Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 28.01.2009., 08:38   #1
hrks
Premium

hrks's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Exclamation Problem sa netom i umreženim kompovima

Prvo isprika svima ak je nekaj slično već bilo i kaj je poduži post...

Situacija je slijedeća. Imam na poslu dva kompa koji su u mreži, direktno spojeni patch kablom. Sve radi. GLAVNI komp ima onboard mrežnu karticu i dodatnu iz koje ide kabel u DRUGI komp,a iz ove onboard u DLINK-ov switch iz kojeg ide kabel do modema (duga priča, al tak je...)

Da pojednostavnim: iz glavnog kompa idu dva mrežna kabla - jedan u DLINKOV switch (za net) i drugi u DRUGI komp.

Na GLAVNOM kompu imam LAN1 i LAN2 te ikonicu za spajanje na adsl. LAN2 (od kuda ide kabel na drugi komp) ima IP 192.168.0.1., a na drugom kompu je namješteno IP 192.168.0.2, stavljeni su u wokrgroup i sve radi. LAN1 ima obtain IP adress autom. i spaja se na net.
Konačno moje pitanje: kaj moram promijenit da bi mi i ovaj DRUGI komp išao na net?

NAPOMENA: DLINKOW switch nekaj zeza i ako ovaj drugi komp prištekam na njega mreža ne radi, tako da to nije opcija!
NAPOMENA 2: Ako probam stavit konekcije u brige mode, neće. Ovo mi javlja:
hrks je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2009., 10:08   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Nisi dobro opisao ostale elemente mreže. Spominješ D-LINK switch, jeli to switch ili adsl router? Ako je switch, gdje je i koji je modem / router, u kojem je modu rada (Bridge / Router)?
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.01.2009., 10:25   #3
hrks
Premium

hrks's Avatar

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Nisi dobro opisao ostale elemente mreže. Spominješ D-LINK switch, jeli to switch ili adsl router? Ako je switch, gdje je i koji je modem / router, u kojem je modu rada (Bridge / Router)?
Probat ću bit detaljniji...dakle, riješio sam ovo kaj se tiče bridganja, na ovoj kartici kaj ide na drugi komp je bio uključen ICS. Kad sam to maknuo, mogao sam stavit u bridge mode, ali drugi komp i dalje neće na net. Brijem da i dalje imam nekaj krivo podešeno.
Nisam nikada baš radio s mrežama pa me muči, a tu na poslu je pravi đumbus pa pokušavam to nekak razriješit...radi se od dlink switchu koji je prištekan na modem u prizemlju kroz rupu u podu, a nemrem mu pristupit jer je zaključan passom, a moji tu na poslu nemaju pojma koji je...tu mrežu je slagao netko dok ja još tu nisam radio
Evo screenshotova:

Staro 28.01.2009., 10:56   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Znaš li koji je to modem u podrumu? Ako je Kasda onda nastavi sa mukom od ICS - a.
Za neku normalnu upotrebu rađe nabavi polovni pristojni router (SE515, SE555, D-Link DSL-G684T, ZyXEL 660 serije). Kompove bilo direktno bilo preko switcha spojiš sa routerom. Konfig starog ili novog nije problem, kaži sekretarici da iskopa ugovor sa podacima, napraviš factory reset i konfig iz početka. Podsjećam ako je Kasda ili D-Link DSL-584T onda nabavi nešto bolje.
Staro 28.01.2009., 11:31   #5
hrks
Premium

hrks's Avatar

Citiraj:
Znaš li koji je to modem u podrumu? Ako je Kasda onda nastavi sa mukom od ICS - a.
Za neku normalnu upotrebu rađe nabavi polovni pristojni router (SE515, SE555, D-Link DSL-G684T, ZyXEL 660 serije). Kompove bilo direktno bilo preko switcha spojiš sa routerom. Konfig starog ili novog nije problem, kaži sekretarici da iskopa ugovor sa podacima, napraviš factory reset i konfig iz početka. Podsjećam ako je Kasda ili D-Link DSL-584T onda nabavi nešto bolje.
Je, KASDA je Kaj se tiče ovih modema/routera, imaM jedan Thomson St780iWL "viška" kaj ga daje ISKON. Jel bih mogao to iskoristit, iako tu na poslu imamo tcom?

I da, kaj nemrem ovaj KASDA podesti da mi šljaka prek DLINKOVOG switcha?
Staro 28.01.2009., 13:37   #6
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Za sada neka te switch ne zabrinjava (pojednostavljeno uzmi da je to kao lupež za struju).
Svakako vrijedi pokušati stavit u funkciju tog Thomson ST780WLi. Jeli sekretarica pronašla onaj papir?
Prilikom spajanja obrati pažnju da ti ne treba adsl razdjelnik (integriran je) nego bodi di šta piše. Svakako ti treba admin pass od uređaja da ga konfiguriraš kako spada (sad su kao ista firma pa probaj užicat, vjerojatno nije isti kao kod T-Kome), isključi remote usera, WAN postavke (ako nisu kako spada) imaš tu Mrežama. Uređaj treba konfigurirat u klasičan Router mode, dakle sam diže PPPoE vezu (Always on ili Connection on Demand).
Staro 28.01.2009., 13:51   #7
Cor
Premium

Cor's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Posto su ti oba racunala u istom range-u, 192.168.0 nije potrebno uopce raditi bridge.
Treba podesiti s ove slike , znacu ukljuciti internet connection sharing

http://www.imagesforme.com/show.php/328486_4.JPG

I na onom drugom racunalu, na kojem zelis isto imati internet, postaviti da ti je default gateway IP onog prvog racunala preko kojeg se povezujes na Internet i to bi moralo raditi. Dakle na drugom racunalu Ip ti je 192.168.0.2 , mask 255.255.255.0 , default gateway 192.168.0.1
Staro 28.01.2009., 13:59   #8
thopok
Guest

Datum registracije: Jun 2008
Ne treba nikakav network bridge.
Valjda je situacija sa splitter-om već razjašnjena, iako teško da će išta biti od tog ST780.
Internet connection sharing

http://www.imagesforme.com/show.php/328486_4.JPG

Mora biti disconnected.
thopok je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2009., 15:10   #9
hrks
Premium

hrks's Avatar

Citiraj:
Za sada neka te switch ne zabrinjava (pojednostavljeno uzmi da je to kao lupež za struju).
Svakako vrijedi pokušati stavit u funkciju tog Thomson ST780WLi. Jeli sekretarica pronašla onaj papir?
Prilikom spajanja obrati pažnju da ti ne treba adsl razdjelnik (integriran je) nego bodi di šta piše. Svakako ti treba admin pass od uređaja da ga konfiguriraš kako spada (sad su kao ista firma pa probaj užicat, vjerojatno nije isti kao kod T-Kome), isključi remote usera, WAN postavke (ako nisu kako spada) imaš tu Mrežama. Uređaj treba konfigurirat u klasičan Router mode, dakle sam diže PPPoE vezu (Always on ili Connection on Demand).
Evo gnjavaže dalje

Ajmo reć da ću probat složit KASDU. Sad je ova situacija:

Jel bi bio problem iskonfigurirat KASDU po ovim uputama i onda oba dva kompa prištekat na dlinkov switch? btw, uspio sam pristupit modemu
Staro 28.01.2009., 15:24   #10
Cor
Premium

Cor's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Ovdje na linku imas upute kompletne kako ces postaviti KASD-u u router mode

http://www.scribd.com/doc/98184/Upute-KASDA-aDSL-modem

S time da taj router nije bas neka klasa, pa ces vjerojatno trebati nekoliko retartanja routera i cekanja da se podigne i zakaci. Bar sam ja imao takva iskustva .
Oglas

Oglas
Staro 28.01.2009., 15:46   #11
thopok
Guest

Datum registracije: Jun 2008
Citiraj:
Ukoliko postoje već kreirane WAN stavke, treba ih sve izbrisati

upis korisničkog imena i lozinke?
thopok je offline   Reply With Quote
Staro 29.01.2009., 13:58   #12
hrks
Premium

hrks's Avatar

Citiraj:
Autor Cor Pregled postova
Ovdje na linku imas upute kompletne kako ces postaviti KASD-u u router mode

http://www.scribd.com/doc/98184/Upute-KASDA-aDSL-modem

S time da taj router nije bas neka klasa, pa ces vjerojatno trebati nekoliko retartanja routera i cekanja da se podigne i zakaci. Bar sam ja imao takva iskustva .

Napravil sam konfiguraciju i stavil KASDU u router mod...sad kao ne bi trebalo više klikat na connect, trebala bi oba kompa bit automatski na netu, jel tak?
No nisu, a plus toga nemrem ni pristupit KASDI više uopće...da napravim reset na njemu ili kaj? Sad uopće nemrem na net

Ili da probam zamijenit kasdu sa drugim modemom tipa siemens c-010-i (imam 2 viška doma) ili Thomson ST780iWL (iskonov, jel bi to radilo na t-comu?)
Staro 29.01.2009., 21:13   #13
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Već ti je rečeno da je zaj * e s Kasdom ubrzani put u Vrapće. Nekako jadno radi u Bridge mode rada, ostalo zaboravi.
Da bi stvar osposobio a da ne poludiš, imaš izbor:
- Spominješ da imaš Siemens C010-I (puuuuno bolje rješenje u odnosu na Kasdu), ako je ispravan radi u Router modu sasvim solidno. Tu na forumu imaš objašnjeno i link s uputstvom za podešavanje.
- U Zg si, dakle nebi trebao biti problem nabavit pristojni polovni router (SE515, SE555, D-Link DSL-G684T, ZyXEL 660 serije), cca 200 - 300 Kn.
- nekako doznati od Iskon supporta / veze i poznanstva koji je default IP adresa i admin pass od tog Thomson ST780iWL. Ako ovo saznaš onda ga možeš podesit za T-Com.
Staro 30.01.2009., 11:57   #14
hrks
Premium

hrks's Avatar

HVALA SVIMA!

Nakon mučenja vas i sebe, odlučio sam zamijenit KASDU i stavit siemensa kojeg sam imao viška. Stavio sam ga u router mode i sve radi od prve! Mreža, internet...ludilo.
Ak uhvatim vremena pozabavit ću se ovim thomsonom...

Hvala svima na strpljenju
Oglas

Oglas
Oglasni prostor

Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno