Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 07.12.2008., 22:24   #1
syntaxe
Registered User

Datum registracije: Dec 2008
Smile Vista i XP dual boot

Ovako imam laptop HP 6730s sa Vistom Business, al problem je sto HDD uopce nije podjeljen tako da imam samo C disk, zanima me jel mogu instal nekako i XP, tj da podijelim ovaj C disk na vise dijelova a da ne izgubim genuine vistu
1. dio HDD-a vista
2.dio HDD-a XP
3.dio HDD-a ono za glazbu, filmove...

HDD 160 GB

Inace sam to prije radio kada formatiram pa dijelim HDD na vise particija, ali kada bi to sa vistom izgubio bih original vistu.

Hvala
syntaxe je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2008., 01:15   #2
J&P
Premium

Datum registracije: Sep 2008
instaliraj neki particion manager i sa njim podjeliš slobodan prostor od C na koliko hoćeš particija.
ubaciš xp cd i instaliraš na koju hoćeš od tih novih particija.
poslje instalacije xp-a...ubaci dvd od viste i idi do instalacije.nemoj instalirat već klikni reparaturu i odaberi prvo...start.dva tri puta to ponovi,sve dok ti se ne pojavi dual boot.
u visti onda naštimaš u boot opcijama sa kojim osom oćeš da startaš.
J&P je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 08.12.2008., 21:08   #3
karamazov
Palačinke nemaju kosti!
Moj komp

karamazov's Avatar

Datum registracije: Oct 2005
Citiraj:
Autor syntaxe Pregled postova
Ovako imam laptop HP 6730s sa Vistom Business, al problem je sto HDD uopce nije podjeljen tako da imam samo C disk, zanima me jel mogu instal nekako i XP, tj da podijelim ovaj C disk na vise dijelova a da ne izgubim genuine vistu
1. dio HDD-a vista
2.dio HDD-a XP
3.dio HDD-a ono za glazbu, filmove...

HDD 160 GB

Inace sam to prije radio kada formatiram pa dijelim HDD na vise particija, ali kada bi to sa vistom izgubio bih original vistu.

Hvala

Skini GParted live cd, smanji "C" i napravi novu particiju. Sve kak je J&P rekao. Samo ne kužim kak imaš genuine Vistu a nemaš DVD???
Staro 08.12.2008., 23:27   #4
syntaxe
Registered User

Datum registracije: Dec 2008
Citiraj:
Autor karamazov Pregled postova
Skini GParted live cd, smanji "C" i napravi novu particiju. Sve kak je J&P rekao. Samo ne kužim kak imaš genuine Vistu a nemaš DVD???
To i jest prob. kupio sam laptop na kojem je vista bila instalirana, ali nisam dobio DVD od Viste Oo

Ok pokusat cu ovo :=)
syntaxe je offline   Reply With Quote
Staro 09.12.2008., 00:15   #5
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp

Gabre's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
ovo što ti je J&P napisao,

+ što umjesto da ideš onim njeogivm sistemom sa ubacivanjem dvd-a od viste, jednostavno instaliraš Vista boot Pro, i s njim sve riješiš
Gabre je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2009., 22:15   #6
jollyb
4K FTW
Moj komp

jollyb's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Citiraj:
Autor syntaxe Pregled postova
To i jest prob. kupio sam laptop na kojem je vista bila instalirana, ali nisam dobio DVD od Viste Oo

Ok pokusat cu ovo :=)
moguće je da imaš recovery particiju. ona je vidljiva u tim partition programima (bilo da ih instaliraš unutar viste ili bootaš sa boot cda)
jollyb je offline   Reply With Quote
Staro 14.01.2009., 13:30   #7
MimiX
Premium

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Autor J&P Pregled postova
instaliraj neki particion manager i sa njim podjeliš slobodan prostor od C na koliko hoćeš particija.
ubaciš xp cd i instaliraš na koju hoćeš od tih novih particija.
poslje instalacije xp-a...ubaci dvd od viste i idi do instalacije.nemoj instalirat već klikni reparaturu i odaberi prvo...start.dva tri puta to ponovi,sve dok ti se ne pojavi dual boot.
u visti onda naštimaš u boot opcijama sa kojim osom oćeš da startaš.
Hm, neće tako funkcionirati jer on već ima instaliranu Vistu, ako se instalira na postojeću particiju dolazi do greške pri startanju, tj ne može se dići sustav...
Stvar je u tome da se ne smije instalirati na postojeću particiju(koju je Vista kreirala) već jednu od particija smanjiš pomođu Vistine "Manage" opcije... Dakle, ostaviš je unpartited...
Nakon toga možeš instalirati XP... Na početku instalacije pomoću WinXP-a stvori particiju od unpartited i na tu istu instaliraj XP...
Kad si to napravio trebaš pomoću programa ....BMP? tak nekako(stavit ću ti link s uputama, tamo imaš točan naziv i adresu gdje možeš to skinuti) napraviti da ti XP bude drugi boot sustav na način opisan u uputi...
Sve će ti radit sasvim fino, moći ćeš izabrati prilikom dizanja koji ćeš sustav dignuti...

Evo link, i pazi samo na redosljed izvođenja:

http://apcmag.com/how_to_dual_boot_v...step_guide.htm

Zadnje izmijenjeno od: MimiX. 14.01.2009. u 13:41.
MimiX je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno