Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 24.02.2009., 18:52   #1
zlocesti
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Feb 2009
(riješeno) Jumperi na SATA HDD-u

ovako 2 disca WD Caviar
WD800JD
WD5000AAKS
Skinio bio jumpere i nisu tjeli radit nikako,sad stavio jumpere na sata mode na oba i rade pod uvijetom da dignem windows sa treceg ata disca,nemogu bootat sa wd80,samo ispise pres any key to reboot i nezeli dic windows,ali ja bi izbacio ata disc,wd80 prvi ima windows na sebi ali nezeli bootati,ja bi da mi taj bude primarni a wd500 sekundarni a atu iskopcati,kako podesit jumpere na ta dva disca da rade tako jer je problem ocito u jumperima,kad su bili skinuti opce nije ni bios ni windows tjeo citat diskove...sad na sata mode rade ali nece boot....
zlocesti je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2009., 19:03   #2
zippo
herr Flick
Moj komp

zippo's Avatar

Datum registracije: Oct 2005
Sata driveri instalirani ? U BIOS-u prebaceno na sata ?
Daj popuni Moj komp da znamo sa cime radis

nema vise zippacha ......

zippo je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 24.02.2009., 19:11   #3
zlocesti
Registered User
Moj komp

Ploca A7V600
AMD Athlon 2600
Ati Radeon 2600HD
768MB DIMM DDR

Gdje se tocno to u biosu nalazi pa budem provjerio ali trebalo bi bit s obzirom da je resetiran jutros,kolega je resetirao bios sa jumperima jer mi opce nije tjeo citat satu a nisam znao da je do jumpera

EDIT:

driveri su instalirani

EDIT:

evo bas sam pregledo bios sve izgleda ok tak da neznam,probam stavit boot na satu,izbaci prije dizanja windowsa pres key to reboot i stoji,stavim boot na atu,isto tako,stavim boot na cd,onda dize sa ata disca windows

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 24.02.2009. u 23:35.
Staro 24.02.2009., 20:19   #4
zippo
herr Flick
Moj komp

zippo's Avatar

Datum registracije: Oct 2005
lol VIA chipset
U BIOS-u tip HDD-a namjestas ovdje

http://img.w3dizajn.net/images/2bg92.bmpo

provjeri jesu li ti dobro i pravilno spojeni. Kad namjestis restartaj i ponovo udji u BIOS i provjeri jesu li ti diskovi prepoznati Nakon toga namjesti First boot device
Prije svega tog ja bi nLitao sata drivere u OS. Pretpostavljam da koristis XP SP2 ili 3, nadji drivere za tvoju plocu i integriraj pa onda bootaj

nema vise zippacha ......

zippo je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2009., 21:34   #5
zlocesti
Registered User
Moj komp

evo 2h sam se zajebavo,problem su cini se sigurno jumperi,te neradi sata,te neradi ata,te neradi cd,sad mi eo cda uopce nema u biosu,samo ata je skroz tamo,probao mrdat po user type hdd,prebacivo redom sve,stalno ata dize il nedize nista nego izbaci press key for reboot,al u biti jumperi sugavi,sata diskovi nece da rade ako jumper nije na sata/150mbsek only operation,uopce ga neocitava komp ak je jumper bilo gdje dalje ili ak ga skines :S ev sad blejim sa ata windowsa u sata disc,windows tu,programi sve,a nece da boota ggrrrr
Staro 25.02.2009., 08:01   #6
zlocesti
Registered User
Moj komp

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 25.02.2009. u 10:23.
Staro 25.02.2009., 10:37   #7
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Onboard LAN Boot ROM > Disabled
Primary VGA BIOS > PCI-E ili PEG, ne znam što imaš
Onboard ATA Device First > što tu nudi?
Onboard ATA Boot ROM > Disabled

Odakle ti ovaj WD400BB?

Što još imaš pod Other Boot Device i IDE Hard Drive?

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2009., 10:40   #8
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Autor zlocesti Pregled postova
ovako 2 disca WD Caviar
WD800JD
WD5000AAKS
Skinio bio jumpere i nisu tjeli radit nikako,sad stavio jumpere na sata mode na oba i rade pod uvijetom da dignem windows sa treceg ata disca,nemogu bootat sa wd80,samo ispise pres any key to reboot i nezeli dic windows,ali ja bi izbacio ata disc,wd80 prvi ima windows na sebi ali nezeli bootati,ja bi da mi taj bude primarni a wd500 sekundarni a atu iskopcati,kako podesit jumpere na ta dva disca da rade tako jer je problem ocito u jumperima,kad su bili skinuti opce nije ni bios ni windows tjeo citat diskove...sad na sata mode rade ali nece boot....
Ajd ti lijepo prvo razloži ovo gore na više rečenica. Pa ne moramo razbijat glavu razmišljajući što si htio reć.
Kakve jumpere si skinuo i od kuda? Sa sata HDD-a? Imam nekoliko SATA diskova i nijedan nema jumpere na sebi. Jesi instalirao SATA drivere što za te starije ploče obično dođu na floppyu?

Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova

Odakle ti ovaj WD400BB?
To je nepoznanica u jednadžbi...
Zeka, to je vjerojatno onaj IDE disk. Kojeg on želi iskopčati. Neznam zašto samo želi, zašto ga ne iskopča? I onda nek postavi te svoje famozne jumpere na sata, u biosu pod boot izabere SATA disk kao primary boot device i bok.

Asrock FM2A78M-DG3+
Athlon II 860k + Lc Power Lc-cc-120
G.SKILL RipjawsX series 8 GB
Palit GTX 460
Samsung SSD 850 EVO 250 GB, WD 640GB, Hitachi 500GB
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

fanATIk je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2009., 10:59   #9
Marilino
Registered User

Datum registracije: Jan 2009
wd400 je ata disc,ne prepoznaje mi sate obje pa sam njeg moro spojit da mi komp opce radi,jumperi nisu bili na sata diskovima i najednom nestali,nece bootat i windows opce ne prepoznaje diskove,onda sam stavio jumpere na oba sata diska na only sata mode i sad rade,kad dignem windows sa ate vidim ih oba. a u biosu ih nema,na boot devices bi sata trebo bit third party csi or raid disc ali nece da boota,stavim da boota sa njega a on opet boota sa ate,kad iskopcam atu nece da boota nikako,izbaci samo press any key to reboot,probam nanovo windows stavit,iskopcam atu,stiscem f6,dodam drivere sa floppya,i onda izbaci da nemam hard diskova prikopcanih iako oba sata diska rade.....kazu mi na jednom drugom forumu da izgleda u biosu trebam ukljucit sata mod al neznam gdje

Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Onboard LAN Boot ROM > Disabled
Primary VGA BIOS > PCI-E ili PEG, ne znam što imaš
PCI ili AGP
Onboard ATA Device First > što tu nudi?
Yes ili No
Onboard ATA Boot ROM > Disabled

Odakle ti ovaj WD400BB?

Što još imaš pod Other Boot Device i IDE Hard Drive?

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 25.02.2009. u 13:03.
Marilino je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2009., 11:28   #10
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Si probao samo s jednim sata diskom winse instalirat? Jesi već koristio te sata diskove? Definitivno valja pročačkat pod boot u biosu.

Asrock FM2A78M-DG3+
Palit GTX 460
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 25.02.2009., 15:05   #11
zlocesti
Registered User
Moj komp

Citiraj:
Autor fanATIk Pregled postova
Si probao samo s jednim sata diskom winse instalirat? Jesi već koristio te sata diskove? Definitivno valja pročačkat pod boot u biosu.
jap,diskovi su radili 2 god skupa sve normalno al sam onda trebao neke podatke pa doneo sa posla ata disc taj isti i spojio,e od onda su pocela ta sranja sa satama...vise nista nece da radi bez ate....
Staro 25.02.2009., 15:36   #12
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Ma to se i meni jednom dogodilo, ubo sam unutra jedan backup ide hdd (seagate 80gb), i komp odmah odlučio njemu dat prioritet. Samo zato što je ide. Al ja sam mogao u biosu nać sata diskove i odredit da mi wd640aaks (sata) bude primary boot device. Zašto ti svoje sata diskove ne možeš nać u biosu mi fakat nije jasno. Pogotovo što su radili dvije godine već unutra. I to sa jumperima mi nije jasno, ako diskovi nisu imali jumpere na sebi, zašto si ih ti stavljao? I što ti znači ovo
Citiraj:
jumperi nisu bili na sata diskovima i najednom nestali

Asrock FM2A78M-DG3+
Palit GTX 460
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

Staro 25.02.2009., 16:03   #13
zlocesti
Registered User
Moj komp

to znaci da jumperi nisu do tog 2god bili gore,ali kad su nestali totalka probo stavit i kad stavim na sata mode taj neki onda se discovi pojave u windowsu kad D i E disc...eo sad pokusao instalirat windows nanovo na satu,ali nece da primi driver sa diskete vise :S sad cu ga po ovim uputama intergrirat u windows pa probat onda,btw ni dvd przilicu isto vise nikako nece procitat ni windows ni bios lol ma katastrofa....sad spojio drugu przilicu i nju cita :S nevjerovatno
Staro 26.02.2009., 06:34   #14
zlocesti
Registered User
Moj komp

evo uspio sam napravit sinoc,rade 2 sate same,ata je iskopcana,jumperi na sati su na only sata 150m/s operation ali bolje ikak neg nikak,przilicu isto namjestio pa radi,sad jedino sto sam dobio hardware error na startu pa pogledo u bios vidim crveni se cpu fan speed - 0/rpm to stavio na ignore pa sad viise nema error,ali zna li ko mozd do ceg je to jer procesor nije ni diran......i grafa radi na 256mb a ima 512 et...ostalo je sve ok
u svakom slucaju sve je bilo do maticne i biosa,nije prepoznavao satu,jumperi ga jebu,jedva sam drivere uspio ubacit da procita diskove...trebo bi mjenjat plocu al onda to vuce na promjenu i procesora,rama,agp radeonka onda bas nema svrhu na novim plocama trebalo bi ic na pcie....grrrr

tnx svima na pomoci
Staro 26.02.2009., 13:16   #15
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
crveni se cpu fan speed - 0/rpm
Prevedi to na rvacki pa vidi sta dobijes,ima bit da vent od coolera od CPU-a nisi ukopcao->Ne vrti se uopce..
Joke je offline   Reply With Quote
Staro 27.02.2009., 08:31   #16
zlocesti
Registered User
Moj komp

Citiraj:
Autor Joke Pregled postova
Prevedi to na rvacki pa vidi sta dobijes,ima bit da vent od coolera od CPU-a nisi ukopcao->Ne vrti se uopce..
Ali vrti,kupio novi,dupli neki,ima hladnjak i gore 2 ventilatora,vrte oba i hlade eo komp radio cjelu noc radio i skido filmove
dobro u biti onda je sve ok sad rjeseno
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno