|
![]() |
#1 |
"Samo vodu ne!"
Datum registracije: Jan 2007
|
Toshiba A100-847 + BIOS + 4GB = 3,1gb (PROBLEM)
OK, nadogradio sam Toshibu A100-847 sa 1Gb na 4GB RAMA, što službeno podržava. Iako nema službene podrške za x64, instalirao sam Vistu X64. Sve super radi, osim što i BIOS i Vista vide samo 3.1GB. Dakle radi se o x64 sustavu. Memorija grafe nije sharena (7600GO), pa onih 0.9GB koji fale nisu od grafe. Prva ideja mi je bila da bi trebalo updateati BIOS. Trenutna verzija je 2.0. Zadnja (i jedina) dostupna verzija na toshiba.com je 6.0. Kad se skine file i pokrene windows based bios update - sve u nekoj sfx rar arhivi, javi grešku; "LOADPEDRV.EXE: Failed to start the service." Postoje i upute za update BIOSA sa cdroma, ali naravno u stilu toshibe, opis uopće ne odgovara ni modelu laptopa, a ni fileovima iz arhive. Ima li netko iskustva. Kako manualno updateati BIOS!? Neko drugo rješenje za aktiviranje 4gb? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
"Samo vodu ne!"
|
Tip iz Inea.hr (serviser), kaže da čipset(Intel® 945PM Express chipset) ne podržava više od 3GB i točka. Bez obzira što se svi sprijenosnici sa tim čipsetom (a ima ih puno) reaklamiraju kao upragdable up to 4GB. Što kažete na to? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Does youer dewg byte?
Datum registracije: May 2006
|
http://www.intel.com/Products/Notebo...M-overview.htm "Up to 10.7GB/s of bandwith and up to 4GB memory addressability, for faster system responsiveness." Reci mu da kenja. ![]()
![]() |
#4 |
"Samo vodu ne!"
|
Izgleda da ima nešto u tome što tip kaže. Maknuo sam Vistu x64. Instalirao Win XP32. Updateao BIOS. Od tada BIOS prepoznaje 4GB. Do tada nije. Win XP32 naravno ne podržava pa ni prepoznaje. Maknuo sam XP32 i opet isntalirao Vistu x64, ali ni Vista opet ne prepoznaje 4GB. Samo 3.1GB. Instalirao sam nove drivere chipseta. Još uvijek 3.1GB... Vista se trenutno updatea. Ako ni to ne pomogne, onda je valjda istina to što tip kaže. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Da, chipset podržava max 4 GB, ali ne računaš na to da tu postoje i ostale komponente koje trebaju adresni prostor...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
"Samo vodu ne!"
|
Npr...!? Grafa je 7600 sa 256 svojih MB. Nema share memoriju. Ma nije to... Sad vidim da je net pun ovakvih tema. Npr ovdje je zaključak: The Intel 945GM chipset used on the DV9330CA is not capable of seeing more than just over 3GB of RAM, even on a Vista 64 O/S with which it was pre-installed. Ever. No BIOS upgrade will address this issue, it's the actual chipset design and its limitations. Koje sranje. A i Toshiba za prijenosnike i Intel za chipsete navode kao "up to 4GB upgradable"...nevjerojatno... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
"Samo vodu ne!"
|
I na wikipediji za ovaj chipset piše malim slovima ispod: 1 Lakeport chipsets lacks support for remapping memory; the size of addressable memory space may be less than 4GB, regardless whether the processor operates in 64-bit mode. BTW, jel zna netko kako i gdje se može kontaktirati Intel po tom pitanju? Zadnje izmijenjeno od: estugarda. 03.12.2008. u 18:57. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
"Samo vodu ne!"
|
RADI!!! Nakon SP1 za Vistu x64, radi ko urica. 4GB ko od sale. Chipset ne podrzava my ass. Ne mogu vjerovati koliko je ljudi svasta nasralo o mogucim razlozima. Ukljujuci i head chiefa u našem Toshiba servisu (Inea). Rekao je da je nemoguće zbog chipseta. A kad sam ga drugi put nazvao i rekao da i na Toshiba.com i na Intel.com pise da ide 4GB, onda je postao drzak, u stilu: nemam ja vremena za takve gluposti. Provalio je foru da su mu to za chipset javili direktno iz Toshibe. Molio sam ga da mi pokaze taj dokument, a on mi je na to odgovorio da ne može jer je to tajna. ![]() Slično su mi odgovorili i drugi specijalci na Toshiba.com. Ljudi su svasta napricali. Uglavnom rješenje za malo starije (cca 2g) prijenosnike sa Intelovim chipsetom; 1. novi BIOS 2. x64 sustav sa najnovijim SPom Admin moze lock. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|