Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Periferija > Monitori, tipkovnice i miševi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.02.2009., 14:39   #1
Nebbo
gejmer
Moj komp

Nebbo's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Mali osvrt (recenzija) na LG w2261v

Evo posto vidim da vlada zainteresiranost a kako sam posjedujem doticni model napisati cu nesto malo o monitoru.

Cijeli monitor, tj onaj vanjski oklop je naravno od plastike. Ne djeluje jeftino ali ne djeluje ni nesto kvalitetno, pogotovo postolje koje izgleda jako krhko. Vjerojatno zbog sjajne plastike. Upravo zbog tog sjaja po monitoru ostaju otisci. Ne vjerujem kako nisu skuzili da korisnicima to smeta. Barem meni, vise preferiram matiranu verziju.

Sto se tice samog izgleda tu nemam nikakvih primjedbi. Lijep i moderan dizajn koji se istice u moru ostalih "kockastih" monitora. Gumb za paljenje je na "touch" sto je u pocetku zabavno, ali kasnije dosadi, pogotovo kada pomicete monitor i slucajno ga ugasite. Tu lezi jos jedan problem. Naime taj famozni "touch" hvata ne samo na dijelu na kojem je predvidjeno, vec par centimetara okolo (na dnu okvira gdje se "dizajnerski" nalazi izboceni dio plastike pa cak i na straznjem dijelu plastike). Lampica ,kada je monitor upaljen svijetli crveno sto kod gledanja filmova moze smetati, ali na srecu u meniju postoji opcija da se osvjetljenje ugasi. To posebice moze biti od koristi kada monitor ode u "standby" pa svjetlo zmirka i pa se cijela soba pretvori u disco.

Monitor ima DVI, HDMI i analogni ulaz. Sa DVI i HDMI nisam imao apsolutno nikakvih problema i sve radi perfektno. Analogni nisam isprobao, ali koliko sam vidio po internetu, to bi mogao biti problem za neke korisnike jer su u meniju opcije za korekciju slike dosta oskudne.

A sad malo o samom monitor. Radi se o TN matrici i naravno vecinu boljki takve vrste matrica nosi i ovaj monitor. U prvom redu to je kut gledanja. Dok horizontala nije toliki problem (pogotovo u filmovima) jer nije toliki udar na boje, vertikala je kriticna. Pri tom u prvom redu mislim na kut gledanja odozdo kada gornji dio ekrana vidno potamni. To je dosta lose kada se zavalite u krevet/naslonjac/stolac prilikom gledanja filma. I tu dolazimo do jos jednog problema kojeg ranije nisam spomenuo, a to je jako mali, gotovo nikakav kut nagiba monitora prema dolje. Rjesenje je tako da podmetnem nesto na straznju stranu postolja i time dobijem veci kut prema dole.
Inace kada monitor gledate iz stajaceg polozaja nije toliki problem, cak postoji odredjeni kut gdje vidite sliku gotovo kao da stojite ravno pred njim.

A sad malo o bojama. Imao sam prilike vidjeti dosta drugih monitora, pa cak i skupljih sa TN matricom koji su imali vidno losiji prikaz boja unatoc raznoraznim podasavanjima u meniju. Ovdje to nije slucaj. Boje su dobre i monitor nema izleta sa odredjenom bojom ili cak skupinom boja. Jako su dobro definirane i mislim da nekom kome ce ovaj monitor sluziti prvenstveno za multimediju to i vise nego dobro. Cak i ako mislite koristiti monitor u neke druge svrhe gdje vam je bitna sto realnija prezentacija boja, nebi smjeli imati velikih problema pod uvjetom naravno da ste pozicionirano pravilno ispred monitora kako na rubovima ne bi dolazilo do "iskrivljenja" boja. Necu previse ulaziti u detalje ali sto se boja tice bitno je naglasiti da nema odstupanja (preizrazenosti) odredjene boje i sve su u nekoj granici normale. Ja sam i vise nego zadovoljan.

Pozadinsko osvjetljenje je nesto sto cete u jednom trenutku biti odusevljeni a s druge strane isfrustrirani. O cemu se radi. Monitor nema izbijanja svjetlosti, eventualno blago po rubovima kao i svi ostali na trzistu, ali to je nesto sto vam pri svakodnevnom radu nebi smjelo stvarati probleme. Prilikom gledanja filmova isto nema problema kad se nastima profil postavki isto nema problema jer sa dva pritiska gumba dodjete do zeljene opcije (ako se sjetite). Monitor jako bljesti tako da sam ja za normalan rad smanjio sve na 50%. Zna se desiti situacija kada pozelim staviti suncane naocale (u filmovima ).
A sad onaj dio koji me izludjuje. Naime, LG kao i sve ostale kompanije se furaju na green peace, green stednja, green ovo, green ono. Tako prilikom prikaza tamne boje monitor automatski gasi i pozadinsko osvjetljenje. U pocetku sam mislio da ima nekakav senzor koji prilagodjava osvjetljenje monitora s obzirom na kolicinu svjetlosti u prostoriji. Zamislite situaciju prilikom gledanja filma koji obiluje tamnim scenama gdje doslovno na vlastite oci vidite kako se gasi pozadisnko osvjetljenje. Sto je najgore, u meniju nigdje ne postoji opcija kako biste ugasili tu glupost vec ste natjerani na stednju tih wat i pol. Jedino rjesenje je da upalite player u kojem vas se vrti film (npr. MPC koji na pomicanje misa otvori traku po duzini na dnu ekrana) i na taj nacin prevarite monitor i prisilite ga da upali pozadisnko osvjetljenje. Sto je najgore u teoriji to i ne zvuci toliko ludo. Ali prilikom gledanja filma (kada postavke namjestite na predefinirani "movie") su to zbilja mogli "disable-at".

Vidio sam da se neki javljaju da im monitor "zuji" kada je u standby-u. To kod mene nije slucaj i monitor je tih i necujan. Takodjer nema vecih problema sa grijanjem i osim na rubovima sto je logicno, monitor je hladan.

Najveca prednost ovog monitora zbog cega sam ga ja izabrao izmedju ostalih jest njegova rezolucija. FullHD sa 1920x1080, zajedno sa HDMI ulazom cini ovaj monitor zbilja posebnim. Mislio sam da ce mi smetati tako velika rezolucija na tako "maloj" dijagonali ali nakon par dana navikavanja na ogromnu radnu povrsinu shvatite koliko je to zbilja dobro unatoc 22" dijagonali (21.5" zapravo) i drago mi je da ta rezolucija nije vise rezervirana samo za stariju 24" bracu.

Mozda kasnije nadopunim jos ovaj text sa konkretnim primjerima, ali evo za sada ocjene...

IZRADA: 4
DIZAJN: 5
FUNKCIJE: 2
KONTRAST: 4
OSVJETLJENJE: 4
ODAZIV: 5
I/O (DVI, HDMI): 5

Vrlo dobar monitor koji ima nekih svojih bubica. Jedan od boljih s ovakvom vrstom matrice. Nema ghostinga, odaziv je odlican. S obzirom na sve okolnosti, a pogotovo s cijenom od 1500kn, smatram da monitor zasluzuje ukupnu ocjenu 4.
Staro 19.02.2009., 15:10   #2
Dr.Who
Premium
Moj komp

Dr.Who's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Kakva je situacija kod gledanja 2.35:1 filma? Bude li slika puna "uska" ?

KUPUJEM
Dr.Who je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.04.2010., 14:48   #3
Nixis
Casual gamer
Moj komp

Nixis's Avatar

Datum registracije: Jun 2007
Imam mali problem s HDMIom,naime spojio sam PS3 na njega,no u igrama kod zaobljenih objekata ili primjerice sjena u MW2 ne vidim zaobljenu sjenu kakva treba biti,vec je ona zaobljena pomocu pixela,recimo u FIFI grbovi klubova tipa Arsenal koji je zaobljen pri dnu nije normalno zaobljen vec se vide pixeli. Jel jos neko iskusio takve probleme ili je do HDMI kabla?
Nixis je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno