Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 07.08.2008., 18:47   #1
von Schultz
Premium

Datum registracije: Sep 2007
Nekoliko problema vezano uz kućni WLAN [printer & disk share]

E ovako...

Slažem na Thomson wlan t-scum routeru kućnu mrežu i imam umreženo nekoliko kompova. Stavio sam na konfiguracijskom sučelju routera da svaki entitet ima svoju stalnu ip adresu, tako da se uređaji ne kolju...

To možete vidjeti ovdje - http://img150.imageshack.us/img150/6225/01fu3.jpg i ovdje - http://img150.imageshack.us/img150/1446/02ql7.jpg

E sad, cilj mi je (odnosno pitanja su)
1.sherati diskove... stavio sam da svaki disk na oba dva glavna kompa bude sheran, što je vidljivo i ovdje - http://img388.imageshack.us/img388/1002/03gt4.jpg

Također, uključene su i ove opcije pod kojima svijetle zelene lampice - http://img514.imageshack.us/img514/8972/04pj5.jpg

To je napravljeno na oba dva kompa...

E sad, kad odem pod network, na drugi komp i odabrem npr. disk D, dobim ovo - http://img363.imageshack.us/img363/9311/05yb7.jpg

Fakat mi sad nije jasno zašto ne mogu gledati taj sadržaj na disku od drugog kompa...?

2.Problem sa šeranjem printera - iako idem pod network i dodam printer kao network printer, on nikako da mi se pojavi kao entitet na mreži (samo su kompovi) - http://img177.imageshack.us/img177/3354/06gp9.jpg

Fora je u tome da mi se printer pojavi na onom kompu sa kojeg sam ga instalirao, iako sam ga definirao kao network printer, pa kad odem na PC01, printer je tu pod imenom koje sam mu i zadao (catalystprinter)- http://img178.imageshack.us/img178/3117/07xq5.jpg

E sad, cilj je da i ostali kompovi mogu vidjeti taj printer kao enitet na mreži, a ne da moram na svakom kompu ručno dodavati taj printer, što mi je malo blesavo, jer je ipak njegova svrha da bude mrežni, kad je spojen preko rutera i lan kabela... inače, model je konica minolta 2530DL

3. na mrežu mi ja također spojen i htx tytn II PDA (ne motati sa catalystlaptopom), no on se NE pojavljuje kad odem na network kao enitet, a kad odem na konfiguracijski panel rutera, on je prikazan... zašto? inače, koristi windowse mobile 6...

Napomena - koristim 64bit Vistu.

HVALA unaprijed.
von Schultz je offline   Reply With Quote
Staro 07.08.2008., 18:59   #2
thopok
Guest

Datum registracije: Jun 2008
Citiraj:
If you want to share files and printers on your network, make sure your network location type is set to Private and that network discovery, file sharing, and printer sharing are turned on.
Tebi je CatalystWLAN(Public network)
Choosing a network location

Citiraj:
If you have a wireless network, you must first run the Set Up a Wireless Router or Access Point wizard on at least one computer on your network before following these steps. If you haven't done this, see Setting up a home network.
Add a device or computer to a network

Znači, potrebno je imat npr. settings saved to a USB flash drive.
thopok je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 08.08.2008., 00:07   #3
von Schultz
Premium

Citiraj:
Autor thopok Pregled postova
Tebi je CatalystWLAN(Public network)
Choosing a network location
Stavio sam na private network na oba dva kompa, ali i dalje kad otiđem pod network na pc 02 i na neki njegov sherani disk, winodwsi mi puknu upozorenje kakvo je na skrinšotu da ne mogu ući... fakat mi nije više jasno koji mu je k...?

Citiraj:
Add a device or computer to a network

Znači, potrebno je imat npr. settings saved to a USB flash drive.
Mislim da se nismo skužili... Naime, ja sam dodavao printer kao mrežni, ali mi se on ne pojavljuje kad odem na network kao enitet poput drugih računala, što bi bilo logično jer je spojen na router, a ne na PC, već mi se pojavljuje kao sherani printer pod PCem na kojem sam ga dodao kao mrežni printer, pa na taj način djeluje kao da je spojen na njega direktno, a zapravo nije... to mi baš nema smisla...
Zar onda trebam na svakom pc.u dodati taj printer kao mrežni? Kaj ne bi bilo logičnije kad ga jednom addam kao mrežni pisač, da ga na mreži "vide" i ostali kompovi i da ga samo odaberem kad želim printati text u npr. officeu... bez ikakve dodatne instalacije?
Staro 08.08.2008., 02:39   #4
thopok
Guest

Troubleshoot file and printer sharing
Citiraj:
Folder Security and Share Permissions

Folder security defines what users can do within folders. To configure folder security, right-click a folder in the Computer window, and then click the Security tab. Share permissions must match the folder security for access to a share to be successful. For example, if the share permissions allow access to both Bob and Sally, but the folder security only allows Bob, then Sally will not be able to access the share. You must add the Sally account to the folder security settings.

Zadnje izmijenjeno od: thopok. 08.08.2008. u 03:01.
Staro 08.08.2008., 14:05   #5
von Schultz
Premium

Gibam na more preko vikenda, ali u ponedjeljak nastavljam sa ovime... moguće da u ovome leži problem...

A što se tiče printera, jel zna tko što točno treba napraviti i da li su uopće moje pretpostavke u redu?
Staro 08.08.2008., 15:07   #6
Hrvoje_24
Kobe Bryant fan
Moj komp

Hrvoje_24's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Što se tiče printera mislim da ćeš morati na svakom kompu "instalirat" mrežni printer,neka me ispravi netko ako griješim.
Hrvoje_24 je offline   Reply With Quote
Staro 09.08.2008., 18:17   #7
thopok
Guest

Citiraj:
Autor RAK Pregled postova
Možemo sharati cijele particije ili fileove. Dijeljenje cijele particije nije nimalo loše ako se pravilno izvede i slično je dijeljenju foldera...

Najjednostavniji način sheranja je taj da se svima dozvoli pristup podacima. Vrlo neuvjerljivo i glupo. Zato ću izbjeći objašnjavanje toga. Idemo to napraviti kako treba.

Priprema za sheranje je da se na svako računalo doda user sa drugog (ili drugih) korisnika u mreži. Valja samo jednom pokrenuti računalo s tim korisničkim imenom. Ne zaboravite svakom korisniku dodati i password jer bez njega sva priča pada u vodu. Nismo ništa napravili bez toga.
Citiraj:
For security reasons, we recommend that you share only selected folders, rather than the entire drive.
Citiraj:
Printers that are directly connected to a network rather than attached to a computer are available to anyone on the same network. Such printers must have a network port or wireless connection that allows them to connect directly to the network.
Citiraj:
The most common way to install a printer on a home network is to install it as a stand-alone device on the network, and then add a connection to the printer on each computer that is on the network.

To find out how to install a network printer, check the information that came with the printer.
To connect to a network printer

Citiraj:
na mrežu mi ja također spojen i htx tytn II PDA (ne motati sa catalystlaptopom), no on se NE pojavljuje
Moguće da:
Citiraj:
The device doesn't support the required protocols for Windows Vista. Check the information that came with the device to see if it has a Windows Vista logo. If the device has the logo, it should appear on the network map. The device or information that came with the device might also have information about the LLTD protocol or the network map.
Bilo bi dobro "uhvatit" View full map.
Staro 25.08.2008., 03:10   #8
von Schultz
Premium

Znači, ako sam dobro shvatio, trebam na oba dva kompa dodati usernejmove od onog drugog kompa i onda pod security dati tim userima dopuštenje za gledanje/mjenjanje/itd. sadržaja?

Samo mi nije jasno kako onda pc raspozna da li se radi o useru sa tog kompa (lokalnom) ili sa nekog drugog kompa (mrežnog) koji pristupa ovom prvom?
Staro 25.08.2008., 08:01   #9
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Za share je tako jer si krenio putem punog NT share (svaki share resurs se definira preko user/pass).
Za printer, kad ideš "gledat" mrežu onda unutar workgrupe vidiš kompove a kad otvoriš pojedini komp vidiš šta je sherano na tom kompu pa ćeš na ovom gdje je printer i njega vidit.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2008., 11:01   #10
thopok
Guest

Citiraj:
To use password-protected sharing, you must have exactly the same user accounts and passwords on both computers. This is usually not the case if you are using a work laptop and a home computer, so it's best to turn off password-protected sharing. (The password-protected sharing option is only available in workgroups.)
Ima li uspjeha sa Security tabom Disk Propertiesa?

Zadnje izmijenjeno od: thopok. 25.08.2008. u 11:23.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 25.08.2008., 17:50   #11
von Schultz
Premium

Ovo mi je za printer jasno, znači, on se dodaje za svaki komp posebno i ne vidi se pod network map, osim kad odem po određeni komp i tamo ga vidim ako je sheran... Jel to točno?

Što se pak tiče disk sharea, i dalje mi nije 100% jasno kaj nisam učinio dobro, odnosno kaj uopće treba učiniti...

Naime, kad pogledate ovu sliku - ( http://img378.imageshack.us/img378/9009/55436271bn3.jpg ), zar ne bi bilo logično da pod locations dobim izlistane sve kompove iz mreže (nedostaje komp čiji naziv završava sa 02), pa da ga onda odaberem i samim time dodjelim tom pc.u da može gledati njegov sadržaj...
Staro 25.08.2008., 19:07   #12
thopok
Guest

Treba vidjet sliku permission level Everyonea.

Click the Security tab.(a ne Sharing tab kako je vidljivo)
Staro 25.08.2008., 23:01   #13
von Schultz
Premium

Citiraj:
Treba vidjet sliku permission level Everyonea.

Click the Security tab.(a ne Sharing tab kako je vidljivo)
Evo i security taba, zar ne bi tu pod "location" trebali biti i ostali spojeni kompovi na mreži, tako da ja njih mogu odabrati da isti mogu pristupiti mom kompu pod nazivom "01" - http://img187.imageshack.us/img187/2053/83369314za3.jpg

ili treba nešto prčkati pod "group and user names" ?
Staro 25.08.2008., 23:24   #14
thopok
Guest

Pa eto gdje problem. Everyone se ne nalazi pod Group or user names, te je potrebno ručno dodati. Početak isti kao i na slici(Click the Security tab, Click Edit, Click Add), ali onda:
Citiraj:
  • Click Advanced;
  • Click Find Now;
  • Scroll down and Select "Everyone";
  • Click OK and OK;
  • Select the permissions you want;
  • Click Apply; Click OK
Staro 26.08.2008., 14:26   #15
von Schultz
Premium