Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 14.03.2009., 14:16   #1
AMIGA 500
Registered User

Datum registracije: Mar 2009
Exclamation Matične ploče i BIOS

Kako sigurno presnimiti bios prije nego otkaže baterija na matičnoj ploči i potom ga ponovo učitati u postojeći čip na matičnoj ploči.
Danas je to na modernijim pločama pojednostavljeno jer često imaju dupli čip, t.j. sigurnosnu kopiju ali na starijim pločama kakva je moja soltek SL 75 KAV to se vjerovatno čini preko diskete...., ali kako natjerati ploču da pročita BIOS ako je ostala bez njega pri zamjeni baterije....
AMIGA 500 je offline   Reply With Quote
Staro 14.03.2009., 14:43   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Ne može BIOS nestati ako izvadiš bateriju. Da bi nestao, mora se nešto dogoditi samom čipu u kojem je spremljen.
Oglas

Oglas
Staro 14.03.2009., 15:49   #3
Valg
Guest
Moj komp

Datum registracije: Jul 2008
Neće ti se bios izbrisati. Eventualno ako računalo otpojiš od napajanja i držiš sa praznom baterijom,ili bez baterije, tad se zna desiti da se postavke vrate na tvorničke.
Al bios se ne izbriše jer je on zapisan na EEPROMU, ROM memoriju koja se može izbrisiati i zapisati pomoću električnih impulsa.
Ne moraš se zamarati, ako ti je prazna baterija, kupi drugu i miran si.
Valg je offline   Reply With Quote
Staro 29.03.2009., 20:52   #4
retrodevil
Registered User

Datum registracije: Mar 2009
baterija

situacija: zamijenih stari dvd za novi. upalim komp, a ono hardware se ne učitava. vratim stari dvd. i tako idućih 10 restarta. nakon toga dođe do boot managera, odabirom na sustav, komp se restarta. i tako opet idućih x puta. pomoću vista cd-a odem nekako do onog startup repaira. upali se jedan sustav, upali se drugi. super. i ja tako ostavim nekih pola sata upaljen komp, niš ne diram. dođem natrag, maknem screensaver, izbaci mi bsod i restarta se. dođe do boot managera i opet bsod (al drukčiji) i ne restarta se.
rasplet: upalim komp i ne učitava hardware, a niti ne piše: press f2 to enter setup. samo stoji tako zaleđen (niti ctrl+alt+del ne radi).
komp je star 3 godine. je li moguće da je baterija za bios krepala? i koji vrag se događa????
retrodevil je offline   Reply With Quote
Staro 29.03.2009., 21:11   #5
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Bar je CR2032 bateriju lako naci, imas je u svakoj plinskoj peci i to 2 komada u onoj elektronici za paljenje pilota plamenika
Dizel je offline   Reply With Quote
Staro 29.03.2009., 21:41   #6
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
ili u trgovini za par kn. No cisto sumljam da mu je to problem, mozda ploca nece bez baterije pamtiti postavke u biosu ali ce posve sigurno normalno bootati
greg SE je offline   Reply With Quote
Staro 29.03.2009., 21:50   #7
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Bez baterije uvijek ide na default. Ali ako ne moze podesiti redoslijed HDD-ova, nema ni bootanja
Dizel je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno