Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Tvrdi diskovi
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 21.07.2008., 21:55   #1
bartokomus
Registered User
 
bartokomus's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2008
Lokacija: dubrovnik
Postovi: 29
Unhappy Izgoren HDD Seagate elektronika

Izgorio mi je čip na elektronici seagata ST3250820AS 250 gb. Preko ebaya sam kupio isti polovni model iz amerike, računajući da ću ga oživjeti zamjenom elektronike (htio bi spasiti podatke s njega). Ali...
U BIOSu ga vrti ali ne prepoznaje.

Ima li možda netko istu elektroniku da se dogovorimo o posudbi?
Može li se naći i zamjeniti samo izgoreni čip?
Radi li možda seagate radi data recovery kada mijenja diskove, vidio sam da ste neki mijenjali, možda ste ih pitali što o spašavanju podataka?
Da li seagate mjenja samo elektroniku?
Ako je tko radio nešto slično,molio bi pomoć?

Sorry ako ova tema postoji, ja je nisam uspio naći.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	P7216711r.jpg‎
Views:	124
Size:	91.7 kB
ID:	8723   Click image for larger version

Name:	P7216713r.jpg‎
Views:	105
Size:	85.2 kB
ID:	8724  

Zadnje izmijenjeno od: bartokomus. 21.07.2008. u 22:40.
bartokomus je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2008., 22:02   #2
danij3l
Lux Aeterna
Moj komp
 
danij3l's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2005
Lokacija: OS
Postovi: 2,649
ukoliko se ne varam RAK se profesionalno bavi recoveryjem podataka.
kontaktiraj ga.
danij3l je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 21.07.2008., 22:39   #3
RisingPower
čudovište
 
RisingPower's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 757
Citiraj:
Autor DaNiJ3L Pregled postova
ukoliko se ne varam RAK se profesionalno bavi recoveryjem podataka.
kontaktiraj ga.
I pripremi odmah 2-3 tisuće kuna.
__________________
Failure is always an option.
RisingPower je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2008., 22:42   #4
bartokomus
Registered User
 
bartokomus's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2008
Lokacija: dubrovnik
Postovi: 29
Citiraj:
Autor RisingPower Pregled postova
I pripremi odmah 2-3 tisuće kuna.
zato sam to želio riješiti sam svoj majstor zamjenom ali nije uspjelo
bartokomus je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2008., 22:42   #5
danij3l
Lux Aeterna
Moj komp
 
danij3l's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2005
Lokacija: OS
Postovi: 2,649
koliko novaca toliko muzike. neznam kako se krecu cijene, ali ukoliko su VAZNI podaci, ni 10 kkn nije puno. recovery za pornjavu i kolekciju 80kbit mp3 cece se neradi.
danij3l je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2008., 22:47   #6
bartokomus
Registered User
 
bartokomus's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2008
Lokacija: dubrovnik
Postovi: 29
lako je naći mjuzu i filmove ali slike!?
bartokomus je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2008., 22:48   #7
RisingPower
čudovište
 
RisingPower's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 757
Citiraj:
Autor DaNiJ3L Pregled postova
koliko novaca toliko muzike. neznam kako se krecu cijene, ali ukoliko su VAZNI podaci, ni 10 kkn nije puno.
Sve je to lov u mutnom jer pare lako baciš ,a nitko ne garantira da će izvlačenje podataka uspjeti... Vjerojatno bi se podaci spasili da se disk rastavi i ploče se presele u novi uređaj, a tako nešto komplicirano bi mogao izvesti jedino proizvođač... Ne vidim drugog načina...
__________________
Failure is always an option.
RisingPower je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2008., 22:53   #8
bartokomus
Registered User
 
bartokomus's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2008
Lokacija: dubrovnik
Postovi: 29
Ovdje bi po nekoj logici to bilo lako izvući jer je disk unutra čitav samo treba nekako prevariti elektroniku. Gore sam okačio slike izgorenog čipa, u njemu je kvaka.
bartokomus je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2008., 23:49   #9
Rain Man
randolph caribou
Moj komp
 
Rain Man's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2005
Lokacija: Koprivnica
Postovi: 1,438
Trebat ce ti bas profesionalac za rijesit taj problem. Ja sam pokusao na isti nacin spasit podatke sa svog starog IBM-a. Trebalo mi je 2 godine na se docepam elektronike za njega i na kraju nije upalilo.
Rain Man je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2008., 00:06   #10
bartokomus
Registered User
 
bartokomus's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2008
Lokacija: dubrovnik
Postovi: 29
Citiraj:
Autor Rain Man Pregled postova
Trebat ce ti bas profesionalac za rijesit taj problem. Ja sam pokusao na isti nacin spasit podatke sa svog starog IBM-a. Trebalo mi je 2 godine na se docepam elektronike za njega i na kraju nije upalilo.
I ja sam mislio da je dosta oznaka modela, ali vjerojatno ima neka caka u P/N, FIRMWARE oznaci ili tako nesto. A možda mi ova što sam je nabavio nije odgovarala zato što je za američko tržište.
bartokomus je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 22.07.2008., 00:46   #11
Rain Man
randolph caribou
Moj komp
 
Rain Man's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2005
Lokacija: Koprivnica
Postovi: 1,438
Ja sam nasao elektroniku koja se razlikovala od moje izgorene u par tjedana proizvodnje. Ista "lokacija" proizvodnje i opet nije radilo. Previse je zivaca izgubljeno oko tih popravaka, od tada redovito radim backup.

Tvoj je relativno noviji disk, mozda uspijes pronaci odgovarajucu elektroniku, al ipak se pripremi na mogucnost da su podaci izgubljeni.
Rain Man je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2008., 07:10   #12
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp
 
yedwy's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2004
Lokacija: Sesvete (Zg) - Bednja (Vž)
Postovi: 6,957
Kolko ja znam noviji diskovi su napravljeni tako da te zamjene uopće ne pale više, nekad jesu na većini, onda samo na Maxtorima, a danas na ničemu bar tako nekako veli RAK a vjerujem mu jer on nema razloga muljati, njemu ni iz džepa ni u džep (prvo ionako radi za plaću tamo di radi a drugo ionako zna da gro ljudi nikad neće stić na rrecovery jer im je skupo ili podaci nisu bitni) pa prema tome to ne služi ničemu osim gubljenju vremena i eventualno dokrajčivanju podataka na disku da ih je onda stvarno nemoguće vratiti...

Vjerujem da se recovery ne naplaćuje prije nego se i napravi tj time je garantirano da ćeš dobiti podatke natrag...
__________________
--
Have a nice day...
yedwy je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2008., 09:55   #13
RAK
Feldwebel
Moj komp
 
RAK's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2002
Lokacija: bolnica
Postovi: 3,736
Zapravo ne radim spašavanje podataka više. Radio sam nekada.

Spašavanje podataka se naplaćuje samo kada se podaci spase i to oni bitni. Ne naplaćuje se swap file i sl.

A da je gubljenje vremena, je. Barem sam 10-tak puta napisao istu stvar. Ne ide ta zamjena elektronike. To je prošlo svršeno vrijeme.
__________________
Tih kao mačka
Brz kao gepard
Jak kao lav
Elegantan kao leopard

Nisam to ja, to je moj komp.
RAK je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2008., 10:52   #14
bartokomus
Registered User
 
bartokomus's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2008
Lokacija: dubrovnik
Postovi: 29
A šta je samo sa zamjenom samo izgorenog čipa, kolika je tu mogućnost izmjene? Možda malo davim,ali šta ću, nada zadnja umire (nada je odlična ženska).
bartokomus je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2008., 11:34   #15
RAK
Feldwebel
Moj komp
 
RAK's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2002
Lokacija: bolnica
Postovi: 3,736
Chip nije izgorio po Duhu svetom. Opet bi izgorio.

Za Nadu znam drugu, ne baš tako nevinu, definiciju.
__________________
Tih kao mačka
Brz kao gepard
Jak kao lav
Elegantan kao leopard

Nisam to ja, to je moj komp.
RAK je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2008., 11:36   #16
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp
 
yedwy's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2004
Lokacija: Sesvete (Zg) - Bednja (Vž)
Postovi: 6,957
Hmm ja mislim da to i nije čip, kolko vidim ima samo dva kontakta ne, nije baš velka slika a meni se neda vadit moj disk da vidim kako to čudo izgleda...
Ako je tako onda je ili kondić ili otpornik ili dioda, može se odlemit sa te nove elektronike i zalemit na novu, trebalo bi radit - valjda...
__________________
--
Have a nice day...
yedwy je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2008., 12:28   #17
bartokomus
Registered User
 
bartokomus's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2008
Lokacija: dubrovnik
Postovi: 29
Citiraj:
Autor RAK Pregled postova
Chip nije izgorio po Duhu svetom. Opet bi izgorio.
Kada sam ubacivao drugi disk, ovaj sistemski, koji je izgorio, nije palio. Novi je iskopčan - sistemski radi, opet spojim novi - a sistemski zadimi. Sada mi je spojen taj novi i radi bez problema. Kod spajanja je bio iskopčan iz struje. Stopio je i jack od struje

Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
Hmm ja mislim da to i nije čip, kolko vidim ima samo dva kontakta ne, nije baš velka slika a meni se neda vadit moj disk da vidim kako to čudo izgleda...
Ako je tako onda je ili kondić ili otpornik ili dioda, može se odlemit sa te nove elektronike i zalemit na novu, trebalo bi radit - valjda...
Nije čip, dva su kontakta, nego mi je kraće kucati čip. Struja ide odmah na njega, zato bi volio pronaći neko rješenje jer mislim da je nekakav otpornik, ali strah me sa drugog skidati da nebi i taj drugi cvrknuo, jer ne znam zašto je pošao prvi put. Oznaka na njemu je QE R622. Nisam znao napraviti veću sliku sa 100kb.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	P7226719a.jpg‎
Views:	96
Size:	88.5 kB
ID:	8725  
bartokomus je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2008., 12:44   #18
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp
 
yedwy's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2004
Lokacija: Sesvete (Zg) - Bednja (Vž)
Postovi: 6,957
Ja bi rekao da je cvrcnuo od napajanja - ne? Mislim ova dva kontakta sa strane mi izgledaju kojda je kroz njih prošlo 50A struje, istina bog može biti i obratno tj da je prvo odletio taj element a onda napravio dar mar sa strujom ali nekako bi prije okrivio PSU nego nešto drugo...

Da ako je R oznaka vjerojatno je otpornik, asad čuj treba ti neko s pravim alatom i ko ima iskustva u lemljenju takvih srvari a kako ja vidim sitaciju ta druga elektronika ti ne služi ničem jer s njom ne radi, recovery vjerujem ionako ne dolazi u obzir radi cjene prema tome nemaš kaj izgubit jel?
__________________
--
Have a nice day...
yedwy je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2008., 13:01   #19
bartokomus
Registered User
 
bartokomus's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2008
Lokacija: dubrovnik
Postovi: 29
Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
...kako ja vidim sitaciju ta druga elektronika ti ne služi ničem jer s njom ne radi, recovery vjerujem ionako ne dolazi u obzir radi cjene prema tome nemaš kaj izgubit jel?
Izbjegao bi recovery ako mogu, a ova druga elektronika je sa hd, jer sam kupio cijeli disk. Kako se mogu nabaviti samo otpornici, hoće li moć ići kakav sličan zamjenski? Tko je radio sa el. pločama valjda mi zna reći.
bartokomus je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2008., 13:02   #20
majk
Premium
Moj komp
 
majk's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2006
Lokacija: Ri
Postovi: 300
To je zastitna dioda na ulazu koja je izgorjela.
Problem nije u njoj nego u razlogu zasto je izgorjela.
Ako je premostis izrostiljati ces plocicu (ako je neispravna) ili ce proraditi ako je napajanje bilo krivac. Postoji mogucnost da je ostecenje proslo dalje prema chipovima. Ako izrostiljas plocicu postoji mogucnost da ostetis i elektroniku na glavama.

Nadji profesionalca koji ce napraviti sljedece:
1. nabaviti identcnu elektroniku, a ako ne radi onda:
2. nabaviti identicni hard disk i staviti ploce u taj disk

Diskovi su ipak iznenadjujuce otporne stvari i to se moze izvesti, samo je pitanje isplativosti.

EDIT: ploce se mogu premjestati iz jednog harda u drugi samo ako ima jednu plocu. Ako ih ima vise, nemoguce je namjestiti cilindre da imaju istu poziciju.
majk je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2008., 13:09   #21
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp
 
yedwy's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2004
Lokacija: Sesvete (Zg) - Bednja (Vž)
Postovi: 6,957
Ovaj disk ima dvije ploče...
__________________
--
Have a nice day...
yedwy je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2008., 13:28   #22
bartokomus
Registered User
 
bartokomus's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2008
Lokacija: dubrovnik
Postovi: 29
Tako je dvije su.
Imaju li elektronike neki svoj BIOS pa zato ne pašu zamjene, ako da može li se kako poništiti. Ako rade refurbished diskove mora biti neki način zamjene da bi to radilo.

Zadnje izmijenjeno od: bartokomus. 22.07.2008. u 13:40.
bartokomus je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2008., 13:39   #23
RAK
Feldwebel
Moj komp
 
RAK's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2002
Lokacija: bolnica
Postovi: 3,736
Citiraj:
Autor majk Pregled postova

Nadji profesionalca koji ce napraviti sljedece:
1. nabaviti identcnu elektroniku, a ako ne radi onda:
2. nabaviti identicni hard disk i staviti ploce u taj disk
.
To profesionalac neće napraviti jer je to glupost.

Citiraj:
Autor majk Pregled postova
EDIT: ploce se mogu premjestati iz jednog harda u drugi samo ako ima jednu plocu. Ako ih ima vise, nemoguce je namjestiti cilindre da imaju istu poziciju.
Mogu se premještati i više ploča. Kao za sve ostalo, nije to posao za po kući. Ni svoje diskove nisam spašavao doma na kuhinjskom stolu.
__________________
Tih kao mačka
Brz kao gepard
Jak kao lav
Elegantan kao leopard

Nisam to ja, to je moj komp.
RAK je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2008., 13:45   #24
Rain Man
randolph caribou
Moj komp
 
Rain Man's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2005
Lokacija: Koprivnica
Postovi: 1,438
Ja sam spasavao podatke na 15GB IBM-u kad mi je struka tvrdila da to ide zamjenom elektronike. Dal su me lagali ili ne, nemam pojma, no nije upalilo.

Izgleda da su danasnji diskovi previse potrosna roba da bi ih se isplatilo "popravljat". Restore je skup, treba prevagnut dal se isplati uopce pokusat.
Rain Man je offline   Reply With Quote
Staro 05.08.2008., 09:39   #25
dr.iggy
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: May 2008
Lokacija: Mostar
Postovi: 5
HDD Seagate Barracuda

Imam, naime imao sam dva Seagateova hdd-a od 320gb i sad mi je jedan nažalost zaribao, na njemu su mi svi podaci. Zanima me samo jedna stvar i molim da odgovaraju samo oni koji znaju, koji su sigurni, odnosno koji su se susretali sa ovim dolje navedenim.
Kod oba hdd-a mi je isti pn broj, što znači da su isti, također ih ni u biosu ne mogu razlikovati po oznaci niti sa bilo kojim alatom osim po tome što je jedan 7200.10 a drugi 7200.11., pa se pitam, (najvjerovatnije da je problem sa elektronikom) mogu li prebacit elektroniku sa 11ke na 10ku. Fizički pristaju i sa jednog i sa drugog diska. Ima li ikakve razlike (posebne) između ove dvije serije?
Ponovo navodim da se ne javljaju oni koji ne znaju ili nisu sigurni!!!
Hvala
dr.iggy je offline   Reply With Quote
Staro 05.08.2008., 09:44   #26
RAK
Feldwebel
Moj komp
 
RAK's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2002
Lokacija: bolnica
Postovi: 3,736
Ne, ne mogu se prebaciti.

A na kojoj osnovi si zaključio da je elektronika?
__________________
Tih kao mačka
Brz kao gepard
Jak kao lav
Elegantan kao leopard

Nisam to ja, to je moj komp.
RAK je offline   Reply With Quote
Staro 05.08.2008., 11:57   #27
danij3l
Lux Aeterna
Moj komp
 
danij3l's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2005
Lokacija: OS
Postovi: 2,649
kao sto ti molish da se ne javljaju oni koji nisu sigurni tako bi i ja tebe zamolio da ubuduce koristish trazilicu. bila je prije nekoliko dana tema u kojoj se o tome raspravljalo.
danij3l je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na



(c) 1999-2007 :: PC Ekspert Team :: Sva prava pridrzana. ISSN 1334-2940
Ad Management by RedTyger
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.