovci stižu u Ponedjeljak, ajme veselja.

Otkako sam se riješio MemoRight-a, zaista se patim na ovim Maxtorima, i jedva čekam ponovo na konja sjest ...
Ufff, vec sam i ja nestrpljiv za tim tvojim Intelovcima

Citiraj:
Autor zvonac Pregled postova
Baš gledam ove intelove,neloši ssd-ovi,a dok padne cijena dole mogel bi i ja čopit kojeg,pošto ovaj patriot v2 pati od dječijih bolesti, sigurno posljedica mušičavog kontrolera...
Dvojba izmedju Intela i Patriota, hmmm .... to bas i nije dvojba

Citiraj:
Autor darQ Pregled postova
rezultati su skoro identiči mojima osim onih monstruoznih 160 mbps
Da, ocito nije tolika razlika zbog alignmenta, musicavosti pojedinog programa vec do neceg treceg... pretpostavljam da je nekakva vrsta keshinga u igri,jel sam vec vidio slican rezultat za identican model negdje na netu...
Citiraj:
men je taj IOmetar čista nepoznanica
uglavnom, što reć a njegove rezultate, jel prošao ili nije
Ma za tu lovu, je taj disk vrlo solidan (i jos ima 128GB ), tak da se moze reci da je poprilicno iznad prosjeka vecine ostalih proizvodjaca.

Citiraj:
Autor borgy Pregled postova
Uh trebao si mi reci da pazim i na to Svi rezultati idu u neki excel file koji je apsolutno necitljiv i lose formatiran, pa bi morao opet vrtiti test.
Da zajeb, trebao sam ti naglasit... nema veze
Citiraj:
Maksimalni I/O response time je uzasan u oba slucaja, mozda sam nesto krivo postavio ili je to realno?
Uglavnom je takva situacija (cak i losija) kod barem 90% diskova, samo sto proizvodjaci i recenzenti nisu bas upoznati (ili ne zele, tj. ne smiju bit ) sa ovim mogucnostima testnih alata.
Jedino tko bi mozda ovdje imao vidljiviju prednost je X25-E, te naravno RAM diskovi i flash rijesenja na PCIe slotovima (Micron, Fusion, Acard ...)

Citiraj:
... EDIT: Moram provjeriti koliki utjecaj na peformanse imaju prijasnji testovi. Sa IOmeterom sam prvo radio test preko cijelog diska, znaci ispisalo bi se 100% kapaciteta. Kasnije sam tvoje testove radio na samo 8GB, a u medjuvremenu nisam napravio nikakav secure erase ili slicno oslobadjanje sektora. ...
Ako budes imao potrebu radit, samo pikni na 1s najjednostavniji Sequential Write preko cijelog kapaciteta... to bi trebalo rijesit sve eventualne probleme.
Citiraj:
... Sada bi se trebao javiti fenomen usporavanja kroz koristenje.
Usput, na disku je trenutno samo instalacija XP-a i bench programi, kada popunim preko 70% kapaciteta napravit cu nova testiranja. Doduse mislim da nece biti razlike, jer sam koristio istu metodologiju kao anandtech za izazivanje efekta starenja. ...
To i mene zanima, izmedju ostalog.

Citiraj:
HDTACH:

HDTUNE:

Neki rezultati su neznatno losiji, ostali znatno, ali ionako su prvi rezultati (prije instalacije xp-a) bili nerealno visoki zbog meni nepoznatog razloga. Sada su rezultati tocno po specifikacijama .
Da, vrlo vjerojatno je bila u igri neka vrsta keshiranja, al ovako napamet (bez testa) stvarno ne bi htio nagadjat ...

Zadnje izmijenjeno od: dh41400. 19.03.2009. u 18:28.
dh41400 je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2009., 21:29   #10
borgy
kenova

borgy's Avatar

Sto se tice stekanja/stuttering:

U pozadini je symantec-ov resident scan, instalira se Winxp SP3, dosta tabova u firefoxu, dao sam mu da nadje sve file-ove sa slovom "a" na disku, za to vrijeme otvaram razne foldere - sve ide glatko.

Mirne duse dodajte Samsungove MLC-ove zajedno sa SLC-ovima i intelovim MLC-ovima na listu OK diskova
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.03.2009., 03:40   #11
darQ
I'm nightrider
Moj komp

darQ's Avatar

Datum registracije: Mar 2005
Citiraj:
Sto se tice stekanja/stuttering:

U pozadini je symantec-ov resident scan, instalira se Winxp SP3, dosta tabova u firefoxu, dao sam mu da nadje sve file-ove sa slovom "a" na disku, za to vrijeme otvaram razne foldere - sve ide glatko.

Mirne duse dodajte Samsungove MLC-ove zajedno sa SLC-ovima i intelovim MLC-ovima na listu OK diskova
to je to, to je prednost kod ssd-a, radiš 5 bitnih stvari a sve se otvara ko da ne radiš ništa, i nema nikakvog čekanja poslije klika, kompjuter konačno radi ko u filmovima...
međutim, na to se lako naviknuti...
probaj nakon par dana tutunuti natrag dobri stari hdd...
neće ti biti jasno kak si do sad živio bez ssd-a

Lenovo L440

Intel iCore i7 4702MQ
16GB DDR3
Intel HD 4600 GPU
14-inch LED-backlit fHD IPS (1920 x 1080, 300 nit) matte display
Intel Wireless-N 7260, BlueTooth
Samsung 850PRO 1TB
Logitech M705
6cell baterija
Windows 10 Pro 64bit

Pošteni trgovci: 1, 2, 3, 4
darQ je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2009., 08:40   #12
Sa_Stilom
Premium

Sa_Stilom's Avatar

Tako je. Ja kad sam prodao MemoRight, točno to mi je prošlo kroz glavu. Kako sam mogao prije živit na običnom HDDu. Sad se osjećam ko u hororu, kojem dolazi kraj, uskoro...
Staro 20.03.2009., 21:14   #13
borgy
kenova

borgy's Avatar

Nastavak subjektivnih opazanja i sveopceg zadovoljstva

Potrebno je 9 sekundi da se prodje dio s BIOS-om (to je fiksno) a nakon toga 17s da sve bude spremno za rad. Upaljen je antivirus, rocketdock, usb safely remove i nekakav nokijin alat za sinkronizaciju s mobitelima.

Otvaranje Visual Studia 2008 i Office 2008 aplikacija je trenutacno ili ~1 sekunde.

Oznacio sam sve u folderu sa ~800 file-ova od kojih je 500 mp3 a ostalo razni album art, nakon stiskanja entera i ispod jedne sekunde sve je bilo u playlisti winampa koji je bio ugasen do tad (prvo paljenje).

Najvise me obradovalo trenutacno budjenje iz standby-a, cesto ga koristim i ne gasim komp dugo.
Staro 20.03.2009., 21:24   #14
zvonac
Premium
Moj komp

zvonac's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Znaći moram si nabavit ssd slc,da bi mogel ugodno radit na laptopu...Pošto dolazi do izražaja ovaj patriotov V2 mlc jmicronov kontroler,trzanje i povremeno štekanje...
zvonac je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2009., 23:29   #15
borgy
kenova

borgy's Avatar

Stvarno dugo koristim komp i ovo je najvece ubrzanje koje sam dozivio, a prelazio sam 486-PII-P4-Barton-Q6600.

Za vecinu korisnika mislim da je bolje odabrati slabije performanse na korist kapaciteta, kako se ne bi moralo zonglirati sa obicnim diskom.
Staro 20.03.2009., 23:35   #16
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Stvarno dugo koristim komp i ovo je najvece ubrzanje koje sam dozivio, a prelazio sam 486-PII-P4-Barton-Q6600.

Za vecinu korisnika mislim da je bolje odabrati slabije performanse na korist kapaciteta, kako se ne bi moralo zonglirati sa obicnim diskom.
Ma meni je dosta i 32GB, jer mi samo treba za system, a što se tiče ubrzanja to je sigurno istina. Ipak je disk usko (preusko) grlo za današnje sisteme sa velikim količinama multitasking operacija.
Baja 001 je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2009., 23:35   #17
Sa_Stilom
Premium

Sa_Stilom's Avatar

zaboravil si 286 i commodore i amigu, a i orao
Staro 20.03.2009., 23:47   #18
borgy
kenova

borgy's Avatar

Citiraj:
Autor Sa_Stilom Pregled postova
zaboravil si 286 i commodore i amigu, a i orao
Potpuno je OT ali prije 486 sam imao samo atari

Smijesno kako disk samo visi na kabelima, trebao bih nabaviti neki adapter na 3,5'' ili ga zalijepiti za kuciste
Staro 25.10.2009., 16:35   #19
borgy
kenova

borgy's Avatar

Danas sam stavio MFT na disk, particija od 15GB za windowse i ostatak kao MFT particija. Odabrao sam "migraciju" svega sa windows particije, tako da na njoj ostanu samo datoteke koje se čitaju.

Rezultat je 4k random write od 50MB/s, random 4k read je 20MB/s.

Bacio sam pogled na http://www.anandtech.com/storage/sho...px?i=3631&p=22 , nije loše pogotovo zato sto je ovaj disk korišten već pola godine i bio je 90% pun.

Vidi se da su maksimalne performanse oko 10% manje od početnih, kao i da je pisanje većih blokova sporije sa MFT-om.

MFT benchmark: http://imgur.com/SIEBz.jpg

Zadnje izmijenjeno od: borgy. 25.10.2009. u 16:47.
Staro 25.10.2009., 17:05   #20
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Zanimljivo ...

Jesi mozda isprobavao "uzivo" s pravim aplikcijama i real testovima?

Ono .. kakav je osjecaj u radu, kolika je razlika u reakciji i sl.

EDIT:

BTW ako mozes nabaciti jedan IOmeter test (Workstation Access Pattern) bilo bi lijepo

Ovdje je opis postavki za njega
Staro 25.10.2009., 17:10   #21
Sa_Stilom
Premium

Sa_Stilom's Avatar

Tužit ću PCx za sve nestale slike koje sam uploadal na onaj preporučeni image hosting
Staro 25.10.2009., 17:20   #22
borgy
kenova

borgy's Avatar

Onaj hostili jad nas je dobro s*ebao.

Što se tiče real-world osjećaja, problem je što je i prije ovoga sve bilo poprilično brzo. Instalirao sam office, visual studio i još neke razvojne aplikacije i sve sve otvara trenutačno. Treba mi još vremena za "osjećaj"

Nemam trenutno vremena za IOmeter, ovih dana ću probati.
Staro 27.10.2009., 14:55   #23
borgy
kenova

borgy's Avatar

Danas sam dosta vremena proveo radeći i slobodno bih preporučio MFT svakome tko često stvara/čita mnoštvo malih datoteka. Sve je fluidno i trenutačno, kao da sam u RAM-u. Nije toliko velika razlika kao HDD->SSD ali se osjeti i VRLO je ugodno.
Staro 27.10.2009., 20:42   #24
borgy
kenova

borgy's Avatar

@dh41400:

Rezultat workstation bencha od 5 minuta (dok sam surfao vrtio se u pozadini): http://imgur.com/D69SG.jpg

Jedini problem je što je test obavljen u prostoru od 250MB, jer IOmeter radi nekakav divide by zero kada mu stavim veći fajl? To se događa na svim particijama, tako da nije do MFT-a nego moje instalacije IOmetera.
Staro 27.10.2009., 20:54   #25
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Rezultati izgledaju vrlo obecavajuce

Za usporedbu evo Mtron rezultata sa i bez MFT-a ... uz to evo i ostalih diskova tek toliko da imas pri ruci.

Sto se velicine fajla kod IOmetra tice ... tu je potrebno pripaziti da ne izlazi iz zadnih granica particije, ukratko odvec je precizan pa se prakticki moze testirati bilo koji fizicki dio diska.

TNX za test
Staro 27.10.2009., 21:37   #26
borgy
kenova

borgy's Avatar

Hm imam skoro pola iopsa od x25-E i to na prostoru od 128GB i to za ovu cijenu? Divno

Nadam se da je MFT parametar od 8kb block write optimalan za ovaj disk, tesko je doci do tih podataka.
Staro 27.10.2009., 22:56   #27
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Eto ... oderao si X25-M

Koliko cujem, ljudi iz MFT-a preporucuju 16KB WB (OCZ Core V1 disk), ali su ovdje razlicita iskustva posto neki korisnici tvrde da im 8KB najbolje radi (na brzim diskovima), barem sto se sintetike tice ...

Na tvojem mjestu bi postavio i isprobao sve moguce opcije (znam da je puno posla :/) i na temelju tvojih uobicajenih aplikacija i zadataka isprobao u stvarnim situacijama brzinu rada.

Ovo naravno ne mora biti istina za druge korisnike koji eventualno koriste SSD za druge namjene/aplikacije.

BTW sintetici ovdje ne bih davao previse znacaja ... osim eventualno CDM i IOmeter-u.

Ako imas vremena i volje stavi ovdje svoja zapazanja u vezi toga ... ipak je ovo revolucionarna stvar, a opet se tako malo o njoj zna.
Staro 27.10.2009., 23:24   #28
borgy
kenova

borgy's Avatar

Problem je sto sam jedva nasao vremena za reinstall winxp i mft, necu jos dugo probati sa drugim parametrom osim ako sigurno nije dobar.

CrytalDiskMark za 4kb random read daje 24MB/s, a 4kb random write 23MB/s. Read odgovara OCZ Summit-u, a write X25-M G1 (oba iz used scenarija sa anandtecha). Prije MFT-a read je bio 17MB/s a write 4MB/s (isto used).
Staro 27.10.2009., 23:45   #29
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

I vise nego dobro ...

Ako ti dobro rade aplikacije ni ja ne bi mijenjao ... samo uzivaj u disku
Oglas

Oglas
Odgovori