Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Konfiguracije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 09.11.2004., 15:27   #1
soda
Premium

soda's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Izgradnja dual procesorske konfiguracije

Izgradnja dual procesorske konfiguracije.

Vec dugo razmisljam o izgradnji dvoprocesorske konfiguracije, a iz nedavne diskusije na forumu vidim da ima par ljudi sa dvoprocesorskim zvjerima, pa da se obratim onima koji znaju...

Dakle, trenutno imam sljedece:

1. AMD Athlon 2500+ (11x200)
2. Epox RDA+
3. 2x256 MB Infenion DDR 400
4. ATI Radeon 9600 Pro
5. Chieftec 360W
6. Maxtor 120 GB ATA 133
... i ostale nebitne stvarcice...

Evo kako sam ja to zamislio: Prodam ili zamjenim trenutnu plocu za dvoprocesorsku i dokupim jos jedan 2500+, oba, ako je moguce, overclockam na 3200+. Kasnije zamjenim 2x256 MB za 1x512 i dokupim jos jedan od 512MB.

Tako da bih nakon tumbanja imao 2x"3200+" i 1GB Rama.

E sad pitanja:

Prvo i osnovno: gdje, kakvu i po kojoj cijeni mogu naci dvoprocesorsku maticnu plocu? Ne treba mi SCSI, 64-bit PCI sabirnice i takve stvarcice, nego, ajmo reci, dvoprocesorsku plocu sa desktop karakteristikama.

Koliko je tesko pretvoriti XP u MP verziju procesora (koliko se sjecam bilo je rijeci nesto o spajanju L10 kratkospojnika na procu)?

Da li za svaka dvoprocesorska ploca zahtjeva registriranu memoriju?

Da li takve ploce podrzavaju bilo kakav overclock ili da vozim 2x2500+ na 1.4V?

Da li ce Chieftec 360W biti dovoljan za navedenu konfiguraciju?

Namjena kompa je prvenstveno capturovanje i kodiranje video zapisa, uz daljni rad na kompu za to vrijeme. Naravno na kompu se i igram, radim jos ine stvari, ali to je manje bitno.

Eto malo sam udavio, ali sta se moze...

Zahvaljujem na odgovorima.

Poz.
soda je offline   Reply With Quote
Staro 09.11.2004., 16:14   #2
Black Dragon
Premium
Moj komp

Black Dragon's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Pitanja i pitanja i pitanja ...
Napajanje:
... 360W od čike čufte je OK, ima i više od 30A na +5V to je dosta, dakle bitna je +5V linija zato Enermaxi ne valjaju, zakon su Antec i DeltaElectronics (aka čika čufta)
CPU:
... treba bojat L5 (malo strugat pa malo spajat sa srebrom (imam ako treba, al ćeš morat do mene, ne šaljem). Sada uglavnom većina AMD Athlona i Durona radi nakon L5 moda u SMPu ali nekada i ne, recimo neki dan sam frendu bojao dva 2000+ i rade svaki ali zajedno se niti ploča neće nabootat, ma barem da napiše SMO not caoble ili bilo šta, nema tales, voda ... mrtvo. Mada oba proca red u singlu i ploča radi (probali sa moja dva L5 modana). Dakle poželjno da su jako bliski procevi (moji su xxxxxxx38 i xxxxx39 a recimo CatKillerovi su xxxxxxx102 i xxxxx103 tak da bi trebali) mada ima ljudi kojima rade jedan međi i jedan zeleni Athlon a ti stvarno nisu bliski, pa čak ni po boji (koji sam ja rasista )
RAM:
... opet pitanje sreće, meni sa Tyan S2460 radi ECC Reg, Catu na istoj ploči rade 3!!!! obična DDR modula (službeno 0, neslužbeno 2, njemu eto rade 3), trećem frendu eto na istoj ploči radi obična memorija ali u 1 i 3 slotu kada je ... dakle sreća, u pravilu bi bila poželjna Registered memorija ali možeš probat ...
Overclock:
... hm to je ? Ide ali uz puno petljanja i kemijanja.
Multitasking:
... komp je u stanju raditi sve i puno toga i sve to još odjednom ... svaki ozbiljniji program za video editing odma skuži SMP (recimo kada pokrenem Premiera odma piše na boot maski MultiProcesor system detected a i sto vrijedi i za Photoshop i sve iole ozbiljnije). Gle ja imam rezidentnih programa malo more (recimo tray mi je nekih 10 cm na 19" monitoru u 1280x1024 i onda još vrtim grid, skidam neš s neta, hostam CoD ili Rune i igra 6 - 8 ljudi i ja s njima i sve radi ... i niše ne trza, a BTW komp na kojem ja radim nije onaj Tyan već SuperMicro koji ima "samo" 2x Pentium III na 1133 MHz i 1,5 GB RAMa ... da radim na onom "dole" sa 2x2000+ mislim da bi mogao i rendat u isto vrijeme
Kućište:
... nema dovoljno velikog Pogotov sa AMDima ... znaš koliko se grije jedan, e sada imaš takva dva i napajanje se također sada grije jer znaš koliko dva Athlona mogu stuje popiti, ko pola Moskve votke ...
Gdje kupiti:
... pitaš mene ak ti mogu neko iskemijat ili vii LAB2000 (oni drže) ali ne uvažavaj previše cjenik jer i nije neki bez obzira kaj je sa novim datumom ... pogledaaš kaj imaju, nazoveš i pitaš i da normalno je da nemaju i da moraju naručiti (tako je svugdje) i stranice su im uvijek u izradi ali download radi ... ima i Autronic neš ali obično samo za Xeone ...

Some men aren't looking for anything logical. They can't be bought, bullied, reasoned or negotiated with. Some men just want to watch the world burn.
Black Dragon je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 09.11.2004., 16:26   #3
CatKiller
al se nekad dobro jelo...
Moj komp

CatKiller's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Neću puno samo da se nadovežem...

Postoji odlična Dual Socket A ploča za Overclocking - Iwill MPX2 , samo je rjeđa od snijega u pustinji, ali zato ponosni vlasnici voze FSB od 166+ Mhz (gledaj ovako - 166Mhz prema jednom procesoru nije puno, ali 166Mhz ima svaki = 333 ukupno (a mislili ste da je 250 na nForceu puno )

Za rad, rad, rad i stabilnost (nešto nesrušljivo) - Tyan 2460, nije skupa a izgleda da upravo to i tražiš, jednu običnu ploču, znači bez fancy dodataka koji ti ne trebaju) , u Lab2000 piše 102$ + PDV - 10% za cache, ali kako BD kaže - kod njih se nikad ne zna)

@BD
Moji procesori su XXXXXXXXX01 i XXXXXXXXX02 ,i da, traži se 4. pločica memorije da vidimo kako se krše zakoni prirode i fizike

Službeno ti običnu memoriju podržava samo ASUS A7M266-D , ostali = 0 bodova
Staro 09.11.2004., 22:45   #4
MasterX
do you speak it?

Datum registracije: Mar 2003
@catkiller
jel imas doma kolaca od kokosa, cuo sam nesto da je kokos supravodljiv pa da ti modam memoriju kao nekima

@all
ako mislis ozbiljno nesto raditi na dual cpu stroju, izbor OS-ova se svodi samo na win2k/xp pro i linux/BSD (preporucljivo dual boot) ali ako ces koristiti linux, onda bjezi od SATA kontrolera i SATA diskova, osim ako imas enormne zalihe aspirina, andola i svega potrebnog za rjesavanje glavobolje...
Staro 09.11.2004., 23:06   #5
vudu2
Premium
Moj komp

vudu2's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Može li navedena Tyanica raditi sa jednim procesorom?
vudu2 je offline   Reply With Quote
Staro 09.11.2004., 23:38   #6
CatKiller
al se nekad dobro jelo...
Moj komp

CatKiller's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Može, isprobano!
Staro 10.11.2004., 11:04   #7
soda
Premium

soda's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Zahvaljujem na brzim odgovorima.

Koliko mi se cini sreca ovdje igra jako veliku ulogu

Cisto ne znam kako bih mogao experimentirati sa procovima, tj. gdje da uzmem par komada pa da ih bojam da vidim koji rade zajedno...

Memorija slicno tako. Ako imam 2x512 i ubodem plocu koja nece da radi, sta onda? (vise retoricko pitanje)

Sto se tice ploca, par stvari mi nisu jasne:

Koliko sam citao za Tyan plocu ona podrzava procove sa FSB-om 100/133 MHz. Kako pa stavim na nju dva od 2500+ koji imaju FSB od 166 MHz? Da li mi jedino preostaje zamjena procova za TBred B jezgru 2400+ ili slicno sa FSB-om od 133 MHz (ispod 2400+ ili 2200+ ne bih isao)?

Sve mi se cini da ploce koje se koriste za dvoprocesorske konfiguracije malko zastarjele (DDR2100, FSB 133, AGP x4 (mada je ovo zadnje meni nebitno)). Da li je to zbog toga sto AMD ne pravi vise sopstvene cipsete, pa nema novih resenja za dvoprocesorske konfiguracije? Da li netko drugi pravi modernije cipsete za SMP na Athlonu MP?

Jos jednom, zahvaljujem na odgovorima, bili su od VELIKE pomoci.

Poz.
soda je offline   Reply With Quote
Staro 10.11.2004., 11:33   #8
MasterX
do you speak it?

Datum registracije: Mar 2003
ma dual cpu ploce nisu zastrjele (pazi govorimo o AGP4X DDR266 i USB1.1) ali definitivno nisu zadnji glas tehnologije poput nforce2 i A64 ploca

ako zelis gejming masinu onda uzimas Amd64 i tu nema razmisljanja... ako zelis raditi onda uzimas dual cpu ili quad ovisno o potrebi za snagom ako ti treba i vise od toga, onda uzimas veci broj dual ili quad masina i napravis od njih cluster pod linuxom
Staro 10.11.2004., 11:43   #9
vudu2
Premium
Moj komp

vudu2's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Citiraj:
Originally posted by soda
Zahvaljujem na brzim odgovorima.

Koliko mi se cini sreca ovdje igra jako veliku ulogu

Cisto ne znam kako bih mogao experimentirati sa procovima, tj. gdje da uzmem par komada pa da ih bojam da vidim koji rade zajedno...

Memorija slicno tako. Ako imam 2x512 i ubodem plocu koja nece da radi, sta onda? (vise retoricko pitanje)

Sto se tice ploca, par stvari mi nisu jasne:

Koliko sam citao za Tyan plocu ona podrzava procove sa FSB-om 100/133 MHz. Kako pa stavim na nju dva od 2500+ koji imaju FSB od 166 MHz? Da li mi jedino preostaje zamjena procova za TBred B jezgru 2400+ ili slicno sa FSB-om od 133 MHz (ispod 2400+ ili 2200+ ne bih isao)?

Sve mi se cini da ploce koje se koriste za dvoprocesorske konfiguracije malko zastarjele (DDR2100, FSB 133, AGP x4 (mada je ovo zadnje meni nebitno)). Da li je to zbog toga sto AMD ne pravi vise sopstvene cipsete, pa nema novih resenja za dvoprocesorske konfiguracije? Da li netko drugi pravi modernije cipsete za SMP na Athlonu MP?

Jos jednom, zahvaljujem na odgovorima, bili su od VELIKE pomoci.

Poz.
Barton M 24/25/2600+ imaju 266fsb
Treba provjeriti jel se može dizati množitelj, tako da običnog athlona staviš na fsb 266 a multiplikator digneš.
vudu2 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno