|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
PortableApps.com Suite™
Vidim da se aplikacija slabo spominjala ovdje, a pošto je riječ o izrazito korisnoj i funkcionalnoj "stvarčici" eto odlučio sam da napišem koju. ![]() Vjerujem da svi znaju šta se krije iza pojma portable application. Ipak, ukoliko ima onih koji se prvi put susreću sa ovim izrazom, radi se o posebno prilagođenim programskim rješenjima koja se mogu koristiti bez prethodne instalacije i to direktno sa prijenosnih memorijskih uređaja. Prednost ovakvog načina rada je višestruka – korisnicima se na jednostavan način nudi prilika da svojim bitnim podacima pristupe gde god da se nalaze, pa čak i da ih mjenjaju, bez bojazni da će na računaru „domaćinu” ostati neželjeni tragovi, a sve što vam treba jeste slobodan PC u koji možete „uštekati” USB memory. U večini slučajeva tu je riječ o 2 tipa programa: -Programi koji su, grubo rečeno, modificirani, da mogu funkcionirati samostalno bez implementacije u same Windowse, te ... -Programi koji su po default-u "stand alone" aplikacija te samim time potpuno su funkcionalni kao portable aplikacija. U paleti dostupnih rješenja mogu se naći internet pretraživači, email klijenti, programi za komunikaciju, kompletna Office rešenja, aplikacije za obradu slika, igre, multimedijalni plejeri, kao i potpuno funkcionalna portable rješenja PS-a, Corel-a i sl. U legalnost istih neću ulaziti pošto je riječ o copyrighted software-u te sumnjam da je dozvoljena upotreba istog čak i uz posjedovanje original legalne verzije. Da bi si olakšalo snalaženje u "šumi" programa i file-ova može nam pomoći upravo PortableApps.com Suite™. PortableApps se može opisati kao svojevrsanu ljusku/školjku, tj. jednostavan GUI koji objedinjuje sve programe te ih prezentira korisniku na način sličan Windows Start meniju. Razvijena je davne 2004. godine, a zadnji update je bio u 10. mjesecu ove godine. Potpuno je "Free for use", a nudi se u tri vrezije za DOWNLOAD -Platform only ... 1MB DL / 1.2MB install, samo ljuska bez programa -Suite light ... 35MB DL / 100 MB install, ljuska + Firefox, Thunderbird, Sunbird, ClamWin (AV), Pidgin (IM), Sumatra PDF, CoolPlayer, AbiWord -Suite standard ... 113MB DL / 350 install, programi u Suite light + OpenOffice.org Portable (office suite) Sam po sebi PortableApps.com Suite™ nema u sebi baš nekih mogučnosti, osim prikaza u glavnom prozoru svih .exe datoteka instaliranih u predefinirani folder za to; te shortcut-a predefiniranih foldera "Documents, Video, Music, Pictures i Search. Da nebi bilo sve tako crno ![]() na čelu sa NeoRame and MrElchbau koji su razvili mod za PortableApps nazvan PAM Mod R34. ![]() ![]() ![]() ![]() Riječ je nadogradnji za PortableApps zvanično nepriznatoj od strane tvoraca, a sam mod u aplikaciju dodaje cijeli jedan set funkcija kao sto su kategorije, rename, hide, Auto Exe Start/Exit Automatically, Themes, Auto Win wallpaper, kreiranje foldera i dr. -Detaljan opis funkcija ... link -Ogromna kolekcija PortableApps skinova ... link -Tutorijali sa početnike te upute za one željnih kreativnog stvaranja ... link
Ne svađaj se sa budalom jer će te spustiti na svoju razinu i pobijediti iskustvom Zadnje izmijenjeno od: Ziiky. 21.12.2008. u 05:41. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
super stvarcica ja sam si sredio stick tako da imam cca gigu i pol programa sve sto ce mi ikada trebati ![]() fenomenalno za slagati nekome komp. ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|