Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > AMD
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 28.12.2008., 09:28   #1
Zekan
Registered User
Moj komp

Zekan's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Flashanje BIOS-a na Gigabyte nForce4 ploči

malo sam googlao i nasao sam BIOS i drivere za skinuti na Gygabiteovoj stranici, pretpostavljam da mi je pametno metnuti i novi BIOS i nove drivere, dali moraju ici određenim redosljedom?
Na što moram paziti i što sve trebam znati?

"of topic": I zanima me razlika izmedju dvije temperature u Everestu....CPU temp (to je valjda temp. jezgre proca), a što je onda CPU dioda (neznam što mi točno ta temperatura predstavlja)?!

Hvala na pomoči unaprjed!
-->
Pozdrav,

Ovako, imam matičnu, Gygabite, nVidia x4 chipset, socket 939,bez podrške za SLI.
Stvarno neznam koja je točno...a pišem post sa posla....
Zanima me dali je stavljanje novog BIOS-a komplicirano ili ne, dali je riskantno itd.
Naime nakon ugradnje Zalmanovog coolera, i dva fana za protok zraka kroz kučište, spremam se clockati procesor...
Nabavio sam zadnji Everest da malo promatram i biljezim temperature kompa prije nego spalim sve.

A ono što me malo mući je to da mi je BIOS iz 2004. godime =( pa bi ja jako rado noviju verziju.
---> malo sam googlao i nasao sam BIOS i drivere za skinuti na Gygabiteovoj stranici, pretpostavljam da mi je pametno metnuti i novi BIOS i nove drivere, dali moraju ici određenim redosljedom?
Na što moram paziti i što sve trebam znati?

"of topic": I zanima me razlika izmedju dvije temperature u Everestu....CPU temp (to je valjda temp. jezgre proca), a što je onda CPU dioda (neznam što mi točno ta temperatura predstavlja)?!

Hvala na pomoči unaprjed!

Zadnje izmijenjeno od: Zekan. 28.12.2008. u 09:55.
Zekan je offline  
Staro 28.12.2008., 11:09   #2
Valg
Guest
Moj komp

Sa everestom provjeri o kojoj se ploči radi, te s službene stranice skini zadnji official BIOS (ne betu) i flash tool za svoju ploču, te možeš ugodno iz windowsa flashati...
Još jedna pozitivna stvar je ta, ako BIOS ne odgovara na tvoju ploču, program će to prijaviti i nećeš napraviti nikakvu štetu...

Sretno s flashanjem i clockanjem..
Valg je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.12.2008., 11:19   #3
Zekan
Registered User
Moj komp

Zekan's Avatar

Kul, tnx!
Nego, reci, taj flash tool, to bi trebao naći na gygabiteovom siteu?!
I dali da prvo stavim BIOS novi ili nove driver za MBO?
Imali ikakve razlike?
Staro 28.12.2008., 11:52   #4
D-I-A-B-L-O
Bannija :D
Moj komp

D-I-A-B-L-O's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
Nebitno kojim redom instaliraš, samo se doobro pazi kod flashanja biosa.
I kad kreneš sa oc-om, pazi na voltaže, vjerujem da ti je ploča jedna od onih GA-K8NF9, nForce4-4x, ja sam svoju skurio sa voltažom, dosta su osjetljivi kondići na njoj.
Kod flashanja biosa budi siguran da ti je sistem 100% stabilan, znači ako znaš da ti se komp nije nikada sam od sebe smrznuo dok je bio u idle-u onda kreni u flashanje, ako ti se smrzava, prvo čiste windowse da osiguraš stabilnost sistema pa onda flash jer mogao bi syebat ploču ak ti se komp smrzne u pol flashanja.
Za flash tool, provjeri koju verziju ploče imaš pa ga po tome nađi na stranici proizvođača ili provjeri cd koji si dobio sa matičnom, mislim da bi morao imat i na njemu.
Staro 28.12.2008., 11:55   #5
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Preporučam službeni Gb program @BIOS kojim se flashanje vrši iz windowsa. Postoji i Qflash (također njihov službeni program) s kojim se flasha na stari način pomoću diskete, ali sam se par puta opekao na njega pa ga izbjegavam.
Staro 28.12.2008., 11:57   #6
Fadolf
Premium

Fadolf's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Iako imaš tool za flashanje iz Windowsa ne preporučujem ti ga jer je lakše zeznuti MBO flashanjem iz Windowsa nego flashanjem iz DOS-a. Pripazi...
Fadolf je offline  
Staro 28.12.2008., 12:14   #7
Zekan
Registered User
Moj komp

Zekan's Avatar

Baš ste me utješili
Sad me frka da je ne spalim, a lovu za drugu nemam =(
hmmmm.....nema veze
Staro 28.12.2008., 13:03   #8
D-I-A-B-L-O
Moj komp

D-I-A-B-L-O's Avatar

Gle, spalit nemaš šta ako si oprezan, ja nisam bio, dodao sam skoro 1.0v napona na x2 3600 procu, imao sam dobar cooler za proc pa mi je nosio bez problema toliku voltažu ali matična očito nije mogla, zato sam ti i rekao, oprez sa voltažama.
Ako ti je sistem stabilan, nećeš imat problema sa flashanjem biosa iz windowsa, ja sam isprobavao par različitih verija biosa na svojoj i nikakvih problema nije bilo.
Staro 28.12.2008., 13:05   #9
Milentije
Adrenaline junkie
Moj komp

Milentije's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Ja sam ipak za tu opciju da se flash radi na stari dobri nacin. Floppy u ruke, na njega BIOS, odradis sto treba. Ako nesto pogrijesis imas GB plocu, a one imaju DualBIOS tako da ako ne bude radio ovaj koji ti stavis radice onaj drugi.
Staro 28.12.2008., 17:02   #10
maX
Banned
Moj komp

maX's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Citiraj:
Autor Zekan Pregled postova
Baš ste me utješili
Sad me frka da je ne spalim, a lovu za drugu nemam =(
hmmmm.....nema veze
kod flashanja nemozes nista spaliti, moze ti se samo desit da ti nesto ne prodje dobro kod flashanja i vise neces moc bootat plocu

Citiraj:
Autor D-I-A-B-L-O Pregled postova
Gle, spalit nemaš šta ako si oprezan, ja nisam bio, dodao sam skoro 1.0v napona na x2 3600 procu, imao sam dobar cooler za proc pa mi je nosio bez problema toliku voltažu ali matična očito nije mogla, zato sam ti i rekao, oprez sa voltažama.
Ako ti je sistem stabilan, nećeš imat problema sa flashanjem biosa iz windowsa, ja sam isprobavao par različitih verija biosa na svojoj i nikakvih problema nije bilo.
dao si +1.0V procesoru? nema sanse, toliko nemoze niti DFI LP serija isporuciti procesoru (sto bi iznosilo 1.4+1.0V = 2.4V na procesoru, ako se dobro sjecam da je stock voltaza 1.4V)

Citiraj:
Autor Milentije Pregled postova
Ja sam ipak za tu opciju da se flash radi na stari dobri nacin. Floppy u ruke, na njega BIOS, odradis sto treba. Ako nesto pogrijesis imas GB plocu, a one imaju DualBIOS tako da ako ne bude radio ovaj koji ti stavis radice onaj drugi.
nemaju sve dual bios, samo najjaci modeli... pitanje je koju tocno on ima
maX je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.12.2008., 22:41   #11
Zekan
Registered User
Moj komp

Zekan's Avatar

Question

Pozdrav, ponovo =)
Ovako, odlučio sam se za opciju flashanja BIOS-a iz windowsa. Razlog tome je što mi floppy malo radi, malo ne,
pa nisam htio riskirati. Proučio sam sve i skinuo zadnji @BIOS (alat za update BIOS-a za Gigabyteove matične).
Našao sam svoju mbo na listi na kojoj ima 6 različitih GA-K8NF-9 matičnih (zaključih da je moja sa dodatkom Rev 1.x,
pošto sitnim slovima na dnu manuala od mbo piše Rev. 1001).
Skinuo .exe file koji se raspakira u 3 filea : FLASH892.EXE, autoexec.bat i k8nf-9.12k (skinuo sam i verziju K8NF-9.F11).
E sada u uputstvima piše da u @BIOS-u učitam ovaj zadnji od navedenih i flasham BIOS sa njim.
Međutim i jedna i druga verzija izbace error na 50% flashanja (hvala bogu snimio sam prijašnju verziju biosa pa sam vratio sve
na staro).
.EXE file nisam pokretao jer neznam što točno radi i nije spomenut nigdje u manualu od mbo!
Sada mene jako zanima, dali sam fulao BIOS (tj. odabrao za krivu matičnu, što jako sumnjam) ili možda moram flashati
verziju po verziju, znači ako imam verziju F2, da moram prvo staviti F3 i tako sve do F12? Ili je možda stvar u @BIOS-u (pošto
nisam uzo verziju sa cd-a od mbo nego sam skinuo sa GB-ove stranice)?
Molim vas pomozite, stvarno bi htio imati zadnji BIOS prije oveclockanja proca.....
Unaprijed hvala!!!
Staro 28.12.2008., 23:13   #12
D-I-A-B-L-O
Moj komp

D-I-A-B-L-O's Avatar

Citiraj:
Autor maX Pregled postova
dao si +1.0V procesoru? nema sanse, toliko nemoze niti DFI LP serija isporuciti procesoru (sto bi iznosilo 1.4+1.0V = 2.4V na procesoru, ako se dobro sjecam da je stock voltaza 1.4V)
Rekoh skoro 1.0v, ne sjećam se točno prošlo je skoro godinu dana od onda, ali nebitno, bitno je to da je izgorjela, pisao sam čini mi se o tome sa frendovog kompa, tražio sam nekoga iz zg-a sa s.939 pločom da mi učini uslugu da istestiram dali je riknuo proc,grafa,memorija ili matična ali nisam nikog uspio naći, na kraju sam kod frenda u sisku testirao i ploča je bila kaput.
Mislim da je bilo 1.425v a ja sam digao preko 2.1, znam da je na 2.1 bootao al nesjećam se točno koliko je bilo još prostora, znam samo da sam otišao još korak dalje i nakon toga mrak na monitoru i u mojoj glavi

@Zekan:
Otvori komp i pogledaj po kutovima matične, negdje ti mora pisat revizija matične sitnim sitnim slovima, ili kraj natpisa modela u samom centru matične.
Staro 28.12.2008., 23:16   #13
Wizzard
Premium
Moj komp

Wizzard's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:

znači ako imam verziju F2, da moram prvo staviti F3 i tako sve do F12? Ili je možda stvar u @BIOS-u (pošto
nisam uzo verziju sa cd-a od mbo nego sam skinuo sa GB-ove stranice)?
ne nemoraš redom slagati biose možeš odmah na f12 ili f11 bez problema i probaj sa @biosom na cd-u ja sam te ploče isto fleširao sa tim programom na cd-u i sve su radile ok..probaj sa onim @bios što imaš na cd-u trebalo bi odraditi to bez problema..kad odflešaš restart kompa uđeš u bios load sve na default pa restart još jednom e onda uđi u bios i kopaj po stavkama za overklok..
Wizzard je offline  
Staro 28.12.2008., 23:31   #14
Speedbreaker
Premium

Datum registracije: Jun 2007
Citiraj:
Pozdrav, ponovo =)
(zaključih da je moja sa dodatkom Rev 1.x,
pošto sitnim slovima na dnu manuala od mbo piše Rev. 1001
).
to ti ništa ne znači kaj piše u manualu Rev. 1001
samo su dvije revizije tvoje ploče(GA-K8NF-9)
jel ti ploča ima hladnjak u sredini ili tamo pored pci-e konektora desno?
na vrhu stranica ti piše koja je revizija, pa usporedi sa svojom, pa skini bios.
Speedbreaker je offline  
Staro 28.12.2008., 23:33   #15
Zekan
Registered User
Moj komp

Zekan's Avatar

Kul, tnx
Nadam se da će upaliti =)
Javim se kad probam, cim ispečem jedan dupli dvd koj sam krenuo lagano pirjati, pošto moram
sve pogasit prije flashanja

E i Speedbraker, ploča izgleda identično kao i ova na slici sa GB-ove stranice,
tako da je to ta, i ovo Rev.1001 ima veze (progooglao sam malo).
Očito postoje tri različite serije iste matične, Rev 0.x, Rev 1.x i Rev 2.x
jer za sve imam različiti BIOS!
Staro 29.12.2008., 00:28   #16
Zekan
Registered User
Moj komp

Zekan's Avatar

Talking

Sve je prošlo super i problem je u @BIOS-u!!!!
Iz nekog glupog razloga se sa novim @BIOS-om nemože flashati BIOS na GA-K8NF-9 matičnoj ploči!
Deinstalirao sam novi @BIOS (koji sam skinuo sa službenih stranica Gigabytea),
i stavio staru (i očigledno bolju) verziju sa cd-a od matične!
Sve je prošlo savršeno iy prvog pokušaja!
Sada sam ponosni vlasnik, F12 BIOS verzije
Neznam koliko će mi ovo olakšati clockanje proca, jer je M.I.T (iliti ga MB Intelligent Tweaker) u BIOS-u,
dobio otprilike 25 novih vrijednosti za podešavanje....
I'm lost!
Staro 29.12.2008., 00:29   #17
maX
Banned
Moj komp

maX's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
jesi usto pritisnuo i CTRL+F1 da ti se otvore ostale opcije?
maX je offline  
Staro 29.12.2008., 18:54   #18
Wizzard
Premium
Moj komp

Wizzard's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Sve je prošlo super i problem je u @BIOS-u!!!!
eto rekao sam ti da će ti raditi @bios sa cd-a..sad malo pregledaj opcije za klokanje i polako pomalo za početak...kao što reče max ctrl+f1 i lagano
Wizzard je offline  
Staro 29.12.2008., 22:51   #19
Milentije
Adrenaline junkie
Moj komp

Milentije's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Citiraj:
Autor maX Pregled postova
nemaju sve dual bios, samo najjaci modeli... pitanje je koju tocno on ima
Jedan moj pajdo ima neku GB plocu 939 socket sa ovakvim x4 chipsetom. Ploca je iz "socijalne" porodice, a ima DualBIOS, a nesto kontam da se radi o istoj ploci o kojoj se govori u ovom threadu.
Oglas

Oglas
Zaključane teme

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno